Ja hoor! Anti-internet wetgeving vol wollig taalgebruik door Europees Parlement gejaagd!

Het Europees Parlement werpt vandaag de schijnwerpers op zich! Eerder al met een maffe motie en nu door in te stemmen met de verordening inzake copyright waarmee het vrije internet definitief wordt ingeperkt. De wet krijgt van diverse experts kritiek en niet op de minste plaats omdat er wollig taalgebruik wordt gebezigd. 

Zo stelt de EU-verordening dat online platformen zoals Facebook en YouTube voortaan ‘hun uiterste best moeten doen’ om te voorkomen dat de rechtenhouders van content niet worden geschaad, maar wat dan precies ‘uiterste best doen’ concreet betekent weet niemand. Handig geformuleerd dus…

De verordening, met de wollige titel ‘Directive on copyright in the digital single market’, stelt dat online platformen voortaan aansprakelijk zijn wanneer hun gebruikers per abuis beschermde content uploaden.

Voorheen konden platformen content, waar iets mis mee was, verwijderen na een melding, maar dit proces wordt nu definitief de deur gewezen. In de toekomst krijgen rechtenhouders bij voorbaat gelijk wanneer bepaalde content wordt geüpload op bijvoorbeeld YouTube. Hierdoor is het de verwachting dat er een strikt filter zal ontstaan waardoor tal van content niet langer kan worden geüpload.

Een Europese petitie werd opgezet om deze Moloch te stoppen en heeft ondertussen meer dan 5 miljoen (!) handtekeningen verzamelt. Maar bleek dus tevergeefs. Volgens hoogleraar informatierecht Mireille van Eechoud is het nu onduidelijk waar online platformen aan toe zijn, zo lezen we op de website van NOS:

“Het is onduidelijk hoeveel moeite je straks als platform moet doen om je ‘uiterste best’ te hebben gedaan bij filteren. Wanneer is het genoeg?”

Dit betekent concreet dat de juristenbureautjes flink geld kunnen verdienen aan het versturen van dreigbrieven om daarmee content offline te halen. Leuk voor de juristen, maar minder leuk voor ondernemers van kleinere platformen zoals Dumpert of De Dagelijkse Standaard.

De EU-verordening is een klassiek voorbeeld van Molochwetgeving waarin wollig taalgebruik wordt gebezigd en het onduidelijk is wat de bedoeling is. Hierdoor ligt willekeur en rechtsongelijkheid op de loer. Criticasters zien echter ook positieve aspecten, maar deze zijn volledig ondergesneeuwd:

“[…] de wet is zo lang en ingewikkeld, ze hebben te veel willen regelen”

Al met al niet zo’n goede dag voor het internet dus.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Zomaar73

  EU = niet voor vrijheid, gelijkheid of democratie.

  Bewijs wederom geleverd.

  Geen USE!!

 2. Satty

  Dit is dus exact waar links voor waarschuwde.

  1. Peter Oudshoorn

   Rechts ook hoor Satty. GeenStijl heeft al een jaar geleden voor deze dictatoriale Brusselse internetbeperkende wet gewaarschuwd.

 3. umhnz

  Vandaag heeft Onze Nieuwe Glorieuze Leider zich met verzoenende woorden tot het volk gericht.
  Natuurlijk zwijgt DDS nu in alle talen.
  Zodra er kans is tweespalt te veroorzaken is DDS er weer als de kippen bij.

  1. marco1

   Ja die toekomstige leider is best ok. Glorieus is wat overdreven maar het negatieve wat hij over zich heen krijgt ook.

   1. umhnz

    Toch ben ik blij geen architect, kunstenaar of academicus te zijn.
    Gelukkig wel roomblank.
    Wordt hopelijk ik niet achtervolgt door renaissance-strijders met hooivorken of een zeis.

    1. marco1

     Ik denk dat het voor de mensen van kleur ook wek mee zal vallen.

     1. umhnz

      Toch is Sjunneke al niet meer gesignaleerd.
      Geeft te denken.

     2. marco1

      Ik ken de beste man niet maar zou ik me nu dan zorgen moeten maken?

     3. Satty

      Ben je weer een beetje tot zinnen gekomen of zit je nog in een kramp? Ik vind het raar dat jij vindt dat west Europese arbeiders niet gepamperd zijn vooral gezien jouw eigen werkethiek. Ik vind het jammer dat je altijd zo gevoelig reageert.

      Ik vind het absurd hoe veel mensen in Nederland kiezen voor hun hand ophouden als het werk hen niet aan staat. Hoe ik meemaak dat mensen pauze nemen terwijl een zeecontainer leeg moet en nog maximaal 20 minuten kost. Het kost mij 175 euro omdat het ding er langer staat met chauffeur. Dit heb je niet met Oost Europeanen. In een magazijn heb ik gezien hoe zij per uur 1/3 meer productie draaien. In asperge teelt schijnt het bijna de helft meer te zijn. Natuurlijk zijn er uitzonderingen.

      Waar koop je je papieren zakdoekjes? Ik reageer ook weleens overdreven emotioneel. Samen inkopen? Misschien krijgen we samen massa korting als echte Nederlanders lekker zuinig zijn.

     4. marco1

      Ik vind ook dat de werk mentaliteit in Nederland beneden peil is. Alleen ik ervaar zelf , ondanks dat er sectoren zijn die zonder oosteuropeanen zouden instorten, ook heel veel nadelen aan diezelfde oosteuropeanen. Dat in de magazijnen door Nederlanders niet gewerkt word wijt ik aan het te lang naar school blijven gaan door mensen die daar eigenlijk niet het vermogen toe hebben. Daardoor heb je nu de echte losers(druksfebruikers en halve autisten) van Nederlandse komaf in de magazijnen. Ik kom dagelijks in distributie centrums en het verkeerd laden , het gebruik maken van de chauffeur door hem zelf te laten lossen en die pool maar de barcode laten scannen. Dan het probleem van de onkunde,valse rijvewijzen en de vuilnishopen op parkeerplaatsen door oosteuropese chaiffeurs nog daar gelaten. Ik zeg niet dat er geen harde werkers tussen zitten in die distrubutie centrums ik zeg sat er ook een hele hoop mis gaat. Mocht het nog niet duidelijk zijn ik ben een intenationaal chauffeur op lange afstanden .

     5. marco1

      O en wat betreft pauze, dan moet je de zuid europese landen eens pakken die hebben helemaal schijt aan jouw spulletjes in die zeecontainer. Maar dacht jij dat die chauffeur daar lekker staat? Heb jij enig idee hoeveel boetes ik op een jaar oploop door wachten bij kutbedrijven en zo de rij en rusttijden wet niet in orde krijg op een d ag?

     6. Sprookjesfiguur

      @ Satty

      ‘Hoe ik meemaak dat mensen pauze nemen terwijl een zeecontainer leeg moet en nog maximaal 20 minuten kost’

      Waarom help je niet? Geef je ze gelijk het goede voorbeeld, en na hetuitladen geef je gelijk een beloning van 10 min extra pauze. Motiveren helpt. Goodwill kweken ook. De meeste werkgevers denken alleen maar aan plukken. De werknemers dan ook. Dan krijg je actie-reactie.

     7. Satty

      Marco1
      Dat is duidelijk van de chauffeur.

      Ik vind het veel te makkelijk in Nederland om je niet in te zetten voor je baan, ik vind dat gepamperd. Er is altijd wel een vangnet of bescherming. Ik zeg helemaal niet dat alle Nederlanders zo zijn maar juist de laagopgeleiden maken daar gebruik van. Waarom voor 150 euro extra in een magazijn zwoegen? Ik hoor het zo. Tuurlijk zijn er vooral in transport kromme situaties, ook zuid Europeanen hoor met hun niet onderhouden materiaal. Ik heb vaak contact met dachser, een planner vertelde mij dat Oost Europeanen en Afrikanen graag een paar overuren maken en dat west Europeanen direct over hun rechten beginnen. Natuurlijk bezorgen sommigen overlast, moet je Indiërs hebben voor je het weet zitten ze samen de nationale hobby te bedrijven, groeps schijten in de buitenlucht. Echt waar, niet verzonnen is een nationaal gebruik in India.

      Betrek nu niet alles wat ik schrijf op jou. Ik schrijf hier voor het extreme dat anderen generaliseert.

      Wat vind je, een knuffel en samen zakdoekjes kopen?

     8. Satty

      Sprookjesfiguur
      Ja vast, ik de container lossen, dat kan helemaal niet uit joh. Dan kan ik net zo goed de chauffeur betalen.

      Je krijgt een salaris om je werk te doen. Je krijgt een uur pauze op een dag waarvan 15 minuten van de werkgever, lijkt me meer dan genoeg.

      Overigens is het voor die mensen na een proef periode afgelopen en krijgen geen dienst verband voor onbepaalde tijd wat tegenwoordig ook al een motivatie moet zijn.

      De werkgevers zijn de motor.

     9. marco1

      Nou ok knuffel. Maar ik wijt het vooral aan het gebrek aan passie voor je werk en dat is mede te wijten aan te hoog geschoolde die eigenlijk niks kunnen. Vroeger had je mensen die gingen op hun 15de werken en als ze gevoel en affiniteit met hun werk hadden gingen ze hogerop , daar kreeg je echte vakmensen van. Een met de h and gemaakt meubel zegt toch meer dan een kasthe wat v an de lopende band komt rollen maar het echte ambacht is er niet meer, men komt op zijn 30ste na 6 onafgemaakte opleidingen eens van school af en verwacht gelijk een topb aan. En zo krijg je op laaggeschoolde beroepen alleen nog maar de ongeintreseerde en kanslozen. Ook massaproductie is de ondergang van echt ambacht. En Dachser zal ze morgen de groeten doen van je verwacht er rond 10uur te zijn in Savigny sur Clairis.

     10. Satty

      Heb voornamelijk contact met rheine. De massaproductie is een gevolg van welvaart.

      De knuffel hoeft uiteraard niet maar ik heb het liever leuk.

      Nou ja Marco, goede reis en doe voorzichtig. Je moet me werkelijk niet zo persoonlijk nemen mijn beste.

     11. Zomaar73

      satty

      “Waarom voor 150 euro extra in een magazijn zwoegen? Ik hoor het zo”

      “Ik vind het absurd hoe veel mensen in Nederland kiezen voor hun hand ophouden als het werk hen niet aan staat. ”

      Dat is de mentaliteit van veel allochtonen. Die zijn over vertegenwoordigd in de steun. Geef asielzoekers gratis geld en een huis en niemand doet meer wat, op 11% met een beetje fatsoen na. De rest vind het wel goed allemaal.

  2. Meriadoc Brandebok

   Ik heb het gezien en krijg de indruk dat hij de smaak van het Haagse jargon te pakken krijgt. Het lijkt me een kwestie van tijd voordat FvD toetreedt tot de gevestigde orde. De politiek heeft de hand al uitgestoken.

   1. umhnz

    Merijn, u wilt toch niet suggereren dat Onze Nieuwe Glorieuze Leider tot de elite van het kartel tracht toe te treden.
    Heb wel vernomen dat Rutte nog niet weg is.

   2. umhnz

    Baudet wordt geen Statenlid, Nanninga wel
    En DDS blijft zwijgen zolang er geen chaos veroorzaakt kan worden.

  3. toetssteen

   @Satya
   Een blik op logistiek.nl logenstraft uw woorden; het zijn leugens.

 4. Dik

  Met FvD gaan we richting Nexit!

  1. TD

   Dik:
   Juist! Nexit +++

 5. koeiepoep

  Sites als geen stijl en tpo waarschuwden hier al heel vaak voor. Stukje bij beetje wordt er steeds meer en meer censuur mogelijk gemaakt. Ook via bv. wetten en regels tegen zgn. nepnieuws. Eerst de mensen zelf overspoelen met nepnieuws en vervolgens op luide en verontwaardigde toon eisen, dat er wetten moeten komen. Mooi voorbeeld was het door olongren zo geliefde eu vs desinfo: 1 aaneenschakeling van nepnieuws. Moest zelfs rectificeren en worden opgedoekt. Gaat gewoon door.

 6. TD

  Die EU plannen gaan wel een flinke klus worden,de software waarmee internetgebruikers illegaal vanalles en nog wat kunnen downloaden moet ook uit de markt.
  Om die ideeën uit te voeren en illegale activiteiten te traceren zal niet eenvoudig zijn,alle providers zullen de IP adressen moeten vrijgeven en centraliseren op een aparte server,maar als dat actueel zou worden kan Big Brother (de EU) iedereen naar believen peilen op internetgedrag! Met de privacy van de burger heeft de EU blijkbaar niet veel op.
  En dan ook nog het probleem van de TOR browser,VPN diensten en verdere IP maskerings software.

  1. Meriadoc Brandebok

   Ik heb het altijd kinderachtig gevonden om illegaal te downloaden. Men kan de films evengoed tegen een een kleine vergoeding op een DVD verkrijgen. Hetzelfde geldt voor software.

   1. TD

    Meriadoc Brandebok :
    Het draait natuurlijk ook om”dark web”toegang aan banden te leggen via TOR en VPN diensten.

   2. koeiepoep

    Het gaat niet om het illegaal downloaden. Voor iedere link en verwijzing naar en voor ieder citaat in bv een opiniestuk, of een wetenschappelijke analyse gaat nu betaald moeten worden. Kleine bedrijven en zelfstandige rubriekjes kunnen dat niet betalen. Bedrijven als bv npo wel. Die kunnen nu geheel vrijblijvend in hun eigen archieven neuzen, terwijl een andere mening geld gaat kosten. De eu heeft nu vrij spel op het net. Ook hier zullen de (linkjes en) citaten niet meer mogelijk zijn. De eu heeft de totale censuur bijna te pakken. Misschien moeten al die fascisme roepers de eu maar eens net zo kritisch gaan bekijken, als ze elders doen.

 7. Korporaal Monty

  “waarin wollig taalgebruik wordt gebezigd en het onduidelijk is wat de bedoeling is.”

  Dat horen we niet alleen in het Europees Parlement.
  Ook in ons parlement hoor je het steeds vaker.

 8. Tante Sidonia

  Lezen, en nog eens goed lezen:
  DDS en NOS, wederom een stapje naar de uiteindelijke dictatuur Brussel.
  Niet negatief: maar het Avondland voor Europa krijgt steeds meer gestalte!

 9. Buzz68

  VPN

 10. Tante Sidonia

  Jensen om 21.30 uur.
  Kijken!!!!

 11. C.A.Barstow

  Als je de machtswellustelingen in Brussel erkent als de bestuurders van jou land,
  dan zal je moeten buigen ook al ben je er het niet met alles eens.
  In de nabije toekomst wordt dat nog veel erger, en de Land en Volksverraders in Den Haag werken er vrolijk aan mee, dus

  stem voor minder EU
  stem zeker in mei, op FvD!

 12. Jumping

  Prachtig, de totale ontmanteling van de EU in deze vorm, neemt toe.
  In Mei gaan de anti EU partijen hun slag slaan.
  Deze circus vorm, moet stoppen.
  Stem in Mei een anti EU partij.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.