Analyse: Met deze rode lappen lokte Selçuk Öztürk (DENK) zijn PVV-ambtsgenoot in de val!

Geen categoriefeb 09 2019, 21:00
Tweede Kamerlid van de partij DENK, Selçuk Öztürk, overweegt aangifte te doen tegenover Machiel de Graaf (PVV). Volgens Öztürk is hij meerdere malen bedreigd naar aanleiding van de clash tussen De Graaf en Öztürk in de Kamer. Het debat werd verhit toen Öztürk zijn ambtsgenoot betichte van het plegen van strafbare feiten, namelijk fraude. Maar voordat hij dit deed hield hij De Graaf al een rode lap voor: het boek van Joram van Klaveren.
Maar of de emotionele response van Machiel de Graaf (PVV) tegenover de valselijk beschuldigingen van Öztürk als een 'bedreiging' moet worden gezien is maar de vraag. Öztürk beschuldigde zijn ambtsgenoot immers van strafbare feiten en zelfs Kamerlid Arib was geschokt dat het DENK-Kamerlid deze beschuldigingen zomaar uitte. Het was Öztürk die het eerste schot loste en vervolgens sloeg de vlam in de pan. Volgens Arib waren het doen van de beschuldigingen in de Tweede Kamer niet juist: 'dit kan dat niet zomaar'.
En als we de beelden nogmaals bekijken dan is het niet meer dan logisch dat De Graaf boos werd. Daarna was De Graaf overigens de eerste die direct zijn excuses aanbood en zijn woorden terug nam. Dat was erg netjes en hiervoor kreeg hij complimenten van Jasper van Dijk (SP). Laatstgenoemde analyseerde hetgeen gebeurde: 'De Graaf heeft zijn excuses aangeboden en zijn woorden ingetrokken, dat kunnen we van het DENK-Kamerlid niet zeggen'. Zo is dat, en nu is het DENK-Kamerlid nog zo trots om mogelijk aangifte te doen tegen De Graaf!
De hulp van Arib en Van Dijk kon De Graaf overigens goed gebruiken. Het PVV-Kamerlid liet zich namelijk te makkelijk pakken. De eerste stap van Öztürk was het bloed onder de nagels van De Graaf weghalen. Dit deed hij door de PVV'er voor gek te zetten vanwege de draai van Joram Van Klaveren. Die is nu namelijk moslim, een gevoelig puntje voor PVV'ers. Wapperend met het boekje en met een flinke grijns kwam het DENK-Kamerlid bij de interruptiemicrofoon aan.
[caption id="attachment_219685" align="aligncenter" width="478"]Selçuk Öztürk met de eerste rode lap: het boek van Joram van Klaveren. Bron: YouTube / Arnews Selçuk Öztürk met de eerste rode lap: het boek van Joram van Klaveren. Bron: YouTube / Arnews[/caption]
De Graaf kreeg het voor elkaar om rustig te blijven en zei 'kom maar met die grappen' en was opgelucht dat het voorbij was: 'de grappen vielen mee'.
Maar de rode lap in de vorm van Joram Van Klaveren deed zijn werk. En enkele seconden voordat Öztürk zijn ambtsgenoot in woede liet uitbarsten zei Arib nog: 'Ik wil toch dat we het debat voeren op inhoud en het gaat over uitkeringsfraude'. Maar een inhoudelijk debat was niet dat wat volgde. Wat volgde was een volgende pestmethode. De tweede rode lap die het DENK-Kamerlid presenteerde bleek dan ook de druppel: de fraudebeschuldiging, terwijl er symbolisch met een printje werd gezwaaid.
Deze valselijk beschuldigingen bovenop het uitlachen van de PVV vanwege de draai van Joram van Klaveren leidde tot de 'bedreiging'. De Graaf reageerde in het moment. Hij was boos! Geheel zoals het hoort bood hij daarna zijn excuses aan, maar nu doet het DENK-Kamerlid alsof hij het slachtoffer is van een bedreiging door zijn ambtsgenoot. Wacht even Öztürk, als je tot twee keer toe met persoonlijke aanvallen komt dan kun je verwachten dat mensen boos worden. Of niet soms? Misschien moet je het boekje en je printjes gewoon thuis laten?
[caption id="attachment_219686" align="aligncenter" width="478"]Selçuk Öztürk met de tweede rode lap: het printje terwijl hij riep 'fraude!'. Bron: YouTube / Arnews Selçuk Öztürk met de tweede rode lap: het printje terwijl hij riep 'fraude!' Bron: YouTube / Arnews[/caption]
Öztürk verwees in zijn zieligheid naar het woord 'najagen' dat De Graaf had geuit, maar of het hierbij gaat om een verbale of fysieke vorm van 'najagen' is onduidelijk. Daarvoor zou het DENK-Kamerlid zijn collega moeten vragen 'hoe hij het bedoelt'. Dit deed hij niet. Het is ook irrelevant voor Öztürk. Nee, hij vecht het liever via de pers uit en speelt slachtoffer. Voor Öztürk geldt maar één ding: traineren, vernederen en nog meer rode lappen voorhouden. Het is dus wachten tot een volgende emotionele uitbarsting.
Beetje jammer dus dat de één zijn excuses maakt terwijl de ander denkt 'het recht' aan zijn kant te hebben en aangifte doet tegen een volksvertegenwoordiger. Om vervolgens de gehele Tweede Kamer op te roepen 'de PVV aan te pakken'! Verschillende Kamerleden, waaronder Gert-Jan Segers (CU) pleitten nu voor een 'time-out'-bevoegdheid voor de Kamervoorzitter, waarmee Arib in het vervolg bevoegd is een Kamerlid voor een bepaalde termijn uit de Kamer te zetten.
Of dit een verstandig plan is weten we niet. Maar dat Öztürk een time-out nodig heeft, dat is wel duidelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten