Op de blaren zitten! SP vreest nieuwe afstraffing: ziet zichzelf als onderdeel van establishment

Geen categoriemrt 31 2019, 16:00
Het rommelt binnen de gelederen van de SP. 'Het waren niet onze verkiezingen' en 'het ging te veel over klimaat', werd er gemekkerd. De angst om wéér gehalveerd te worden bij verkiezingen zit er goed in! Maar ja, hoe gaan ze dit weten te keren?
Nederland zou met de middelvinger hebben gestemd en de SP is niet langer die middelvinger. Dit betekent voor de partijraad het signaal dat zij onderdeel zijn geworden van 'het establishment'. Met andere woorden: FVD heeft hun rol als protestpartij gekaapt.
Ten eerste hebben ze geen onderscheidend verhaal. Ze zitten met zichzelf in de clinch over of ze nou voor of tegen migranten zijn, nationaal of internationaal georiënteerd zijn en gaan 'elke controverse uit de weg,' zegt Daan Brandenburg van de afdeling Groningen.
Met brallerige taal als 'we moeten de boel weer politiek in de fik zetten' en 'de elite een schop onder de kont geven' krijgt de achterban weer energie, maar blijft een vertaling van die wensen naar concreet beleid nog steeds uit.
Word de SP zo langzamerhand een ondervoede wortel, een verschrompelend orgaan waar met wat stuiptrekkingen uiteindelijk niets meer van overblijft dan een appendix? Zo'n aanhangsel waar iedereen de functie van is vergeten?
De druk begint in ieder geval flink toe te nemen. Het oude anti-kapitalistische verhaal haalt mensen niet meer over en een nieuw verhaal gaat geheid tot weerstand leiden. Gaan ze hun heil zoeken bij de PvdA en GroenLinks, of moeten ze toch tegen FVD en PVV aan zien te schuren? Natuurlijk willen ze met 'een eigen geluid' zien te komen maar het effect daarvan hebben ze inmiddels wel gemerkt.
Het kan haast niet anders dat het een stille dood wordt of een spectaculaire poging tot vernieuwing, als ze daar de juiste mensen voor hebben tenminste.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten