Alle ‘eerwraak’-roepers in hemd gezet: OM beklemtoont dat moordpartij Gökmen Tanis toch écht terrorisme was

Het is de vraag die menigeen nog altijd bezig houdt. Was de drievoudige moord die de gestoorde schutter Gökmen Tanis gisteren pleegde in Utrecht een vorm van eerwraak, of was het terrorisme? Het Openbaar Ministerie gaat nog altijd uit van het laatste: alle omgekomen lieden hadden namelijk geen enkele relatie met de schietgrage moord-Turk.

Terwijl half Nederland (hallo Arzu Aslan!) gisteren al zeker wist dat we te maken hadden met een gevalletje eerwraak, gooit het Openbaar Ministerie vandaag een moersleutel in het Utrechtse tandwiel. De openbare aanklagers gaan nog altijd uit van een terroristisch motief, zo laten zij mededelen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat Gökmen Tanis geen enkele relatie had tot de doodgeschoten of verwonde mensen. Geen van allen wist van zijn bestaan, en vice versa.

Het scenario eerwraak lijken we daarmee van de lijst van mogelijke gebeurtenissen te kunnen schrappen:

“Volgens het OM is niets gebleken van een relatie tussen de slachtoffers en de schutter. Gisteren werd nog gedacht aan een familiedrama, en gingen er geruchten dat een vrouwelijk slachtoffer de vrouw of schoonzus van Gökmen T. zou zijn. De drie overleden slachtoffers zijn een 19-jarige vrouw uit Vianen, en twee mannen van 28 en 49 jaar uit Utrecht. “

Ook heeft het OM een briefje gevonden waarin Tanis kennelijk het één en ander vertelt over zijn beweegredenen – dit briefje is overigens niet openbaar gemaakt. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

83 reacties

 1. Rien Noppen

  Gelukkig maar, de crimineel verzon net op tijd nog een religieus motief.

  Wie trapt daar in?

  1. BB

   Uh… Het OM?

  2. Kleptomaantje

   @rien

   Het OM, de Politie, het aivd, de anti terreur eenheid, zeker 16 miljoen Nederlanders, de overige 1 miljoen zijn moslim.
   Dus waar hoort u bij?

   1. Rien Noppen

    Als een gestoorde psychopaat amok maakt en daar ongeloofwaardig ineens een religieus motief bij zoekt betwijfel ik of je van een terroristische aanslag kunt spreken.

    1. Kleptomaantje

     Dit is tot nu toe wel 1 van de domste reacties die ik ooit heb gelezen.
     U zet de gehele politie om aivd etc compleet weg als idioten.
     Met u ga ik geen gesprek meer aan.

     1. Ride eat sleap repeate

      Je kunt heel goed zien wanneer er iets doms is aan de reactie van ons Nopke. Dan staan er nl. letters onder zijn naam.

     2. Top

      Blablabla. Blaaskaak genaamd Noppen. Voorheen in dit theater, bekent als Ernst Quispedoor, Duijndam, Dopper. Een man om op te spuwen. En niet te vergeten, een hele zielige en eenzame stervende man. Altijd anderen de maat nemen. Alles beter weten. In ieder geval een ‘Narcist’ predicaat waardig. Ik begroet hem dan ook altijd met alle d’ honneurs, die hij zo graag ontvangt

    2. BB

     @Rien Noppen

     Jij kunt vaststellen of iemand een psychopaat is?

     1. Rien Noppen

      Nee, dat laten we over aan het Pieter Baan Centrum.

     2. BB

      @Rien Noppen

      Ok, dus je roept iets terwijl je niet weet of iets zo is?

  3. Bart

   Rien, ben je echt zo ontzettend dom?

   Of ben je bewust kwaadaardig?

   1. Gewoonomdathetkan

    Bart .
    Rien noppen is bewust kwaadaardig.
    Zit hier alleen maar om te gallen.
    Ik noem dat sukkeltje een hufter.

   2. sonar

    Bart ,noppes is gespekt met NSB ideeën ,landverrader pur sang.

  4. FJ

   Links heeft maar wat graag, dat hij een pychopaat of iemand met problemen in de relationele sfeer om hun desastreuze beleid onder de mat te kunnen vegen.
   Een terroristische daad komt wel heel slecht uit zo kort voor de verkiezingen.

   Mensen vergeet vooral niet wie de laatste 20 jaar hebben geregeerd en in welke puinhoop we inmiddels zijn beland.

   STEM MORGEN PVV of FVD

   1. Satty

    Wat een onzin redenatie. Als het nu om eerwraak of terreur gaat het blijft verrot. Zoals de afgelopen jaren duidelijk is geworden is eerwraak ook gewoon een blanke man zijn ding en terreur ook. Het is de laatste jaren ook nog voornamelijk rechts. Rechts vertieft de wereld flink op het moment.

    1. FJ

     Satty, we hebben dat tuig binnengehaald in plaats van eruit te schoppen.

  5. Siemien

   Ja Reintje, als het dan toch terroristisch blijkt te zijn, ga jij het gewoon ontkennen.

  6. Siemien

   Rientje achterlijke graftakdebiel hier maar eens naar kijken..

   youtube . com/watch?v=VRy8GXaVxZ4&feature=youtu.be

 2. Meriadoc Brandebok

  Het lijkt inderdaad steeds meer op een terroristische aanslag. Drie doden, drie zwaargewonden, een man in een tram die Allah Akbar schreeuwt, een naar vijf opgeschaald dreigingsniveau, een suspect briefje in een wagen met draaiende motor. Een familie die banden zou hebben met een radicale islamitische groepering, een broer die heeft gevochten in Tsjetsjenië; twee mede-verdachten die ook vastzitten en geen band tussen dader en slachtoffers.

  Een terroristische aanslag dus.

 3. Sprookjesfiguur

  Goede tijden breken aan voor de bloemenwinkels. Meer en meer Islam betekent meer en meer bloemen. Open grenzen hebben dus nog meer voordelen.

 4. pejoar

  Als dat zo is lijkt het veel serieuzer.
  Want bij een terreur aanslag zijn de slachtoffers vaak willekeurig,is er meestal sprake van een georganiseerde aanval en het is islamitisch van aard.

 5. Joop Klepzeikert

  Wedden dat de extreem linkse media vol gaan blijven houden dat het ‘geen terrorisme’ is en het al helemaal ‘niets met islam te maken heeft’…

  1. Rien Noppen

   Laten we een doorgesnoven dronkenlap en psychopaat die morgen mensen neerschiet uit naam van het Vliegend Spaghettimonster ook maar een terrorist noemen.

   1. Top

    Terrorist; iemand die terroristische aanslagen beraamt, pleegt of wil plegen met een godsdienstig of politiek doel

    Als de motivatie, voor zo een daad, voortkomt, uit het geloof of aannamen, van die instelling/religie/sekte of welk andere organisatie, ja dan noemen we het ook een terrorist. Is je snappertje gekrompen Blaaskaak?

    1. Top

     TERRORIST

     1) Boef 2) Geweldadige opstandeling 3) Gewelddadig persoon 4) Gewelddadige opstandeling 5) Geweldpleger 6) Iemand die geweld gebruikt om een politiek doel te bereiken 7) Iemand van terroriseren verdenken 8) Kaper 9) Misdadiger 10) Pleger van gewelddaden

     1. Rien Noppen

      “9) Misdadiger”

      🙂

   2. Bart

    Hey dombo, koop eens een woordenboek en zoek de definitie van terrorisme eens op.

    Hoe achterlijk moet je zijn om terrorisme zo te bagetaliseren.

    1. Rien Noppen

     Dat stel ik ook voor: ook mensen die moorden uit naam van het Vliegend Spaghetti-monster zijn terroristen.

     1. BB

      @Rien Noppen

      De Raad van State zegt dat het pastafarisme geen religie of levensovertuiging is.

   3. FJ

    Noppie, ik weet wie hier die psychopaat is. Kijk maar in de spiegel en dan vooral naar links kijken!

 6. Gekko

  Artikel klopt niet. Het OM houdt alle opties open, waaronder een terroristische aanslag. Maar ook: eerwraak of psychische stoornis.

 7. Diederik van Walsum

  Die Utrechtse terror Turk is een Isis gelieerd varken met specialisatie: eerwraak, pedofilie, diefstal, moord en verkrachting. Voor die combinatie heeft Rechtspraakdiarree.nl nog geen wetgeving en dus loopt ie over een week met een enkelband de “recht” bank uit.

  Anders werkt het in Tsjechië:

  Indien schuldig bevonden krijgen de twee “Nederlandse” broers Armin en Arash N. 18 jaar lang een donkere vochtige cel tot hun beschikking. Het Tsjechische OM meldt dat de daders zich bewust waren van de weerloosheid van hun slachtoffer toen hij op de grond lag, en dat ze wisten dat ze zijn leven in gevaar brachten door hem te blijven slaan en schoppen.
  Appeltje eitje lijkt mij zo voor het Tsjechische OM waar ik wel vertrouwen in heb.

  1. Rien Noppen

   “Die Utrechtse terror Turk is een Isis gelieerd varken met specialisatie: eerwraak, pedofilie, diefstal, moord en verkrachting”

   Dit braaksel heeft uiteraard niets met racisme te maken.

 8. Jumping

  Het motief van de dader was gewoon terroristisch.
  Hiervoor heeft Wilders altijd gewaarschuwd.

  Stem Woensdag PVV/ FvD of 50+.

 9. Ritter

  Ondertussen ……………blijft Europa volstromen met migranten uit islamitische landen die in essentie het westen haten maar hiernaar toe komen vanwege het “gratis geld” (= ons sociaal stelsel).

  En wat komt dan naar Europa?

  Google de documentaire: “Atheists under Attack in Refugee Camps”

 10. biggeorge

  Van zo’n stuk vuilnis ook gelijk de hele boere berggeiten familie uitzetten. Dat zouden ze voor dit soort aanslagen moeten doen. Nederland moet veel harder worden tijd van pappen en nathouden is voorbij

 11. Benny

  Rientje is behoorlijk van slag gezien zijn reacties op dit nieuws, ik denk dat Peter r ook van slag is aangezien hij ook bijna zeker was van een gevalletje eerwraak……. Hun ontgaat blijkbaar dat het bij eerwraak meestal gaat om een persoon of max 2 personen, waarom zou je nog 5 anderen willen vermoorden die ook nog eens totaal niks met jou cultuur of familie te maken hebben…… Droevig dit soort mensen als rientje die totaal niks willen toegeven als ze fout zitten……

  1. Top

   Ik reageer in de meesten gevallen met het geijkte antwoord Blablabla Blaaskaak! In ieder geval laat ik weten dat ik deze misselijke speklap, antisemiet en drager en pleitbezorger van de orde van Martijn, in het ‘snotje’ blijf houden. Ik ga er niet mee in discussie, dat doe je ook niet, met een hondendrol. En inderdaad, hij zit en met name zat op heel veel andere site’s. Maar dat kost tegenwoordig geld, Dus? Daar is zijn uitkering gelukkig niet hoog genoeg voor

   1. Rien Noppen

    Zorg jij nou maar goed voor je cornucootje, arme jongen.

    1. Top

     Daar heb ik genoeg personeel voor. Blaaskaak!

     1. Meriadoc Brandebok

      Als men vrouwen/mannen als personeel inhuurt om het cornunootje te verzorgen is dat wel een beetje zielig meen ik. Of zou Top een robot bezitten die hem daarin steunt?

 12. FJ

  En daar zaten ze met z’n allen bij de NPO te speculeren dat het maar geen terroristische daad was.
  Zeker bang, dat de PVV en FVD in de regering komen en het mediabeleid met de helft verminderen.
  Dan moet Matthijs van Nieuwkerk het plotseling met 90.000 doen.

 13. Ome Wim

  Dat VVD en PvdA geen campagne voerden lijkt me een normale zaak, mede door deze partijen, geleid door laffe wegkijkers en mooipraters die niets ondernemen tegen dit soort gestoorde gajes wat dagelijks ons land binnen stroomt, hebben we dit tram-incident te danken, hopelijk krijgen ze bij de aankomende verkiezingen de rekening gepresenteerd van hun wanbeleid en laffe gedrag.

 14. TD

  Als de dader geen enkele relatie of bekendheid heeft met de slachtoffers blijven enkel drie mogelijkheden over,moordzucht,terrorisme of waanzin!

  1. Rien Noppen

   Ik houd het op moordzucht en waanzin.

   1. BB

    @Rien Noppen

    En hetgeen in Nieuw-Zeeland plaats heeft gevonden?

    1. Rien Noppen

     Dat is wel een goed voorbeeld van een terroristische aanslag. De man was bij zinnen, schreef een helder politiek pamflet en sloeg dienovereenkomstig aan het moorden.

     Deze criminele loser lijkt me net zozeer een terrorist als Tristan van der Vlist of Karst Tates, als je nog weet wie dat waren.

     1. BB

      @Rien Noppen

      Ik weet voldoende.

   2. DeBruijn

    @ Rien

    Tuurlijk praat maar weer goed, het is wel opvallend als het geweld uit de ene hoek komt dan veroordeel je het, komt het uit de andere hoek, dan vergoelijk je het.

    Wat ben jij doorzichtig.

    Genoeg tijd en energie aan je besteed. De mazzel.

    1. Rien Noppen

     Ik praat helemaal niets goed. Ik trek slechts het label terrorisme in twijfel.

 15. B. Pascal

  Puur terrorisme vraagt om een gesprek, omtrent de voortgang van dom samenleving. Wat FvD heeft gedaan blijkt dus het enige juiste.

  Dat de overige partijen een stap terug zetten is dus echt een blijk van onkunde.
  Men kan niet meer mondeling schakelen bij noodsituaties.

  1. Rien Noppen

   “omtrent de voortgang van dom samenleving.”

   Een betekenisvolle verschrijving.

 16. Korporaal Monty

  Straks wordt hij, na al die moeite om een terrorist te zijn, als een gestoorde verwarde crimineel weg gezet.

  Wordt hij van zijn voetstuk getrokken als gewetenloze terrorist waar veel mensen hem graag op plaatsen.

  1. Rien Noppen

   Het sterke verlangen om deze criminele loser te verheffen tot een jihadistische terrorist moet worden verklaard uit de islamofobe overtuiging dat de islam noodzakelijk tot terrorisme leidt. Dat is onzin maar dat geldt voor veel gelul hier.

   1. Top

    Spiegeltje voor je scherm gezet?

   2. Vabis

    De islam IS terrorisme en het wordt hoog tijd die te verbieden alsmede alle moslims uit te zetten naar islamitisch terrein willen wij kunnen overleven op een Westerse wijze!

    1. Rien Noppen

     Vabis stelde hier al eerder voor alle Nederlandse moslims op te sluiten in concentratiekampen.

     Zover is deze sukkel de weg al kwijt geraakt.

     1. Vabis

      Er is hier slechts èèn sukkel en dat ben jij met je eindeloze pogingen de islam uit de wind te houden terwijl je er volgens eigen zeggen niets mee hebt. Dag in dag uit maak je jezelf belachelijk Noppes.

     2. Rien Noppen

      Je ontkent het in elk geval niet, Vabis.

      Meende je ook niet dat moslimmannen in Nederland op straffe van deportatie moesten worden gesteriliseerd?

   3. FJ

    Noppie, heb je het nu over dat gelul van jou?

    1. Rien Noppen

     Neem je nog afstand van de uitspraken van Vabis?

 17. Heinz

  Gelukkig maar. Het is een hele troost voor de nabestaanden van de slachtoffers. Het maakt het wat draaglijker, die onzekerheid vreet aan je.

 18. Adriaan

  De verklaring van zijn ex-vriendin maakt een heleboel duidelijk.

 19. Korporaal Monty

  Nu zijn terroristen zeer laf. Maar deze is wel uitermate laf en zal door zijn matties zeker niet geëerd worden.

  Deze laffe hond had niet de lef om zich te laten doden door de politie om als martelaar te sterven.

 20. santiago

  En wat gaan we doen met die imbeciele rechter die deze idioot heeft vrijgelaten. Ik denk met vervroegd pensioen lekker uitbuiken in zijn villa in Gstaad.

  1. santiago

   We moeten echt zo snel mogelijk van die smerige minerva elite af. Incompetente bestuurders , arrogante, volslagen zwakzinnige rechters etc. Ik blijf van mening dat de monarchie etc etc etc . Door nepotisme gaat onze democratie eraan.

  2. van Urk

   Gelukkig was er een politici dat niets heeft stilgelegd en precies deed wat Rutte altijd geroepen heeft na een aanslag. En dat is door niet te buigen en verder moeten gaan met ons leven. Gisteren werd weer eens duidelijk gemaakt dat er weer alles aangegrepen wordt om dit weer als incident af te doen. Goed dat er partijen zijn zoals de FvD die ook na een aanslag wel doen waar de politiek voor is; misstanden aankaarten, benoemen hoe het anders zou kunnen en proberen dat te bereiken.

   1. Meriadoc Brandebok

    Het stilleggen van een campagne heeft uiteraard een symbolische reden: door de campagne stop te zetten betekent dit enerzijds dat de politiek de verschillen opzij zet, en laat de politiek anderzijds zien dat de aanslag haar raakt. Baudet ging lekker borrelen in het Kurhaus om er een politiek slaatje uit te slaan. De man heeft nog minder fatsoen dan Wilders.

    1. van Urk

     Wel hypocriet om de verschillen pas na een aanslag opzij te gaan zetten. Beter is het juist om de verschillen opzij te zetten om dit soort aanslagen te voorkomen.

     1. Meriadoc Brandebok

      Elke partij denkt verschillend over de wijze waarop dit land moet worden bestuurd. Tijdens de aanslag zetten de partijen de verschillen opzij om pal voor het land en voor haar waarden te staan. Eensgenzindheid in een tijd van crisis is in elk geval wat de politiek betreft van groot belang. Later kunnen we wel weer bakkeleien over de EU, klimaat, islam, enzovoorts.

      Baudet zag een kansje om hier een slaatje uit te slaan. Door toch naar de borrel te gaan genereerde hij publiciteit op de televisie en toen ging hij afgeven op de VVD en het CDA. Laag, geen fatsoen.

     2. van Urk

      Het is namelijk geen fatsoen om de veiligheid van Nederlanders niet te kunnen bewaren omdat deze hypocriete politici liever over andere dingen zorgen willen maken. Als politici geen haast willen maken wat Baudet wel deed dan hoop ik dat ze volgende week dan wel in actie komen. Niet dus. Alles blijft op dezelfde voet verder gaan. Totdat het weer mis gaat.

     3. Meriadoc Brandebok

      van Urk, je velt een inhoudelijk oordeel over beleidsdaden met betrekking tot de bestrijding van terrorisme. Daar gaat het nu juist niet over. De kern is dat Baudet de aanslag gebruikte om er politiek een slaatje uit te slaan.

     4. van Urk

      Je moet toch een -op het goede moment- voorbeeld hebben met wat het huidig kabinet jarenlang heeft nagelaten wat zij beloofd hadden. Als opeens vandaag alle dieren en planten sterven dan zullen meteen de groene partijen hun politieke slag gaan slaan.

     5. Meriadoc Brandebok

      Ik zie niet in hoe men de nasleep van de aanslag, waarin overigens nog veel onduidelijk is, als het goede moment kan beschouwen. Zoals fractieleiders als Marijnissen, Jetten en Segers hebben benadrukt is dit gewoon ziek eenpolitiek slaatje eruit willen slaan.

  3. Niet L niet R

   Liefst als D66 rechters met vervroegd pensioen!

 21. santiago

  Incompetente VVD burgemeester. Pleonasme.
  Geweldige arrogante neppert die van Zaanen. Weg ermee.

 22. Niet L niet R

  Ik hoor en lees, dat de moslims stellig naar voren brengen, dat het eervraak is!
  Natuurlijk willen zij dat, want anders krijgen de burgers die al jaren roepen, en waar niet naar geluisterd wordt gelijk, dat er zonder controle jihadisten ons land binnen komen!

  1. sonar

   NIet L niet R eerwraak bij moslims kan helemaal niet ,die hebben geen eer .

 23. Abdullah de vliegende hollander

  Terrorisme of niet mensen….
  1 DING staat vast…
  Hij zal hoe dan ook boete voor t geen hij begaan heeft….

 24. F. Domela Nienhuis

  Terrorist gaf bewaarder kopstoot en werd toch vrijgelaten om vervolgens in Utrechtse tram onschuldige mensen te vermoorden??

  Snel opheldering hierover en kamerdebat. Als dit echt blijkt te kloppen dan is het systeem zieker dan ziek en minister v justitie exit.

  1. F. Domela Nienhuis

   Aanslag tram Utrecht

   ‘Gökmen T. radicaliseerde in de gevangenis’

   1 uur 51 minuten geleden Aangepast: 1 uur 45 minuten geleden

   In de periode voordat terrorisme-verdachte Gökmen T. het vuur opende in de Utrechtse tram, heeft hij in de gevangenis een bewaarder mishandeld. Ook zou de 37-jarige Utrechter zijn geradicaliseerd in de tijd dat hij in de gevangenis zat. Dat meldt Peter R. de Vries vandaag op basis van een ‘zeer betrouwbare bron’.

   “Een zeer betrouwbare bron meldt mij dat Gökmen T., de dader van de aanslag in Utrecht, kort voor zijn vrijlating uit de gevangenis daar al ernstig radicaliseerde en dat vier gedetineerden daar melding van hebben gemaakt”, staat er in het bericht van De Vries.

   ‘Hij wilde op gebedsmatje bidden’

   In de werkplaats van de gevangenis zou T. daarnaast een ‘handgemeen’ hebben gehad met T. “Hij wilde in de arbeidszaal – tegen de gebruiken in – op zijn gebedsmatje bidden. Hij vond dat hij daar te weinig tijd voor kreeg en dat het bovendien te lawaaierig was om te bidden. Hij kreeg daarover een woordenwisseling met een bewaarder – Joop – en gaf deze toen een kopstoot.”

   Als disciplinaire maatregel werd Gökmen T., zo meldt de bron, in afzondering geplaatst. Maar tijdens die maatregel zou hij door het hof op vrije voeten zijn gesteld. “Van de kopstoot is tijdens de rechtszitting geen melding gemaakt. Evenmin is daar aangifte van gedaan.”

   ‘Radicalere en verontrustende uitspraken’

   Vier gedetineerden zouden afzonderlijk van elkaar melding gemaakt van het feit dat T. ‘radicalere en verontrustende uitspraken’ deed.

   “Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil geen enkel commentaar geven op dit verhaal”, meldt een woordvoerder aan RTL Boulevard. Men zou het ook niet hebben tegengesproken.

 25. Ries

  Eerwraak maakt een moord er niet minder verschrikkelijk op. Het is overigens een cultuurgebonden fenomeen dat met onze cultuur niet te vereinigen valt. Ophoepelen dus!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.