Geweldig nieuws: klimaatscepsis neemt toe!

Lang leve mannen en ouderen!

Normaal gesproken hebben we maar al te vaak slecht nieuws te melden, maar vandaag is er zowaar iets positiefs voor handen. Volgens het linkse Algemeen Dagblad zijn er namelijk steeds meer klimaatsceptici in ons land.

Vond eind 2015 nog twee derde van de Nederlanders dat het kabinet méér moest doen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken, nu is dat nog maar 48 procent. De groep die vindt dat het kabinet juist minder moet doen, groeide in die periode van 7 naar 19 procent.

In een paar jaar tijd zijn dat natuurlijk significante verschuivingen. Sterker nog, je kunt het hebben over een schokkende verschuiving. Van twee derde is het aantal mensen dat zich ‘zorgen maakt’ om het klimaat gedaald tot minder dan de helft, terwijl klimaatsceptici in 2015 nog in de marge opereerden, maar tegenwoordig gewoon een significante minderheid zijn.

Dit komt ongetwijfeld voor een groot deel door de inzet van partijen en politici als de PVV, Forum voor Democratie, Geert Wilders en Thierry Baudet. En ja, ik denk dat het met name door die laatste komt. Wilders verzette zich al langer hiertegen, maar had weinig impact. Baudet en zijn FVD, daarentegen, lijken al héél snel in staat om het debat te beïnvloeden, wat ongetwijfeld vooral komt doordat zij, anders dan Wilders en de PVV, géén reputatie als ‘holle schreeuwers’ hebben.

Afijn, het gaat dus ein-de-lijk de goede kant op. Nu hopen dat het allemaal op tijd is zodat we de meeste waanzin-maatregelen van Rutte III alsnog tegen kunnen houden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. HendrikJan

  Inderdaad.

  De slopers van Nederland in deze eeuw zijn geweest.
  Kok: 2 (PvdA).
  Balkenende: 1-2-3-4 (CDA).
  Rutte: 1-2-3 (VVD).

  RUTTUP en NEXIT.

 2. Piet51

  Wat een kromme redenering van de schrijver, statistiek van de koude grond. In de rapportage van IOResearch wordt helaas niet verwezen naar de effecten van het klimaatakkoord.

  In 2015 vond twee derde van de Nederlanders dat het kabinet meer moest gaan doen tegen de klimaatverandering. Na het klimaatakkoord, waarin ze heel veel van die maatregelen om méér te doen uitwerken, is nog maar 48% voor nóg meer maatregelen. Dat verschil is niet afkomstig van mensen die op hun mening terugkomen, maar dat zijn mensen die zich met het klimaatakkoord goed bediend voelen.

  Voor de groei van 7% naar 19% van mensen die vinden dat het kabinet teveel doet geldt hetzelfde. Daar zit een grote groep mensen bij die eerst niet, maar na het klimaatakkoord wel vindt, dat het wel wat minder kan.

  Verder probeert de schrijver aan te tonen, dat het aantal mensen dat zich ‘zorgen maakt’ om het klimaat is gedaald van twee derde tot minder dan de helft. Dat klopt niet met het rapport. Daarin wordt aangegeven, dat eind februari 65% zich zorgen maakt over klimaatverandering; eind december was dat 78%. Ook hier heeft het klimaatakkoord invloed, zij het minder door de korte verstreken tijd. Er zijn veel mensen die vinden dat men zich door het klimaatakkoord minder zorgen hoeft te maken.

  Kortom, een waardeloze en tendentieuze analyse van de schrijver.

 3. PMG

  Nou, krijg meer het idee dat wanneer het geld gaat kosten men de keutel intrekt.

  Ook het vooruitzicht dat de hele hut over-de-kop-moet met installeren van vloer- muur- en dakisolatie, dubbel glas (en dus misschien wel nieuwe kozijnen), ventilatie systeem, zonne-panelen, warmtepomp en geschikte radiatoren of vloerverwarming, aanpassing badkamer, nieuwe bekabeling keuken en electrisch kooksysteem uitbreiding/verzwaring meterkast en bekabeling met misschien wel geul in tuin, een tijdlang in de kou zitten en niet kunnen koken en ga zo maar door, zal velen afschrikken denk ik.
  Daarbij kan bijna niemand goed met electrisch koken overweg door gebrek aan ervaring, heeft men angst of alles wel zal werken en men niet in de kou zit of voor de piloten stookt, wat wanneer er storing is (nu hebben de instalateurs het al veel te druk), hoe bedien je al deze nieuwe apparaten, hoe lang gaan ze mee, is er morgen misschien ineens een veel beter systeem en wat is de rekening aan het einde van de maand/rit.

  Kortom, ik weet wat ik heb en dat wil ik graag zo houden zonder kosten en wekenlang volk over de vloer en dike puinhoop zonder te kunnen douchen of koken!!!

  1. Satty

   De kosten schuiven we door toch? Toevallig een babyboomer?

   1. Siemien

    Onzin

    1. Siemien

     Zoals het er nu naar uit ziet wordt alles op deze generatie gegooid en zit de volgende generatie er warmpjes bij over de zuurverdiende centen van deze generatie..

 4. Rien Noppen

  Het geloof in nepnieuws en onwetenschappelijk fact free gelul over het klimaat neemt dus toe.

  Je kunt er maar tevreden over zijn.

  1. Satty

   Tja rien, China experimenteert al jaren met thorium reactors maar verwacht ze toch pas rond 2040 veilig in gebruik te nemen. Wie achter baudet aan loopt is niet echt slim, zie ries zijn reactie maar weer.

   1. toetssteen

    @Satya
    In India draait al een thoriumcentrale sinds begin vorig jaar.

    1. Satty

     Toets
     Wist ik niets van. Wat ik zo snel lees is dat er veel kritiek op is omdat het te experimenteel is en eigenlijk een Nederlands experiment??? Gewoon snelle info kan er compleet naast zitten. Ga er meer over uitzoeken.

   2. Buzz68

    … als we het ECHT willen als mensheid, dan kunnen we ook binnen 10 jaar een veilige thorium reactor hebben.
    Maar ja… dat is nagenoeg gratis energie en in overmaat aanwezig.
    Daar gaat het verdienmodel van menig multinational.

    1. Satty

     Ik betwijfel of het zo simpel is. China loopt ver op ons voor en zou het dan wel eerder inzetten. Ze vinden het niet veilig en als China dat zegt en belangrijk vindt geloof ik dat, ze maken zich niet zo druk om een paar burgers.

     1. marco1

      Er zijn dan ook wel erg veel Chinezen vandaar dat ze zich om een paar niet heel druk hoeven te maken.

 5. Ries

  “…maar dat zijn mensen die zich met het klimaatakkoord goed bediend voelen.” Dat is pas een kromme redenatie. Men voelt zich met het klimaatakkoord helemaal niet goed bediend. Men zou zich pas goed bediend voelen als men rochelend van de ademnood plotseling wat lucht zouden krijgen. Men voelt zich niet goed bediend, men voelt zich door de media bedonderd. Vooral nu duidelijk wordt dat om een niet meetbare en waarneembare verbetering gaat. Men wil de mensen laten geloven dat na het veel geld betalen de klimaatsinterklaas komt. Daar trapt men na het gelazer met zijn sterk gepigmenteerde knecht dan ook niet meer in.

  1. Piet51

   @Ries
   Zo krom is die redenatie niet. Ik voel me goed bediend en wacht met veel belangstelling de volgende stappen af als definitieve beslissingen worden genomen. Ik ben lid van diverse groeperingen, inderdaad linkse, en ontmoet daar veel mensen die er net zo over denken. Sommigen wat kritischer, anderen wat meer meegaand.

   Die “men” van jou is veel kleiner dan je denkt. Dat zijn namelijk vooral de aanhangers van PVV en FvD en dat is nog geen 25%. Bovendien maakt een deel van de FvD-aanhang zich wel degelijk zorgen over het klimaat, alleen zijn ze het oneens met de voorgestelde maatregelen.
   Maar ga nou zelf eens de rapportage van IOResearch na, het artikel van het AD en wat de artikelschrijver ervan gemaakt heeft.

 6. Satty

  Geweldig nieuws. Alleen jammer dat de veroorzaker, baudet nogal een leugenaar is. Maakt niet uit je hebt altijd volk dat in dit soort lui trapt. Wie gaan dit keer het slachtoffer worden?

  1. tomygun

   Zo ken ik de Afro! 90% van de dag kletsen voor werken hebben
   zij geen tijd, net zo als Niks Nada Noppes 1 , 2 , 3 , 4 , 5 .

   1. Satty

    Hahaha. Ik dacht al dat je niet in Afrika woonde.

  2. TD

   Baudet is een aardige en intelligente kerel,maar het is wel een man van principes!
   hij zal hem nooit in jou stoppen en zal eerder een geit prefereren,kan je nagaan wat voor een walgelijk mens je bent!

   1. Satty

    Slimpie toch. Wat een domme opa’s bestaan er toch.

    1. Siemien

     #stemPVV/FvD

 7. Spaanse kok

  DDS-Michael-FvD
  Dan hoef ik al geeneens meer verder te lezen.
  De creativiteit viert hoogtij.
  Als Baudet zegt dat het morgen woensdag is, heeft Michael het bewijs ervan in zijn duim gevonden.

  1. Supernoodle

   Ik ben het bijna nooit met u eens.
   Maar je u heeft zeker een groot punt.

 8. Supernoodle

  Met dank aan Geert Wilders.
  Michael kan wel denken dat Theirry alle credits verdient, maar dat werkt niet zo.
  De sceptici van de klimaatwaanzin is vooral aangewakkerd door de PVV.
  Het FvD is een symptoom geworden van gejatte partij punten van de PVV.
  Nu ook (verkiezingsretoriek) VVD en CDA heeft aangesloten bij de oudere beweringen van de PVV over de klimaatwaanzin, is dat goed nieuws.
  Daar heeft die piano liggende farizeeër niks mee te maken!
  Misschien dat het FvD stemvoer inslikt dat bedoeld is voor de VVD en CDA.
  Anders kan ik het niet verklaren.

  1. PMG

   Het enige klimaat waar Wilders van wakker ligt is het islamklimaat. Dit blijft speerpunt en voor de rest wijkt hij niet veel af en komt met zeer beperkt plaatje. Volwassen mensen vinden bij het FVD uitgebreide info over waar men voor staat en mee bezig is. Regeren is geen zelfstandig afwerken van een boodschappenlijstje van een paar punten maar omvat ALLES. Neemt niet weg dat het duidelijk is dat 1,4 miljoen mensen hebben gekozen (en dat worden er de 20ste waarschijnlijk een stuk meer) en dat daar naar geluisterd moet worden en hun wens democratisch meegewogen moet gaan worden, een wens waar ik het overigens zo langzamerhand helemaal mee eens ben en met mij velen. Geert Wilders heft echter aangegeven niet bereid te zijn met bepaalde clubs te onderhandelen wat ik mij ook weer heel goed kan voorstellen maar zo werkt regeren nu eenmaal niet. We kunnen het nooit iedereen naar het zin maken maar 1 ding staat voor mij als een paal boven water: Eigen volk eerst! Vervolgens: fuck de EU en tent op slot!

 9. Gerlos

  In de prullenbak deze paperassen over het klimaat, en maar eens goed gaan nadenken over het verder moet, betaalbaar overschot wereld bevolking ontbossing grote landen die schijt hebben aan het klimaat idiote gedoe met subsidies enz enz enz.

  1. HendrikJan

   @Gerlos

   Helemaal met je eens.

   RUTTUP en NEXIT.

 10. Fortiori

  Met de PVV heeft men hier niet veel op. Holle schreeuwers… Dat kan Wilders in zijn zak steken. Waar moet dat naar toe met het z.g. ‘rechtse blok’

 11. C.A.Barstow

  Dat hele klimaatsprookje is een door smerig links opgezet plan om de burger van zijn nog na alle roverstrucjes overgebleven euro’s af te helpen.

  Geloof die linkse ratten niet, de aarde is geen starre bol, de aarde is constant in beweging en aan het veranderen en dat gaat al honderden miljoenen zo niet miljarden jaren zo, wat je ook doet die opwarming gaat toch wel door en daarna volgt er weer een afkoeling, overigens, de laatste kleine ijstijd was in de vroege middeleeuwen we zitten nu weer in een opwarming enz, enz.

  Laat je dus niets wijsmaken door dat linkse ratten gespuis en laat je niet bedonderen en bestelen door de politieke elite, het is hen alleen maar om je geld te doen de rest is lariekoek!

  Stem FVD!!!

  1. toetssteen

   @Barstow
   Yep. Helemaal eens.

 12. Tante Sidonia

  20 maart nadert.
  Hoe staat het met de belofte van de coalitie om vóór 20 maart kosten bekend te maken inzake klimaat-waanzin? Oók Groen-Links heeft dit beloofd!
  Van genoemden komt niets terecht: “herberekening, rapporten nader bekijken, nader onderzoek, etc,.”
  Dit worden de smoezen en niet anders!
  Na 20 maart zijn de kosten plotseling wel bekend! En deze zullen schrikbarend zijn!
  Waarvan de gepensioneerden keihard worden aangepakt: 15 á 20 % KORTING!
  AUB, denk na op 20 maart!!!

 13. Michael M

  Lieve kinderen, als jullie niet willen dat jullie papa en mama straks geen baan meer hebben omdat jullie denken dat je de wereld alleen kunt redden door 1000 miljard uit te geven en bedrijven te willen belasten met CO2 heffing in dit kleine Nederland dan gaan straks vele grote bedrijven failliet en hebben jullie ouders geen baan meer en die ellende kun je voorkomen om niet te stemmen op D66 en zijn vriendje Groenlinks. Bedrijven werken al keihard naar een CO2 neutrale toekomst maar ze kunnen nu éénmaal niet toveren. En vergeet niet met Groenlinks geen MC donalds meer, geen vakanties meer, niet meer met de auto weg, geen leuke dingen meer, het leven wordt grafduur met GroenheelLink en 66.

  1. marco1

   +1

  2. Vliegenvanger

   M-M
   1++++

 14. Michael M

  Links wil dat 17 miljoen mensen links denken. Het lijkt wel een dictator landje aan het worden, Ieder mag zen eigen mening hebben. Militaire Dienstplicht weer invoeren, kan links wat discipline gebruiken dan zich dood te vervelen en onzin te verzinnen !

  1. marco1

   En weer +1 Dienstplicht zou de jeugd goed doen.i.p.v tussen onafgemaakte studies door niet met de rugzak liftend de wereld rond maar in militaire dienst.

 15. Rosasolis

  Het moet afgelopen zijn met klimaat-hysterie. Maar wij moeten wel aandacht besteden aan wat de wetenschappers vertellen. Deze mensen geven regelmatig rapporten over problemen, die niemand moet negeren. En doen alsof er geen milieu en klimaat problemen zijn. Helaas zijn er mensen die ziende blind zijn. We weten dat onze planeet koude en extreem warme tijden heeft gehad, gedurende haar lange geschiedenis…
  klimaat verandering dus. Maar dat wil niet zeggen dat we moeten wegens dit feit, ernstige problemen negeren.

 16. Vliegenvanger

  Heel holland stemt FvD.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.