Peilingen! Meerderheid kiezers wil Eerste Kamer hervormen en zelf Senatoren kiezen!

1024px-Laatste_vergaderdag_Eerste_Kamer
Foto: Een vergadering van de Eerste Kamer. Bron: Rijksvoorlichtingsdienst / Wikimedia Commons.

Onderzoeksbureau Ipsos deed afgelopen week een speciale verkiezingspeiling en wat rolde eruit? Behalve de mogelijkheid dat de coalitie flink gaat verliezen suggereert de peiling ook dat kiezers een ‘een beetje klaar’ zijn met de wijze waarop de Eerste Kamer functioneert. Zo zou een meerderheid van de kiezers zélf willen bepalen wie in de Senaat zitting neemt en hekelt de kiezer het ‘politiek gesteggel’ van Senatoren. 

De resultaten van de Ipsos-peiling volgen het patroon dat we ook zien in de peilingen van Maurice de Hond: de coalitie levert in en zou tien zetels nodig hebben voor een meerderheid. Die moeten dan komen van Klaver, Asscher of Van der Staaij. De partij van Mark Rutte blijft wel de grootste met 13 zetels, maar samen met CDA, D66 en ChristenUnie is het onvoldoende voor een meerderheid.

Ipsos Politieke Barometer week 9

De resultaten van de meest recente Ipsos peiling. Bron: Screenshot Ipsos.com
De resultaten van de meest recente Ipsos peiling. Bron: Screenshot Ipsos.com

Een aantal zaken vallen op. Het CDA wordt bijna gehalveerd, D66 evenzo. En ook PvdA en SP verliezen mogelijk flink wat zetels komende week! Maar behalve de floppers zijn er ook een aantal toppers. Zo lijkt het erop dat Forum voor Democratie in één keer binnen knalt met acht zetels en ook het GroenLinks van Jesse Klaver gaat mogelijk van vier naar negen zetels!

Verder zijn kiezers van mening dat de Eerste Kamer wél moet blijven bestaan, maar moet worden hervormd. Tevens wil een meerderheid (81%) dat de Senaat de wetten die de Tweede Kamer wil doorvoeren controleert, maar moet de Senaat ‘onafhankelijk van de Tweede Kamer opereren’. Veel kiezers ervaren eveneens dat ‘de Eerste Kamer aan de leiband loopt van de politieke kopstukken’ en zijn kiezers niet te spreken over het ‘politiek gesteggel’ zo lezen we op de website van 1Vandaag.

Om de werking van de Eerste Kamer te verbeteren en af te rekenen met de ‘Schaduwsenatoren’ zien kiezers een prominente rol voor zichzelf weggelegd. Zo wil een meerderheid van 63% zélf haar Senatoren kunnen kiezen en dus afstappen van de ‘getrapte verkiezingen’ via de Provinciale Staten.

Dat laatste is een goed punt. De getrapte verkiezingen leidden nu tot het uithollen van de Provinciale democratie tot ergernis van de lokale partijen, die ‘de landelijke insteek’ van de verkiezingen niet waarderen.

 

 

 

 

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

23 reacties

 1.   

  Deze uitslag is een goede basis voor het Kabinet en zeker voor de klimaatplannen. Men zal afspraken moeten maken met GL en PvdA en die zijn daartoe bereid.

 2.   

  Morgen komt er weer een ander onderzoeksbureau en dan staat de VVD weer op winst.

  Ik ga gewoon voor.

  #STEMZEWEG op 20 Maart.
  RUTTUP en NEXIT.

 3.   

  De VVD op 12 is 12 teveel. Corruptie blijkt lastig uit te bannen.

 4.   

  Goed moment voor zo’n onderzoek
  Vlak voor de verkiezingen kunnen de loze beloften weer beginnen.
  #stemzeweg, ruttup en Nexit
  Stem FvD of PVV.

  1.   

   @p b
   Eh, loze beloften van FvD en PVV tellen zeker niet mee :):):)

   1.   

    Zijn daar dan bewijzen voor? Voor de VVD, PvdA, D66 en de rest van de maffia wél!

 5.   

  Bij het CDA bidden ze om het hardst om slecht weer op 20 maart. Want dan is de opkomst laag, en scoort het CDA verhoudingsgewijs altijd beter.

  Helaas voor hen, het gaat die dag prima weer worden: droog, zonnetje en minstens 15 gr. Ook voor god geldt nog steeds het 9e gebod: “Buma, gij zult geen vals getuigenis spreken” (over de koopkrachtverbetering voor iedereen).

 6.   

  1e kamer is niets en niets minder voor politieke Mastodonten!
  Lekker makkelijk belastingcentjes in de broekzak!
  Oók de Linkse “burger verheffende” Senatoren doen braaf mee!”
  Zie Lulletje Rosenwater: Miljonair,………maar altijd te weinig!
  Vergoedingen Senator:
  29.000 per jaar
  Eindejaars: krijgen ze wel maar niet op Internet te vinden. Waarschijnlijk 8% zoals vrijwel alle ambtenaren!
  Reiskosten 3.640 kan oplopen tot 12.305 (sic!)
  Kosten uitvoering? 2.630
  Onverwacht/secundair 3167
  En dat……………… voor 1 dag per week!!!!! Buiten de reces om!
  Voorts is het niet verplicht aanwezig te zijn!
  Ophoepelen met deze zakkenvullers: “met de snelheid van het licht!”

  1.   

   klopt hier mogen oude uitgerangeerde politici hun laatste jaartjes uitzitten. Slaapverwekkende 1e kamer, van alleen het interieur val je al in slaap.

 7.   

  Stem de VVD en de rest van het zooitje weg,weg met die valse beloftes en leugens en wat zo meer.

  Stem PVV!

  En ga je niet stemmen (omdat je denkt dat dat niks uitmaakt) moet je dus ook niet gaan lopen mekkeren.

 8.   

  ‘Veel kiezers ervaren eveneens dat ‘de Eerste Kamer aan de leiband loopt van de politieke kopstukken’ en zijn kiezers niet te spreken over het ‘politiek gesteggel’ zo lezen we op de website van 1Vandaag.’

  Als je ziet hoe nu ook de provinciale staten verkiezingen weer misbruikt worden door de landelijke politiek. Ik vind het veel interessanter om te horen wat de plannen voor mijn provincie zijn dan het over een nexit te hebben.

  Politici zijn toch maar onbetrouwbaar wat geen wonder is aangezien Nederland van boven wordt bestuurd. Er is geen politicus die daar verandering in wil brengen.

  “Who got the power?” this be my question
  The mass of the few in this torn nation?
  The priest, the book, or the congregation?
  The politricks who rob and hold down your zone?
  Or those who give the thieves the key to their homes?”

  1.   

   Bedoel je met die laatste zin de eu?

   1.   

    Nee in een natiestaat.

 9.   

  Wordt wel tijd die ouderwetse Nederlandse (eigen belang) politiek is goed te hervormen en haal ook gelijk de bezem door de 2e kamer ,EU en de lokale gemeente heen.

 10.   

  Aub niet zelf de senatoren kiezen. Dat wil het “volk” niet. De opkomst is al laag, en dan ook nog eens kiezen. Dat vereist verdieping in de persoon. Zeer vermoeiend.

 11.   

  Jensen nu: Wilders aanwezig en is onvoorstelbaar geweldig!

 12.   

  Kiezen van eerste Kamerleden moet niet gekker worden is hier geen democratie.
  Hoe komt Rozemuller dan nog aan een snabbel.

 13.   

  Het zou logisch zijn als het volk de democratie herinvoert. Nu leven we in een systeem waar het volk de rol van slaaf opgedrongen krijgt: bek houden en belasting betalen!

 14.   

  Logisch dat de losers afspraken willen maken. Daar zijn het losers voor…

 15.   

  20 maart nadert.
  Hoe staat het met de belofte van de coalitie om 13 maart woensdag 2019, kosten bekend te maken inzake klimaat-waanzin? Oók Groen-Links heeft dit beloofd!
  Van genoemden komt niets terecht: “herberekening, rapporten nader bekijken, nader onderzoek, etc,.”
  Dit worden de smoezen en niet anders!
  Na 20 maart zijn de kosten plotseling wel bekend! En deze zullen schrikbarend zijn!
  Waarvan de gepensioneerden keihard worden aangepakt: 10 á 15 % KORTING!
  AUB, denk na op 20 maart!!!

 16.   

  Als dit het gaat worden is het te triest voor woorden!!!

  Het lijkt mij dat het nu toch wel duidelijk is dat we af moeten van de huidige club om te voorkomen dat we straks al ons spaargeld in achterlijke onzin gedwongen worden te steken.

  De overheid heeft geen geld, de burger betaaldt, deze regering geeft uw zuurverdiende geld weg aan gelukzoekers en klimaatslimboos zoals Shell en Elon Musk via subsidies.

  Wiebes begint alweer te zeiken dat er meer belasting geheven moet gaan worden, zelf weten hoor maar wat deze idioten willen stelt op wereldniveau niets voor, is niet te meten en gewoon kapitaalvernietiging.

  Er is helemaal geen haast, laten we eerst eens kijken wat de mogelijkheden en ontwikkelingen zijn, de rest van de wereld gaat hier echt niet in mee.

  Stem PVV en FVD om deze waanzin te stoppen!

 17.   

  Volgens de meest recente peiling van de peilingwijzer (gemiddelde van 3 peilingen) verliezen de regeringspartijen fors en hebben ze op dit moment minstens 2 partijen nodig om hun programma uit te voeren.

  Dat worden dan “leuke” onderhandelingen.

 18.   

  Het is mij een volstrekt raadsel waarom Groen (S)links zo groeit. Die club heeft politiek werkelijk niets te bieden behalve gedram over klimaat en het knuffelen van ongewenste import. Is het klootjesvolk echt zo blind dat ze achter die druiloor van een Klaver aan blijven waggelen ? Je blind staren op de Jessias ? Die hele eerste kamer kan zowieso bij het grof vuil gezet worden. Wat moet je met zo’n instituut uit de tijd van vrouw Holle wat over het algemeen een vergaarbak is van afgeserveerde politici en beleidsmakers die nog een baantje nodig hebben. Het is een politiek onwerkbare formule. Zet daar mensen neer met kennis van zake ( zonder politieke macht ) die nieuwe wetten eventueel kunnen toestsen en controleren maar wat is dat voor waanzin om iets waar de tweede kamer zijn handtekening onder zet alsnog door een andere club op het Binnenhof afgeschoten kan worden ? Dat is toch niet werkbaar ? Weg er mee.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!