Haha! Rob Jetten komt met holle retoriek: ‘KANSONGELIJKHEID belangrijker dan klimaat!’

Rob Jetten (D66) komt vandaag naar buiten met een extra portie retoriek voor de kiezer. Volgens Jetten, geïnterviewd door het Financieel Dagblad (FD), zou hij de kansongelijkheid in de samenleving een belangrijker onderwerp vinden dan klimaatverandering. Komt dat even goed uit! Blijkbaar draait de draaikont van D66 sneller dan de draaiorgel op menig marktplein…

En dat terwijl Jetten laatst nog gepeperde uitspraken deed en stelde ‘het kabinet op te blazen’ in het geval dat de klimaatdoelstellingen niet worden gehaald. Dat impliceerde dat hij klimaat érg belangrijk vindt. En ook in debat met Thierry Baudet (FvD) zagen we hem voortduren herhalen dat ‘klimaatverandering de grootste zorg’ is. Maar vandaag is alles anders.

Zo stelt hij tegenover het FD:

‘Ja. Klimaat is op dit moment de grootste opgave van dit kabinet. Daarom zit ik er bovenop. Maar in de kern is D66 een partij die staat voor kansengelijkheid, de vrijheid om jezelf te zijn en investeren in onderwijs.’ – Bron: Financieel Dagblad

Zucht.

Het is overduidelijk: de verkiezingen naderen snel! En hoe dichterbij de verkiezingen, hoe groter de kans op onzinnige uitspraken van politieke kopstukken. Wat is kansongelijkheid precies? Hoe maak je dat meetbaar? Kansen lijken per definitie ongelijk verdeeld. Al was het alleen al vanwege het feit dat mensen op verschillende geografische locaties worden geboren.

De kans op het volgen van een universitaire opleiding is voor een baby geboren aan de Amsterdamse grachtengordel groter dan de kans voor een baby geboren in Emmer-Compascuum. Natuurlijk spelen sociaal-economische factoren een rol, maar geografie des te meer! De eerste hoeft slechts 15 minuten te reizen om een universiteit te bezoeken terwijl iemand uit de provincie toch al snel 1 tot 2 uur met het OV moet reizen.

Maar Rob Jetten gaat het allemaal oplossen hoor, die kansongelijkheid! Echte waar! Maar als het verleden een voorspeller is van de toekomst dan gaat het vies tegenvallen. In de tijd dat D66 heeft genoten van haar positie in de regering zijn de kansen voor mensen in Zuid-Oost Drenthe niet toegenomen. Eerder verkleind. Zou Rob Jetten zichzelf geloven?

De kans om als student hoger onderwijs te genieten zonder een studieschuld op te lopen is dankzij D66 ook erg klein geworden. Maar Jetten houdt vol: ‘wij zijn de partij van kansgelijkheid en dat vinden we belangrijker dan klimaat’. Maar hoe hij die kansen in kaart brengt: daarover geen woord. Het is pure retoriek. Niets meer, niets minder.

Alsof het vormgeven van een samenleving met ‘gelijke kansen’ voor iedereen mogelijk is. Natuurlijk niet! Kijk alleen al naar het bovenstaande argument van de geografie. Voor de rationele Nederlandse kiezer zit er niet meer op dan de komende dagen het politieke nieuws te vermijden ter voorkoming van verdere frustraties…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. Rien Noppen

  De tegenstanders van Jetten die een maand geleden nog zeker wisten dat hij een robot was die de kiezer niet zou aanspreken lijken ongelijk te krijgen.
  De man komt razendsnel op stoom in zijn rol van politiek leider en doet het met de dag beter in de media. Hij is inhoudelijk ook de onbetwiste winnaar van het klimaatdebat van de afgelopen week.

  De eerste effecten zijn al zichtbaar in de peilingen. In de laatste peiling maakt hij een spring van 2 zetels en dat is altijd een leuke trend een paar dagen voor de verkiezingen.

  Die jongen komt er wel.

  1. Alfredo

   Ja je heb gelijk wat was die Jetten slecht in die debatten. Ja een echte robot moet nog veel aan gesleuteld worden.

  2. Siemien

   Nee hoor Rientje D666 is een vies partijtje die het helemaal niet goed voor heeft met de mens integendeel zelfs, ze zijn voor vroegtijdig beëindigen van levens en voor abortus

  3. biggeorge

   Onderdanige laffe homo zonder uitstraling …ja dan kom je er wel in de huidige politiek daar heb je wel gelijk in

  4. DeBruijn

   @ Rien Noppem

   ‘Die jongen komt er wel’, hij zal best ergens komen, maar waar is de grote vraag

   Overigens dacht ik eerst dat hij begon over klimaatongelijkheid.

 2. Tante Sidonia

  Wat een onvoorstelbare lul is Robje.
  Vergelijkbaar met de pro-Moslim, pro-AFA, linkse, anti-Nederland , enzovoort, commentaren, niet van allen, op dit forum!

 3. Rien Noppen

  Mooie foto van onze Rob, Teunis. Die kan zo op een affiche!

  🙂

  1. Tante Sidonia

   Rien Noppen

   Mist alleen het snorretje van Hitler!!!

  2. Tante Sidonia

   Rien Noppen

   Mis alleen het snorretje van zijn voorbeeld Hitler!
   Hitler was óók vegetarier en verdere gelijkenissen zoals “ons”
   Robje.

  3. PMG

   @TROL – Als jij dat een mooie foto vindt dan zegt dat wel wat over jou, iets wat we hier eigenlijk allemaal al lang doorhadden, jij bent er net zo één als Rob. Van je: kom op Rob, wil je onder of bovenop!

   Klusje al gedaan?

 4. Lugar

  Ik benijd Rob niet hoor, aan het roer staan van een partij die stervende is en die alleen nog maar toekomst heeft als ze fuseert met de ultralinkse communistische partij van Yasser Feras.

  #stemzeweg

 5. Rien Noppen

  “Alsof het vormgeven van een samenleving met ‘gelijke kansen’ voor iedereen mogelijk is.”

  Nee, maar wel een goed politiek streven, vind je ook niet Teunis?

  1. Teunis Dokter

   Een goed politiek streven?

   Ligt aan de stratificatie van groepen die zouden moeten worden geholpen bij het ‘krijgen van kansen’. Je gaat sowieso anderen benadelen die ‘meer kansen’ hebben om anderen te bevoordelen.

   In ieder geval lijkt het mij onmogelijk om kansgelijkheid écht te creëren. Alleen al vanwege de verschillen van de geografie en de impact die dat heeft op ‘kansen’.

   Iedereen ‘een bepaalde kans op hoger onderwijs gunnen’ is een mooi streven. Jammer genoeg heeft D66 die kansen voor velen juist verkleind in de afgelopen jaren.

   1. DeBruijn

    @ Teunis Dokter,

    Ook doordat veel opleidingen versimpelt zijn, omdat iedereen maar een diploma moest kunnen halen. Vroeger had je gewoon MBO, nu heb je MBO light en nog meer varianten.

    Mensen op weg helpen is niets mis mee lijkt mij, maar er zal altijd ongelijkheid bestaan. En ik zie ook wat sommige HBO’er verdienen, dat gaat nergens over, terwijl velen hetzelfde werk doen als een oude MBO’er. Alleen verdient die een stuk minder.

  2. toetssteen

   @rn
   U gaat een vmbo’ er aanstellen waar de sollicitant tenminste TU moet hebben?

   1. HEM

    Ja toetssteen, dat gebeurt al vaak genoeg. Daarom gaat het zo slecht met Nederland.
    Zelf trof ik een trombonist aan in de functie van “hoofd tekenkamer”. Jawel, hij was op de HTS geweest. Waarschijnlijk op de open dag.

 6. TD

  “kansongelijkheid”
  Jetten zal wel bedoelen dat de Nederlanders de kans moeten grijpen om de samenleving in te richten naar de wensen en cultuur van de islam,hierdoor ontstaat dus een evenredige kansgelijkheid en gelijkgestemdheid,immers er is geen strijdpunt meer,omdat wij onze cultuur hebben opgegeven!
  Het is een win-winsituatie,geen polarisatie meer,rust op straat,soms onderbroken door het gezellige geroep uit de minaretten,veelkleurige boerka’s alom.
  We worden gewoon een kolonie van Erdogan.

  Bij die superlative idioot kan je alles verwachten,haha!

 7. Tante Sidonia

  CNN:
  ……. and the confusing left-wing party Groen-Links receives money through Mosques to proclaim their pro-Muslim ideas……

  Vertaald:
  de dolgedraaide linkse partij Groen-Links ontvangt van Moskeeen, geld om pro-Moslim ideeen te verkondigen.

  Nep? ……Nee!!!

 8. Willem Bever

  Ow bedoelt die mafklapper dat we gelijk behandeld moeten worden;
  Dus Nederlanders krijgen ook een gratis inboedel, huis, gratis ziekenfonds etc.
  Ik zeg je liegt dat het gedrukt staat LulJet.
  Stem verstandig en laat degenen die nu staan te pompen lekker verzuipen

 9. Michael M

  Waarom zou je voor partij 66 ( zonder de D ) kiezen als je meegemaakt hebt of meegekregen hebt dat mevrouw Ollongren zelf van de partij juist de landsbelangen heeft verkwanseld door het referendum af te schaffen welke juist voor alle inwoners in Nederland zijn. De stem van het volk. Het geluid, het woord, de mening van het volk af te pakken. Hoe haal je het dan nog in je hoofd om de kiezer om de tuin te leiden door een leugentje in elkaar te fronselen en te zeggen dat de partij klaar staat om iedereen gelijke kansen te geven? Wat een flauwekul. Partij 66 ( zonder de D, welke voor Democratie staat ) verdienen ze niet meer. Noem ze liever KP66, Klotepartij 66.

 10. PMG

  Het is gewoon zielig voor deze figurant die gesoufleerd wordt door Alex P. om zo voor lul te staan.
  Dapper dat hij deze klus op zijn zwakke schoudertjes heeft genomen maar ja, je moet wat over hebben voor een permanent Flying Blue Platinum lidmaatschap.

 11. Vliegenvanger

  Die Jetten lult uit zijn nek. Grote smoel klein hartje. Zet zich zelf voor lul met zijn uitspraak om het kabinet op teblazen. Wie gelooft zo’n lullo nou nog. Stem ze weg.
  PVV en FvD.r

 12. Alfredo

  Rob pak het vliegtuig ga lekker vakantie vieren want jij bent niet geschikt voor dit vak. Eerst gaat de aarde naar de klote als we niet snel meer dan 1000 miljard uitgeven voor die onzin en nu begin je weer met ongelijkheid. Ja eerst geld uit de zakken van de gewone man kloppen en dan over ongelijkheid beginnen. Jetten jij bent de zwakste schakel.

 13. Punt50

  Over de term “kansongelijkheid” kun je schier oneindig lang ouweneelen maar wat het precies is kom je nooit uit. Perfect voor D’666 toneelstukjes.

 14. Gosselaar333

  Jetten is een paar maatjes te klein.

 15. Scaldis

  Robo Robbie gaat het oplossen, wat een goed nieuws! Zijn programma voor mooie praatjes en lastige vragen ontwijken werkt goed! Nu nog een programma installeren dat vertelt hoe hij dat gaat doen, en belangrijker nog, waarvan (of door wie!) dat gaat betaald gaat worden. Wie heeft eigenlijk de afstandsbediening van Robo Robbie in handen? Alexander vanuit z’n penthouse?

  1. Lugar

   D’66 gaat minimaliseren, het wordt een partijtje in de marge met hooguit 3 of 4 zetels. Daar gaat Jetten geen moer aan doen.

   #stemzeweg

 16. Step one

  PVV populairst onder hoger opgeleiden

  De Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders is onder hoog- en middelbaar opgeleide werkenden de populairste partij. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond De Unie.

  ‘Mantra doorbroken’
  De Unie vroeg bijna 4000 leden en niet-leden naar hun politieke voorkeur. Daaruit kwam de PVV als grootste uit de bus, gevolgd door de VVD en D66. Veruit de meeste ondervraagden wisten nog niet op wie ze gaan stemmen.

  Een ruime meerderheid noemt politici elitair, oneerlijk en onbetrouwbaar, zo blijkt uit het onderzoek. “De mantra dat de PVV de boze laagopgeleide witte man aantrekt is met dit onderzoek definitief doorbroken”, zegt Reinier Castelein, voorzitter van De Unie.

  Politieke elite
  Uit het onderzoek blijkt verder dat de middelbaar en hoogopgeleide werkenden zich grote zorgen maken over de toekomst van hun kinderen, pensioen, normen en waarden, gezondheidszorg en de zorg voor ouderen.

  “Waar de populariteit van de PVV vooral in verband wordt gebracht met anti-Islam gevoelens, laten deze resultaten een andere oorzaak zien die mogelijk voortkomt uit de afkeer van de huidige politieke elite”, aldus Castelein.

  1. HEM

   Hoger opgeleiden hebben het allang door: Iemand die de problemen durft te benoemen, durft ze ook aan te pakken.
   De draaikonten in de regering herkennen de problemen niet of willen ze niet herkennen, en doen er dus ook niets aan.
   Nee, ze verzinnen een probleem: Climate change!
   Terwijl Amerika er geruime tijd achter is dat vele gegevens zijn vervalst (om ze kloppend te maken met hun computermodellen) en dat die “97%”een uitspraak was van een cartoontekenaar (!), loopt de politiek hier nog steeds achter dat soort onzin aan. KNMI en Hiemstra: Totaal onbetrouwbaar!

 17. Pescador

  Ik snap niet wat die snotbongel in de politiek moet

  1. sjun

   Hetzelfde als Alexander Pechtold en Jesse Klaver.

 18. shidaian

  het klimaat werd hem te heet onder de voeten. Snel nog ff voor de verkiezingen over naar ander onderwerp net als zijn maatje Jesse. Die het nu zo druk heeft met Lelystad airport. Helemaal niet doorzichtig

  1. Rien Noppen

   Het succes van Jetten is deels te danken aan Dijkhoff die zo onverstandig was hem een klimaatdrammer te noemen.

 19. HEM

  Met hun deelname aan dit kabinet en hun stompzinnige ideeën heeft D66 ons mooie land veranderd in een casino. Met gelijke kansen, dat is waar.
  Je legt allemaal 20 euro in en daarna krijg je 4 euro uitgekeerd.
  De rest is voor het casino dat investeert in Grieken, Italianen, Polen, Zuid- en Oost-Europa en, last but not least “klimaatmaatregelen” die niets helpen en totaal onzinnig zijn.
  En komen ze geld tekort? Dan wordt er nog maar 2 euro uitgekeerd.
  Weg met Jetten, weg met de regering, stem op iets anders: PVV hof FvD.

 20. Rud56

  @TD, je zou wel eens héél dicht bij de waarheid kunnen zitten met jouw reactie hier!
  Laten we er maar nooit achter komen, zorg dat die partij van die anti-democraten, dat D66, tot nul zetels wordt gereduceerd!

 21. Niet L niet R

  Voor mij is, en blijft Jetten een onbelangrijke trekpop!
  Zijn partij zal hem snel lozen!

 22. Pescador

  Zet dat jochie toch in de zandbak

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.