Peilingen! Meerderheid kiezers wil Eerste Kamer hervormen en zelf Senatoren kiezen!

Geen categoriemrt 12 2019, 19:00
Onderzoeksbureau Ipsos deed afgelopen week een speciale verkiezingspeiling en wat rolde eruit? Behalve de mogelijkheid dat de coalitie flink gaat verliezen suggereert de peiling ook dat kiezers een 'een beetje klaar' zijn met de wijze waarop de Eerste Kamer functioneert. Zo zou een meerderheid van de kiezers zélf willen bepalen wie in de Senaat zitting neemt en hekelt de kiezer het 'politiek gesteggel' van Senatoren.
De resultaten van de Ipsos-peiling volgen het patroon dat we ook zien in de peilingen van Maurice de Hond: de coalitie levert in en zou tien zetels nodig hebben voor een meerderheid. Die moeten dan komen van Klaver, Asscher of Van der Staaij. De partij van Mark Rutte blijft wel de grootste met 13 zetels, maar samen met CDA, D66 en ChristenUnie is het onvoldoende voor een meerderheid.

Ipsos Politieke Barometer week 9

[caption id="attachment_221852" align="aligncenter" width="382"]De resultaten van de meest recente Ipsos peiling. Bron: Screenshot Ipsos.com De resultaten van de meest recente Ipsos peiling. Bron: Screenshot Ipsos.com[/caption]
Een aantal zaken vallen op. Het CDA wordt bijna gehalveerd, D66 evenzo. En ook PvdA en SP verliezen mogelijk flink wat zetels komende week! Maar behalve de floppers zijn er ook een aantal toppers. Zo lijkt het erop dat Forum voor Democratie in één keer binnen knalt met acht zetels en ook het GroenLinks van Jesse Klaver gaat mogelijk van vier naar negen zetels!
Verder zijn kiezers van mening dat de Eerste Kamer wél moet blijven bestaan, maar moet worden hervormd. Tevens wil een meerderheid (81%) dat de Senaat de wetten die de Tweede Kamer wil doorvoeren controleert, maar moet de Senaat 'onafhankelijk van de Tweede Kamer opereren'. Veel kiezers ervaren eveneens dat 'de Eerste Kamer aan de leiband loopt van de politieke kopstukken' en zijn kiezers niet te spreken over het 'politiek gesteggel' zo lezen we op de website van 1Vandaag.
Om de werking van de Eerste Kamer te verbeteren en af te rekenen met de 'Schaduwsenatoren' zien kiezers een prominente rol voor zichzelf weggelegd. Zo wil een meerderheid van 63% zélf haar Senatoren kunnen kiezen en dus afstappen van de 'getrapte verkiezingen' via de Provinciale Staten.
Dat laatste is een goed punt. De getrapte verkiezingen leidden nu tot het uithollen van de Provinciale democratie tot ergernis van de lokale partijen, die 'de landelijke insteek' van de verkiezingen niet waarderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten