WNL-kijkers benoemen FVD’er Henk Otten grote winnaar van Eerste Kamer-lijsttrekkersdebat

Maar: slechts een paar duizend mensen hebben de tijd genomen om te stemmen.

Gisteren was er, zoals iedereen welbekend, het befaamde Eerste Kamer-lijsttrekkersdebat. Het was vooral een spektakelshow voor politiek geobsedeerden: qua charisma én inhoud was er niet zo heel veel leuks te zien voor de gewone kijker. Maar goed, de Eerste Kamer doet er wel degelijk toe, en dus is het ook belangrijk dat zulke debatten gehouden worden. Oh, en dat die door u gekeken worden.

Hoe dan ook, na het debat opinieerde onze eigen Teunis Dokter dat Forum voor Democratie-lijsttrekker Henk Otten hem wat tegenviel. De zakenman die nu ook carriere in de politiek wil maken — als actieve politicus, achter de schermen was hij natuurlijk vanaf dag één al één van de belangrijkste mensen bij FVD — oogde “gespannen.” Hij zat “voorover gebogen op het puntje van zijn stoel,” was “vaak niet in staat het woord tot zich te nemen,” en begon tweemaal “over immigratie terwijl de stelling daar geen directe aanleiding toe gaf.”

Nou, goed nieuws voor Otten (en zijn kompanen van FVD): de WNL-kijker dacht dat anders over. In een peiling die de quasi-rechtse omroep achteraf hield werd Otten namelijk uitgeroepen tot de grote winnaar van het debat. Hij kreeg maar liefst 60 procent van de stemmen. Zijn procentuele voorsprong op de nummer twee, PvdA-zot Mei Li Vos, was gigantisch aangezien zij genoegen moest nemen met een magere 9,4 procent.

Goed nieuws natuurlijk voor Forum voor Democratie. Het is weliswaar een nieuwe partij, maar Baudet, Hiddema én Otten willen eerst en vooral serieus genomen worden. Falen in een debat — in ieder geval in de ogen van de kijker — zal door hen ervaren worden als een dúbbele nederlaag.

Het tegengestelde is dus waar, blijkens de peiling van WNL. Misschien dat Otten gespannen overkwam, maar veel kijkers zijn blijkbaar bereid om hem dat te vergeven. Misschien is dat niet eens zo gek, FVD is immers een partij van niet-politici. Het kan in dat opzicht zelfs contraproductief zijn om al te gelikt over te komen als je die partij vertegenwoordigt.

Dat gezegd hebbende is er wel een enorme ‘maar’: er stemden minder dan 3.000 mensen. Voor de vlag uitgaat bij FVD zullen ze dat in gedachten moeten houden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. marco1

  Dan denk ik dat er een hoop FvD aanhang naar WNL heeft gekeken en gebruik heeft gemaakt van het stemrecht daar. Ik heb het ook nog even terug gekeken ,wat een flutdebat, ik zag geen winnaar wel 1 die het irritantste was met zijn wijsneuzig gedoe. Dat was die bejaarde van Groenlinks.

 2. Rien Noppen

  Otten kwam natuurlijk met de primeur dat het FvD geen voorstander meer is van een Nexit.
  Een opmerkelijke en moedige koerswijziging.

 3. Vanduinen

  Dat gaan wij doen, de 3 van het FvD serieus nemen. Hiddema in het bijzonder met de wijze uil.
  Thierry ook als glamour model. Henk heeft een tweede kanskaart op zak. Alle hens aan dek.

 4. springmaarachterop

  En dan die Mei Li Vos van de PVDA: ‘bij een Nexit verdwijnen alle banen in de Rotterdamse haven’ hilarisch…wat een domme muts….

  1. Appelsientje

   Zeer realistisch, Rotterdam is de poort naar Europa.

   Wil de echte domme muts opstaan?

   1. springmaarachterop

    Hier heb je nog zo’n lul die denkt dat de wereld vergaat bij een Nexit, ter info, de Rotterdamse haven floreerde lang voordat de EU in zijn huidige vorm bestond. Alle andere havens in de regio ontberen de nodige diepgang voor de grote containerschepen.

    1. Appelsientje

     Zit je weer te schelden……

     Dat zou nog mogen als het nu bewezen was dat ik hier onzin uit zou kramen, maar nu je begint over de Rotterdamse haven van voor de tijd van de EU……duh.

     Voor jouw beeld, we zijn al 50 jaar verder en waar zou Rotterdam, als invoerpoort van Europa staan als ze geen onderdeel hadden uitgemaakt van de gemeenschappelijke interne markt die de EU heet en waar alle relevante Europese landen lid van zijn?

     Er is nogal wat veranderd sinds de jaren ’50, jammer dat u dat nog niet helemaal doorheeft.

     1. DeBruijn

      De Rottterdamse haven was al van belang voor de EU. We vertrekken niet uit Europa bij een Nexit, alleen uit een bureaucratisch monster.

      De handel zal nog steeds blijven bestaan, misschien wordt het zelfs wel beter, omdat we af zijn van enorme bureaucratische en vaak onrealistische wetgeving die uit Brussel komt.

      Noorwegen, Zwitserland, Dubai, Singapore, IJsland…allemaal kleine landen die het prima doen zonder het Brusselse monster.

      Groter is niet altijd beter, dat zien we in de zorg, op scholen, maar bij de EU zou groter wel beter zijn? Echt niet!

     2. springmaarachterop

      Ten eerste ga ik zelf over mijn woordkeus ranja laat dit gezegd zijn, ik heb geen ene tyfus te maken met de woordvoorkeur van links gespuis.

      Verder mag jij eens onderbouwen dat al die banen dan zouden verdwijnen, op mijn argument dat de haven van Rotterdam geen concurrentie heeft i.v.m. zijn diepgang ga je gemakshalve maar niet in, naar welke haven gaan al die diep stekende containerschepen volgens jou, Hamburg, Antwerpen, Bremen, ik zal je vast voorlichten, die zijn allemaal te ondiep, Rotterdam heeft geen concurrentie in geval van een Nexit.

     3. Meriadoc Brandebok

      Het is een illusie te denken dat Nederland bij een Nexit niet uit de handel stapt. Dat is namelijk wel het geval. Of dacht u dat de Europese Unie ons lachend met de beste voordelen die er zijn uitgeleide doet? Kom nou.

      Als u de Nexit wilt vormgeven naar een supersoft Noors model zijn we evident slechter af: we mogen keurig onze contributie blijven betalen, moeten ons aan alle regels houden, terwijl we er zelf niets meer over te zeggen hebben.

     4. Satty

      De Chinezen gaan een begin maken om piraeus uit te diepen. Daarnaast zijn ze al eigenaar van behoorlijk wat spoor in zuid Europa. Het is zaak dat Nederland de handel zo gestroomlijnd mogelijk houdt. Ons uitstekende wegennet als uitvalsbasis zal ons het voordeel kunnen blijven geven. Zodra we uit de eu stappen zijn er teveel handels horden en zullen we de concurrentie slag verliezen. Als we een werkelijke kans maken.

     5. toetssteen

      @Satya
      Veel succes dan bij het binnenloodsen van de Berge Stahl. Ik kom kijken als het zover is

  2. Rien Noppen

   Zelfs het FvD krabbelt terug voor een Nexit, Springmaarachterop.

   1. springmaarachterop

    Noppes doet weer eens aan wensdenken, wanneer een lid van FvD zich enigszins genuanceerd uitdrukt is hij van mening dat zij terugkrabbelen op hun standpunt betreffende een Nexit, er is geen sprake van terugkrabbelen Noppes, dat bestaat slechts in jouw bizarre fantasie!

    1. Appelsientje

     Waarom ben je zo boos?

     En ook hier, het is zeer zeldzaam dat een politicus van de PVV of FvD zich genuanceerd uitlaat.
     Het is dan ook logisch om hier een voorzichtige conclusie aan te verbinden.

     1. Rien Noppen

      Ja, de voorzichtige conclusie is dat PVV en FvD in de gaten beginnen te krijgen dat het bepleiten van een Nexit electoraal niet zo slim is.

     2. Appelsientje

      Naar zoeken springen

      zucht.. u bent zo onwetend dat ik het nog maar verder uitleg…

      U zegt “Rotterdam heeft door zijn toegankelijkheid voor diep stekende zeeschepen geen enkele concurrentie in de buurt”

      Ik zeg: U refereert vast naar de zg. EURO-MAASGEUL die met geld van de EU is gerealiseerd….mooi toch dat de EU kiest voor Rotterdam als haven nr. 1 van Europa!

      Verder is er keuze uit havens als: Hamburg, Le Havre of Hamburg

      en is er nog iets aan de hand, want het fenomeen dat de eigenaren van de containerschepen niet profiteren van de kostenbesparing die bereikt wordt door het gebruiken van steeds grotere schepen zal weer zorgen voor meer, kleinere schepen….dus die diepgang is dan ook niet alles.

      Nu jij weer wijsneus

     3. springmaarachterop

      Hamburg, Le Havre, en nog een keer Hamburg als concurrentie voor Rotterdam, mag ik even schaterlachen?

     4. marco1

      U vergeet Antwerpen een grotere speler dan Hamburg en zeker als le Havre. Een Nexit zou kans van slagen hebben als er tegelijk meerdere landen uit de EU stappen anders is niet zo verstandig om er zelfs maar over ba te denken. Denk ik dan he , maar ik sta niet bekend om mijn denkwerk dus waarschijnljjk is een Nexit een zege voor het land.

  3. Meriadoc Brandebok

   Daar heeft ze dan helemaal gelijk in.

   1. springmaarachterop

    Nee daar heeft die domme PVDA troela helemaal geen gelijk in, alle banen in de Rotterdamse haven zouden verdwijnen volgens die trut, jij bent al net zo achterlijk.

    1. Appelsientje

     Wil je niet zo schelden? Zo kun je niet van gedachten wisselen.

     Jij zegt dat een Nexit geen negatieve gevolgen heeft voor de Rotterdamse haven, maar dan ben ik wel benieuwd waarom u dat denkt.

     1. springmaarachterop

      Goed lezen ranja, Mei Li Vos stelde dat bij een Nexit ALLE banen zouden verdwijnen in de Rotterdamse haven, wat ik bestempel als achterlijk gelul, Rotterdam heeft door zijn toegankelijkheid voor diep stekende zeeschepen geen enkele concurrentie in de buurt. Maar weet jij veel!

     2. Meriadoc Brandebok

      Hamburg en Antwerpen zijn importante concurrenten. Als men Nederland niet meer kan gebruiken als doorvoerroute naar de resterende lidstaten meert men hier nier meer aan.

      Een massale leegloop van banen is dan logischerwijs te verwachten, alsmede een fors prestigeverlies en een klap voor de economie.

     3. toetssteen

      @MB
      Neen, dat zijn geen concurrenten van Rotterdam met zijn diepgang van 23/25 meter! Hamburg net iets meer dan de helft+ dat men de Elbe tig km op moet varen (110km).

 5. JohanD

  IDD tijd voor verandering, ik heb mn kinderen uitgelegd over Groenlinks en gelukkig vinden ze het niks dat vliegen alleen voor de rijken en elite gaat worden en dat zij straks uitgeknepen in een bejaardentehuis belanden en onderaan de lijst staan als ze zorg nodig hebben. Dus 5x stem op FvD!

  1. HendrikJan

   Even voor de goede orde JohanD, bejaardentehuis anno 2019 .??

   Die zijn schaars goed geworden, zeker na de slogan van WA.
   Nederland participatie maatschappij.
   Waar zou WA, zijn Moeder eigenlijk wonen.?

   1. Appelsientje

    Ik heb mijn kinderen nog nooit een verkapt kiesadvies gegeven.
    Daarnaast zou je dan ook zo eerlijk moeten zijn om alle pro’s en contra’s erbij
    te moeten vertellen.

    Ik zit nu dus met 2 kiesgerechtigde kinderen, waarbij er eentje voor het eerst mag stemmen en ik vrees FvD. De andere is denk ik PvdA, wellicht Groen Links.

    Ik ben er toch trots op, ze hebben het zelf bedacht en ik zal er niets van zeggen.

    1. Bart

     Als je op groenlinks stemt ben je niets meer dan een dom geindoctrineerd schaap, het is maar waar je trots op wilt zijn. En pvda is helemaal kleurloos, dus ook niet echt iets waar je trots op hoeft te zijn.

 6. HendrikJan

  Nu weet de Bilderbergpers, op wie zij hun pijlen moeten richten.

  De vlag mijn beste Michael, gaat pas in top, als RUTTUP en NEXIT is verwezenlijkt.

  Kijk liever deze FvD persoon op de buis, als die vriend van Aboutaleb, of die namaak Harry Potter.

  En deze Henk moet wegblijven, bij het Media Park in Hilversum.

 7. Tante Sidonia

  Heb de uitzending gezien. Mateloos geergerd aan Miljonair linkse oproerkraaier zakkenvuller Lulletje Rosenmuller. Grote bek, nog steeds, m.a.w. wel oud geworden maar als een puber blijven bleren!
  Heeft in zijn leven geluk gehad, dank zij miljoenen-erfenis. Anders was hij niets en niets minder dan “klootjesvolk en gepeupel” waar hij het liefst op spuugt!

  1. DeBruijn

   Is dat bij veel linkse lieden niet het geval? De meesten komen van betere huizen en weten helemaal niet hoe het is om 8 jaar op een huurhuis te wachten of te zien dat je kinderen niet geholpen kunnen worden in een ziekenhuis.

   Er zijn maar weinig mensen ‘uit het gewone leven’ in het algemeen in de politiek, rechts, midden of links. Allemaal een beetje hetzelfde soort mensen en veelal technocraten die weten wat goed voor ons is.

  2. Crassus

   Als het om erfenissen gaat, ben ik altijd zeer nieuwsgierig. Van wie kreeg Paul die erfenis ?

 8. PMG

  FVD standpunt EU:

  ‘Europa’, de Europese beschaving en Europese samenwerking zijn zeer belangrijk en Forum voor Democratie is daar dan ook erg voor. Precies daarom zijn we tegen de EU. De EU is grenzeloos uitgedijd en verworden tot een volstrekt ondemocratische moloch. Het is een achterhaald bestuursmodel; een kartel bovenop het kartel. Forum voor Democratie is van mening dat de EU onhervormbaar is en is daarom voorstander van een referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie.

  De wijze waarop de uitzichtloze mislukte Euro in stand wordt gehouden is schandalig en kost ons steeds meer miljarden – terwijl de economieën in Zuid-Europa erdoor vernietigd worden. De open grenzen leiden tot ongecontroleerde immigratie en een hoger risico op terreuraanslagen en het buitenlands beleid van de EU stortte ons meermaals in roekeloos avonturisme (zoals bijvoorbeeld het dramatische Associatieverdrag met Oekraïne, dat een burgeroorlog en een conflict met Rusland veroorzaakte).

  Het is tijd om te stoppen met de muntunie en de open grenzen, en daarna de EU te verlaten. We willen samenwerken en handel drijven – en dat kan uitstekend via de Europese Vrijhandelsassociatie, eventueel via lidmaatschap van de Europese Economische Ruimte, en uiteraard via tal van andere internationale verdragen. Maar de EU, de open grenzen en de euro: daar moeten we vanaf.

  Wij willen:

  Een referendum over voortzetting van Nederlands lidmaatschap aan de Eurozone.
  Een referendum over voortzetting van de open grenzen en het vrije, ongecontroleerde verkeer van personen binnen de Unie.
  Een referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie.

  1. DeBruijn

   Daarom wilde D66 van het referendum af, want het was bang dat wij tegen de EU zouden stemmen.

   Zo democratisch is D66….niet dus.

 9. DeBruijn

  Het interesseert mij nooit wie de winnaar zou zijn van een debat. Daar hangt mijn stem echt niet van af.

  Praatjes vullen geen gaatjes. Ik heb liever een houterige president, die niet al te welbespraakt is, maar goed werk doet en door durft te pakken, dan iemand die mooie praatjes de wereld in stuurt en graag voor de spiegelstaat zichzelf te bewonderen. (ik doel hier niet specifiek op iemand)

  1. Tante Sidonia

   DeBruijn

   Niet netjes om Rutte niet bij naam te noemen!

   1. DeBruijn

    Haha, niet allen Rutte, Klaver, Obama, Trump kan er ook wel wat van, er zijn er genoeg.

    Maar een echt eerlijk en oprecht verhaal, dat mis ik. Het is allemaal voor de bühne, zodat we even op hen stemmen en dan gaat ze over op de orde van de dag.

    1. Tante Sidonia

     DeBruijn
     Klopt allemaal!

    2. Bosche draak

     Trump past niet echt in het rijtje
     “Welbespraakt & niks klaargemaakt”

     Welbespraakt is hij zeker niet (tis nogal unne botterik) en de meeste Amerikanen vinden dat hij het goed doet (peilingen voor herverkiezing staan voorlopig nog gunstig)

     Voor de rest heeft u een punt

 10. TD

  Rutte1: Beloofde allerlei nobele en drieste daden,Rutte2: kwam weer met een serie beloftes en uitspraken,Rutte3:werd een catastrofe met wanbeleid.
  Zo goed als niets is gerealiseerd,wel de ene leugen na de andere of halve waarheden,het is al jaren een aaneenschakeling van volksverlakkerij!
  En nu doet Henk Otten één uitspraak over Nexit,en deze dient volgens enkele reaguurders onherroepelijk voor de volle 100% te kloppen,wat een stelletje hypocriete zelfingenomen losers!

 11. Gerlos

  Niet gekeken en waarschijnlijk ook niets gemist.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.