President Macron wil EU hervormen: ‘buitenlandse beïnvloeding verkiezingen stoppen!’

Gisteren besteedden we al aandacht aan de open brief van de Franse president Emmanuel Macron die in alle EU-lidstaten is gepubliceerd. Maar er is nog meer. Macron heeft een plan. En zijn plan is er bedoeld om Europa sterker te maken. Zo zegt hij zelf. Hij wil dit bereiken door van de EU een superstaat te maken en zelfs een aantal verdragen wijzigen of opzeggen als het nodig is!

Volgens de Franse president is het noodzakelijk dat de Europese Unie gaat hervormen. En velen zijn het met hem eens! Maar hoe die hervormingen er dan uit zien is open voor discussie. Daar verschillen de meningen over, maar Macron heeft in ieder geval een plan. Zo wil hij betere samenwerking op het gebied van defensie, migratie, een ‘ecologische investeringsbank’ voor duurzame projecten.

Last but not least wil hij een ‘EU orgaan dat de interne verkiezingen beveiligd tegen invloeden van buitenaf’, zo valt te lezen op de website van EUobserver. Behalve het hebben van kritiek kunnen we ook eens kijken of de plannen steek houden. In ieder geval is Macron bereid om ver te gaan en wil hij zelfs ‘verdragen veranderen of opzeggen’.

Dit biedt enige hoop voor de toekomst omdat veel verdragen een grote impact hebben op het tot stand komen van sociale organisatie op lokaal niveau, maar zijn deze verdragen op dat lokale niveau nooit democratisch gelegitimeerd. Juridisch zijn die verdragen natuurlijk dichtgeschroeid, maar dan wel ergens in een bureaucratisch hok in Brussel of New York. Inwoners van Veendam of Utrecht hebben nooit directe invloed gehad op die verstrekkende internationale verdragen die vrijwel altijd worden geratificeerd.

En indirect hadden burgers op lokaal niveau ook al nauwelijks invloed op de totstandkoming van die verdragen. Goed dus dat Macron open staat om bepaalde verdragen open te breken.  Verder wil Macron ‘striktere grenscontroles’ voor de buitengrenzen van de EU. Dat plan is vooral nodig om het opkomende ‘populisme’ een halt toe te roepen, zo zegt hij zelf.

Verder wil de Fransman werk maken van het inperken van de beïnvloeding van de Europese verkiezingen door de ‘financiering van politieke partijen door buitenlandse entiteiten aan banden te leggen’. Hiervoor zou een EU-orgaan moeten worden opgericht: de European Agency for the Protection of Democracies. Dat orgaan zou dan in de gaten moeten houden of politieke partijen inderdaad zuiver aan hun geld komen. Een goed punt.

Al met al lijkt Macron interessante plannen te hebben voor de hervorming van de EU. Het is jammer dat zijn woorden waarschijnlijk niet meer serieus worden genomen. Zeker niet in zijn eigen land waar zijn populariteit vrijwel verdwenen is. En de rapportages over de demonstraties van de ‘Gele hesjes’ in de internationale media doen het beeld van de Franse president in het buitenland natuurlijk geen goed.

Hoe serieus we de plannen dan moeten nemen weten we niet. Maar interessant zijn ze zeker!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. TD

  “Volgens de Franse president is het noodzakelijk dat de Europese Unie gaat hervormen”
  Dat zal wel,hervormen en aanpassen om te laten aansluiten op de slechte financiële toestand van Frankrijk,Portugal,Griekenland,Italië en dus gaan nivelleren ten koste van Nederland en Duitsland! Weg met de EU,Duitsland en Nederland zijn de kassa van de EU en moeten de zwakken op de been houden!
  Mogen de Nederlanders weer horen dat we eerst het “zure” en daarna (over 100 jaar) het “zoete” krijgen!
  NEXIT=STEM PVV of FvD

  1. PMG

   @TD – foutje man, Mofrika = de EU!!!!!

 2. Meriadoc Brandebok

  Op veel punten heeft hij gelijk, maar hij draagt de verkeerde oplossingen aan om de EU te hervormen. Veel zaken kunnen het beste op nationaal niveau worden geleverd.

  1. Satty

   Ik zou denken dat de eu een overkoepelende organisatie moet worden met grotendeels autonome regio’s. Niet als natiestaten want via eigen belastingregels krijgen multinationals een veel te grote uitspelende rol.

 3. Rien Noppen

  Macron is de Staatsman die Europa nodig heeft.

  Ik ben hier behoorlijk enthousiast over.

  1. markw

   Bla bla blaaskaak

  2. Buzz68

   Rien Noppen; alias Petur R. De Vries.
   Heeft over alles een mening, maar grijze cellen heeft ie niet.

 4. HendrikJan

  Deze Macron heeft weer een A4 vol gekregen van zijn vroegere werkgevers.

  Er is maar één duidelijk advies richting EU, opheffen die leugenclub.

  In Mei gaan de verstandige mensen, het verschil maken, opheffen die ballentent.

  NEXIT.

  1. Lugar

   @HJ: +1

 5. Duke

  Micron wordt in eigen land uitgekotst. Als politicus sta je dan niet heel erg sterk in Europa. Dat geldt ook voor Rubberen Rutte.

 6. Step one

  Macron, is dat niet dat megalomane Napoleonnetje die in alle talen twittert niet op populistische partijen te gaan stemmen? Dat noem ik nou bemoeienis met verkiezingen in een ander land.

 7. fusilier

  De E.U een superstaat met voormalig nazi Duitsland voorop, daarachter het voormalig Frankrijk met de vieze nasmaak van het Vicky regime.

 8. Tante Sidonia

  Macron heeft gelijk: hervormen maar niet op zijn manier!
  Weg met de Junckert’s, Timmermansjes en andere volgevreten varkens; ze zijn dat!!!
  Een Nrd-Europese EU is wenselijk! Zonder de Zuid-Europese “opvreet” staten!
  PS
  Vraagt enige politicus zich wel eens af waarom Noorwegen onder geen beding bij de megolomane EU wil? Al hun oliegeld hebben ze voor zich zelf gehouden en niet aan allerlei fratsen van Brussel! Tevens hebben ze GEEN staatsschuld!!!
  Voorts: Nederland heeft net zoveel olie uit de Noordzee gehaald: Nederland heeft een gigantische staatsschuld!!!
  Ra, ra , hoe kan dit?

 9. Hendrik_Groen

  Off topic,.
  Handelstekort VS naar recordhoogte ondanks importtarieven Trump. Hoogste handelstekort sinds 2008!
  Go Trump go, wat doet ie het goed hè die Trump.

  1. Tante Sidonia

   Hendrik_Groen

   Wat heeft dit met megolomane Macron en Europa te maken???
   Voorts: azijn- en groen-links zeikers gebrabbel!

   1. Hendrik_Groen

    Vind ik gewoon leuk, Tante, ik weet nl hoe Trump hier wordt opgehemeld.

    1. Tante Sidonia

     Hendrik_Groen

     Helaas te weinig opgehemeld!
     Komt door in alle krochten-gaten-spleten-kieren aanwezige anti-Amerika/pro-verwoestend Brussel/ enzovoort,…Linkse rakkers!

     1. Hendrik_Groen

      Handelstekort hoogste aller tijden,
      Staatsschuld hoogste aller tijden,
      Illegale instroom hoogste aller tijden,
      Recessie op komst in Amerika,
      Beste president aller tijden, 🙂
      Go Trump go…

  2. Satty

   Vergeet ook niet dat laagbetaalde arbeid lager beloont wordt, zit nu op niveau 2007.

 10. Gerlos

  Macron is een gevaarlijke man, EU mag niet verdwijnen maar moet drastisch hervormd worden.

  1. Raveltje

   Nog meer hervormingen ?
   Nog grotere staatsschulden

  2. PMG

   Weg met de EU, handelsverdragen, net als vroeger, meer niet!

   Het gaat prima in Nederland, we staan op veel punten boven aan de best presterende maar we staan echt met stip op 1 als het gaat om betalen voor dit alle voorstellingsvermogens te bovengaande kankergezwel waar we geen enkele inbreng in hebben als volk behalve onze centen!

   We werden eens iets gevraagd over de Grond Wet en de Oekranie. Dat hebben onze volksverraders olv. het weekdier R U T T E aan hun laars gelapt, zoals ze alles aan hun laars lappen. We zeiden nee, en het gebeurde toch! Wij zijn naar de slachtbank gebracht en bloeden nu als varkens met doorgesneden kelen.

   Er is nog 1 kans maar dit is denk ik wel echt de laatste!!! Stem FVD en PVV!!!

   1. Niet L niet R

    Perfect verwoord!!!

 11. rexm

  Die fransoos komt van een andere planeet, we hebben al genoeg van die fantasten in de EU rondlopen,als ze weer nuchter zijn ziet de wereld er weer anders uit, niet waar.

 12. PMG

  Flikker toch op man, een grote tijd en geld verspilling!!!

  Het was toch allemaal zo vet voor elkaar met de EU? En nu moet de hele tent op de schop?

  NEXIT en alleen maar handelsverdragen, uitknijpen die EU, we willen onze centen terug, te beginnen met die in Griekenland!!!

 13. J.Rademaker

  Kat in het nauw, eigen land gele hesjes en de EU is de uitweg/bliksemafleider.

 14. Pescador

  Volgens mij is het nodig dat macron wordt opgesloten in een gesloten inrichting, deze sukkel is echt niet goed bij zijn hoofd hij denkt echt dat hij koning van europa is , en het is niet meer als een rioolratbdie nog niet eens zijn eigen volk op gang kan helpen.

 15. Mau777

  Quote : “‘buitenlandse beïnvloeding verkiezingen stoppen!’

  Dat is een goeie grap, vooral gezien het feit dat de EU Junta al twee maanden non-stop de komende NATIONALE verkiezingen probeert te manipuleren via die zogenaamd “spontane” klimaat-demonstraties (“Youth For Climate” is een door de EU opgezette organisatie (!) & zwaar EU gesponsord).
  Wie mij niet wil geloven, moet maar es de achtergrond van YFC opzoeken – bovendien staat die opzet quasi letterlijk omschreven in het veelzeggende ECFR rapport van februari 2019….. :

  https://www.ecfr.eu/specials/scorecard/the_2019_European_election

 16. Niet L niet R

  Macon moet zich bezig houden met zijn oma, daar hij niet eens orde op zaken kan stellen in Frankrijk, probeert hij dat af te leiden door zijn geroep over Europa. Mies mannetje!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.