Haha! Rob Jetten komt met holle retoriek: 'KANSONGELIJKHEID belangrijker dan klimaat!'

Geen categoriemrt 16 2019, 21:00
Rob Jetten (D66) komt vandaag naar buiten met een extra portie retoriek voor de kiezer. Volgens Jetten, geïnterviewd door het Financieel Dagblad (FD), zou hij de kansongelijkheid in de samenleving een belangrijker onderwerp vinden dan klimaatverandering. Komt dat even goed uit! Blijkbaar draait de draaikont van D66 sneller dan de draaiorgel op menig marktplein...
En dat terwijl Jetten laatst nog gepeperde uitspraken deed en stelde 'het kabinet op te blazen' in het geval dat de klimaatdoelstellingen niet worden gehaald. Dat impliceerde dat hij klimaat érg belangrijk vindt. En ook in debat met Thierry Baudet (FvD) zagen we hem voortduren herhalen dat 'klimaatverandering de grootste zorg' is. Maar vandaag is alles anders.
Zo stelt hij tegenover het FD:

'Ja. Klimaat is op dit moment de grootste opgave van dit kabinet. Daarom zit ik er bovenop. Maar in de kern is D66 een partij die staat voor kansengelijkheid, de vrijheid om jezelf te zijn en investeren in onderwijs.' - Bron: Financieel Dagblad

Zucht.
Het is overduidelijk: de verkiezingen naderen snel! En hoe dichterbij de verkiezingen, hoe groter de kans op onzinnige uitspraken van politieke kopstukken. Wat is kansongelijkheid precies? Hoe maak je dat meetbaar? Kansen lijken per definitie ongelijk verdeeld. Al was het alleen al vanwege het feit dat mensen op verschillende geografische locaties worden geboren.
De kans op het volgen van een universitaire opleiding is voor een baby geboren aan de Amsterdamse grachtengordel groter dan de kans voor een baby geboren in Emmer-Compascuum. Natuurlijk spelen sociaal-economische factoren een rol, maar geografie des te meer! De eerste hoeft slechts 15 minuten te reizen om een universiteit te bezoeken terwijl iemand uit de provincie toch al snel 1 tot 2 uur met het OV moet reizen.
Maar Rob Jetten gaat het allemaal oplossen hoor, die kansongelijkheid! Echte waar! Maar als het verleden een voorspeller is van de toekomst dan gaat het vies tegenvallen. In de tijd dat D66 heeft genoten van haar positie in de regering zijn de kansen voor mensen in Zuid-Oost Drenthe niet toegenomen. Eerder verkleind. Zou Rob Jetten zichzelf geloven?
De kans om als student hoger onderwijs te genieten zonder een studieschuld op te lopen is dankzij D66 ook erg klein geworden. Maar Jetten houdt vol: 'wij zijn de partij van kansgelijkheid en dat vinden we belangrijker dan klimaat'. Maar hoe hij die kansen in kaart brengt: daarover geen woord. Het is pure retoriek. Niets meer, niets minder.
Alsof het vormgeven van een samenleving met 'gelijke kansen' voor iedereen mogelijk is. Natuurlijk niet! Kijk alleen al naar het bovenstaande argument van de geografie. Voor de rationele Nederlandse kiezer zit er niet meer op dan de komende dagen het politieke nieuws te vermijden ter voorkoming van verdere frustraties...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten