Özcan Akyol verwijt Wilders dedain voor kiezer: ‘Wéér programma van één A4’tje!’

Özcan Akyol neemt de PVV vol onder vuur. En wel hierom: de partij van Wilders heeft voor de Europese Parlementsverkiezingen een programma opgeleverd. En niet zomaar één. Een programma van slechts één A4’tje! Op hoofdlijnen zeg maar. Ondanks dit ogenschijnlijke debet aan inhoudelijke punten, boert Wilders er niet minder om: hij staat nog steeds op een gedeelde tweede plek in de peilingen

Dat er een compact verkiezingsprogramma wordt opgeleverd zijn we gewend van de PVV. In de afgelopen jaren kregen kiezers van de partij telkenmaal compacte verkiezingsprogramma’s voorgeschoteld met weinig uitvoerige beschrijving van de plannen van Wilders. DDS-redacteur Tim Engelbart duidde dit feit eerder vandaag al als ‘luiheid’ vanuit de PVV. Özcan Akyol vindt het erger dan enkel ‘luiheid’. Volgens Akyol is het een teken van ‘dedain voor de PVV-kiezer’, zo valt te lezen op BN De Stem.

Volgens Akyol heeft de achterband van de PVV serieuze zorgen, maar verwijt hij Geert Wilders dat zijn partij geen poging onderneemt om die zorgen fatsoenlijk te formuleren in een verkiezingsprogramma:

Dat is misschien ook wel het grootste verwijt dat je de PVV kan maken: de beweging heeft een serieuze achterban, met gedeelde zorgen die ergens op zijn gebaseerd, maar slaagt er niet in om op een fatsoenlijke wijze uitvoerbaar beleid te bedenken, zodat er ook écht iets verandert. Hier spreekt dedain uit.

En daar heeft Akyol een punt .De PVV pleit in haar Europese Programma bijvoorbeeld voor ‘baas over eigen grenzen’, maar dat is Nederland de facto natuurlijk nog steeds. De bewindslieden in Den Haag hoeven maar met hun vingers te knippen en de grenzen gaan dicht. Het is dan ook niet meer dan simpele retoriek. Want als in het Europees Parlement een voorstel ter stemming voor ligt dat de grensbeschermingsactiviteit van de Europese Unie uitbreidt dan stemt de PVV tegen.

Dat terwijl het op Europees niveau vormgeven van grensbescherming de enige garantie is om zo snel mogelijk de door Wilders gehate ‘massa-immigratie’ te beperken. Maar dat waar hij in het nationaal parlement altijd over klaagt is blijkbaar niet belangrijk genoeg om op Europees niveau concessies te doen. Sterker nog, op Europees niveau lijkt er bij de PVV helemaal niets te gebeuren.

Akyol verwijt Wilders dan ook dedain. Volgens Akyol maakt Wilders zich dan ook eigenlijk niet druk om de zorgen van zijn achterban:

Maar uiteindelijk heeft hij zichzelf opnieuw helemaal geïsoleerd. En het ergste van allemaal: hij is zich daar terdege van bewust.

Özcan Akyol heeft zeker een punt. Als Wilders daadwerkelijk de zorgen van zijn kiezers wil adresseren dan moet hij meer doen dan alleen vanaf de zijlijn lopen schreeuwen. nutteloze petities opzetten of verkiezingsprogramma’s van één A4’tje publiceren. Maar als het waar is dat Wilders zich hiervan bewust is, zoals Akyol beweert, dan is een stem op de PVV mogelijk niet verstandig.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

47 reacties

 1. HendrikJan

  Als hij één paspoort inlevert, het maakt mij niet uit welk, dan geloof ik in zijn zienswijze.

  Nu is hij gewoon weer stemming aan het maken.

  Moet je niet doen.

  RUTTUP en NEXIT.

  1. Satty

   Dus een dubbele nationaliteit zegt iets over loyaliteit? Dat is tijdens de koude oorlog wel bewezen dat jouw zienswijze dom is. Parlementariërs in dienst van andere landen zijn landverraders zoals geert wilders.

   1. Adriaan

    @Aytas, Geert Wilders is een Nederlander. Geert Wilders heeft één paspoort. Geert Wilders is geen, ik herhaal geen, landverrader. Geert Wilders heeft geen enkele binding met geen enkel land op parlementair vlak. Je kraamt zoals gewoonlijk onzin uit.

    1. Tante Sidonia

     Adriaan

     Nooit en te nimmer op de dwazen reageren!
     Daar kicken ze op: uitlaatklep!!!
     Thuis geen donder te vertellen en stiekum achter hun laptopje!
     Als hun partner er achter komt dat ze voortdurend met haat bezig zijn breekt voor hun de oorlog los!

     1. Adriaan

      Tante, je gaat me toch niet beweren dat dit mens een partner heeft?

     2. Satty

      Ik heb geen relatie mevrouw afa en tegen vrijheid van meningsuiting. Je kunt gemakkelijk allerlei onzin beweren over mij wat in jouw geval begrijpelijk is, inhoudelijk heb je de vermogens niet voor.

      “If we don’t believe in freedom of expression for people we despise, we don’t believe in it at all.

      Noam Chomsky”

      Begrijp je wat dit betekent en hoe belangrijk dat is voor een vrije samenleving?

    2. Satty

     Adriaan
     Bij mijn weten is wilders de enige die zo direct betaald wordt. Mocht een PvdA parlementariër hetzelfde doen krijgt die van mij dezelfde kritiek. Hoe zit het met de landverraders met 1 paspoort die er in grote aantallen zijn.

     Geld ontvangen uit andere landen steun ik nooit, kijk naar wat dat met Afrika doet.

     1. Adriaan

      Vaag begrip: bij mijn weten. Ik geef daar geen cent voor.

     2. Satty

      Koude oorlog staat bol van mensen die hun land hebben verraden.

      Kenyatta ontvangt geld uit het westen en Afrika, hun belang zet hij op 1 niet dat van keniaanen.

     3. Satty

      Afrika moet China zijn.

     4. TD

      alweer Afrika?alweer Afrika?alweer Afrika?alweer Afrika?alweer Afrika?

     5. DeBruijn

      Toch wel wonderlijk als iemand iets goed weerlegt, dan zwijgt u altijd. Beetje zwak wel.

     6. ZiggyStardust

      Geert Wilders wordt net als iedereen in dienst van de Nederlandse overheid betaald door de Nederlandse overheid, de Nederlandse belastingbetaler dus. Door niemand anders. Partijen mogen giften ontvangen, ook uit het buitenland. Deze giften worden gebruikt voor partijdoeleinden, niet voor persoonlijk inkomen. De stelling dat Wilders direct betaald wordt door het buitenland is dus feitelijk onjuist.

   2. Siemien

    Ja Satty dat zegt inderdaad iets over loyaliteit en het feit dat jij het omdraait gaat nergens over, Geert is voor Nederland en jij in het geheel niet, en je laat het steeds weer horen en vooral weer zien…de landverrader pur sang ben jijzelf..

   3. Gewoonomdathetkan

    Satty je bent nog dommer dan dom lees ik weer .
    Echt zo dom .

 2. Robert75

  nutteloze petities opzetten of verkiezingsprogramma’s van één A4’tje publiceren. Maar als het waar is dat Wilders zich hiervan bewust is, zoals Akyol beweert, dan is een stem op de PVV mogelijk niet verstandig.

  —————————————————————————————————-

  Een stem op Wilders is nog nooit onverstandig geweest. Ik stem al op de PVV zolang de fractie in de kamer zit en ik heb me nog nooit bedrogen gevoelt. Nog nooit heb spijt gehad van mijn stem of uberhaupt ook maar gedacht dat ik een andere partij had moeten stemmen.

  En ik weet ik zo zeker dat vele Wilders stemmers het zelfde zullen vinden als ik. Aykol die roept maar wat.

  1. Top

   Het kan van mijn part op een vloetje. Dat gelul van de ‘betere dan u en ik partijen’, daar komt meetal helemaal niets uit de verf. Maar helaas, ik mag niet stemmen.

 3. Tguard

  Een A4 die je nakomt is meer waard dan duizend printjes Vol met valse beloftes.

  1. Appelsientje

   Het probleem is natuurlijk wel dat niets van dat A4tje nog gelukt is.

   Wel weten we dat nog geen dag na de verkiezingen de 65-pensioen belofte was gebroken.

   Geloof me, het is een gewone doodordinaire politieke partij die ook beloften moet breken om een andere belofte na te komen.

   Overigens…daar heb ik vrede mee, zolang het maar niet de spuigaten uitloopt zoals de PvdA deed in het vorige kabinet.

   1. Satty

    De PvdA pleegde kiezersbedrog. Het is natuurlijk voor de rest onzin wat je beweert, op deze manier is wilders niet in staat om op een normale manier mee te regeren of aangesproken te worden.

    1. Top

     Zit je hoofddoekje weer te strak? “U” heeft blijkbaar de grenzeloze behoeften, om de hand die u voedt , als het even kan te bijten. Dan zal ik het eens gaan hebben over de incestpoel, waar u uit gekropen bent. Uit een cultuur, waar genitale verminkingen ‘Bon-Ton’ zijn. Waar afvalligheid, met de dood, als beloning wordt gefaciliteerd en als dat even kan zo gruwelijk als mogelijk. Waar u als vrouw niets maar dan ook helemaal niets te melden heeft, vraag dat maar aan uw moeder. Waar zelfs mannelijke kinderen meer in de pap te brokkelen hebben dan een volwassen vrouw. Ik ben er van overtuigd, dat jij en je hele familie, nog nooit iets positiefs heeft bijgedragen aan onze NEDERLANDSE samenleving. Dus ik zou voorzichtig zijn, met wat u hier denkt neer te moeten plempen. Niknok.

    2. Gewoonomdathetkan

     Satty .Jij ben 1 grote onzin

 4. Appelsientje

  Ik denk dat Denk niet zoveel aandacht moet krijgen.

 5. Duke

  Dat de PVV dit A4-tje als promotie gebruikt, betekent niet dat ze geen andere standpunten hebben. Vul de stemwijzers in en je komt bij elke vraag een PVV-standpunt tegen. Een A4-tje als promotie is beter dan een belofte van een kartelpartij die niet wordt nagekomen.

 6. DeBruijn

  Misschien dacht Wilders ‘ik mag toch niet meeregeren, dus waarom zou ik me druk maken om een verkiezingsprogramma?’

 7. santiago

  Okzan weet zijn plaats niet en zou gewoon zijn grote mond moeten houden. Als je gast bent en je gedraagt,ben je welkom in Nederland en zorgen we goed voor je. Als het je niet bevalt , ga je lekker weer bij erdogan wonen.

  1. HendrikJan

   Ho, Ho, santiago hij geeft wel aan, ik zal nooit in Turkije stemmen, dus??

   RUTTUP en NEXIT.

   1. santiago

    HJ. Nooit geloven die Turken. Ze liegen makkelijk. Is toch weer een heel andere cultuur he , Turken.

 8. Two Ravens Black Kettle

  Wie is die man ?

  1. santiago

   Misschien wel een mol van erdogan.

 9. Arnoniemuss

  Een gedachte die bij me op komt; misschien stemmen PVV kiezers niet op Wilders omdat hij de situatie kan veranderen. Ze kiezen hem omdat hij er goed in is de regering een grote bek te geven. Als de kartel partijen dan toch niet van het pluche te verdrijven zijn, laat ze dan tenminste goed de waarheid gezegd worden. Ze kiezen Wilders omdat hij een kei is in oppositie voeren. Een A4tje is dan niet meer belangrijk.

  1. santiago

   Arnoniemuss. Sinds wanneer is de waarheid spreken en eerlijk zijn, een grote bek geven. Meneer Wilders wordt ook demagogie en populisme verweten.
   Hij spreekt gewoon de waarheid en zegt wat de gewone mensen denken en vinden.
   Heeft niets met een grote bek te maken.
   Rutte heeft een grote bek. Die wil het liefst mensen in elkaar slaat en buitenlanders laten oprotten. Voor de rest liegt hij alles aan elkaar dus als je nu toch kritiek wil hebben doe het dan op de juiste mensen. Meneer Wilders verdient alle respekt.

 10. cmsuijkerbuijk

  Eén A-4’tje met daarop de belangrijkste actiepunten, kort en to-the-piont toegelicht, zal méér kiezers er toe brengen deze punten te lezen en daar een oordeel over te vormen, dan een stroperig, bijna niet door te komen beloften- ofwel sprookjesboek van de andere partijen. Niémand die bij zijn volle verstand is, pluist zo’n verkiezingsprogramma helemaal uit! Een boodschap moet kort en bondig zijn en zonder overbodige franje.

 11. Gerlos

  Hendrik Jan met je Rutte fobie geert kan en gaar het niet redden met alleen zijn uitspraken die niet uitgevoerd kunnen worden, eigenlijk wordt het Geertrurop, hoeft van mij niet hoor Hendrik Jan.

 12. Tante Sidonia

  Wedden dat deze Nederland-hater bij DWDD en Jinek zit!
  De “objectieve” NPO strijd voortvarend door: Nederland zal en moet Links zijn en Moslim-knuffelend!

 13. Stopperspil

  Ben heel sterk voor een verkiezingsprogramma op een a4tje. Het gaat om de denkrichting van een partij. Wilders heeft dus gelijk dat hij zich niet vermoeid met te veel letters. De details komen later wel aan bod.

 14. sibirski

  Maar wie is geinteresseerd in Akyol????? Ben pvv stemmer en zal dit blijven…

 15. Bosche draak

  Het zal mij aan mijn bil roesten wat Ozzy Apekool ervan vindt.

  Dit rukkende reportertje is geen haar beter dan de typtrutjes die de kranten vervuilen

  Typische gevalletje van “kijk hoe goed ze het wel niet doen”

 16. joker

  Een verkiezingsprogramma op één A-4-tje ? Is genoeg.
  Al die andere partijen met hun programma’s van 10-tallen A-4-tjes houden zich nooit aan hun programma, s.
  Zie bijv. het z.g. kinderpardon, dat stond in -tig programa’s , maar dat pardon was met één pennenstreek verdwenen toen het de “regering” een beetje te heet onder de voeten werd. In elk programma steeds weer : het aantal regeltjes en voorschriften zal door álle “regerings”partijen worden verminderd ! Nog nóóit iets van gemerkt.
  Een één pagina groot programma is groot genoeg, de rest wordt toch niet nagekomen en is alleen bedoeld om stemmers te lokken.
  Domme mensen stemmen steeds op partijen met een héél dik programma !

 17. NoDoubt

  De PVV is de enige die inhoudelijk ingaat op de gevaren van de Islam waarbij feiten kloppen. Is het u opgevallen dat er nooit over de inhoud daarvan wordt gedebatteerd. Ook over de hoge cijfers van de criminaliteit zou niet juist zijn en werd PVV over aangevallen, en de 2e kamer haalde bakzijl. Is het u opgevallen dat standpunten van de PVV door andere partijen inmiddels zijn/worden overgenomen. Inhoudelijk kun je de PVV niet aanvallen omdat hun inhoud altijd klopt. Maar je mag het I-woord niet noemen want dan ben je I-foob. Maar ondertussen wel fatwah’s uitroepen. Politieke inmenging van buitenaf wekelijks in de moskeeën om de westerse samenleving omver te werpen omdat Mohammed verboden heeft te integreren. En ondertussen maar roepen dat wij als NL niet genoeg gedaan hebben om ze te laten integreren. Het mag gewoon niet.

 18. sonar

  Als vroeger tegen iemand riep wat ben jij een Turk,dat betekende dat iets stoms gedaan had.
  Maar wat nu als je een Turk bent????????? Dan kom je er niet best vanaf.

 19. observer

  James Quincey, de CEO van coca cola, en de man die 7up uit het slop heeft gehaald, heeft een stelregel: Alles wat niet op een halve A4 past, wordt niet behandeld.

 20. Duckday

  Wilders heeft gewoon gelijk daar is geen speld tussen te krijgen Maar ja de verhalen van zijn tegen standers komen weer boven om de PVV in een kwaad daglicht te zetten Hij is een van de weinigen die opkomt voor Nederland en zijn bewoners

 21. nienke

  Waar bemoeit deze vent zich nou mee vraag ik me af je kunt 6 kantjes vol maken met allerlei onzin en je kunt 1 kantje vol maken wat genoeg zegt bij z’n achterban.
  Deze meneer heeft er niets mee te maken met het programma van de PVV. luister wel eens naar z’n radio programma zou toch eens willen vragen wat duidelijker te willen praten en niet zo binnensmonds.

 22. henk vintage

  Verkiezingsprogramma op een A4tje is wel zo duidelijk dan al die wollige verhalen van die andere partijen.
  Kort maar krachtig.

 23. Piet Klein

  Misschien heeft Özcan wel een punt. Velen zullen verontwaardigd zijn over het A4tje van de PVV. De vraag is echter hoeveel van die verontwaardigden hebben één of meer programma’s van de andere partijen gelezen, veel vermoedelijk geen één partijprogramma. Het doet een beetje denken aan de journalisten die hoogst verontwaardigd zijn over de slippertjes van Trump (Kennedy scheen zo’n beetje iedere nacht een scharrel te hebben), maar diezelfde journalisten duiken na de persconferentie in bed met scharrels. De vraag is wie heeft eigenlijk duidelijk wat de standpunten en visies van de partijen zijn. Hoe staat de VVD in Europa en zeker na de blamage van de pulsvisserij en de kennelijk noodzaak nu op aandelen KLM in te kopen om enig tegengewicht te bieden aan onze Franse politieke vrienden (met engelsen ging het vaak beter), het ontbreken van goede scenario’s bij een harde Brexit waardoor wederom de belangen van Nederland geschaad worden. Wie snel wil scoren kan een eenvoudig onderzoek doen naar hoeveel partij programma’s gelezen zijn. Hoeveel Özcan er zelf gelezen is ook wel een spannende vraag. Jawel de visie en de standpunten van de PVV zouden nog uitgebreider in een programma mogen staan, maar dit is in ieder geval een samenvatting. Het beeld dat kiezers van de andere partijen hebben is mogelijk nog slechter. Wat doen ze met het klimaat na de waardeloze plannen van het kabinet, een minister die binnen twee weken nadat de klimaatspijbelaars protesteerden, duidelijk maakte dat er vooral veel geinvesteerd wordt in CO2 uitstoot via de het vliegverkeer dankzij de uitbreiding luchthavens Lelystad en de uitbreiding van Schiphol. Misschien is dit beperkte briefje van de PVV wel het best beklijvende toekomst perspectief van een partij bij de kiezer en doen de andere het stukken minder. Veel liever had ik gehad dat Özcan op de inhoud de discussie zou ingegaan en niet op format gaat framen. Mijn indruk is dat de strategie van de PvdA als volgt tot stand is gekomen. Iets roepen en doen is de partij slecht bekomen. Daarom houden ze nu hun mond en hopen de verdwaalde kiezer te vangen die bij geen enkele partij zich kan vinden die iets roept en dan eindigt bij de PvdA die niets roept. Een schamel A4tje is dan nogal ruim in vergelijking met je mond houden.

 24. H.Vaes

  Hahahaha….heerlijk toch….de PVV bashen…..tjonge …..wat hebben we een lol….lekker de PVV bashen…..hou toch eens op achterlijke idioten…..en ga nuttige onderwerpen bespreken…..zoals bv…. de islamisering van ONS land….en de steeds toenenemde terreur door islamitische idioten…….in onze volkswijken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.