Geluid! Pieter Omtzigt over Verenigd Koninkrijk: ‘Door brexit diep verdeeld politiek spectrum’

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) was afgelopen week te gast in het Verenigd Koninkrijk om te spreken met zijn Britse collega’s over de op handen zijnde Brexit. Hem vielen een aantal zaken op. Waaronder het feit dat politici momenteel nog steeds inhoudelijk discussiëren over hoe een Brexit er dan precies uit moet komen te zien. Een misser volgens Omtzigt: ‘ze hadden voorafgaand aan het referendum al een idee moeten hebben van hoe een Brexit er ongeveer uitziet’.

Volgens Omtzigt is de kans zeer reëel dat er een chaotische harde Brexit op Nederland afkomt. Dat is heel erg jammer natuurlijk, want hierdoor is het lastig voor Nederlandse ondernemers om zich voor te bereiden op de nieuwe juridische realiteit. Maar de Britten laten behalve henzelf ook hun partners in Europa in de steek. Want ook in Nederland is er dus enige chaos omdat men in Londen gewoon geen meerderheid kan vinden voor welke vorm van consensus dan ook.

En hoe die Brexit eruit komt te zien? Geen idee!

Hij duidt de verwoede pogingen om nog tot een akkoord te komen als een fatalistische onderneming: ‘het is eigenlijk veel te laat’ zo stelt het CDA-Kamerlid. Dat Omtzigt in Londen poolshoogte neemt om te leren van de Brexit-perikelen is mooi meegenomen voor Nederland. In het geval dat Nederland haar relatie met de Europese Unie, vanwege welke omstandigheid dan ook, wil herzien, dan zijn de ervaringen van de Britten mooi meegenomen.

Verder voegde de CDA’er eraan toe ‘niemand wil het, die chaos, maar er is geen meerderheid voor wat dan ook’. Het Brexit-referendum gaat dan ook de boeken in als de meest desastreuze vorm van deze vorm van directe democratie. Alvorens zo’n referendum wordt georganiseerd moet er natuurlijk wel een soort van plan liggen. Dat lag er niet. En dat ligt er nog steeds niet. In plaats daarvan werpen saboteurs in het Lagerhuis allerlei onmogelijke wegblokkades op.

De veranderende juridische realiteit heeft natuurlijk impact op de logistieke bevoorrading van het Verenigd Koninkrijk. Zo waarschuwen supermarkten voor lege schappen vanwege de Brexit.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. HendrikJan

  De tentakels van de EU zijn wurgend en de zuignappen gevuld met gif.

  En voor de goede orde, deze EU wordt de nieuwe werkplek van Rutte.

 2. Piet Klein

  100% de schuld van de Britten volgens onze bedroevend slechte politici. Er komt chaos en dat gaat ook Nederland veel kosten. Het is dit simplisme dat Europese en Nederlandse politiek regeert. Want er is en was niet veel fantasie voor nodig om te begrijpen dat een Brexit en of een harde Brexit een reëel scenario kan worden. En het is uitermate dom van de Nederlandse en Europese politiek om dit scenario niet voor te bereiden. Te accepteren dat dit de realiteit wordt. Men had of zo u wilt men moet een B-scenario klaar hebben liggen en dit B scenario zou vooral de belangen van de Nederlander en de Nederlandse bedrijven moeten beschermen. Heel simpel zou men er voor kunnen kiezen de handelsrelatie ongewijzigd te laten. Maar de Europese politiek gaat ervoor om de Britten te straffen waarbij men niet schroomt om ernstig ook de belangen van Nederlandse bedrijven en Nederlandse (Europese) burgers te benadelen. Dan hebben we het er nog niet over dat onze politici uitsluitend hebben ingezet op een vechtscheiding en geen enkele kans gezocht hebben om er samen met de Britten er uit te komen. We worden deze dagen geconfronteerd met grote blunders, foute Brexit strategie, compleet misrekenen van energielasten die de burger krijgt, een totaal absurd klimaat plan, een mafia die te veel ruimte krijgt in Brabant, een EU die naar grotere bijdragen zit te vissen en ga maar zo door. Misschien doet deze politicus een poging om met een bliksemafleider via de Brexit de blunders op misrekening om de energielasten van het publieke podium te verdringen echter op elk onderwerp is zo langzamerhand drama met deze politici. Wie gunt deze brokkenpiloten nog een kans in de verkiezingen?

  1. Rien Noppen

   Meent Piet Klein niet dat de Britten ook zelf een groot aandeel hadden in de ontstane Brexit-ellende?

   1. Piet Klein

    Rien, de Britten zijn misschien wel voor 200% de oorzaak van Brexit, hoewel je daar nog wel een boom over kan opzetten, maar laten we aannemen dat de Britten voor 200% de oorzaak zijn van de Brexit dan zijn we er zelf bij om het feit te accepteren en vervolgens is het ook in ons belang om de handel niet te schaden. Zelf denk ik dat als de EU zich minder star had opgesteld in de migratiekwestie de hele Brexit voorkomen had kunnen worden. Maar de EU heeft er voor gekozen niet te bewegen, direct in te zetten op een vechtscheiding. De Britten zouden het moeten voelen. Maar deze aanpak leidt er toe wij ook het ook gaan voelen. De EU gedraagt zich als een sekte waaruit geen ontsnappen mogelijk moet zijn. Deze opstelling is heel duur voor Europa en het is niet uitgesloten dat deze scheur duurder zal blijken te zijn dan men nu beseft.

  2. PMG

   @Piet – ++++++

 3. Meriadoc Brandebok

  Natuurlijk lag er geen plan. Enkele charlatans en bedriegers hebben het Britse volk zonder enig plan B in een totale crisis gestort. Demonisering en leugens werden door hen niet geschuwd.

  Wat mij betreft was dit één van de donkerste dagen in Europa: de leugen die won van de waarheid. Hoe kwetsbaar het volk is voor misleiding. Zolang je maar de goede dingen zegt lopen ze toch wel achter je aan. Maar de waarheid, de zuivere feiten, tellen niet meer.

  Arme, arme Britten.

  1. DeBruijn

   Dat deden het pro-EU kamp ook. Er zou oorlog uitbreken, net zoals toen wij niet voor de EU-grondwet zouden stemmen.

   Het is juist de EU die zich als een wraakzuchtige ex-partner opstelt en alles probeert om de scheiding tegen te werken. Hadden ze dat niet gedaan, dan hadden ze in het VK er veel beter voorgestaan.

   Maar de EU heeft hen vanaf het begin tegengewerkt.

   1. Meriadoc Brandebok

    Nee, de Europese Unie heeft uitsluitend de belangen van de lidstaten vertegenwoordigt. Voor haar is het belangrijk demeest gunstige deal voor haar lidstaten uit te onderhandelen. Zij heeft op alle momenten juist gehandeld.

    Vingerwijzen helpt nu niet: de Brexitters hebben het volk eenvoudigweg keihard voorgelogen en belazerd. Men had geen idee wat de vervolgstappen bij een “ja” zouden moeten zijn. Zoals ik al schreedf: de leugen won het van de waarheid. Want de Britten hadden de leugen meer lief en moeten daar nu voor boeten.

    1. Koos sssss

     Die Brexit is zo dom nog niet en de EU laat zich het best vergelijken met de DDR van Honecker. Als je probeert te vertrekken, maken wij je af.

     De Brexit zal een chaos opleveren, maar als verstandige mensen pragmatisch naar een oplossing zoeken lost die chaos zichzelf wel op.
     Probleem is dat het EU mismanagement voornamelijk bestaat uit idioten die niet pragmatisch kunnen denken. De oplossing zal dus van onder af moeten komen.

     Waar overigens een verbond van EU-sceptische partijen wel een kans krijgt om zich te profileren.

     Verder zijn EU en € binnen 10 jaar verleden tijd. Het mismanagement van de EU is zover losgezongen van elke realiteit, dat de burgers in rap toenemende mate hun vertrouwen in dit instituut opzeggen.

     Er zijn steeds meer landen, die zich openlijk afkeren van het EU wanbeleid en intern rommelt het ook. Tussen Italië en Frankrijk rommelt het bijvoorbeeld stevig.

     Onze eenheidsmunt staat op instorten. De transferunie d.m.v. Target II heeft zoals ieder verstandig mens -dus geen enkele Eurofiel kon bedenken- niet het gewenste resultaat gebracht waarbij landen elkaar bij toerbeurt uit een crisis kunnen trekken, maar laat slechts geld uit Noord Europa verdampen. De banken staan er slecht voor, waarbij Italië een kruitvat is. Frankrijk is de facto failliet en staat met de protesten van de gele hesjes met de rug tegen de muur; het land heeft te dure hobby’s, haar industrie verlaat het land, omdat de Franse arbeid binnen een monetaire unie niet concurrerend is en hervormen stuit op serieus protest van de bevolking.

     Zodra de € valt of de EU politiek instort, net wat het eerst komt is GB door de zure appel heen. En gaat voor ons de ellende pas echt beginnen.

  2. Rosasolis

   Omtzigt heeft gelijk. Het is nu al Een grote chaos in de UK regering, vooral in het lagerhuis. Gisteren zijn er 8 leden uit Labour gestapt omdat zij oneens zijn met Corbyn.
   En ook van antisemitisme in dit partij. Zij hebben een nieuw onafhankelijk partij opgericht. Vandaag zijn er tot nu toe 3 conservatieven uit dit partij gestapt. Zij zijn ook lid van de nieuwe onafhankelijk partij geworden.
   Waarschijnlijk zullen meer regeringsleden volgen. Steeds meer mensen in Schotland worden lid van de Scottish National Party. Die dreigen dat als de Brexit doorgaat, dan stapt Schotland uit de UK, maar blijft lid van de EU. Er zijn nu al problemen met Gibralter en Spanje, die de rock terug wil. Nederlandse vrachtwagenchauffeurs klagen over lang wachttijden bij de Dover grens. En ook dat gedurende de wachttijd zij moeten alert zijn voor illegalen uit Albanie die proberen een gratis rit op hun wagen te krijgen. Na de Brexit zal de wachttijden nog langer worden.

 4. Gekko

  Kijk daar hebben er Pieter Omtzigt weer. Het ventje met die grote bek. Nou ja, op social media dan. In de Kamer is hij lame-duck, sinds hij zich als een kleine jongen heeft laten behandelen door zijn fractieleider Buma, waarbij hem het woordvoerderschap MH-17 werd ontnomen.

  Natuulijk, Omtzigt heeft nog steeds een hoop praatjes. Maar hij krijgt niets meer voor elkaar in de Kamer. Wat zeg ik, ook Omtzigt stemde voor het idiote klimaatplan, het pact van Marrakesh en de fouten omtrent de energieberekeningen van het kabinet liet hij ook mooi lopen. Nee, Pietertje is af.

  Omzigt is te vergelijken met een gecastreerd koorknaapje. Die kan nog steeds heel hard gillen. Maar tot productie is het ventje niet meer in staat.

  1. Vanduinen

   Ga nu eens in op de inhoud, de Brexit en niet op de persoon Pieter Omtzigt. Misschien kan ik daarvan wat leren wat u er van vindt, @Gekko !

   1. Gekko

    Over Brexit is al zoveel gezegd. Je bent er voor of je bent er tegen. Een middenweg schijnt niet te bestaan. Het onderliggende signaal van dit referendum is echter duidelijk: De Engelsen zijn in meerderheid de bemoeizucht van de EU meer dan zat. Liever leven de Engelsen een paar jaar in armoe dan dat zij de zeggenschap over hun eigen land helemaal kwijtraken.

    In dit geval is het wel degelijk zinvol om op de persoon van Omtzigt in te gaan. Want deze CDA’er bemoeit zich met alles wat los en vast zit, een soort ADHD-politicus. Maar er komt nooit wat uit. En dan gaat zijn bemoeizucht irriteren.

 5. Rien Noppen

  “Het Brexit-referendum gaat dan ook de boeken in als de meest desastreuze vorm van deze vorm van directe democratie. ”

  Referenda hebben per definitie helemaal niets met democratie te maken. De Brexit-ellende is daar slechts een illustratie van.

  1. sjun

   Vooralsnog hebben de Engelsen dankzij Brexit succesvol de meute bij Calais aan de andere kant van het kanaal weten te houden in plaats van zich door Brussel met quota die cumulerende kosten genereren te laten opschepen.

 6. TD

  Voor in de toekomst kan Nederland uit de Brexit lessen trekken,hoe Nexit wél moet!
  Stem PVV of FvD!

 7. Willem Bever

  Hij is goed en zit bij de verkeerde partij

 8. Raveltje

  We stemmen dus PPV of FVD
  En dan maar hopen dat ze de kooltjes uit het vuur
  halen voor een welvarende bevolking

 9. cmsuijkerbuijk

  Her is de Remainer May, die er een puinhoop van heeft gemaakt. Het referendum was duidelijk: In de EU of eruit. Daar is niets onduidelijks aan. Maar het feit was, dat de bevolking in meerderheid vóór Brexit was en de MP’s in meerderheid voor Remain waren. En omdat May tot de remainers behoort, heeft ze halfslachtig en zonder overtuiging onderhandeld, daarbij de uitslag van het referendum negerend. Kortom: De Brexit was duidelijk: UIT de EU, PUNT!
  Onze grote vriend Omtzigt praat dus onzin!

  1. Michael

   Precies, het zijn dit soort oversimplistische slogans die lekker bekken die hebben gezorgd voor de brexit. Ik begrijp dat cmsuijkerbuik graag een no-deal brexit heeft? Weg is immers weg, toch?

   1. cmsuijkerbuijk

    Inderdaad! En de EU is toch zo “sterk”? Dan moet het toch helemaal geen probleem zijn voor de EU? En voor ons land: Ook een harde Nexit! En wel zo spoedig mogelijk. Terug naar de EG en zónder politiek! Slechter dan nu, kan het niet gaan!

  2. santiago

   Suikerbuik. Omtzichtkan niet anders. Als hij zegt wat hij weet is hij zijn baan kwijt. Als hij daarna doorgaat trapt hij ergens door zijn remmen of komt een verdwaalde dierenactivist tegen.
   Nu rommelt hij zich in een baantje als senator of wordt lid van de raadvan state.
   Ook leuk toch.
   En het volk. Haha, fuck het volk.

 10. Ries

  Wie vanochtend Teletekst heeft geraadpleegd, heeft gelezen dat steeds meer ‘labouranten’ opstappen wegens het gedrag van Corbyn jegens Joden en de Brexitonderhandelingen. Ook in GB wankelt links. De dag begint met een big smile.

 11. Michael

  “Alvorens zo’n referendum wordt georganiseerd moet er natuurlijk wel een soort van plan liggen. Dat lag er niet.”

  Tsja… als er een eerlijk verhaal was verteld was de brexit er waarschijnlijk nooit gekomen. Het was een hele krappe meerderheid, en dat was mét de sprookjes van Johnson en co. Nu de daadwerkelijke brexit nadert blijken de remainders toch meer het gelijk op hun hand te hebben met hun argumenten. Dus leuk Teunis, dat er een eerlijk verhaal moet liggen, maar zo werkt campagne voeren helaas niet…

  Maar goed, misschien kan Baudet inderdaad een plan maken over hoe een Nexit eruit zien. Echter, dit artikel vergeet te melden dat er jarenlange onderhandelingen met de EU hebben plaatsgevonden om te komen tot een plan. Moet dat dan eerst, vóór een referendum?

  1. Meriadoc Brandebok

   Ik weet nog dat op één van de stembussen de belofte stond afgedrukt dat men bij een Brexit meer gekd voor de gezondheidszorg zou krijgen. O foutje, moesten de Brexit-liegbeesten later schaamtevol toegeven.

   Als men liegt is het gevolg altijd slecht.

   1. santiago

    Meriadoc. Allemaal geklets in de ruimte, napraterij. Je hebt je bang laten maken door de eu propaganda machine. De Brexit wordt een groot succes voor het V.K. en ook v.w.b. het zaken doen met het VK. Het is alleen niet gunstig voor de multinationals, de banken en de farmaceutische industrie.

    1. Meriadoc Brandebok

     Er is geen EU-propagandamachine. Wel een rechtspopulistisch leugenapparaat – aangevoerd door de Britse Brexit-liegbeesten. Deze leugens hebben inmiddels dusdanig veel mensen weten te verleiden dat Groot-Brittannië in een zware crisis zit. Leugen won het van waarheid endat is verschrikkelijk. Ik ben diep teleurgesteld in het Britse koninkrijk dat zij zich er zo heeft laten intuinen. Een troost is echter dat het een meerderheid van pak ‘m beet één procent betrof en de Schotten en Noord-Ieren in de EU willen blijven.

 12. HendrikJan

  Nederland is een kei verrot land geworden, onder Balkenende en nu Rutte.

  Iedere dag een nieuw rookgordijn en de echte problemen, die schuift men onder het Perzisch tapijt.

  Nu weer 20-02-2019 Miljoenen FRAUDE met uitkeringen.

  1. santiago

   HJ. Je hebt helemaal gelijk, belangrijker is, wat gaan we er aan doen en kunnen wij er wel wat aan doen. We zijn overgeleverd aan “De overheid” lees bea en haar vazallen en een aantal top ambtenaren. Van democratie is geen sprake. Allemaal geneuzel over klein bier.

 13. Lay down your souls to the gods rock and roll

  Rechts populistisch leugen apparaat??? wat een bullshit. De Reden waarom Groot Brittannië uit de EU wil is dat de EU geen democratie is, en ten tweede het falend migratiebeleid van de EU, was trouwens van de week nog op televisie (NPO) En als er 1 leugen is dan is het wel de EU zelf, dat ooit was opgericht voor de handel. Maar de handel zijn ze allang niet meer geïnteresseerd, nee ze zijn des te meer veel meer geïnteresseerd in de interne politiek : pulsvissen, Lelystad Airport, sancties op leggen tegen Iran n.a.v 2 geliquideerde Iraniërs in Nederland. Waarom mag de regering dat trouwens niet doen????? en nou las ik vanmorgen in de krant dat de Europese Commissie is ingevallen (onaangekondigd) bij zalmkwekers in verscheidende EU landen, dit zijn dingen die TOTAAL!!!! NIETS, maar dan ook HELEMAAL NIETS!!!!met de handel heeft te maken. De EU roept het in feite ook over zichzelf af dat Groot Brittannië ui de “Clan” wil. Zij zijn die extreme bemoeienissen van Stan Laurel (Juncker) & Oliver Hardy/Blunder (Timmermans) spuug en spuug zat volledig terecht overigens en zij zijn niet de enige. De Nederlandse regeringen laten zich constant de kaas van het brood eten door de EU, er is nog nooit een premier of minister geweest die met de vuist op tafel slaat en de middelvinger opsteekt (bij wijze van spreken) naar dat kolderieke zuip duo van : “waar bemoeien jullie mee??”, “tot hier en niet verder, oprotten, opgesodemieterd”.NEE!! Nederland kent alleen maar JA knikkers in de regering tot grote tevredenheid van de Eurofielen in Nederland, maar Eurofielen leven in hun eigen fantasiewereld. Die zien alleen maar voordelen en geen nadelen. Mensen met kritische noten over de EU worden weggezet als populist het favoriete woord van de Eurofiel en de linkerzijde. Als je als land uit de EU wil dan zou je denken dat je dan ook de vrijheid krijgt om uit de EU te gaan NO WAY!!!!dus de EU gooit alleen maar drempels op en eist een deal. Logisch kunnen ze 40 miljard Euro opstrijken, het overgrote deel van de regering wil dat niet, die wil het liefst zonder deal uit die clan zodat die zuipschuiten 40 miljard Euro misloopt. Kan ik mij heel goed voorstellen, 40 miljard Euro???? m’n fuckin ass laat ze optiefen. Met een deal zit Groot Brittannië nog aan die Clan vast naast dat exorbitante bedrag van 40 miljard. Het is werkelijk bezopen, al die kapitale kolderieke capriolen van die Brusselse zuip poppenkast vind 75% van Nederland normaal. Terwijl de EU in feite zich zelf flink voor lul zet, maar dat hebben ze zelf niet door, maar ja wat wil je ook met al die drank. Er zijn heel wat ingrediënten voor een komische film over de EU : “Jean Claude Juncker’s flying Europe” op het Ministry of silly walks dat is echt een job voor Juncker want hij is daar een meester in. Er schiet me nog een metal nummer te binnen van Iron Maiden : “The evil that men do lives on and on” dat is de EU en dat zal nooit veranderen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.