Jesse Klaver wil vóór verkiezingen debat over kosten Klimaatakkoord, coalitie weigert!

Jesse Klaver wil vóór verkiezingen debat over kosten Klimaatakkoord, coalitie weigert!

Jesse Klaver (GroenLinks) wil nog vóór de Provinciale Statenverkiezingen in gesprek met de Tweede Kamer over de kosten van het klimaatakkoord. Op 13 maart komt de doorrekening van het 233-pagina's tellende document beschikbaar en het is de verwachting dat de doorrekening van significante politieke waarde is voor de verkiezingen. Immers lopen er nog discussies over de verdelingen van lasten en de (veronderstelde) kosten van het akkoord.

Klaver wil daarom een debat agenderen in de week vóórafgaand aan de Provinciale Statenverkiezingen. Dan is de doorrekening van het CPB bekend, maar de coalitie blokkeert dit debat op dat moment. VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz-Zegerius probeerde het debat handig te verschuiven tot ná de verkiezingen door pas een debat te agenderen wanneer de documenten beschikbaar zijn. Volgens Klaver is het niet nodig om 'te wachten totdat de documenten beschikbaar zijn' als nu al vaststaat wanneer de doorrekening er komt.

De doorrekening komt dus op 13 maart beschikbaar, ruim één weken voor de verkiezingen.

Do coalitie torpedeert het debat waar Nederland recht op heeft zo vlak voor de verkiezingen. Want als er pas een debat wordt geagendeerd nádat de documenten beschikbaar zijn dan is de kans heel groot dat het debat pas plaatsvindt ná de verkiezingen. Dat is natuurlijk precies wat de VVD wil, die zien de bui al hangen. De 'liberale partij' heeft in haar naïviteit veel te snel 'ja en amen' gezegd tegen de ambitieuze CO2-reductieplannen, waardoor ze straks tegen een muur aanlopen.

En de klimaatmuur, die nu wordt opgeworpen zo vlak voor de verkiezingen, daar heeft de partij van Rutte geen zin in. Zelfs Jesse Klaver, die zelf ook wel iets te verliezen heeft bij zo'n debat, was geagiteerd door het afwijzen van het debat. Volgens hem is het 'onacceptabel dat de coalitie het debat pas wil agenderen als de stukken er zijn' volgens Klaver 'kan het debat nu alvast worden geagendeerd voor na 13 maart'. Alle oppositiepartijen steunden het schappelijke voorstel van Klaver.

Theo Hiddema (FvD) bleek fit genoeg om te werken en liep nog even naar de interruptiemicrofoon om zijn steun uit te spreken over het plan van Klaver. Wat je ook van de man vindt, het is netjes dat Klaver in alle transparantie nog vóór de verkiezingen dit belangrijke onderwerp wil behandelen. Hulde dus, en zo zag Hiddema het ook: 'wij steunen dit'.

Jammer dat de VVD en de rest van de coalitie deze politieke spelletjes speelt terwijl er zoveel op het spel staat. Het toont maar weer eens aan dat Rutte's partij de beeldvorming belangrijker vindt dan transparantie richting de kiezer.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties