Viktor Orbán van Hongarije weigert VS-plan om druk op China en Rusland te verhogen

Geen categoriejan 29 2019, 18:00
Het rommelt weer in het westen. Dit keer geen ruzie tussen Brussel en Budapest over het opvangen van migranten, maar een keiharde afwijzing van Viktor Orbán van Hongarije om de Verenigde Staten te steunen de druk op China en Rusland te verhogen, zo melden verschillende media naar aanleiding van een bericht in de Wallstreet Journal.
De Verenigde Staten zijn naarstig op zoek naar bondgenoten die hen helpen bij het opvoeren van de druk op China en Rusland. Beide landen vormen een gevaar voor de Amerikaanse hegemonie en om de twee regionale machten in te dammen is het noodzakelijk om vriendjes te te zoeken die meewerken aan de plannen. Maar Viktor Orbán van Hongarije doet lastig. Hij wil niet meewerken met het VS-plan omdat 'Hongarije het belangrijk vindt handel te drijven met Rusland' en 'Chinese investeerders niet wil afschrikken'.
De Duitse krant Salzburger Nachrichten kopt in paniek dat 'Orbán de NAVO torpedeert'. Als dat al het geval zou zijn dan is het afwijzen om meer druk op Beijing en Moskou slechts een druppel op een gloeiende plaat. De defensie-uitgaven van Hongarije zijn sowieso problematisch: momenteel houdt Budapest zich niet aan de 2% NAVO-norm. En tal van andere Europese landen voldoen evenmin terwijl de Verenigde Staten onevenredig veel bijdragen aan het NAVO-pact. Als de NAVO wordt getorpedeerd dan doen alle betrokkenen dit zelf en valt dit echt niet alleen Orbán in de schoenen te schuiven.
Orbán van Hongarije vertelde Amerikaanse diplomaten dat hij 'neutraal wil blijven' net zoals 'Oostenrijk'. Volgens critici is dit echter niet mogelijk zolang het land deel uitmaakt van de NAVO. Maar daar vergissen deze critici zich in: de NAVO-verdragen zijn gesloten op basis van het principe van 'gezamenlijke defensie'. De NAVO is alles behalve een offensief bondgenootschap, zij het economisch of militair. Verder zijn de VS bijzonder vaag wat de aard van 'de druk verhogen' precies is.
Wat bedoelen ze? Wellicht sancties, boycots, maar misschien ook wel negatieve berichtgeving over China en haar bedrijven zoals Huawei.
Hiermee lijken de Amerikanen de grip op Oost-Europa langzaam te verliezen. Want behalve Orbáns weigering mee te doen aan het verhogen van de druk op China en Rusland, werken Europese staten samen aan het economische project 'Nord Stream 2'. U weet wel, een pijpleiding voor gasleveranties vanuit Rusland. Dat project kon ook al op kritiek rekenen vanuit Washington D.C. en de Amerikaanse diplomaat Grenell bedreigde Europa in een brief met economische sancties.
Die brief eindigde met de ironische woorden dat de brief 'geen bedreiging' was.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten