Europese EVP-fractie klaar met Orbán van Hongarije: ‘moet zich gedragen’!

Viktor Orbán van Hongarije haalt weer eens de krantenkoppen. Dit keer niet vanwege een stoutmoedige poging de Brusselse ambtenarij te weerstaan of zijn bevolking extra lang te laten doorwerken zonder salaris. Of vanwege een lofzang van Hongaarse vrouwen. Nee, dit keer komt de fractievoorzitter van de Europese EVP-fractie op bezoek in Budapest. Men is bij de conservatief-christelijke fractie namelijk een beetje klaar met Viktor Orbán en dat gaan ze hem vertellen!

‘Never outshine the master’ klinkt het gezegde. En in geval van Orbán is de meester natuurlijk afkomstig uit Brussel. En outshinen doet hij natuurlijk wel. Reden voldoende voor de EVP-partij om basis van wat natte vinger werk Orbán de les te nemen. Viktor Orbán moet zich ‘beter gedragen anders loopt hij het risico dat zijn Fideszpartij uit de EVP-fractie wordt gezet’ zo lezen we online. Grutjes, wat spannend zeg!

Onder andere het CDA zou hebben geklaagd over Orbán. Dit omdat de partij te ‘nationalistisch’ en ‘te kritisch’ is op de EU. Het zou echter goed zijn van de EVP-fractie om zelf af en toe wat kritischer te zijn, want voor velen ziet het er uit dat het CDA vaak ‘ja en amen’ zegt tegen Brussel. Richting Juncker wel. Richting Orbán niet. Volgens de fractievoorzitter Manfred Weber is het probleem met Orbán echter anders dan anders. Gerechtvaardigd zo u weet.

Het probleem zou het feit zijn dat Orbán ‘de waarden’ waarover afspraken zijn gemaakt niet nakomt. De Europese waarden. U weet wel die vage woordenlijst die soms wel en soms niet wordt gebruikt. Welke waarden dat precies zijn en op welke wijze Orbán deze schendt terwijl zijn collega’s in Frankrijk en Spanje net zo onzuiver zijn is onbekend. Selectieve verontwaardiging? Zeker. Zo lang we het CDA niet horen over de Spaanse situatie en de kwestie Catalonië is elke pretentie over de ‘Europese waarden’ een valse.

Maar omdat die twee landen toch al bijna kapot zijn hoef je daar als EU natuurlijk weinig aandacht aan te besteden. Dus focus ligt op Orbán. Hij moet natuurlijk nog vernederd worden. En dus reist EVP-hauptman Weber af naar Budapest. Dat wordt een vrij kansloos gesprek waarschijnlijk. Zeker als de inzet rond de ‘Europese waarden’ ligt. Elke lidstaat conflicteert weleens met deze vage illusies. En Orbán gaat echt niet zomaar door de knieën.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Gekko

  Dit klinkt toch allemaal een stuk softer dan 1 week geleden. Toen kwam het bericht dat Fidesz uit de EVP gezet zou worden. Nu is het afgezwakt tot een oproep om zich te gedragen.

  Maar zoals ik vorige week al schreef: ik moet het nog zien dat ze Fidesz uit de fractie gooien. Want dat verkleint de kansen van Manfred Weber ten gunste van Matteo Salvini om opvolger van Juncker te worden.

 2. victus

  Het vriendelijke verzoek aan de Hongaren is om naar de pijpen van de EU te dansen en zo snel mogelijk AUB! Net zoals ideaal voorbeeld Holland! Zo moet het.

 3. HendrikJan

  Het is net als bij Rutte 3, het kraakt en het piept en in Mei stort het in elkaar.

  Stem deze EU dwazen weg, stem voor een NEXIT en dan gewoon de draad weer oppakken, in een soort EEG samenwerkings verband.
  Baas in eigen land.

  RUTTUP en NEXIT.

 4. Rien Noppen

  De bruine kleptocraat Orban is tamelijk populair op DDS omdat hij bezig is Hongarije om te vormen tot een totalitaire staat. Daar zijn veel mensen hier erg enthousiast over.

  1. Vit

   Orban is populair omdat hij geen immigranten toe laat meer niet.

  2. Top

   Als we daarmede, je uitkering en je bezoek, aan de voedselbank kunnen stoppen? dan graag ja, die ‘totalitaire staat’ liever gisteren dan vandaag, zielenpoot. Blablabla Blaaskaak.

 5. Ritter

  Het essentiële punt waar het om draait is dat Orban kritisch is op de (illegale) massa migratie vanuit de islamitische landen en daartegen ook stappen onderneemt ( b.v het bouwen van een muur)

  Dat zint de leiders van de EU niet. Dus moet Orban weer in het gareel worden gebracht.

  Want kritiek op de illegale massa migratie en kritiek op de islam zijn twee grote taboes voor de EU leiders.

  1. Niet L niet R

   Perfect weer gegeven !

  2. Arie B

   +1

 6. tomygun

  Een dikke laag stof op dit nieuws .
  Laatste nieuws van Orban uitspraak ,
  Wij moeten gaan kijken of wij bij de EVP wel op onze plaats zijn .

 7. TD

  “klaar met Viktor Orbán en dat gaan ze hem vertellen!”
  Ja,ze gaan daar smeken ofdat ôrban alstublieft het gedrag van voorbeeldland Nederland wilt volgen,want de EU heeft het al zo moeilijk!
  Ons land stort elk jaar opnieuw 7 miljard op de EU rekening,of de andere lidstaten daadwerkelijk óók betalen,weet niemand!
  Frankrijk,Italië,Portugal,Griekenland,Polen,Hongarije zijn lidstaten met grote problemen,en het zullen vast meer zijn want de EU is niet scheutig met negatieve berichtgeving mbt de lidstaten!
  De EU moet drastisch hervormd of opgeheven worden.
  Stem PVV of FvD.

 8. Rud56

  EVP, CDA, achterbakse hypocrieten die die gevaarlijke islamhufter van een Erdogan alle ruimte geven!

  Denk hier maar aan in het stemhokje de komende tijd!

  1. Rosasolis

   @Rud56. Zowel de CDA als met de andere samenwerkende EVP partijen hebben weinig te doen met Erdogan en Turkije. In feite, het zijn de EVP partijen die niet willen dat Turkije lid van de EU wordt. De EVP is de grootste partij van de EU.

 9. Veteraan

  Allemaal gepruttel van een frauduleuze kliek die alleen op persoonlijke macht en hun enorme salarissen uit zijn.
  Goed bezig Orban, ze durven helemaal niets, allemaal bla, bla.
  Zolang jij geen moslims en nep vluchtelingen binnenhaalt ben je een kerel.
  En jouw volk waardeert je daarom.

  1. Rien Noppen

   Het is wel brutaal om in relatie met de frauduleuze kleptocraat Orban, die de EU subsidies misbruikt om zichzelf en zijn familie schaamteloos te verrijken, de EU een frauduleuze kliek te noemen.

   1. Stanly2000

    Klopt Ernst in Brussel verrijkt men zich niet?

 10. Heinz

  De bevolking van Hongarije is een andere mening toegedaan. Hier gaat het populistische praatje de ronde dat hij de redder is van een immigranten vrij Europa. Ondertussen draait hij de geldstroom van de EU om richting eigen interesse en dat zijn familie en vrienden. Ondertussen is de ontwikkeling van het platteland van Hongarije nog steeds geen sikkepit opgeschoten. En juist daarvoor is de EU subsidie voor bedoeld.

  1. HendrikJan

   @Heinz.

   De EU subsidies, komen gewoon zoals in ieder land, terecht bij diegene die aan de touwtjes trekken en dat zijn niet de armste bewoners van een land.

   RUTTUP en NEXIT.

   1. Lugar

    EU-subsidies zijn per definitie een sigaar uit eigen doos. Nederland betaalt miljarden aan het EU-circus.

  2. Rosasolis

   @Heinz. Zo denk ik ook. Er komen al maandenlang geen vluchtelingen of migranten naar Hongarije, die nu een vreselijke geisoleerde land is geworden. De weinig, nog in leven zijnde vluchtelingen worden vastgehouden in erbarmelijke kampen. Zij krijgen zo weinig voedsel, dat de plaatselijke bevolking dagelijks dozen en pakjes voedsel, hygienische producten, warme kleding en schoenen over de hekken gooien. Bewijs van een zeer corrupte beleid onder dictator Orban. Geen wonder dat zo veel christenen nu uit zijn partij stappen. Dit man is een antisemiet. Als jonge, zeer arme student kreeg hij steun van zijn rijke Hongaarse supporter, G. Soros, die van joodse afkomst is. Jaren geleden heeft Soros verzorgd voor de financiele steun voor de jonge V. Orban, zodat hij kon studeren en leven in Oxford, Engeland. En nu als dank, heeft Orban recentelijk de Centrale European University in Boedapest gedwongen zich op te heven. Voor geen enkele reden. Behalve dat dit universiteit door G. Soros werd gedeeltelijk gefinanceerd en gesteund, en dat Orban vond dat er teveel vrouwelijke docenten en studenten waren!
   Gelukkig gaat de Centrale European University nu door in Wenen. Met succes. Wij hebben een universiteit nodig die op komt voor studenten uit oost-Europese landen.
   Zij behoren ook bij onze EU. En zij behoren nu eindelijk een kans te krijgen.

 11. Zouaaf

  Hij is een zeurkous. Orbán doet alsof er horden vluchtelingen aan de poorten van “zijn” hek staan te rammelen.

  1. Original NL

   Geen hoofddoekje of klagende haatbaard te bekennen in Hongarije…heerlijk!
   #stemzeweg!!

  2. Stanly2000

   Zouaaf, u bent wel kort van memorie!

 12. Rosasolis

  Waarom alleen de CDA aanvallen? Het zijn alle EU landen die samenwerken in
  de Europese Volkspartij. Orban is een dictator die met niemand kan samenwerken.
  Zoals het gaat met de meeste dictators. Heel veel van zijn collega’s zijn uit zijn Fidesz
  partij gestapt. Kennelijk krijgt hij nog Een kans, en als de EVP-fractie vinden dat het niet met Orban samen te werken is, wordt de Fidesz partij eruit de EVP-fractie gezet. Orban is een domme leider, die enkele weken geleden de populaire Centrale European University in Boedapest heeft zomaar gesloten, voor geen enkele reden. Er was geen fraude, de prestaties van zowel de hoog-leraren als de studenten waren uitstekend.
  Er waren studenten uit verschillende oost-Europese landen. De enige reden dat Orban kon geven was dat hij vond dat er te veel vrouwelijke docenten waren. Hij vind dat vrouwen moeten niet hoog-opgeleid worden en een goede ban krijgen… dat ze thuis moeten blijven om kinderen voor Hongarije te baren. Gelukkig heeft Oostenrijk
  de Centrale European University overgenomen. Het zit nu in Wenen, en gaat
  gewoon door, zonder problemen.

 13. Niet L niet R

  Als je als land en daarvan president niet mee loop met Juncker het drankorgel, en zijn ja knikkers, dan zet men je aan de kant o.a omdat je de inwoners beschermd tegen de moslimse gelukzoekers en je grenzen bewaakt zoals het hoort, zij die dat niet doen, daarvan zien en lezen wij de dagelijkse ellende, de gevangenis zitten er vol van in geheel Europa , en de criminaliteitscijfers geven het officieel aan!

 14. Bes Tolen

  We zouden blij mogen zijn als de EVP verzwakt. De Zuid Europese partijen in deze groep zijn naar mijn idee nogal fascistoïde en daarenboven verbonden met de deep state van het Vaticaan en de door haar geschapen massieve macht van de grote bankenwereld. Mede ook die in Latijns Amerika. Dat betekent o.m. dat het noorden nu al sinds jaar en dag via EU en ECB flinke euromiljardenbedragen aan het zuiden over draagt. Dat terwijl controle op de politiek en financieel machtige schatrijke families in het zuiden ontbreekt en uiteraard ook op het Vaticaan en haar omgeving. Daarmee is voor Nederland de middeleeuwse toestand waar zo tegen gevochten is, al aan het herstellen. Dat zal bij een oncontroleerbare EU alleen maar erger worden. Laten we ook niet vergeten, dat de hoge kerkelijkheid een onverdroten voorstander is van massa immigratie en vergelijk met de islam. Dat is een voor Europeanen vijandige houding. Hoe blijven we nog onze eigen baas? Nederland is nu al geregeerd door mentaal aangetaste op zetbazen lijkende politici.

 15. Rud56

  @Rosasolis,
  Het CDA wil de partij van Orban uit de EU-fractie zetten, maar laat Erdogan met zijn gajes lekker zitten. Daarom kritiek op het CDA. Neemt niet weg dat andere eurofiele partijen even achterbaks en onbetrouwbaar zijn!

 16. Cootje

  Heeft rien noppen ook voor of tegen het Oekraïne referendum gestemd , of was hij een groot voorstander van het bijvelletje, wat onze nep premier er bij deed voor de bühne , orban is een luis in de pels , van de Brusselse elite en zakkenvullers onder leiding van een drankgeval , met de POLEN, HONGAREN , de ITALIANEN , en zelfs de FRANSEN , een harde brexit en het einde van het bouwval Europa komt ten einde, met dank aan orban.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.