Op de blaren zitten! SP vreest nieuwe afstraffing: ziet zichzelf als onderdeel van establishment

Het rommelt binnen de gelederen van de SP. ‘Het waren niet onze verkiezingen’ en ‘het ging te veel over klimaat’, werd er gemekkerd. De angst om wéér gehalveerd te worden bij verkiezingen zit er goed in! Maar ja, hoe gaan ze dit weten te keren?

Nederland zou met de middelvinger hebben gestemd en de SP is niet langer die middelvinger. Dit betekent voor de partijraad het signaal dat zij onderdeel zijn geworden van ‘het establishment’. Met andere woorden: FVD heeft hun rol als protestpartij gekaapt.

Ten eerste hebben ze geen onderscheidend verhaal. Ze zitten met zichzelf in de clinch over of ze nou voor of tegen migranten zijn, nationaal of internationaal georiënteerd zijn en gaan ‘elke controverse uit de weg,’ zegt Daan Brandenburg van de afdeling Groningen.

Met brallerige taal als ‘we moeten de boel weer politiek in de fik zetten’ en ‘de elite een schop onder de kont geven’ krijgt de achterban weer energie, maar blijft een vertaling van die wensen naar concreet beleid nog steeds uit.

Word de SP zo langzamerhand een ondervoede wortel, een verschrompelend orgaan waar  met wat stuiptrekkingen uiteindelijk niets meer van overblijft dan een appendix? Zo’n aanhangsel waar iedereen de functie van is vergeten?

De druk begint in ieder geval flink toe te nemen. Het oude anti-kapitalistische verhaal haalt mensen niet meer over en een nieuw verhaal gaat geheid tot weerstand leiden. Gaan ze hun heil zoeken bij de PvdA en GroenLinks, of moeten ze toch tegen FVD en PVV aan zien te schuren? Natuurlijk willen ze met ‘een eigen geluid’ zien te komen maar het effect daarvan hebben ze inmiddels wel gemerkt.

Het kan haast niet anders dat het een stille dood wordt of een spectaculaire poging tot vernieuwing, als ze daar de juiste mensen voor hebben tenminste.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Schele Joop

  Links vreest het debat op elk niveau, eerst gaan roeptoeteren in de telegraaf dat je een debat wilt dan reageert er een hoogleraar van de TU delft en dan………… Loop je hard weg. Schele Joop voorspelde dit gisteren al, links kan schreeuwt alleen maar fascist racist maar als je inhoudelijk het debat aangaat dan verstijven ze van schrik en lopen hard weg.
  https://twitter.com/ScheleJoop/status/1112354480723501056

 2. Zomaar73

  Hoi iedereen, ik moet mijn excuus aanbieden dat ik knap flauw heb gedaan hierzo. Ook dat ik achter mijn pa zijn rug om net deed of ik hem was. Zonder het door te hebben heeft hij meerdere keren met mijn account gereageerd zonder hetzelf door te hebben. Hij wist niet eens dat ik het was. Twee dagen kwam hij erachter toen hij zomaar73 zag staan en niet DeBruijn. Dus was ik de pineut. Ik hou me maar gedeisd, wil niet in zijn vaarwater zitten en het lastig maken voor hem.

  1. Satty

   Wtf waarom zou jij het je vader lastig kunnen maken? Jij vader is niet verantwoordelijk voor jou tenzij je een 13 jarige bent. Zelfs dan nog zijn jouw uitspraken de jouwe en niet de zijne.

   Blijf vooral je mening geven net al iedereen hier. Zeg je vader dat ik hem mis. Je moeder hoeft niet in de stress te schieten hoor.

   1. Zomaar73

    Haha, nee hoor ik mag van hem wel reageren hier. Maar moet ik het niet achter zijn rug om doen en als hij dan ineens zonder dat hij het weet met mijn account inlogt. Dan denken jullie ook wat is er met hem aan de hand.

 3. Jumping

  Baudet sluit niemand uit, behalve de racisten en fasisten roepers.
  En Rutte staat ook op afkeur lijst.

  Op naar Mei en kies dan voor een anti EU partij.

  1. Satty

   Precies, mensen die hem doorhebben sluiten ze uit.

 4. Satty

  ‘Met andere woorden: FVD heeft hun rol als protestpartij gekaapt.’

  Laat je leider het niet horen.

  Het fvd is geen protest partij.

 5. Ries

  Heel goed Satty. Het FVD is geen protestpartij. Het is DE PARTIJ. Ik word steeds trotser op jou.

  1. Satty

   Hahaha wie had dat gedacht.

 6. Ries

  Heel goed Satty. Het FVD is geen protestpartij. Het is DE partij.

 7. Florissa

  Met de antifa meelopen ,en het dan gek vinden dat je partij nul zetels gaat .

 8. Eric 1

  Ja dat krijg je er nou van als je met een moslim party samen wil werken als SP. En de grootste party leefbaar Rotterdam buiten spel zet

 9. Cootje

  In welk Europees land zijn de socialistische partijen niet uitgeroeid tot klaverjas clubjes , hebben hun hoogtijden in een laagcultuur , en hebben overal hun zakken gevuld , .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.