Peilingen! VVD nu fors kleiner dan FVD: de partij van Baudet stoot door naar 27 zetels!

De wekelijkse peilingen zijn binnen en Maurice de Hond (Peil.nl) ziet een structurele verschuiving in het politieke landschap. Waar in het verleden twee grote blokken op rechts en links waarneembaar waren, namelijk CDA en VVD ter rechterzijde en PvdA ter linkerzijde, daar vormen zich nu drie grote blokken in de politiek. En dat derde grote blok heeft iets te maken met de opkomst van FVD…

Volgens Maurice De Hond ‘kan de concurrentie tussen VVD en CDA aan de ene zijde en tussen GroenLinks en PvdA aan de andere zijde ertoe leiden dat FVD bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen de grootste wordt’. En als we de peilingen van vandaag erbij pakken dan lijkt die kans zeker aanwezig. FVD is de grootste partij (27) met een voorsprong van 4 zetels op de VVD (23). Maar laten we niet te vroeg juichen want de verkiezingen zijn nog ver!

De peilingen van 31 maart 2019

De peilingen van Maurice de Hond van 31 maart 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl
De peilingen van Maurice de Hond van 31 maart 2019. Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Het is nu bijna twee weken geleden dat de Provinciale Statenverkiezingen waren en in plaats van een adempauze zien we dat de verschuivingen doorzetten. De VVD verliest deze week geen zetels, maar is haar titel ‘grootste partij’ definitief kwijt. Want die vier zetels achterstand op FVD maakt Mark Rutte niet zo 1,2,3 goed.

Verder zien we een leegloop bij de PVV van Wilders. Sinds 2017 is de partij gekrompen van 20 zetels naar een kleine 9 zetels in de peilingen van vandaag. De vraag hoe lang de blonde leider het leiderschapsstokje van zijn partij nog kan dragen klinkt steeds luider om ons heen.

Zouden er nu Tweede Kamerverkiezingen worden georganiseerd dan verwacht Maurice de Hond een ‘fors hogere opkomst’. Volgens de analist zou ‘een derde meer kiezers opkomen dan tijdens de Provinciale Statenverkiezingen’ en ‘beduidend meer kiezers onder de 60 jaar en lager opgeleid dan de kiezers van 20 maart’. Dat zou negatieve effecten hebben op CDA, SGP, VVD, PvdA, D66 en 50Plus.

Ook stelt De Hond dat de Tweede Kamerverkiezing vaak wordt gezien als een strijd ‘om het premierschap’ en dat deze strijd een impact heeft op het kiesgedrag. Denk bijvoorbeeld aan ‘de tweestrijd tussen Rutte en Samsom’. Als Baudet zich komende jaren ‘premierwaardig’ gedraagt dan kan het zijn dat hij in 2020 of 2021 deze rol mag vervullen.

De hogere opkomst voor de Tweede Kamerverkiezingen zou volgens De Hond ook ‘een positief effect hebben op PVV, SP en Partij voor de Dieren’. Behalve de laatste kunnen de eerste twee ook wel een succesje gebruiken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

102 reacties

 1. Veteraan

  Het zou mooi zijn als de VVD het Forum toelaat als partner.
  Zo zouden ze hun beloften aan de burger toch nog wat goed kunnen maken en weer een duidelijke koers kunnen volgen na dit slappe afzakken naar links uit angst.
  Go Right als je nog iets te zeggen wil hebben.

  1. Korporaal Monty

   “als de VVD het Forum toelaat als partner”

   Zou dat niet andersom moeten zijn?
   FvD de VVD toelaat.

   Maar dat wordt natuurlijk een probleem want FvD en Wilders zullen samengaan. Wilders heeft meerdere malen aangegeven niet met Rutte/VVD te gaan werken.

   Of zou FvD de VVD verkiezen boven de PVV?

   1. PMG

    PVV wil helemaal niet met FvD want gaan straks coalitie vormen met VVD, Wilders heeft zijn keuze duidelijk gemaakt en blijft schijnbaar liever in oppositie.

 2. Gekko

  De PVV loopt langzaam leeg. Bij de volgende TK-verkiezingen blijven er nog 5 over. Wilders, Bosma, Beertema, De Roon en nog een dame wellicht (die Vicky is anders totaal onzichtbaar).

  Geen hard feelings, de PVV heeft ontegenzeggelijk waardevol pionierswerk verricht. Het gematigdere FvD kan nu de oogst binnenhalen.

  1. m.van.rosmalen

   Idd en Wekko Gekko is er als 1ste met open ogen ingestonken.
   De elite inclusief Derrie lachen zich kapot.
   De VVD kan het afbraakbeleid samen met Derrie gaan afmaken

   1. Gekko

    94% van de PVV-stemmers vindt Thierry Baudet geschikt als toekomstige premier. Daar horen m.van.rosmalen en santiago dus duidelijk niet bij.

    Toch goed om te weten dat deze 2 negatievelingen ook in eigen kring tot een grote minderheid behoren.

    1. m.van.rosmalen

     En dat geloof je allemaal klakkeloos dat 94 % dat denkt dat die homo hier premier moet gaan worden??
     Wat een kuddegedrag.
     Net een stel schapen die elkaar hier allemaal nablaten.
     Klopt het nieuws nu in 1 x wel?
     Zolang onzen Derrie er maar goed uit komt

     1. Gekko

      Kuddegedrag? We hebben het over PVV-stemmers die Baudet als premier willen.

     2. Ego-non-solus

      @mvr
      Ontkenning is een bekend menselijk gedrag. Ik zie dat ook bij u. Toch zou ik aanbevelen open te staan voor de realiteit. Zo niet, dan wordt de uiteindelijke klap steeds harder.

  2. Rien Noppen

   “de PVV heeft ontegenzeggelijk waardevol pionierswerk verricht.“

   Wilders was gewoon de artiest in het eerdere programma. Nu is clown Thierry aan de beurt en die vertoont zijn capriolen tot de volgende artiest aan de beurt is.

   Er zit continuïteit in het populistische circusprogramma.

   1. Gekko

    Politiek is theater. Alle partijen spelen daarin hun spel. Noppen doet nu alsof alleen populistische partijen dat doen. Soit, zijn beperkte zicht op wat zich afspeelt in Den Haag is ons al jaren bekend.

 3. Vit

  Hi hi, grinnik.

 4. santiago

  Fvd is gebakken lucht. Een truuk van de vvd dus een truuk van onze verrotte elite. Het gaat lukken want heel mongool nederland trapt er met open ogen in. De lobbycratie blijft.

  1. Rien Noppen

   Vergis je niet, Santiago, in deze peiling heeft het FvD 18% van de zetels in de Kamer. Dat is bijna een meerderheid.

 5. santiago

  De PVV geelimineerd. Op drakenstein gaan de kurken eraf heur. Succes, preust, dat stomme plebs is er volledig ingetrapt.

  1. edoc431

   Probeer er nog een gezellig weekend van te maken Santiago .
   jij kunt hier niets aan veranderen .

   1. santiago

    Edoc. Heb ik al jaren geleden gedaan. Vooruitziende blik.
    Ik ga straks even mijn terras schoon spuiten, het zwembad stofzuigen met volledig zicht op de Mediterranee.
    Daarna met de familie gezellig uit eten en om 17.00 uur naar Max kijken. Zit over mij niet in de war.

   2. Robert75

    Maar hij heeft wel gelijk. Het enige wat Baudet heeft bereikt is de PVV gehalveerd. Niet om het een of ander hoor maar het partijkartel is blij met die prestatie. En hier maar roepen dat we Forum en PVV samen moeten krijgen. Maar dat gaat op deze manier niet gebeuren dan kan die lekker met de VVD. Dankzij de overlopers.

    En gaat die heel veel water bij de wijn doen. Zoveel water dat het slappe hap wordt en nauwelijks nog te zuipen. Water die hij de PVV helemaal niet bij de wijn hoeft te doen. Integendeel zelfs dan hoeft hij helemaal geen water bij de wijn te doen. Dan is het de PVV die meer water bij de wijn doet.

    Die gaan dan heus niet eisen dat bv de grenzen gesloten moeten worden. Die zijn ook tevreden als er een behoorlijke beperking komt. Dat moet jij met de VVD nog maar even afwachten of dat ook allemaal gaat gebeuren.

    Maar ik vraag me wel eens wat we eigenlijk willen? Willen we nu Forum en PVV, of Willen ze Forum met partijkartel?

    Ik denk het laatste als ik al dat gejubel lees.
    Al die overlopers veroorzaken iets wat ze eigenlijk het liefst niet willen. Maar je krijg wat je verdient.

    1. santiago

     Robert75. Je bent een wijs man.

    2. m.van.rosmalen

     Er zijn er hier gelukkig meer met gezond verstand.
     Pfoe en ik maar denken dat ik de enigste tokkie was.

    3. Top

     Ik woon en leef al wat jaren in Ierland. Ik kom met regelmaat naar NL, om familie te bezoeken. Ik volg het nieuws dagelijks en moet helaas constateren, dat er absoluut GEEN autonomie meer is in NL. Rutte voert gewoon het dictaat van Brussel uit en gedraagt zich als zetbaas. De tweede kamer bestaat op enkelen na, alleen maar uit verplichte ja en nee knikkers. Geen enkele parlementariër durft voor zijn eigen inzichten uit te komen, uit angst, dat hij voor de toekomst, zijn eigen glazen in gooit. De ministers, die de leiding hebben zijn van een dusdanig niveau, dat het eigenlijk te zot voor woorden is, dat ze op zo’n plaats terecht zijn gekomen. De partijen, die binnen het raamwerk van de EU opereert, worden op het schild gehesen en elk afwijkende mening wordt zo snel mogelijk in de fascistische hoek geplaatst. In de toekomst, zal elk programma, wat de EU oplegt geïmplementeerd worden, zonder dat de burger er invloed op zal hebben. Stemmen? Zonde van je tijd en je blijft gefrustreerd achter. Ik voorspel, dat de toekomst voor de NL burger er absoluut, niet beter op wordt. Alleen zij, die het dichtst bij het vuur zitten, zullen zich nog kunnen ‘warmen’. Ik zie de tweedeling van een afstand en dat gaat sneller dan menig een denkt. Maar goed. Als er mensen zijn die op partijen stemmen, om van NL een ‘Metropolis’ te maken? Het zij zo. De meeste stemgerechtigden, nemen niet eens de moeite, om te gaan stemmen. Maar wel het hoogste woord, als er maatregelen komen, waar ze door geraakt worden. Het zal mijn tijd nog wel duren. Maar ik voorzie, in mijn geboorteland, grote problemen in het verschiet. Mijn geboortestad, is een puinhoop aan het worden, met een gescheiden samenleving, wat alleen maar groter lijkt te worden, elke keer weer, als ik familie bezoek.

     1. Rien Noppen

      Prettig dat Top in het buitenland woont. Dit soort Nederlanders zie je toch niet graag binnen de landsgrenzen.

     2. Siemien

      De ergste zijn het soort Rientjes, die in Nederland wonen maar kotsen op Nederland, de islam als nieuwe standaard willen en Nederland het liefst vandaan nog aan de EU verpatsen, gratis natuurlijk, daarnaast vinden dit soort Rientjes het van groot belang dat de grenzen weggehaald worden..

     3. Peter Oudshoorn

      Ga eens op het betoog van Top in, Rien Noppen. Anders kom je wel erg onbenullig en dom over.

  2. Nederland-op1

   Wat zit je toch af te geven op Thierry, ben je bang dat je uitkering lager wordt met hem aan de macht? Of erger nog, dat je moet gaan werken voor je centen? Jochie toch, ik heb het nu al met je te doen! NOT!

 6. TD

  Baudet moet nu de juiste piketpaaltjes slaan,dan komt alles vanzelf goed in 2021!
  De partij is in elk geval goed op weg,ze hebben een effectieve denktank ter beschikking.Bijvoorbeeld het het woord “boreaal” gebruiken was gepland,om links op het verkeerde been te zetten,dat is gelukt!
  Het heeft FvD gepromoot,kijk naar Maurice de Kont z’n laatste peiling!

  1. Satty

   Misser van jouw kant. De Franse Europese partner partij Debout la France heeft toegegeven dat de term extreem rechts is en vinden het jammer dat baudet de term heeft gebruikt.

   1. TD

    Satty:
    Het gaat om de peilingen(mening publiek),de rest is onbelangrijk geleuter!

    1. Satty

     Ik vind het jammer dat mensen zomaar stemmen

    2. Jumping

     Het zijn nog leugens ook zie de Update in het NRC van 30 Maart (22.46 uur).
     Waar uit blijkt dat er nooit, geen ontmoeting heeft plaats gevonden

  2. m.van.rosmalen

   Kloppen de peilingen van M de Kont nu in 1 x wel TD?
   Is allemaal manipulatie omdat de hele politiek en media hoopt dat homo Bidet de grootste gaat worden in 2021 zodat ze helemaal van Wilders af zijn.
   Mensen zijn kuddedieren dus men hoopt dat jullie zgn “hoogopgeleiden” hier weer als een stel domme koeien gaan intrappen voor de 3de x.
   Heb je het nou nog niet door TD?

   1. TD

    De overwinning van het FvD was correct voorspeld door Maurice de Kont!
    Hij heeft zijn leven gebeterd!

    1. m.van.rosmalen

     Dream on.
     2 jaar is nog ver weg en als dadelijk blijkt dat deze pipo niks voor elkaar gaat krijgen en het grootste probleem nl de Islam links laat liggen dan zijn de mensen lulleke zo zat.
     Hij wil een beetje scoren met wat punten van Wilders maar zodra het woord Islam om de hoek komt kijjen loopt ie gillend weg.
     Mensen hebben dat zo door en dan loopt dat Forum v Debielen zo weer leeg als een luchtballon

     1. Gekko

      Ik snap dat het frustrerend is. Maar de PVV is nu echt over de top heen. Ook rechtse mensen zijn Wilders-moe. Om aandacht te krijgen, moet hij steeds harder schreeuwen om nog gehoord te worden. En dat waarderen mensen niet meer zo.

      Baudet hoeft niet te schreeuwen. Hij krijgt de aandacht van de media toch wel. Sterker nog, zolang dit kabinet er zit, hoeft het FvD helemaal niets te doen. Ze groeien vanzelf, want hun tegenstanders zorgen wel voor publiciteit. Een doorgroei naar 35-40 zetels in 2021 behoort zeker tot de mogelijkheden.

 7. Jumping

  Prachtig, Baudet logenstraft al die Linkse wegkijkers.
  Hij verlaagt zich niet, tot de woordkeuze van de Linkse wegkijkclub.
  Nog een week of 7, tot de Mei verkiezingen en dan zet Nederland de eerste stappen, om Nederland weer van de Nederlanders te maken.

 8. Rien Noppen

  “ Als Baudet zich komende jaren ‘premierwaardig’ gedraagt dan kan het zijn dat hij in 2020 of 2021 deze rol mag vervullen.”

  Dat gaat vast lukken.

  🙂

 9. Satty

  Het worden steeds gevaarlijker tijden. Baudet is een racist en fascist en Nederland holt erachteraan. Het duurt niet lang meer tot kristall nacht achtige taferelen.

  1. Vit

   @Satty

   Yep, van 2 naar 27 virtuele zetels, dat zijn vast allemaal racisten en fascisten wat ik je brom.

   1. Rien Noppen

    Zeker niet, het zijn vooral mensen die boos en gefrustreerd zijn, zich te pletter vervelen of zin hebben reuring in de tent.

    Populisten trekken altijd hetzelfde volk aan. Gelukkig zelden meer dan 20%.

    1. Vit

     @Rien Noppen

     Dat er reuring in de tent komt is wel zeker en dat mocht eens tijd worden, voor mijn part met de VVD maar dan zonder Rutte.

    2. TD

     Rien Noppen:
     “het zijn vooral mensen die boos en gefrustreerd zijn”
     Dat kan je niet weten,zo slim ben je niet!
     Ik kan net zo goed zeggen:Het zijn waarschijnlijk doelbewuste mensen met een kast vol bruinehemden!

     1. Rien Noppen

      Ik ben het met vit eens, echte racisten zijn er niet zoveel in Nederland. Op DDS zitten er wel relatief veel maar dat is zeker geen afspiegeling van de Nederlandse bevolking.

   2. Satty

    Vit

    Denk jij dat ik dat zeg?

    In nazi Duitsland is dat ook alleen maar mogelijk gemaakt door de wegkijkende meerderheid. dat is ook het enge gedeelte, dat prima mensen baudet een kans geven. wegkijken voor het gebruik van het woord boreaal, op 8chan in de meest extremistische kringen was het feest. baudet houdt zijn beloften aan de extremisten waartussen hij begonnen is.

    Het zijn de mensen die denken ach het valt wel mee die het mogelijk maken. bv joden waren eerst ook lid van de nsb.

    1. Vit

     @Satty

     Alles wat Thierry zegt wordt een negatieve annotatie bij gedacht want Baudet, ik maak me er niet meer druk om want komt tijd komt raad.

     1. Satty

      Vit

      Ik kan zijn acties toch niet ontkennen? ik kan toch niet doen alsof hij zich niet alleen met racisten inlaat? Ik kan bv ook geen bij1 stemmen, daarmee zou ik zeggen dat veel van mijn vrienden racist zijn terwijl ik weet dat ze het niet zijn.

     2. Vit

      @Satty

      Als je je met iemand inlaat wil toch niet zeggen dat je ook zo bent? Soms leer je ook van foute gedachten.

     3. Vit

      Bijvoorbeeld, Thierry laat zich ook in met Rutte, het zou me ook niet verbazen als ze samen een biertje drinken.

     4. Rien Noppen

      Thierry drinkt geen bier, vit, die sipt witte wijn.

     5. Satty

      Vit

      Als hij zich breed had geïnformeerd zou ik geen probleem hebben met gesprekken met bv Taylor, dan zou je inderdaad kunnen zeggen hij haalt zijn informatie zo divers mogelijk dat zou ik kunnen begrijpen, persoonlijk heb ik een ondergrens maar ok.

      Hij heeft zich erg eenzijdig geïnformeerd en dat is hetgeen mij angstig maakt.

      In de wetenschap is al een poosje een crisis aangaande collegiale toetsing. Dit zou je eigenlijk door mensen moeten laten doen die het niet altijd met je eens zijn. Wat je erg veel ziet is dat collegiale toetsing wordt gedaan door gelijk denkenden, de gevolgen zijn duidelijk bv aangaande klimaat krijg je dan een breed gedragen blinde vlek en wetenschap verliest. Dit is overigens iets anders als indoctrinatie.

      Zo zie ik baudet ook maar denk en bij1 bv ook. Ik heb me erg verdiept in extreem rechts en je vindt bv veel van kevin Macdonald terug bij baudet, allemaal wat netter gezegd maar de theorie is duidelijk onderliggend. Dat vind ik zorgwekkend.

     6. Vit

      @Satty

      “Hij heeft zich erg eenzijdig geïnformeerd en dat is hetgeen mij angstig maakt.”

      Daar weet je niets van want je zit niet dagelijks op zijn lip, hij praat met alle lagen van de bevolking, sommigen hebben er een woordenboek bij nodig dat dan weer wel.

      Zelf ga ik niet zo op boeken af behalve wetenschappelijke, ik ga op mijn eigen waarneming af en dat klopt meestal als beste.

    2. Rien Noppen

     Ik denk inderdaad dat het wel meevalt, Satty. Een partij met 18% in een peiling zie ik niet in staat politiek veel te betekenen. Je neemt die clown veel te serieus.

     1. Vit

      @Rien Noppen

      Yep, zelfs met 74 zetels in de TK hebben ze nog geen meerderheid toch?

     2. Rien Noppen

      Strikt genomen niet, maar dat zul je niet meer om die partij herkennen voor regeringsvorming.

     3. Vit

      @Rien Noppen

      Herkennen = omheen kunnen

     4. Vit

      Maar goed, 27 zetels tikt lekker aan toch?

      Prettige dag verder ook voor Satty.

     5. Rien Noppen

      Dank voor decorrectie, vit. De spellingscontrole doet soms wonderlijke dingen.

  2. victus

   Gouden tijden voor de glaszetters en schilders. U weet wel, de mensen die nog echt moeten werken voor de centen in plaats van gesubsidieerd zielig gaan zitten doen over zielige zieltjes die zielig slachtoffertje zijn veinzen met veel succes!

  3. TD

   Satty:
   kristall nacht=Kristallnacht

  4. Regina

   Satty, helemaal mee eens. Je moet eens kijken wat hij in zijn overwinningspeach zegt. Boreale glorie en entartete kunst. Deze heeft hij vast niet zelf bedacht

   1. Ego-non-solus

    Regina, vertel eens, moet dat dan? Of het verstandig is zulke woorden te gebruiken is een andere vraag, veel mensen begrijpen je dan niet meer. Ik ken u niet en weet ook niet hoe intelligent u bent, dus ik zal hier niet zeggen dat Baudet u blijkbaar ook kwijtgeraakt is. Maar een gedachte daarover heb ik wel.

   2. IJsbrand Koudvuur

    Regina schreef:

    “…Boreale glorie en entartete…”

    Ja, voor mij en een hoop anderen heeft het lang geduurd voordat er eindelijk eens een politieke partij die deze termen gebruikt.

    Te lang moesten wij ons stilletjes ondergronds houden. En moesten we het doen met rare ‘rechtse’ partijen zoals LPF en die PVV.

    Dat is nu voorbij… Eindelijk.

    “…De aarde lijkt dood van haar krachten berooft. Doch reeds kiemt het zaad ondergronds. Leven is voor wie in het licht geloof. De toekomst behoort aan ons…”

  5. Buzz68

   @ Satty
   Het zijn idd gevaarlijke tijden, maar niet omdat FvD racistisch of fascistisch is (zijn ze niet). Deze kwalificaties zijn inmiddels (mede dankzij u) holle frasen geworden.
   Wel gevaarlijk vanwege de intolerantie van de tegenstanders van FvD. De tegenstanders van FvD vinden het huidige politieke prettig; misschien wel omdat ze salaris krijgen van de huidige overheid? FvD stemmers zien dat dit systeem is vastgelopen en menen dat het anders kan. Je zou je niet moeten verzetten tegen veranderingen (die gewoon wel moeten worden doorgevoerd); ze komen er toch wel. Je kunt dan beter proberen er de regie over te krijgen.

  6. Adriaan

   Klopt helemaal @Satty. Nederland is ‘keiverrot’. We kunnen maar beter vluchten naar donker Afrika. Ga jij voorop? Jij kent de weg,

   1. Vliegenvanger

    Hahahaha,zal ze echt niet doen. Is liever lui dan moe. En hier krijgt ze alles voor nop. Dat houdt ze in leven, kan ze nog meer d’r gal spuwen op Nederlanders.

  7. IJsbrand Koudvuur

   Hèhè…
   … 🙂

  8. Niet L niet R

   Hoe ziek en ongelukkig moet je zijn, om zo iets weer te geven!

  9. Vliegenvanger

   @ satty.
   En dat die figuren als jij terug moeten naar waar je vandaan komt. Opvreters hebben we al genoeg hier.

 10. Buzz68

  Complimenten aan redactie!
  Treffende foto van Rutte bij artikel.

 11. Regina

  Blotebillengezicht tjerke is een fascist. Arm Nederland

  1. Rien Noppen

   Misschien kan hij beter zijn baard weer laten staan.

  2. Ego-non-solus

   Nu ik dit lees Regina, schat ik uw leeftijd toch een stuk lager. Geeft niet kindje, wijsheid komt wellicht met de jaren!

 12. Ries

  De dag is weer mooi begonnen. Het is inderdaad nog vroeg, maar stel je toch eens voor dat het FvD de grootste partij wordt en Baudet minister president (zo werkt dat toch in door links zo geprezen democratie?), dan kan het FvD de komende jaren een enorme ommekeer bewerkstelligen. Er schijnt toch zoiets al gerechtigheid te zijn…

  1. Rien Noppen

   Dat ziet Ries scherp: als het FvD de premier gaat leveren in het Kabinet Baudet dan gaat er veel veranderen in Nederland.

   🙂

   1. santiago

    Rienie.
    Het is wel weer jouw dag he.

    1. Rien Noppen

     Er staat helaas een schrale noord-oosten wind, verder gaat het helemaal toppie.

 13. Ries

  Zoals we gewend zijn, ziet Satty het weer scherp. Complimenten meid!

 14. santiago

  Als je er alleen al over nadenkt om samen te gaan met de VVD. Heel dom. De VVD is de bron van alle kwaad.

  1. santiago

   Ben benieuwd wat graaf Sander straks gaat onthullen over onze elite. Buitenhof 12.00 uur.

  2. Vit

   Het is de schuld van Bea dat Rutte zo’n aartsleugenaar en fantast is, de rest valt wel mee.

   1. santiago

    Vit. Ik vraag me af of jij er ooit iets van zal begrijpen, maar ja, de ULO niet afgemaakt en te eigenwijs om wat te leren van een ander. Ik hoop toch dat je nog een prettige ouwe dag hebt. Ik schat in, AOW tje, klein pensioengat van een jaar of 4 en je pensioentje van de fabriek, 500 euries. Moet kunnen.

    1. Vit

     Doe vandaag die blauwe maar aan, die stond je gisteren ook goed.

     1. santiago

      Sorry als ik je gekwetst heb, maar de waarheid is soms confronterend.

     2. Vit

      Sniff.

 15. Tripartite

  Als deze peiling klopt en het zo zal blijven in 2021 is het een groot probleem voor de partijen want het is feels te versnipperd. Alle linkse partijen inclusief DENK komt je op 70 zetels en rechts 79 zetels. Links zou met VVD kunnen gaan maar dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren want dan komt er waarschijnlijk een nieuwe crisis in de VVD. De enige logische nieuwe coalitie zal zijn FVD, VVD, CDA en PVDA totaal 76 zetels of FVD, VVD, CDA, PVV en 50Plus totaal 78 zetels.

 16. Kees

  Heerlijk, de democratische lente!

 17. TD

  STEL DAT:
  Het FvD over 2 jaar zodanig aan de macht komt met een 2 partijen coalitie,samen met Wilders,direct een Nexit en klimaatakkoord meteen gestopt uiteraard!
  Er plannen klaarliggen om alle dubbele nationaliteit houders te dwingen één paspoort te kiezen of uitgezet te worden naar het land van paspoort keuze.
  Immigratiestop voor Moslims,niet de NL taal beheersende immigranten,laaggeschoolden en ongeschoolden!
  Uitzetting/deportatie criminelen met migratie achtergrond en uitgeprocedeerden.
  Grenscontrole weer invoeren.

  Hoeveel Nederlanders zouden het niet eens zijn met genoemde besluiten?
  WEINIGEN!

  1. Ego-non-solus

   Nou, best veel. Laat ik er een paar noemen: Rien, Satty, van Rosmalen, Regina, umhnz ofwel de intelligentsia van deze site. Baudet maakt met zoveel intellectuele tegenkracht weinig kans ben ik bang.

  2. Rien Noppen

   Een duidelijke meerderheid van de Nederlandse bevolking wenst in de EU te blijven en wenst een stevig klimaatbeleid van de Overheid.

   Je zwetst dus.

   1. Ego-non-solus

    @TD, zie je wel? En Rien kan het weten!

  3. Korporaal Monty

   “Er plannen klaarliggen om alle dubbele nationaliteit houders te dwingen één paspoort te kiezen of uitgezet te worden naar het land van paspoort keuze.”

   Stel, ik verkies een Duits paspoort, moet ik dan naar Duitsland verhuizen of gedeporteerd worden?

 18. PMG

  Ja mensen, onthou héél goed:

  1.000 miljard euro die opgehoest moeten worden voor de achterlijke klimaatmaatregelen, zoals die er nu nog steeds gaan komen, moeten door 18 miljoen nederlanders, da’s 55 duizend euro per persoon, betaald worden.
  Bestaat je gezin uit 4 personen dan zit je dus op 220 duizend euro (en de zwakkeren, asielzoekers en uitkeringstrekkers gaan dit niet redden, moeten door andere bedropen worden dus er komt nog wat bij)
  En dan nog de elektrische auto.

  Stem FvD, NEXIT en uit de euro!

 19. lIN-T

  Premier Baudet, dat zou een goeie zijn. Alle misbaksels van opiniepoepers zullen gek worden van boosheid en jalousie.

 20. Ad Fundum

  Dat is helemaal niet gezond, die 27 zetels. Eerder een straf dan een overwinning. Die zetels zullen wel bezet moeten worden door bekwame, zeer bekwame leden. Om die allemaal op één lijn te houden…Als het om een musical gaat is het nog te doen.

 21. Lex

  Jammer dat de PVV zulke hardklappen krijgt. Ik had liever gezien dat deze zetels coalitie partijen vandaan kwamen.

  TTTTTttttttt ik gun deze uitslag die man niet die zo strijd voor de belangen van Nederland.

 22. Niet L niet R

  Het is toch niet verwonderlijk dat de VVD nog meer gaat verliezen, en niet alleen in de peilingen, als men doorgaat met de sluwe volksverlakker Rutte, worden zij niet eens meer de tweede partij maar zakken nog verder af!

  1. Fortiori

   U slaat door. Absoluut. Wat heeft FvD tot nu toe neergezet? Het zal moeten blijken,

 23. Vliegenvanger

  Mark Rutte weet het ook allemaal niet meer?
  Ik wel hij heeft Nederland naar de kloten geholpen en de mensen pikken het niet meer.
  Tijd voor een Nederlandse regering die wel naar het volk luistert.

 24. Tripartite

  Als deze peiling klopt en het zo zal blijven in 2021 is het een groot probleem voor de partijen want het is feels te versnipperd. Alle linkse partijen inclusief DENK komt je op 70 zetels en rechts 79 zetels. Links zou met VVD kunnen gaan maar dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren want dan komt er waarschijnlijk een nieuwe crisis in de VVD ze raken zeer waarschijnlijk hun rechtse achterban kwijt. De enige logische nieuwe coalitie zal zijn FVD, VVD, CDA en PVDA totaal 76 zetels of FVD, VVD, CDA, PVV en 50Plus totaal 78 zetels.

 25. Gup

  Zal niet veel uitmaken uiteindelijk wordt er veel gezegd en beloofd en is het vorm van een spiegel wacht maar tot rutte naar de eu gaat !
  Nu wordt er weer gedonderd over de zorg en pensoen en klimaat
  Maar uiteindelijk verrandert er weinig en zullen de lagere lonen en jongere minder standers de klos zijn.
  Ach wie weet is er nog plekkie vrij op de maan over 100 jaar voor generatie van rutte en cda vvd enzo
  Oops zeg al te veel dadelijl pakken ze me nog op sssst niet te hard zeggen hoor

 26. F. Domela Nienhuis

  De partijen van diversiteit, inclusiviteit, verbinden en zo, dus PvdA, Groen linkjs en zo, broeden nu al op een cordon sanitaire om FvD heen. Want een diversiteit aan meningen, daar houdt regressief en repressief links niet van. En dat noem ik nou fascisme. Je zou mogen hopen en verwachten dat Michaël van der Galiën zoiets veroordeelt en de PvdA en Groen Links de oorlog verklaart en de zijde van Nederland kiest.

  Maar wat lees ik nou op twitter voor iets achterlijks?

  Michael van der Galiën plaatste op zijn twitter account de volgende tweet:

  En de fascisten staan op 9. Nog even en Wilders houdt er nog maar een stuk of 5 over

  Hallo? Kan die Michael van der Galiën niet een ander medium gaan opzoeken? Kan hij lekker met Joshua Livestro of Leo Lucassen gaan paringsdansen. Het is hier DDS en onze vijanden zijn de PvdA, D’66 en Groen Links. Die zijn het kwaad wat moet worden bestreden. Maar die worden door Michaël van der Galiën met fluwelen handschoenen gestreeld.

 27. jvkc.stema

  Het feit dat de PVV terrein aan het verliezen is ten gevolge van het oprukkende Forum voor de democratie, doet mij persoonlijk helemaal niet verbazen. Nederlanders zitten kennelijk niet te wachten op individuele oproerkraaiers die even de primitieve driften en ingevingen die bij de goegemeente onder hen leven, willen verheffen tot een vorm van politiek bedrijven . Baudet is duidelijk een ingetogen intellectueel en niet iemand die stampvoetend brult en hotst om zieltjes te winnen. Hij is juist hierdoor gevaarlijk en onderscheidt zich van Wilders die niet meer voorstelt dan een tijger met een steeds uitvallend kunstgebit. Ik ben het eens met Nederlanders die vinden dat Nederland als van de migratiestroom onleefbaar begint te worden. Hoewel de arbeidsmarkt hen zelf wegzet als niet-welkom/ongewenst waardoor vele leden uit de diverse etnische groepen hun hooggenoten opleiding ten spijt sanitair-en productiearbeid moeten verrichten, doet de zogeheten diversiteit sociale spanningen bewerkstelligen. Pluralisatie brengt nog altijd sociale competitie met zich mee en dus ook sociale conflicten. Nederland heeft al een begin gemaakt door de Islamitische bevolkingsgroep als prominent aan te merken en de overige etnische groepen eronder te ressorteren maar daarmee creëert men, hoe creatief ook bedacht, extra ellende.

 28. Karel de Grote

  In bijna alle landen ter wereld mag een president maar twee termijnen volmaken. Dus Rutte, je koffers pakken en weg wezen. Nieuwe verkiezingen, want zoals een Engelse minister 50 jaar geleden al zei, macht corrumpeert en het zelfingenomene straalt van je gezicht af.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.