‘Hij oefende met een AR-15!’ Media valt voor ophitsende truc door Nieuw-Zeeland-terrorist!

Brenton Tarrant, de terrorist van de aanslag in Nieuw-Zeeland, lijkt langzamerhand zijn doel te kunnen bereiken. De media speelt hem vrijwel direct in de kaart. Er wordt namelijk bericht dat hij met een ‘AR-15’ oefende. Dat meldt het AD.

Om te snappen waarom juist de AR-15 het probleem met deze berichtgeving is, is enige kennis van het wapendebat in Amerika nodig. Al decennialang heeft men voor- en tegenstanders van strengere wapenwetten. In de loop der jaren ging het niet meer over wapenwetten perse, maar meer over welke soort wapens wel of niet zouden moeten worden toegestaan.

Het argument is dan: ‘je mag je wel verdedigen, maar je hebt geen raketwerper of volautomatisch wapen nodig met 200 patronen.’ Op een gegeven moment schoof dit argument enigszins op naar semiautomatische wapens, die ook ‘overbodig’ zouden zijn. Hier werd de AR-15 hét hoofdonderwerp van discussie. Als er een schietpartij was, was dit erg (en vrij normaal). Maar was er een schietpartij met een AR-15, nou dan was het hek van de dam!

Het feit dat Tarrant specifiek met dit wapen oefende, is om de discussie in de Verenigde Staten verder op te voeren, zoals hij ook in zijn manifest aangaf. Tijdens zijn aanslag gebruikte hij voornamelijk andere wapens, waar haast niets over werd gezegd in de media. Hij voorspelde al wel dat zijn acties reden zouden zijn voor nieuwe wapenwetten en discussies daarover zouden doen oplaaien. Nu is dat in Nieuw-Zeeland niet zo’n probleem, maar de bevolking van de Verenigde Staten kijkt daar héél anders tegenaan, mede ook wegens de NRA-lobby en omdat het in de grondwet zit verankerd. Het domme is ook dat heel dat wapen totaal niet relevant is voor de discussie die zou moeten worden gevoerd, maar wel de politiek mobiliseert en Democraten en Republikeinen verder tegen elkaar op zet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

54 reacties

 1. TD

  Een prachtig wapen,ff oefenen om raak te schieten.
  Over enkele jaren moeten de EU burgers misschien zoiets ter zelfverdediging in huis hebben,alleen moet de vuurwapenwet nog even gewijzigd worden,naar Amerikaans model!
  Ach,binnenkort heeft rechts in beide kamers zo goed als alle zetels,dan is de wetswijziging snel actueel.

  1. Rien Noppen

   Zou TD het goed dan wel noodzakelijk vinden dat elke burger zo’n wapen ter zelfverdediging kan aanschaffen?

   1. TD

    Moslims,criminelen en mensen met dubbele paspoort natuurlijk niet!
    Bewijs van goed gedrag afhalen,registreren,klaar!
    Prima toch toch.

    1. Rien Noppen

     Ik was er al bang voor.

     Zover gaat de waanzin hier.

   2. van Urk

    Had van de week bijna een wapen moeten gebruiken om me te verweren tegen indringers uit de Randstad.

    1. Meriadoc Brandebok

     Er was een verwarde Urcro die daadwerkelijk met een pistool liep te zwaaien. Dat bleek later een neppistool te zijn, maar dat wist men natuurijk ook niet. Hoeveel pistolen slingeren er dan rond in uw woonplaats? 🙁

     1. van Urk

      Heel veel. Komen allemaal uit een groot speelgoedwinkelketen vandaan.

  2. marco1

   Dit kun je niet serieus menen TD.

   1. Rien Noppen

    Dit is een goed onderwerp om mensen met en zonder gezond verstand te kunnen onderscheiden.

    1. kritische hamburger

     En waarop baseer jij je dat je wel een gezond verstand hebt?

     Amerikaanse filosofische spreuk: “Gun Control? Oh yes, the theory that becoming a victim is somehow morally superior to defending yourself & your family. Makes perfect sense.”

  3. santiago

   Wordt eens tijd dat de eerlijke oprechte en hardwerkende burger zich een wapen aan kunnen schaffen. Alle mongeaulen en criminelen hebben er al een. Ik ben voor.

   1. marco1

    Zodat als er met buren een uit de hand gelopen woordenwisseling is er in een emotionele bui een vuurwapen getrokken kan worden? Ja goed idee ik ben ook voor.

   2. TD

    Mijn echtgenote wilt geen Kalasjnikov,maar een kleiner pistool vanwege handzaamheid!
    We zijn er nog niet uit!

    1. marco1

     Hahaha TD ik zie jullie het tijdens het avondeten al helemaal bespreken , mocht de wapenwet veranderd worden mag ik je dan om advies vragen welk wapen het beste bij mij past.

     1. Meriadoc Brandebok

      TD is als de dood voor vuurwapens en zijn vrouw ook. Grootspraak.

     2. Satty

      Vrouwen nemen in de regel een vuurwapen om zich tegen echtgenoten te beschermen.

     3. DeBruijn

      @ Satty

      Ik zou wat kritischer zijn welke vent ik mee zou trouwen, als ik vrouw zou zijn. Hoef je geen pistool te kopen ook. Overigens een zweep helpt ook wel, hoewel sommigen dat juist leuk vinden. Je weet het mensen zijn rare wezens.

     4. Meriadoc Brandebok

      “In de regel” lijkt me in Nederland toch wat overdreven, Satty, hoewel ik uiteraard geen gegevens bij de hand heb om dat te onderbouwen.

 2. santiago

  Er is best wat aan te doen hoor. Gewoon straffen. Elke overtreding van de wapenwet bestraffen met een gevangenisstraf van tenminste 10 jaar. Klaar.
  Ben je in bezit van een goedwerkend automatisch wapen met bijbehorende munitie 20 jaar.
  Heb je nu zonder vergunning een pistool bij je, nemen ze je dat af en krijg je een boete van niks en misschien een voorwaardelijke straf van een paar maanden. Geen risico toch voor een crimineel. Dus.

 3. DeBruijn

  Het wapenbezit in Nederland is onder bepaalde bevolkingsgroepen veel hoger, dan onder anderen.

  Ja, ik spreek uit ervaring. Heb er genoeg langs zien komen. En een kennis hier uit mijn woonplaats is dood geschoten door een 15-jarig Marok….. zoek maar na in de krant van 2001. Ventje brak in, werd betrapt en schoot hem gelijk dood. Kreeg 2 jaar jeugddetentie.

  Snappen mensen u waarom veel mensen moeite hebben met de multiculturele samenleving? Ik heb niets tegen mensen, tegen niemand. Maar er zijn zoveel misstanden en dat is niet alleen te wijten aan sociale achterstand. Wij waren vroeger ook arm, door hard werken zijn wij die armoede te boven gekomen (we zijn overigens niet rijk)

  Maar bepaalde bevolkingsgroepen moeten ook aan zelfreflectie doen (moeten we allemaal), maar niet alleen roepen dat zij slachtoffer zijn.

  1. DeBruijn

   Overigens ben ik tegen wapenbezit in Nederland. In de VS is het een ander verhaal, want als jij op een uur van de dichtstbijzijnde stad en politiebureau woont, dan moet je jezelf kunnen verdedigen.

   Ook bijvoorbeeld tegen wilde dieren (wolven, beren en poema’s)

   1. santiago

    De bruin. Mooi verhaal hoor , maar wat wil je er nu precies mee zeggen.

    1. DeBruijn

     @ santiago

     Dat hier ook veel wapens in omloop zijn en dat bepaalde groepen oververtegenwoordigd zijn in het illegale bezit ervan. Moet hard aangepakt worden, net zoals iedereen die er eentje heeft. Want dit gaat gebeuren als je er niet aan doet. De open grenzen hebben er voor gezorgd dat er enorm veel wapens Nederland binnen gesmokkeld zijn.

     Overigens wat is er mooi verhaal? Er is iemand doodgeschoten, iemand die ik redelijk goed kende.

     1. santiago

      Zal niet zomaar zijn toch?

     2. DeBruijn

      @ Satiago

      Wat zal niet zomaar zijn? Dat hij doodgeschoten is? Ventje brak in bij hem en schoot die man dood.

     3. TD

      In mijn omgeving is wapenbezit niet vreemd,het is verplicht de munitie apart te bewaren van het wapen in kwestie,aparte kluisjes!
      Alles legaal,een en ander is niet los te zien van een schietclub!

     4. TD

      Fluitje van een cent een vuurwapen kopen,een korte vakantie Tsjechië even zoeken (van tevoren internet) en je er eentje mét munitie!
      Wat de grens betreft,beetje spannend maar no problem.

     5. santiago

      Nou, misschien heeft hij niet gedaan wat hem gezegd werd of heeft hij een grote mond gehad of hem gediscrimineerd.
      Ironie de Bruijn. Je verhaal blijft een mooi verhaal. Niet omdat er iemand dood is gegaan, maar wat wil je er mee zeggen.

     6. DeBruijn

      @ santiago

      Leer eens te lezen: het was een inbreker! Je kunt alles wel goed lullen, een grote moment is geen reden om iemand neer te knallen.

     7. DeBruijn

      @ santiago

      *moment moet mond zijn, zat even iet op te letten.

      Het staat in mijn verhaal wat ik bedoel, dat er zoveel wapens in bezit zijn van bepaalde groepen. Zo moeilijk is lezen toch niet?

     8. Sprookjesfiguur

      @ TD

      In Nederland kun je ook makkelijk via de normale weg aan een wapen komen. Illegaal veel sneller. Binnen 1 dag met de juiste contacten. Veel opmerkelijker is dat er ook luchtdrukwapens op de markt zijn die op 15 meter ook dodelijk kunnen zijn. Kun je gewoon bij een goede wapenhandel zonder vergunning kopen. Ff ID laten kopiëren en je hebt er een.

   2. kritische hamburger

    Zoals de Amerikanen zeggen: “When seconds count, the police are only minutes away.” Gelukkig is dat hier in Holland heel anders. Toch…?

 4. fusilier

  Een wapen ben je niet nodig als je iemand vermoorden wil, voorbeelden te over. Vrachtwagens zijn net zo dodelijk ,kijk maar naar Berlijn en Nice met samen 500 gewonden en 100 doden. Als daar iemand gestaan had met een handvuurwapen was het beslist anders afgelopen .

  1. Fortiori

   U gebruikt de werkwoorden hebben en zijn verkeerd !!

   Hebben en zijn

   Op school stonden ze op het bord geschreven.
   Het werkwoord hebben en het werkwoord zijn;
   Hiermee was tijd, was eeuwigheid gegeven,
   De ene werklijkheid, de andre schijn

   1. toetssteen

    @Fortiori
    Gaat u eens in op de inhoud aub.

    1. Rien Noppen

     .. reageerde de oude heer Toetssteen inhoudelijk.

     🙂

  2. kritische hamburger

   Ooit had ik een klasgenootje die later bij de politie ging. Op een dag werden zij en haar kleine dochtertje vermoord door haar echtgenote. Hij doodde ze niet met een pistool, mes of ander wapen, maar met de punt van een strijkijzer sloeg hij hun hersenen in. Hun zoontje overleefde het. Ik heb daarna nooit iemand gehoord die scherpe punten bij strijkbouten wilde verbieden.

 5. Diederik van Walsum

  Ik ben geen persoon die op alles voorruit wil lopen, maar toch wil ik even het volgende hier kwijt:

  De aanslag in Nieuw-Zeeland schijnt…ik zeg schijnt FAKE te zijn.
  Want in het filmpje wat blijkbaar nog overal opduikt (die ik ook gezien heb) is geen spat bloed of kogelgaten in de muren van de moskee te zien, terwijl als ik opnames en foto’s zie van het gebouw Bataclan dan is de vloer bedekt met een en al bloed plus allemaal kapot geschoten attributen, waaronder andere de muren.

  Wat ik ook vreemd vond, was dat de schutter gewoon een ander wapen uit zijn kofferbak kon gaan halen zonder dat iemand hem zag; er liep geen kip op straat.
  Op straat stond hij ook zomaar voor zich uit te schieten: op niemand.
  De schutter is twee keer dezelfde haathut binnengegaan.
  Hij schoot na de klus ook zijn linker autoportierraampje vanuit zijn bestuurdersstoel aan diggelen.
  Zou het een vuil toneelstukje van de linkse ratten zijn geweest om ‘ons, ongelovigen’ in diskrediet te brengen? En om de mohammedanen lekker nóg meer in de slachtofferrol te kunnen duwen?
  Dan is ook Geert Wilders erin getrapt.

  Reacties graag !!

  1. Rien Noppen

   Deze bizarre complottheorieën doen inderdaad de ronde op het internet.

   Zo zijn er ook mensen die zeker weten dat de aanslag op de Twin Towers het werk was van de Joden en dat het vaccineren van kinderen onderdeel uitmaakt van een plan van de Bilderbergers dan wel Deep State dan wel NWO om de ganse wereldbevolking uit te roeien.

   Men kan er maar druk mee zijn.

   1. Diederik van Walsum

    Maar, u weet het ook niet!

   2. Diederik van Walsum

    En dan op het einde heeft de dader die zijn handelen filmt nog doodleuk een’ levende, niet gewonde’ potentiele slachtoffer in beeld die met beide handen zijn telefoon bediend in alle rust……….doet me denken aan Palmaffia die de mensen speciaal schminken alvorens ze de zogenaamde Israelische’ daden’ filmt………… Kan het ook zijn dat dit een animatie is? Het komt zo onwerkelijk over. Het zet wel vraagtekens bij mij neer over de werkelijkheid van deze aanslag.

  2. Marija

   Maar al dat verdriet ook fake? Al die bloemen?
   Welke regisseur is hier dan voor verantwoordelijk?
   Dat filmpje zou ik ook wel willen zien.
   Als dat in scène gezet zou zijn, heb ik er geen woorden voor.
   Het zou COMPLEET ZIEK ZIJN.
   Maar uitsluiten, ik acht mensen tot alles in staat.

  3. Vrijedenkert

   Zeer slechte opname en complotgeneuzel is zelf fake, deze mensen zijn gewoon vermoord…

 6. Esther

  Ik kan mij nog zo 9/11 herinneren met die duizenden doden gepleegd door moslims…….en al die andere aanslagen in Europa……
  Nou doet links net of deze schietpartij in Nieuw-Zeeland één van de bloedigste aanslagen is geweest uit de mensheid…..
  Kom toch op…met die terroristische aanslagen in the Twin Towers van het World Trade Center en het andere vliegtuig in het Pentagon was pas gruwelijk, vooral toen de moslims wereldwijd die duizende doden bejubelden….
  En nou moeten wij het verschrikkelijk vinden dat er 4 moslims bij een schietpartij zijn omgekomen….
  Nou mooi niet, e mogen nog blij ziujn dat het hierbij is gebleven….
  Wie zaait zal oogsten….
  Zelfs Wilders en Baudet worden gelinkt aan deze schietpartij aan de andere kant van de wereld….
  Lazer toch op…..

  1. Esther

   Correctie 49 doden…..en 2 spelfouten…..

 7. Karel de Grote

  AR-15, militaire aanduiding M-16, overigens is de militaire versie een waardeloos wapen.

  1. Heinz

   Ik geef de voorkeur aan een Luger als handvuurwapen, of anders een Mauser, hangt een beetje af van de stemming.

 8. J.Rademaker

  In de USA zijn per 100.000 inwoners minder moorden dan in Nederland.
  Ook minder woning overvallen en inbraken overigens.

 9. PMG

  Even een tip voor de liefhebbers, windbuksen zijn in NL gewoon toegstaan en kunnen via internet zonder probleem bestelt worden tegen overlegging paspoort.

  1. Sprookjesfiguur

   @ PMG

   Ik had dit ook al tegen TD gezegd, maar dan toch nog een keer.
   In Nederland kun je ook makkelijk via de normale weg aan een wapen komen. Illegaal veel sneller. Binnen 1 dag met de juiste contacten. Veel opmerkelijker is dat er ook luchtdrukwapens op de markt zijn die op 15 meter ook dodelijk kunnen zijn. Kun je gewoon bij een goede wapenhandel zonder vergunning kopen. Ff ID laten kopiëren en je hebt er een.

   1. PMG

    @Sprookjesfiguur ja, dat had ik niet gezien had wat problemen met deze DDS site en nog steeds eigenlijk, veel berichten verdwijnen ineens. Het is inderdaad wel vreemd, ik heb zelf een buks waarmee je met gemak een varken afknalt als je hem tussen de ogen raakt en dat op een nog wel wat grotere afstand. Er zijn vuistwapens op perslucht vrij verkrijgbaar die helemaal niks onderdoen voor echte vuurwapens. Er is wel een beetje haast geboden want men wil op termijn de wet aanpassen. Uiteraard geldt voor deze luchtwapens uitsluitend gebruik op eigen terrein!!! Maar ik heb de keus gemaakt en wil mezelf kunnem verdedigen mocht er iemand binnendringen. Naast 2 honden wil ik zelf kunnen dreigen iemand iets serieus aan te doen in mijn eigen huis en niet voor lul staan met een schroevendraaier, ben al wat ouder, haha

 10. Loes

  Weet je,nu is er een keer een aanslag van de andere kant,hoe vaak hebben hun ons aangevallen?waar is de moslimgemeenschap dan?zeggen ze dan ook sorry?nee…je hoort of ziet ze niet,maar nu is het van de andere kant en dan is iedereen islamofoob,dit is het antwoord wat nog veel vaker zal gebeuren,ook in urk,ze vergeten dat het marokaanse gastje de boel heeft uitgedaagt,maar ooooh wat zijn ze zielig,hoe vaak zijn wij aangevallen?hoe vaak zijn onze dochters verkracht?hoe vaak zijn onze homos het doelwit?enz enz enz.maar dan hoor je dië duivels niet.nu zijn de duivels aangevallen en dan huilie huilie,onze mensen hebben ool gehuild,graag ook sorry voor ons

 11. Loes

  Het hagalyceum voed de terroristjes legaal op met ons belastinggeld als de inspecties in de buurt komen worden de hekken dicht gedaan door de gesluierde duivelsdochters dan weet je toch wat voor beleid tegen de westerse mensen daar gevoerd wordt? Sluiten dië scholen en moskeeen want we belonen ze ook nog vooŕ hun allah praktijken overal ter wereld welk land dan ook …het zijn de moslims dië oorlog makën barbaarse en duivelse praktijken ..rn dat worden je buren en klasgenootjes nog maar te zwijgrn over de isiskinderen die terug gehaald worden en de ouders alsjeblieft mensen stem op de goede partij wornsdag want dit komt niet goed vrees voor je leven als dit door gaat

  1. Ad Fundum

   Zoiets los je met stemmen niet op welke partij je kiest.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.