Dit zijn de bedrijfsdonaties die VVD, D66, CDA en FvD ontvangen via hun Europese-fracties!

Geen categoriemrt 16 2019, 18:00
Het bedrijfsleven doneert gul aan politieke partijen. Ongetwijfeld vanwege zorgen over democratische vertegenwoordiging van haar werknemers. Het journalistieke platform Follow the Money (FTM) deed onderzoek en bracht de honderdduizenden euro's die VVD, D66, CDA en FvD ontvangen in kaart. Opmerkelijk: linkse partijen ontvangen nauwelijks steun.
Aanleiding voor het onderzoek van Follow the Money was het recente verzoek van Guy Verhofstadt's ALDE-fractie. Of Emmanuel Macron's partij zich niet bij ALDE wilde aansluiten voor een breed Europees liberaal front. De Franse president, momenteel druk bezig met een 'nationaal debat', wees het voorstel af. Reden voor de afwijzing is volgens FTM toe te schrijven aan de bedrijfsdonaties van de GMO-industrie:

"Niemand van ons zal de komende termijn in een politieke groep of Europese politieke beweging zitten die dit soort financiering duldt"

Maar daarmee wordt de spoeling voor de partij van Macron wel erg dun als we de onderzoeksresultaten erbij pakken Immers krijgen de fracties waar de VVD, CDA, D66 en Forum voor Democratie toe behoren honderdduizenden euro's van het bedrijfsleven. En aan 'politieke bewegingen die zich zo financieren' wil En Marche blijkbaar niets weten.
Vooral het ALDE van Guy Verhofstadt zou flinke bedragen binnenhalen van multinationals als Disney, Uber en Microsoft. En van geld vanuit de telecomsector geen gebrek: AT&T doneert ook gul aan diverse partijen. Verhofstadt's fractie kreeg ook €18.000 van de organisatie FoodDrinkEurope, dat de belangen van Unilever en Coca-Cola behartigt.
Volgens D66-woordvoerder Stefan de Koning ervaart zijn partij 'geen enkele loyaliteit richting de ALDE-donateurs'.
Blijkbaar doneren bedrijven dus gul maar willen ze er niets voor terug. De ACRE-fractie, waar Forum voor Democratie bij is aangesloten, ontvangt ook geld uit het bedrijfsleven. Hieronder het overzicht dat Follow the Money heeft gemaakt. Bekijk vooral het origineel even op hun website.
[caption id="attachment_222135" align="aligncenter" width="510"]Het overzicht dat FTM heeft samengesteld van de bedrijfsdonaties die partijen ontvangen vanuit het bedrijfsleven. Bron: screenshot Follow the Money Het overzicht dat FTM heeft samengesteld van de bedrijfsdonaties die partijen ontvangen vanuit het bedrijfsleven. Bron: screenshot Follow the Money.[/caption]
Opmerkelijk aan het bovenstaande is wel dat 'linkse fracties' nauwelijks geld binnenhalen. De PES-fractie waartoe de PvdA behoort, ontvangt nog niet eens €50.000! De Europese Groenen waartoe GroenLinks behoort ontvangen ook nauwelijks donaties. Of helemaal niets, dat is niet goed te zien. Dat laatste is natuurlijk logisch. Linkse partijen zijn vaker anti-business en het steunen van anti-business partijen is niet in het belang van het bedrijfsleven.
Maar de partijen die wél geld ontvangen 'voelen geen enkele loyaliteit richting de donateurs' aldus D66-woordvoerder Stefan de Koning. Fijn, die openheid van de D66 woordvoerder. En u mag over enkele dagen weer stemmen 'voor verandering'!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten