Viktor Orbán van Hongarije weigert VS-plan om druk op China en Rusland te verhogen

Het rommelt weer in het westen. Dit keer geen ruzie tussen Brussel en Budapest over het opvangen van migranten, maar een keiharde afwijzing van Viktor Orbán van Hongarije om de Verenigde Staten te steunen de druk op China en Rusland te verhogen, zo melden verschillende media naar aanleiding van een bericht in de Wallstreet Journal.

De Verenigde Staten zijn naarstig op zoek naar bondgenoten die hen helpen bij het opvoeren van de druk op China en Rusland. Beide landen vormen een gevaar voor de Amerikaanse hegemonie en om de twee regionale machten in te dammen is het noodzakelijk om vriendjes te te zoeken die meewerken aan de plannen. Maar Viktor Orbán van Hongarije doet lastig. Hij wil niet meewerken met het VS-plan omdat ‘Hongarije het belangrijk vindt handel te drijven met Rusland’ en ‘Chinese investeerders niet wil afschrikken’.

De Duitse krant Salzburger Nachrichten kopt in paniek dat ‘Orbán de NAVO torpedeert’Als dat al het geval zou zijn dan is het afwijzen om meer druk op Beijing en Moskou slechts een druppel op een gloeiende plaat. De defensie-uitgaven van Hongarije zijn sowieso problematisch: momenteel houdt Budapest zich niet aan de 2% NAVO-norm. En tal van andere Europese landen voldoen evenmin terwijl de Verenigde Staten onevenredig veel bijdragen aan het NAVO-pact. Als de NAVO wordt getorpedeerd dan doen alle betrokkenen dit zelf en valt dit echt niet alleen Orbán in de schoenen te schuiven.

Orbán van Hongarije vertelde Amerikaanse diplomaten dat hij ‘neutraal wil blijven’ net zoals ‘Oostenrijk’. Volgens critici is dit echter niet mogelijk zolang het land deel uitmaakt van de NAVO. Maar daar vergissen deze critici zich in: de NAVO-verdragen zijn gesloten op basis van het principe van ‘gezamenlijke defensie‘. De NAVO is alles behalve een offensief bondgenootschap, zij het economisch of militair. Verder zijn de VS bijzonder vaag wat de aard van ‘de druk verhogen’ precies is.

Wat bedoelen ze? Wellicht sancties, boycots, maar misschien ook wel negatieve berichtgeving over China en haar bedrijven zoals Huawei.

Hiermee lijken de Amerikanen de grip op Oost-Europa langzaam te verliezen. Want behalve Orbáns weigering mee te doen aan het verhogen van de druk op China en Rusland, werken Europese staten samen aan het economische project ‘Nord Stream 2’. U weet wel, een pijpleiding voor gasleveranties vanuit Rusland. Dat project kon ook al op kritiek rekenen vanuit Washington D.C. en de Amerikaanse diplomaat Grenell bedreigde Europa in een brief met economische sancties.

Die brief eindigde met de ironische woorden dat de brief ‘geen bedreiging’ was.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Aytas

  ‘En tal van andere Europese landen voldoen evenmin terwijl de Verenigde Staten onevenredig veel bijdragen aan het NAVO-pact.’

  De VS doet dit ook echt alleen maar uit eigen belang. Laat die Amerikanen het lekker uitzoeken, laat ze de innovatie voor hun verdienmodellen zelf financieren.

  ‘ De NAVO is alles behalve een offensief bondgenootschap, zij het economisch of militair. ‘

  Tuurlijk en het vn leger is niet bedoeld om winst voor het gepamperde westen mogelijk te maken. Het gaat om de belangen van de armen als ingegrepen wordt en niet om economische doelen te realiseren, vast.

  De VS voelt dat hun agressieve investerings strategie, evil empire onder druk komt te staan. Om de gepamperde levensstijl vast te houden is deze van levensbelang. China valt toch niet meer tegen te houden.

  1. DeBruijn

   Net of Rusland en China zoveel beter zijn.

   Het is niet zo zwart/wit. Dankzij de VS woont u in Nederland. Was het niet dankzij de VS dan was er geen Nederland geweest, had uw familie hier hun heil niet gezocht.

   Had ik waarschijnlijk niet geleefd.

   De VS doet veel dingen niet goed, maar ik heb liever de VS als bondgenoot, dan dat we naïef zijn en weer over ons heen laten lopen, net als in WWII.

   Deels met Orban eens, maar aan de andere kant, waarom met een dictatuur zaken doen? Zij weten hoe het is om onder een dictatuur te leven en nu kruipen ze erbij in bed.

 2. Meriadoc Brandebok

  Typisch.

 3. Rien Noppen

  Hongarije is een klein totalitair staatje dat in snel tempo leegloopt en onder leiding staat van de kleptocraat en crimineel Orban.

  Het land kan zonder problemen uit de EU worden gezet.

  1. edoc431

   Hongarije is een klein totalitair staatje dat in snel tempo leegloopt.
   Het staat er echt hahahahahaha

   1. Rien Noppen

    Ik adviseer je even te googelen op ‘Hongarije loopt leeg’.

    1. edoc431

     Rot op met je googelen fake news niks anders

    2. edoc431

     Er onder staat ook een leuke bericht nep democraat
     Veel Nederlanders verkassen naar Hongarije .Zo lust ik er nog wel een paar

    3. Stanly2000

     Ernst, google even door wil je, dan zul je zien dat in heel Oosteuropa de bevolkingsgroei negatief is van -0,1 tot wel 1,2%. Hongarije is daarop geen uitzondering.

  2. Gekko

   Hongarije heeft anders wel steun van Polen, Tsjechië en Slowakije. Dus zonder problemen Hongarije uit de EU zetten zal zeker niet gaan. Ook Oostenrijk kijkt genuanceerder naar Hongarije dan eurofiel Timmermans.

   Je gaat het niveau van Brandebok achterna, Noppen, die weet ook van toeten noch blazen.

   1. edoc431

    +++

   2. tomygun

    Zeer goed Gekko ,dan moet men ook weten wie hier achter zit?
    Trump is tegen Nord stream 2, maar dit naar Hongarije toe
    kan ook van Bruce ( FBI )komen dat swamp is niet geheel leeg
    en opmerkelijk dat dit speeld op het moment dat de shut down
    opgeheven is zo Bruce heeft weer geld .

 4. Raveltje

  Met druk uitoefenen bereik je niets en is voor de handelssamenwerking
  Ook niet goed

 5. Rosasolis

  Het lijkt dat Trump steeds meer macht verliest. De meeste van zijn president- dictator vrienden stoten hem en zijn “eisen” volledig af. Wie denkt de man die blijft “America First” aankondigen, dat hij is, terwijl hij zijn eisen of sanctie dreigementen aan de leiders van andere landen wil forceren? Gedurende de laatste 2 jaar heeft het grove, kinderlijke
  American BRAT, vele toenmalige collega’s weggewerkt. En nu is hij uit de gratie en vriendschap van de meeste leiders van vele landen: Canada, Mexico, Gr. Brittanie,
  Rusland, China, Noord-Korea, de EU gemeenschap landen…en recentelijk Venezuela en nu ook Hongarije. Hij krijgt nu heel veel verzet van zijn eigen regeringsleden, vooral van de Democraten die nu de meeste zetels in het Congres hebben. Laten wij streven voor een beter, sterke EU beleid. Dit is meer dan ooit te voren belangrijk. Laat we met z’n allen opkomen voor een hernieuwde EU beleid. Europa is belangrijker dan ooit van te voren. Als wij Gr. Brittanie moeten gaan verliezen, dan moet de EU meer dan ooit
  van te voren zorgen dat wij veel sterker in de wereld economie gaan staan. Vooral in de landbouw. Volste lof voor Theresa May die, in eerste instantie tegen de Brexit was,
  maar ging als premier akkoord om een zachte – brexit beleid voort te zetten.
  Wat minder zwaar zou zijn voor zowel de UK, als Europa… En het gaat nu steeds door.
  Terwijl er helemaal niets is bereikt, gaat dit ongelofelijk moedige vrouw weer naar Brussel om een nieuwe Brexit handelingen te bespreken.
  Als er iemand in deze turbulente tijd waardig is om de Nobel Prijs voor de Vrijde te
  verdienen, dan moet dit naar Theresa May gaan.

 6. Vrijedenkert

  De Navo is ervoor om gezamelijk het grondgebied te verdedigen en niet om buitenland politiek van de VS te steunen! Orbán doet dus in principe niks fout…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.