image12

De aankomende jaren zijn starters op de woningmarkt kansloos

Geen categoriefeb 28 2019, 14:40
Door verschillende oorzaken blijft de situatie voor starters op de woningmarkt de komende jaren uitzichtloos. Door de lage rentestanden zijn er meer woningzoekenden dan beschikbare koopwoningen. Daarnaast stijgen de bouwkosten voor nieuwbouwwoningen terwijl de prijzen van bestaande woningen tot recordhoogte stijgen. Douwe van Zelm, de directeur van hypotheekberekenen.nl voorspelt dat deze situatie nog jaren zal zo zal blijven. Was het probleem eerder vooral van toepassing op de grote steden, momenteel stijgen ook de huizen in de gebieden om de steden razendsnel.
Gestegen bouwkosten
Nieuwbouwwoningen zijn door de gestegen bouwkosten steeds duurder. Hierdoor daalt het aantal beschikbare woningen voor starters op de woningmarkt. Het heeft er alle schijn van dat deze ontwikkeling voorlopig niet zal veranderen. Volgens een schatting van bouwkostenspecialist BDB zullen de gestegen bouwkosten niet voor begin 2020 hun hoogtepunt bereiken.
Een lagere hypotheek voor starters
Veel starters hebben de vraag; Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Starters op de woningmarkt zijn tegenwoordig verplicht om de kosten koper zelf te betalen. De woning kan maximaal tot 100% worden gefinancierd. Tot 2012 was het mogelijk om 106% te lenen waardoor de koper een huis zonder eigen geld kon financieren. De kosten voor starters lopen hierdoor al snel op tot een bedrag tussen de € 10.000 en € 15.000. Veel starters beschikken niet over dit bedrag, zeker niet omdat de kosten voor het inrichting van een woning nodig blijven. Starters kunnen dus minder hypotheek krijgen dan vroeger en moeten zelf de kosten koper betalen.
Meer kopers als woningen
Douwe van Zelm verwacht de komende jaren geen veranderingen voor de slechte situatie voor starters. Zeker omdat ook investeerders en beleggers zeer veel interesse tonen voor woningen tot € 200.000. Hierdoor zijn het concurrenten met voldoende financiën om beschikbare woningen zonder hypotheek op te kopen. Deze woningen komen beschikbaar als huurwoning in de vrije sector. Verkopers doen graag zaken met investeerders en beleggers omdat ze een woning kopen ‘Zonder voorbehoud van financiering’. De verkoop gaat altijd door waardoor ze een sterke positie innemen vergeleken met een particuliere verkoper. Dit bleek ook al uit eerder onderzoek.
Nieuwbouw blijft achter terwijl de bevolking groeit
Het Centraal Bureau voor de Statistiek voorspelt een aanhoudende groei van de Nederlandse bevolking. De stabilisatie in het aantal koopwoningen zal een prijsopdrijvend effect geven. Hierdoor heeft een starter nog minder kans op succes dan nu al het geval is.
Problemen voor starters op de woningmarkt oplossen
Douwe van Zel ziet wel enige mogelijkheden om de problemen van starters op de woningmarkt op korte termijn te verlichten, al geeft hij wel aan dat het lastig zal zijn. Om de gevolgen van de bevolkingsgroei op te vangen is het nodig om meer nieuwbouwwoningen te bouwen. Snelheid en effectiviteit zijn de kernwoorden om kosten in de hand te houden. De politiek zou een gelijk speelveld moeten scheppen voor de particuliere koper en de beleggers.
De laatste groep beschikt momenteel over te veel voordelen waardoor de kansen ongelijk zijn. Door verbeterde openbaar vervoer naar de buitengebieden is het voor woningzoekenden interessanter om hun zoekgebied te verruimen. Snelheid en bereikbaarheid met betrekking tot hun werk zijn kernbegrippen. De laatste tip van Douwe van Zelm betreft de koper zelf: "Begin op tijd met sparen waardoor de kosten koper gedekt zijn en er budget overblijft voor de inrichting en een kleine aflossing van de hypotheek". Met eigen geld zijn de keuzemogelijkheden groter en is de starter minder afhankelijk van de marktontwikkeling.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten