Europese EVP-fractie klaar met Orbán van Hongarije: 'moet zich gedragen'!

Geen categoriemrt 10 2019, 9:00
Viktor Orbán van Hongarije haalt weer eens de krantenkoppen. Dit keer niet vanwege een stoutmoedige poging de Brusselse ambtenarij te weerstaan of zijn bevolking extra lang te laten doorwerken zonder salaris. Of vanwege een lofzang van Hongaarse vrouwen. Nee, dit keer komt de fractievoorzitter van de Europese EVP-fractie op bezoek in Budapest. Men is bij de conservatief-christelijke fractie namelijk een beetje klaar met Viktor Orbán en dat gaan ze hem vertellen!
'Never outshine the master' klinkt het gezegde. En in geval van Orbán is de meester natuurlijk afkomstig uit Brussel. En outshinen doet hij natuurlijk wel. Reden voldoende voor de EVP-partij om basis van wat natte vinger werk Orbán de les te nemen. Viktor Orbán moet zich 'beter gedragen anders loopt hij het risico dat zijn Fideszpartij uit de EVP-fractie wordt gezet' zo lezen we online. Grutjes, wat spannend zeg!
Onder andere het CDA zou hebben geklaagd over Orbán. Dit omdat de partij te 'nationalistisch' en 'te kritisch' is op de EU. Het zou echter goed zijn van de EVP-fractie om zelf af en toe wat kritischer te zijn, want voor velen ziet het er uit dat het CDA vaak 'ja en amen' zegt tegen Brussel. Richting Juncker wel. Richting Orbán niet. Volgens de fractievoorzitter Manfred Weber is het probleem met Orbán echter anders dan anders. Gerechtvaardigd zo u weet.
Het probleem zou het feit zijn dat Orbán 'de waarden' waarover afspraken zijn gemaakt niet nakomt. De Europese waarden. U weet wel die vage woordenlijst die soms wel en soms niet wordt gebruikt. Welke waarden dat precies zijn en op welke wijze Orbán deze schendt terwijl zijn collega's in Frankrijk en Spanje net zo onzuiver zijn is onbekend. Selectieve verontwaardiging? Zeker. Zo lang we het CDA niet horen over de Spaanse situatie en de kwestie Catalonië is elke pretentie over de 'Europese waarden' een valse.
Maar omdat die twee landen toch al bijna kapot zijn hoef je daar als EU natuurlijk weinig aandacht aan te besteden. Dus focus ligt op Orbán. Hij moet natuurlijk nog vernederd worden. En dus reist EVP-hauptman Weber af naar Budapest. Dat wordt een vrij kansloos gesprek waarschijnlijk. Zeker als de inzet rond de 'Europese waarden' ligt. Elke lidstaat conflicteert weleens met deze vage illusies. En Orbán gaat echt niet zomaar door de knieën.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten