‘Thierry Baudet is geen fascist’ – Wat Twentse nuchterheid in de media is ook wel eens fijn

In deze column van de Tubantia schrijft André Manuel nuchtere woorden over de huidige politieke situatie. Felicitaties en woorden als ‘verfrissend’ en ‘Forum is ook maar gewoon een politieke partij’ moeten de kalmte enigszins doen terugkeren.

Manuel vindt het verfrissend, zo’n overwinningsspeech die je ‘naar het woordenboek doet grijpen’. Hij lijkt hiermee te zeggen dat zo’n speech je nog eens aanspoort wat kennis op te doen en jezelf te ontwikkelen. Dit terwijl Manuel zichzelf nou niet echt bepaald heeft geprofileerd als een FVD-fanboy.

Dat hij via cabaret kritiek heeft geuit op allerlei vormen van sociale onrechtvaardigheid en daarmee ook FVD niet spaarde, maakt deze column juist zo opvallend. Hij verdedigt namelijk ook het ‘politieke gewin’ dat Forum genoot, door ook na de aanslag in Utrecht het campagnevoeren vol te blijven houden.

Hier vat hij eigenlijk zijn hele column perfect samen, met deze zin:

“Ik hoorde op de radio iemand een voorzichtige vergelijking maken met de jaren 30. Ik doe daar niet aan mee. De angst die ons aangepraat wordt door Baudet, is al net zo stompzinnig als de angst die ons wordt aangepraat voor Baudet.”

Over de insinuaties richting Baudet, dat hij een fascist zou zijn, heeft hij ook een nuchtere houding:

“Baudet is geen fascist. Daar is hij veel te Nederlands voor. Hij weet ook wel dat al zijn volgelingen weliswaar graag achter hem aanlopen om de gevestigde orde eens flink op hun neus te timmeren, maar dat je ze ook donders lastig in een uniform gaat krijgen. (…) We zijn domweg te klein voor het fascisme.”

Helemaal opvallend is dat hij Thierry een jaar geleden nog ‘een fascist die nog niet uit de kast is gekomen’ noemde in één van zijn voorstellingen. Misschien liet hij zichzelf ook wel enigszins meeslepen door de politiek en krabbelt hij nu simpelweg terug. Wie zal het zeggen? Het is in ieder geval fijn om te zien dat iemand probeert om weer wat nuchterheid terug te brengen in de maatschappij. Dat is namelijk héél hard nodig.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

69 reacties

 1. Rien Noppen

  Nee, Baudet is geen fascist, maar wie durft nog met droge ogen te beweren dat hij geen racist is?

  1. Satty

   Ik denk dat je ernstig mis zit met je fascisme. Van Rossum heeft een stuk op het historisch dagblad over hedendaags fascisme geschreven in 2007. Heeft dus niets met fvd te maken.

  2. Schele Joop

   @Rien Noppen,
   Wat heeft hij gedaan wat racistisch is in jou ogen, ik ben altijd bereid te luisteren.

   1. Rien Noppen

    @Schele Joop,

    Baudet bepleitte dat Europa blank moet blijven, sprak over de homeopatische verdunning van ons blanke ras, dekte Ramautarsing in zijn uitgesproken racistische gebral, confereerde opzichtig met de vieze racist Jared Taylor en als klap op de vuurpijl fantaseerde hij in zijn verkiezingsrede over ‘onze boreale wereld’ (lees Arische wereld) die dreigt te worden overspoeld door vreemdelingen.

    Alle uitlatingen van deze man zijn de laatste tijd bewust doordrenkt van impliciet en expliciet racisme.

    1. Peter Oudshoorn

     Ik ben een groot voorstander van alle punten waarvan Baudet wordt beticht en hoop dat hij de gelegenheid krijgt ze uit te voeren.

     Dat een extreemlinkse idioot als Noppen dit betitelt als racistisch, spruit voort uit zijn fascistische manier van denken.

     1. Vabis

      +1

     2. Henk-Jansen

      Dat u dat niet als racistisch beschouwt komt eerder door uw bekrompen geest.

     3. Rien Noppen

      Het is je goed recht, beste Peter, om het met deze zaken eens te zijn maar verleen me dan ook het recht te vinden dat je er behoorlijk racistische denkbeelden op nahoudt.

     4. Pedrito

      +++++1 ik had het niet beter kunnen verwoorden. Anders gezegd: Noppie is een gestoord droppie !”

     5. Satty

      Een extreem rechtse als Peter vind het ook een overwinning dat Trump niet kan worden vervolgt, dat er 25 mensen uit zijn directe omgeving worden vervolgt veegt hij onder tafel. Dat er een politicus op zo’n achterban zit te wachten.

     6. Peter Oudshoorn

      Satty, het is ‘vervolgD’ (2x). Het is niet erg dat je het Nederlands niet goed beheerst, maar het staat wel een beetje dom.

     7. poldi

      ++++, altijd beter dan de huidige rampzalige multiculturele en islamitische woekering die ons land treft, dan ben ik maar een racist.

    2. Peter Oudshoorn

     Noem me gerust zoals je wilt, Rien Noppen. Het is niet meer dan een persoonlijke mening zonder enig gewicht. Een ieder heeft het recht daartoe.

    3. Original NL

     Daarom..stem FVD!!!

    4. toetssteen

     @RN
     U bent hilarisch door Ramautarsing ten tonele te voeren en te beschuldigen van racisme enz. Realiseert u zich wel dat R. een donkerbruine huid heeft?

     1. Rien Noppen

      Ja, heer Toetssteen, dat maakte zijn racisme extra schrijnend.

      Dat hij zich schuldig maakte aan expliciet racisme werd door weinigen betwist, ook niet door het FvD. Hij moest zich als kandidaat om die reden terugtrekken.

      Zij die feiten u niet bekend?

    5. Schele Joop

     @Rien Noppen,
     Ben ik het wel mee eens dat Europa een continent is waar voornamelijk blanken mensen wonen. In Afrika wonen voornamelijk zwarte mensen wat is daar verkeerd aan.

     Die homeopathische verdunning wat bedoelde Baudet daarmee volgens u?

     Van mij mag je naar iedereen luisteren, graag zelfs, dat wil niet zeggen dat je het ermee eens bent. Iets van 20 jaar geleden was ik in Syrië en heb toen een toespraak van (de Oude) Assad bezocht. Veroordeelt u mij nu daarvoor?

     onze boreale wereld is niet meer of minder dan een mooie, poëtische aanduiding voor Europa. De term Arisch ras verwijst oorspronkelijk naar Iraanse volkeren uit de 19e-eeuwse rassenleer. Maar ik vermoed dat u het over de Nazi’s hebt die die term ook gebruikten.

     Ik vrees dat u een complottheorie ziet die er niet is, of denkt u echt dat honderdduizenden of misschien wel miljoenen Nederland het gedachtegoed waar u aan refereert aanhangen?

    6. Akmmor

     “sprak over de homeopatische verdunning van ons blanke ras” Wat is hier racistisch aan? Het is gewoon een feit en het bepleit niet dat het blanke ras beter is. Bovendien de huidige vriendin van Baudet is een Iranese vrouw.
     “dekte Ramautarsing in zijn uitgesproken racistische gebral” Ha, ha, ha! U zet de Hr. Ramautarsing weg als racist! Dit kunt U niet menen. Deze wetenschapper is overduidelijk zelf niet van het blanke ras. Hij heeft een onderzoek gedaan naar het gemiddelde I.Q. van de 3 rassen (1e plaats het Aziatische (dus NIET blanke) ras, 2e plaats blanke ras, 3e plaats negroïde ras. Gewoon een onderzoeksresultaat. Waarvan geil en kortzichtig links racisme van heeft gemaakt. Baudet heeft een gesprek met Jared Taylor gehad. Dit houdt dus niet in dat Baudet het met hem eens is. Geert Wilders heeft de Haagsche Markt bezocht, schudde daar de hand en maakte selfies met menig Turkse en Marokkaanse ondernemer. Hebben die ondernemers daarom PVV gestemd, denkt U? “als klap op de vuurpijl fantaseerde hij in zijn verkiezingsrede over ‘onze boreale wereld’ (lees Arische wereld) die dreigt te worden overspoeld door vreemdelingen.” U leest Arische wereld, ik niet. U fantaseer er racisme bij. Boralis betekent niet meer dan Noord en Australis Zuid. Bovendien het overspoelen door vreemdelingen is gewoon een feit. Zie de bootjes over de Middelandse Zee bij Griekenland, Italië, Spanje

  3. Original NL

   Dus stem FVD!!!!!

   1. Henk-Jansen

    Ik lik nog liever de bril van een openbaar toilet.

    1. edoc431

     ik zou zeggen doen vooral doen .

    2. Bosche draak

     Wat u in uw vrije tijd doet moet u weten.
     Wij wat minder kinky aangelegde mensen gaan nuttigere dingen doen

  4. Vit

   @Rien Noppen

   “Nee, Baudet is geen fascist, maar wie durft nog met droge ogen te beweren dat hij geen racist is?”

   Ik, er bestaan geen menselijke rassen dus bestaat er geen racist of racisme, daar waren we al over uit.

   1. Rien Noppen

    Vit is niet dom en weet dat mensenrassen niet bestaan maar racisme wel bestaat.

    Hij debiteerde een gebbetje, naar ik hoop.

    1. Vit

     Dat heet discriminatie.

     De Marokkaan bijvoorbeeld is ook geen ras al zou je dat soms wel zeggen.

     1. Vit

      Ps, racisme bekt wel lekker maar slaat nergens op.

 2. TD

  Als Baudet en zijn partij Nederland gaat redden van de klimaatgekte en het immigratie/illegalen probleem beheersbaar maakt,verdere rare linkse plannetjes torpedeert ben ik tevreden!
  En verder interesseert het me geen mallemoer wat Baudet is of niet is.

  1. Henk-Jansen

   “immigratie/illegalen probleem” Welk probleem? Het is een kleine minderheid die deze leugen altijd verteld terwijl er helemaal geen probleem is.

   1. Satty

    De minderheid die niet kan meekomen.

   2. TD

    Henk-Jansen :
    Er bestaat geen duisternis,wel een gebrek aan licht!

   3. Original NL

    En dus..stem FVD!!!

    1. Henk-Jansen

     Wil jij altijd het laatste woord hebben?

   4. poldi

    @Henk Jansen, onder welke zware steen leef jij eigenlijk ?

    1. Vit

     @Poldi

     Een betonnen plaat zeg maar! Man man wat een sukkel.

  2. Satty

   Zo slimpie dat is een keer een reactie die ik manlijke noem. Heerlijk gewoon eerlijk. Ik heb hele leuke contacten met een Britse fascist, zijn intelligentie en literaire kennis is zo groot, hij is geen racist en tegen geweld om zijn doel te halen dus we gaan vast een keer een leuke nacht hebben na een verhitte discussie.

   1. Adriaan

    Eerst een verhouding met een Turkse bakker met zijn lekkere stokbroodjes en nu een Britse fascist. Je kunt het maar druk hebben.

    1. Satty

     Ik ben inderdaad erg druk. Ik wil op geen enkele manier een relatie en bij wie ik mij prettig voel hangt van oprechtheid af. Ik heb een schurft aan het achterbaks geneuzel van de mensen hier.

     1. Peter Oudshoorn

      Satty evangeliseert graag en houdt ervan mensen te bekeren.

   2. Waarom ook niet

    satty

    Al lopen zeuren over baudet dat hij een fascist is en nu rustig met een britse fascist het aanpappen en de koffer induiken?

    Laat ook maar! Je zet jezelf alleen maar voor schut.

   3. Zomaar73

    Voor Satty

    Dus jij valt op fascisten?

    Interessant! Is dat waarom je je zo druk maakt over Baudet vanwege aantrekkingsgevoel?

 3. Satty

  “Baudet is geen fascist. Daar is hij veel te Nederlands voor. Hij weet ook wel dat al zijn volgelingen weliswaar graag achter hem aanlopen om de gevestigde orde eens flink op hun neus te timmeren, maar dat je ze ook donders lastig in een uniform gaat krijgen. (…) We zijn domweg te klein voor het fascisme.”

  Hahahahahahahahahahaha hahahahaha hahaha. Wat een domme sukkel. De nsb was natuurlijk een compleet normale partij. Met dit soort argumenten komen wahahaha.

  1. Original NL

   Voorkom de verdere toestroom van satty’s..
   Stem FVD…!!

 4. Ad Fundum

  André Manuel, bekend van zijn kraaien, is wèl een cabarettier. Dus je weet nooit zeker, het is beter om een slag om de arm te houden, meen ik.

 5. Riche

  FvD grootste in de peilingen volgens RTL nieuws. Bijzonder grappig om te zien hoe Baudet wordt gehaat door links facistentuig welke zouden jubelen als er een nieuwe Folkert opstaat, maar toch de grootste is in de peilingen. Dat geeft hoop ook richting de EU verkiezingen.

  1. Original NL

   Precies.. ik blijf het toch zeggen hoor:
   stem FVD!!!!

 6. Ome Wim

  Baudet betekend een frisse wind in de politiek en staat, zoals normaal bij ieder land, voor behoudt van onze cultuur, normen en waarden en brengt daarmee zelfs zijn leven in gevaar, het laffe wegkijk-zooitje met leugenaar en januskop Rutte staan hier ver van af, die leunen liever achterover in het pluche en likken ten koste van ons nationaal belang de hielen van Brussel in de hoop op een nòg rianter betaald luizenbaantje en een lui leven als een “zonnekoning” met alle geneugten zoals particulier chauffeur, verblijf in top-locaties, dure etentjes, ongelimiteerd drank en een pensioen waar een normaal mens alleen maar van kan dromen en alles wat er nog bij komt, uiteraard op kosten van de EU-burger.

 7. Ritter

  Volkert kwam ook uit kringen rond GroenLinks.

  Linkse ‘anti-racisten’ roepen openlijk op Thierry Baudet dood te schieten, in demonstratie met GroenLinks

  1. Henk-Jansen

   Lekker aan het generaliseren?

 8. F. Domela Nienhuis

  Deze linkse vorm van fascisme moet eens goed worden aangepakt

  Geplaatst op 23 maart 2019

  Het is in Nederland gevaarlijk om te zeggen wat je denkt. Met zijn kritiek op de multiculturele samenleving werd Pim Fortuyn door de linkse kliek gretig getransformeerd tot racist of fascist. En de politiek correcte medemens voelt zich namelijk totaal NIET schuldig voor het demoniseren van Pim Fortuyn. Denk aan Thom de Graaf (D66), die schaamteloos Anne Frank citeerde om Fortuyn te vergelijken met Adolf Hitler; of aan Ahmed Aboutaleb (PvdA), die Fortuyn “een gevaarlijke man” en “een wolf in schaapskleren” noemde. Het proces van ontmenselijking ging maandenlang door en we weten natuurlijk allemaal hoe dit is afgelopen…

  Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie (FvD) hebben een slagveld aangericht in de Nederlandse politiek. De verkiezingsuitslag is in Den Haag en in de provinciehoofdsteden ingeslagen als een bom. En het is weer afwachten of ze een linkse imbeciel kunnen vinden die Thierry kan afschieten. Een oproep is al gedaan door een geradicaliseerde linkse docent Geesteswetenschappen Corné Hanssen, die in het openbaar roept: “Volkert waar ben je”. De linkse kerk barst weer uit zijn voegen van de haat. Ze kunnen maar niet wennen aan een ander geluid dan dat van zichzelf. Linkse mensen kunnen niet luisteren, alleen commanderen. Zelf ingenomen lui die nooit zullen zeggen, ”ik zat fout”…

  De gevestigde partijen de overwinning van FvD geheel aan zichzelf te danken hebben: criminaliteit, ongecontroleerde immigratie, de groei van de radicale islam en een overheid die het oordeel van burgers almaar lastiger vindt en derhalve het raadgevend referendum afschaft. Hoe onuitstaanbaar en aanmatigend wil je zijn? De gevestigde partijen hebben de overwinning van Forum voor Democratie geheel aan zichzelf te danken… Wat is er nou helemaal mis met grenscontroles? Dat je een slot op je deur hebt, betekent niet dat niemand welkom is. Je wilt alleen weten voor wie je opendoet. Wilders wordt beschuldigd van beledigen van een bevolkingsgroep, terwijl de socialisten ongestraft PVV-stemmers als racisten en ander uitschot mogen bestempelen…

  Volgens de AIVD vormen links extremistische bewegingen een bedreiging voor de democratische rechtsorde omdat antidemocratische doelen worden na gestreefd en ondemocratische middelen worden ingezet. De groeperingen en bewegingen die in Nederland heimelijke en of gewelddadige acties verrichten in het kader van antifascisme, antiglobalisme of overige links-extremistische actieterreinen of zich op extremistische wijze tegen het asiel- en vreemdelingenbeleid keren vormen een bedreiging voor de democratische rechtsorde… Het fascisme bloeit overduidelijk weer op in Europa onder de valse vlag van “antifascisme”. En hoe lang gaat de invloed van het politiek marxisme nog aanhouden bij de gevestigde media? Het is al lang duidelijk, dat de echt foute “facisten” allemaal van links komen. Links, dat was de NSDAP ook…

  1. Rien Noppen

   Domela pikte deze tekst zonder bronvermelding van de vieze islamofobe site van E.J. Bron.

   1. Bosche draak

    Islamofobie is een kletsterm en mensen die het als argument voeren zijn bij voorbaat te licht voor het debat

  2. Dik

   @Nienhuis: +1

   Geen speld tussen te krijgen, lukt ook niet!

 9. Robert75

  Ja waar waren ze toch 15 jaar geleden om het voor Wilders op te nemen? Ze springen nu ineens allemaal in de bres voor Baudet maar Wilders daarentegen wordt dan weer niet genoemd. Door niemand due het nu voor Baudet opnemen.

  Want Wilders vinden ze natuurlijk wel een fascist.

  1. Rien Noppen

   Nee, Wilders is ook geen fascist. Hoogstens kan worden gezegd dat hij regelmatig voorstellen doet die in strijd zijn met de democratische rechtsstaat.

   1. Robert75

    De hoofdtaak van de overheid is om hun onderdanen te beschermen. Veiligheid gaat dan ook boven alles. Want als je land je niet veilig is bestaat er kans dat er anarchie uitbreekt. Dat mensen het hef in eigen handen nemen. En als daarvoor dramatische maatregelen genomen moeten worden dan moet dat dan maar.

    Buiten dat om is Wilders de enige die maatregelen durft te nemen die noodzakelijk zijn om onze rechtsstaat, die voor jouw nu blijkbaar heilig te beschermen. Want hoe meer criminaliteit of onveiligheid of hoe islam des tes te meer zal onze rechtsstaat onder druk komen te staan,

    Wil je dat soort zaken beschermen en behouden dien je knopen door te hakken en niet met halfbakken oplossingen komen die niets opleveren. Zoals Trump bv die gewoon zei moslims uit bepaalde landen komen er niet meer in want we weten niet meer wat we binnen laten.

    Dat zijn mensen die we nodig hebben. Mensen die de ballen hebben om knopen door te hakken. Want dat soort maatregelen zijn soms nu eenmaal noodzakelijk.

    1. Dik

     @Robert: Iedere letter aan de zuigtrol besteed zorgt ervoor dat hij zijn idioterie kan blijven spugen. Waarom zou je daar aan meewerken?

   2. jorisxl

    Linksebroederschap is een levens gevaarlijke sekte.

 10. Dik

  We hadden al vastgesteld dat Forum voor Democratie niet fascistisch is en dat Thierry Baudet ook niet fascistisch is.

  “Het fascisme is een extreme vorm van autoritair nationalisme en is antidemocratisch, antiliberaal, antiparlementair en anti-intellectueel. Het is een politiek stelsel dat onder meer werd ingesteld in Italië van 1922 – 1943.”

  Forum voor Democratie staat voor:

  – (directe) democratie
  – Liberalisme
  – Intelect

  1. Schele Joop

   @Dik
   Ik denk niet dat onze linkse medemens hier oren voor heeft. Die willen alleen maar horen wat ze willen horen. Ik vrees dat er een groepje linkse gekkies is die totaal door het lint aan het gaan zijn.

  2. Rien Noppen

   “– Intelect”

   🙂

 11. Josh

  Baudet is geen fascist maar een realist en denk er maar goed na !

  1. Rien Noppen

   Klopt, Baudet is geen fascist maar slechts een racist, misogynist en leugenaar.

   Het valt best wel mee.

   1. Punt50

    @ doppertrol

    U stelt nu terecht vast dat Baudet geen fascist is. U gaat vooruit. Wellicht vallen die andere punten bij nader inzien ook wel mee.. Inzicht komt met de jaren dopper.

 12. jorisxl

  Ik merk wel dat hier toch wel erg veel linkse landverraders hun verhaal doen ik zou maar een beet inbinden als ik jullie was jullie NSB zijn is verboden in Nederland.

  1. Rien Noppen

   Joris is niet dom. Hij weet dat de NSB in ons land verboden is en dat al geruime tijd.

 13. Robert Leiden

  Als je Baudet gaat googelen op zijn activiteiten dan is er een lange rij uitspraken, tweets en activiteiten te vinden die allemaal aan rechts radicale organisaties en personen te linken zijn. Met data en bronvermelding.
  Dat onze lavendelzakjesruiker een bovengemiddelde interesse heeft in de bruine kant van de samenleving, figuurlijk gesproken, staat vast.
  Hij heeft ook nog niet eens een programma voor de provincies.
  Dus waar stemt niet nadenkend NL op….? Op Baudet. Want hij brengt het zo leuk….
  Dat vonden ze bij de IJzerwake in België ook toen hij daar sprak.
  Maar nee hoor…. hij is niet radicaal rechts…. wel te rusten!

  1. Bosche draak

   Slaap lekker fantast

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.