‘Inclusieve’ GroenLinks en PvdA-kiezers sluiten FVD uit voor samenwerking in de Provinciale Staten!

Momenteel lopen de onderhandelingen voor de samenstelling van de gedeputeerde staten in de provinciën. Maurice de Hond vroeg daarom zijn panel hoe ze tegenover het idee staan om het provinciale bestuur samen met FVD te vormen. De meeste kiezers staan open voor het idee, behalve groepen kiezers van GroenLinks en de PvdA. Die wijzen een samenwerking met FVD af. 

Als we de onderstaande tabel bekijken dan zien we al snel een aantal opvallende zaken. Namelijk dat bij elke partij een ‘geest van uitsluiting’ in een bepaalde mate waarneembaar is, maar niet in die aantallen als bij de PvdA en GroenLinks! Zo wil een meerderheid van GroenLinks kiezers (56%) dat FVD wordt uitgesloten voor deelname aan de gedeputeerde staten. Ook D66- (48%) en PvdA-kiezers (~50%) geven meervoudig blijk van een ‘geest van uitsluiting’.

Welke partij zou wie moeten uitsluiten?

mdh313193
Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Dat zou je niet verwachten van partijen die voortdurend schermen met termen als ‘inclusie’. Maar toch is het zo! Overigens zien we ook bij FVD een lichte neiging om niet samen te werken met GroenLinks en D66. Al zijn de percentages wel significant lager dan bij de linkse partijen. Zo wenst 35% van de FVD kiezers dat GroenLinks niet meedoet in het provinciale bestuur.

Wat betreft de strategie om in de onderhandelingen tot het gewenste resultaat te komen stellen FVD-kiezers (56%) dat de partij ‘op meerdere punten haar zin moet krijgen en als dit niet gebeurt de onderhandelingen moet stoppen’.

Dat is natuurlijk logisch want een partij die al haar standpunten opzij zet bestuurt niet voor zichzelf, maar voor een ander. 26% van de FVD-kiezers vindt dat de partij op ten minste één punt haar zin moet krijgen.

Welke strategie moet FVD volgen bij de onderhandelingen?

mdh313192
Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Maar dat er een ‘geest van uitsluiting’ rondwaart bij het zogenaamd inclusieve GroenLinks blijkt zeker uit de onderstaande tabel.

Ruim 63% van de GroenLinks-kiezers is van mening dat FVD geen bestuurder mag leveren in de provincies waar de partij de grootste is! Dit betekent dat deze GroenLinks-kiezers de wensen en zorgen van hun medemensen niet serieus nemen en hen toegang tot het bestuur willen ontzeggen! Zelfs als dit betekent dat ze de grootste partij uitsluiten!

Mag FVD een bestuurder leveren als de partij de grootste is in de provincie?

Bron: Maurice de Hond / Peil.nl
Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Dat patroon van ‘exclusie’ zien we vooral bij GroenLinks en de PvdA terug, maar veel minder bij CDA-, D66- en VVD-kiezers. En dat is zeer opmerkelijk. Want de laatste drie verliezen flink zetels aan FVD en zijn meer gebaat bij het isoleren van de partij.

Toch stellen VVD-kiezers (60%) en CDA-kiezers (72%) dat de partij van Baudet welkom is in het Provinciale bestuur! Heel anders is dat dus voor GroenLinks-kiezers. De vraag is: waarom?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. Rien Noppen

  “ Overigens zien we ook bij FVD een lichte neiging om niet samen te werken met GroenLinks en D66.”

  Daar sta ik van te kijken !

  1. Ego-non-solus

   Mijnheer Noppen, u weet, ik neem u altijd serieus want een neiging tot sarcasme is u vreemd. Belerend bent u ook graag, tot en met correcties van taalfouten van anderen (Satty uitgesloten? Of was u haar ‘kristall nacht’ niet opgevallen?) toe.
   Maar nu verbaast u mij met uw verlichte uitspraak want u bent verbaasd? Kom op en verklaar u nader over deze al dan niet vermeende weinig inclusieve houding van FvD.

 2. Jumping

  Het is zoals het is, Baudet moet niets.
  Baudet heeft de wind mee, hij is de spreekstalmeester, van de grootste politieke groepering van Nederland.
  En al die Linkse boerenkool clubjes doen maar gewoon hun ding.
  Stem in Mei een anti EU partij.

 3. Gekko

  Prima toch. Dat GroenLinks wel zou willen samenwerken met FvD, is veel verontrustender. Dus Teunis, de vraag stellen is hem beantwoorden!

 4. PMG

  We moeten zeker niet met die vieze communisten van groenlinks gaan samenwerken, kleuterclub o.l.v. rekenwonder (not) die man wat raak kletst. D666 gaan we het niet eens over hebben, die zijn compleet uitgekotst. PvdA moet zichzelf opdoeken.

  1. Satty

   Maar totalitair zijn wij niet. Zoiets toch?

   1. Bart

    Klopt dombo satty, we zijn niet totalitair.

    Maar jij bent wel zo dom om te denken dat het anders is.

    1. Satty

     Bart.

     Als het grote licht eens wil uitleggen hoe het zit met de beperking van pmg wat volgens haar bestaansrecht heeft en het niet totalitaire karakter daarvan.

     Ik wacht met grote spanning tot de alwetende het uitlegt.

     “Men neme de meest radicale revolutionair en plaatse hem op de troon van alle Ruslanden of verleen hem een dictatoriale macht en binnen een jaar zal hij erger dan de Tsaar zelf geworden zijn!”

     1. edoc431

      O het kartel mag het wel maar andersom niet fijn zo die kortzichtigheid jij verwijt anderen wat je zelf doet

     2. Satty

      Edoc

      Wat haal ik daar verdorie voor citaat aan? Dat geld wat mij betreft voor iedere politieke partij die anderen het zwijgen wil opleggen. Ook voor de manier waarop GL met het klimaat omspringt.

 5. AS210854

  Wat wil je met 2 moslims aan het roer. Die willen alleen maar met Erdogan samenwerken.

 6. Korporaal Monty

  “GroenLinks en PvdA-kiezers sluiten FVD uit voor samen”

  Gelukkig heeft FvD altijd nog de steun van Wilders.

  1. PMG

   Let maar op, VVD, CDA, CU en 50plus gaan heus wel samen met FvD, mooi centrum rechts kabinet en VVD is toch al niet happy met klimaatplan, net als christelijke partijen.

   Stem FvD! Lees op hun website hun standpunten!

   1. Satty

    Welke standpunten? Je bedoelt wat onderweg nog lekker populistisch kan worden aangepast? Waarom niet duidelijke plannen en die laten doorrekenen? Op wat er nu staat zal er een tekort zijn van zo’n 60 miljard.

    1. edoc431

     Altijd nog beter dan 1000 miljard rekenwonder

     1. Satty

      Over welke periodes heb ik het? En jij?

     2. edoc431

      Tijdsduur zolang gl en aanhang fvd uitsluiten

 7. Rien Noppen

  Ik zou hopen dat het FvD gaat samenwerken met andere partijen in de Colleges want dan komt hun bestuurlijk onbenul het snelste aan het licht. Dat zal, als ze nog een beetje verstand hebben, wel de reden zijn dat ze dat niet gaan doen.
  Hun extremistische en ook idiote standpunten over Nexit en klimaat bieden hen daartoe een mooi hazenpad.

 8. lIN-T

  De rode khmer wilde ook niet samenwerken. Het is duidelijk dat Groen links een totalitaire samenleving wil zonder meningen die afwijken van het partijprogramma.

 9. Piet51

  Ik heb er geen enkel bezwaar tegen, dat FvD in het provinciebestuur komt, als dat een mogelijkheid is om een goed door een meerderheid gedragen bestuur te vormen. Maar ik zou het niet per se willen, als een andere combinatie van partijen een grotere meerderheid oplevert. FvD heeft tenslotte maar een minderheid van de kiezers getrokken en het is heel goed mogelijk dat een andere combinatie meer steun voor een goed beleid oplevert. Dat is het principe van onze vorm van democratie en zo werkt dat in ons land al vele jaren. En soms valt de grootste partij dan af. De PvdA is dat ooit in de Tweede Kamer overkomen. Ik zou dus ook nee antwoorden op vraag of het FvD in het bestuur moet. Ik zou liever invullen “nee, tenzij dat de grootste steun voor een concreet beleid oplevert”, of “ja, mits dat de grootste steun voor een concreet beleid oplevert”.

  Het zou raar zijn als de winnaar, in dit geval FvD, per se in het provinciebestuur moet. Dan zou een minderheid van de kiezers, gemiddeld 16 à 17%, een bepalende stem krijgen. In een twee-partijensysteem kan dat, in ons systeem niet. Hier gaat het altijd om compromissen en als een partij op bepaalde punten een compromis uitsluit, zijn de consequenties voor hem. FvD wil nog steeds het ontslag van twee ministers, heb ik gelezen, en dat maakt samenwerking in de Eerste Kamer lastig.

  1. PMG

   @Piet51 – het past je niet hè, Pietje, wat bij jij een egoistische, slechte verliezer joh!

   1. Piet51

    Zo’n reactie begrijp ik echt niet. Het enige wat ik doe is voor de zoveelste keer aangeven hoe we in Nederland al heel lang met verkiezingsuitslagen omgaan. Daar mag je het niet mee eens zijn, maar zo is het nu eenmaal geregeld. En als een partij dat anders wil, kan men proberen dat te veranderen. Het FvD heeft inmiddels voldoende gewicht, ook als grote minderheid, om zoiets in gang te zetten.
    Ik zie geen enkele reden om mij om deze reden egoïstisch te noemen.

  2. Rien Noppen

   Wat je wel kunt zeggen dat de grootste partij en in dit geval ook de grootste winnaar het voortouw krijgt in de Collegevorming en dat is wat het FvD ook keurig doet.

   Inhoudelijk zijn er wel twee problemen: het FvD heeft nog niet duidelijk gemaakt wat ze inhoudelijk in de provincies wil en voor zover we dat kunnen afleiden uit het landelijke partijprogramma lijkt er een onoverkomelijk punt in het klimaatbeleid, een terrein waar de provincies er wel duidelijk toe doen. Het FvD gaf al aan niet meer windmolens te willen bouwen maar dat is in de meeste provincies toch echt het oogmerk van een meerderheid van andere partijen.

   Ik zwijg nog over het feit dat het FvD nog geen bestuurlijke competenties kunnen worden toegedicht.

   1. Piet51

    @Rien Noppen
    Je vergeet ook nog de eis, dat drie bewindslieden van Baudet moeten vertrekken. Geen provinciaal thema, maar toch. Dat herhaalde hij een dag na de verkiezingen nog eens. Daarmee zet hij zichzelf eigenlijk wel buiten spel voor elke onderhandeling met Rutte over steun in de Eerste Kamer. Dat gat dan betekenen, dat FvD geen van zijn programmapunten gerealiseerd kan krijgen, omdat ze geen macht hebben in de Tweede Kamer en in de Eerste Kamer nooit compromissen zullen kunnen afsluiten als ze wat dit betreft geen water bij de wijn doen. De coalitie kan hier natuurlijk niet in meegaan en dat weet Baudet donders goed. Of dit in de provincies zal meespelen weet ik niet. Maar ook daar hebben landelijke partijen ongetwijfeld invloed op wel/niet samenwerken.

    1. Rien Noppen

     @ Piet51,
     Ik ga er van uit dat Baudet en Otten voorlopig nog streven naar een ‘splendid isolation’ voor het FvD. Als ze nu compromissen gaan sluiten in Colleges dan wel de Eerste Kamer verliezen ze hun ‘frisse’ rechtspopulistische profiel en dat pakt subiet nadelig uit voor volgende Europese en Kamerverkiezingen.

     Als populisten gaan regeren verliezen ze profiel en is het, in elk geval in coalitieland einde oefening. Dat besefte Wilders ook al rap nadat hij in het gedoogakkoord van Rutte I was gestapt.

     1. Piet51

      @Rien Noppen
      Ik ga daar ook vanuit en tactisch lijkt me dat ook de enige weg die misschien oplevert. Maar het betekent tegelijkertijd, dat FvD op niet al te lange termijn aan de kiezers moet uitleggen, dat er niet veel bereikt is met de eclatante verkiezingsuitslag. Ook de sterke positie in de Eerste Kamer belooft voorlopig niet heel veel invloed, want de Tweede Kamer-fractie blijft twee zetels.

      Dit lijkt misschien de tekstuitleg van een teleurgestelde FvD-tegenstander, maar ik kan het toch niet anders zien en ben oprecht geïnteresseerd in de afwijkende serieuze mening van een FvD-aanhanger.

      Er bestaat zoiets als “tenonder gaan aan je eigen succes”. Dat dreigt hier ook. Ik ben regelmatig in Groningen en heb vorige week verbaasd mijn gesprekspartners gevraagd hoe de Groningers nu massaal hebben kunnen stemmen op een voorstander van gaswinning. Baudet belooft weliswaar een hoge vergoeding, maar de psychische en materiële druk a.g.v. de aardbevingen (die zullen toenemen) blijft. Het antwoord was: “Kun je nagaan hoe erg ‘Den Haag’ ons de keel uit hangt!” Mijn conclusie, een 100% proteststem dus, bevestigden ze van harte. En dat geeft in Groningen een heel zwakke basis voor FvD. Ook het Westland zit met een vergelijkbare spagaat: “Tegen immigratie, maar zonder Polen gaat het niet”. Misschien zit daar de zorg om de gaswinning ze hoger en dan is een FvD-stem wel weer begrijpelijk. Maar de spagaat blijft.

 10. Ries

  Zo is het Satty! Totalitair zijn we niet. Goed gezien meid!

 11. edoc431

  Ga zo door en ge zult spinazie vreten hahahaah
  dommer dan dom .
  Mijn dag kan niet meer stuk .

 12. NoDoubt

  Het bashen van de democratie is al een tijd aan de gang. PVV werd niet uitgenodigd als tweede partij. Op gemeenteniveau werden alle partijen die toch behoorlijk gewonnen hadden gebashd en nu weer opnieuw met FvD. VVD kan kennelijk nog wel. Wat als er nog een 3e partij komt die ook voor NL opkomt ipv ons land kapot te laten maken door de Juncker gedachtegoed. Nu is al bekend dat we een mini ijstijd krijgen volgens NASA over een aantal jaar. Het gevaar van nu bashen zorgt ervoor dat als rechts inderdaad gaat winnen en ergens de meerderheid gaat krijgen dat de schade voor de linkse partijen zo groot is dat we een situatie krijgen zoals in de jaren 50 in Amerika (het weren van het communisme) Een aantal jaren geleden mocht je het woord PVV niet in de mond nemen maar het enige wat PVV deed was Nederlanders beschermen. Overal waar massaal immigranten binnenstromen zijn er giga problemen. Ook al wordt het niet op TV en krant kenbaar gemaakt. Het wil niet zeggen dat het er niet is.

 13. koeiepoep

  Ik ben zeer benieuwd, wat de provinciale standpunten van de fvd- fracties en de provincies zijn. Hebben ze die überhaupt wel? Provinciegrenzen dicht ofzo? Zijn ze bang voor een migratiestroom van Limburgers naar de randstad? Dat dan ‘het eigene’ van bv. Rotterdam gaat verdwijnen? Zal de provinciale bestuurder van Groningen het vol trots gaan hebben over ‘het superieure boreaal (= noorden) van Nederland’? Spannende tijden in het land in het verschiet.
  NB: Iedereen mag zelf beslissen met wie hij wel- of niet wil samenwerken.

  1. Gekko

   Iemand die zichzelf koeiepoep noemt…..

   Zou zo iemand nu echt nog denken dat we die serieus nemen? Wat een giller.

   1. koeiepoep

    Lees je eigen naam eens terug.

    1. Gekko

     Een gekko is een hagedis. Klein, maar zeer vasthoudend.

     Koeiepoep zijn de uitwerpselen van een vrouwelijk rund.

     1. koeiepoep

      Nuff said.

   2. Vliegenvanger

    @Gekko
    ++++++

  2. Arie B

   Het zegt wel heel wat over de kwaliteit van de standpunten van de huidige provinciebesturen dat een partij zonder standpunten afgetekend wint..

 14. Vliegenvanger

  Groen links en pvdA zijn nu al de FvD aan het boycotten. Ze willen niet samenwerken met de FvD, dat ze zo arrogante zijn wisten we al.
  Maar nu al roepen wat zij willen, is totaal niet luisteren naar het Nederlandse volk. Deze partijen moeten dan ook flink afgestraft worden bij eventuele tweede kamer verkiezingen. En bij de EU verkiezingen stemmen op partijen die tegen de EU zijn.
  Partijen die bijvoorbaat al uitsluiten horen niet in de Nederlandse politiek thuis.

 15. Godefroy France

  Sinds de Klaver met z’n groene Kmer het BDS (anti Israel) accoord heeft ondertekend,
  mag deze partij door ieder weldenkend mens en politicus in de ban worden gedaan inder daad, cordon sanitaire is hier op zijn plaats, bruinhemden hebben hun kansen verspeeld!

  1. Arie B

   Toen Yasser secretaris van dwars was hebben ze op de kamer van deze vereniging (2007) al een bomkoffer incl. ontstekers gevonden. GL en links extremisme ligt heel dicht bij elkaar. Dat zagen we ook toen na de moord op Fortyn GL-bobo Jack Bogers zorgde dat een kameraad van Volkert zijn computer even grondig ontdeed van 200 bestanden. De link met de bestaande politiek moest vernietigd worden…

 16. Arie B

  GL is een dubieus clubje. Alle links extremisten klikken er vrolijk samen. De opperbaas in de 1e kamer heeft zeer bedenkelijke partijen gesteund of zelfs lid geweest (GML).

 17. Duckday

  Ja dat is hun Democratie Angst om de macht te verliezen We beginnen in MEI weer een stem te geven aan FvD of de PVV die opkomen voor dit land

 18. Duckday

  Waarom HOOGMOED WAANZIN MACHT en natuurlijk SUBSIDIE Angst voor de waarheid jaren lang hun zakken gevuld en de groenen waren aanbieders van het communisme en zijn dat nu nog

 19. Veteraan

  Dus gewoon Groen Links en andere uit sluiters niet laten meedoen in de regering.
  Koekje van eigen deeg zou niet fout zijn.

 20. Michael M

  Groenlinks trutjes willen zichzelf horen en blijven maar doordrammen. Ze hebben nooit een strenge opvoeding gehad.

 21. Gewone man

  Wat een verontwaardiging over het niet willen samenwerken met FVD.
  Forum voor DEMOCRATIE!!!,

  Vooral dat laatste is nou juist wat GL en D66 NIET willen

 22. Roel van de Laak

  ( groen)links heeft altijd mond vol met democratie, vrijheid van meningsuiting, geen discriminatie etc. Todat mensen anders denken…dan is het uitsluiten, demoniseren, uitschelden…waarom?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.