Dit zijn de bedrijfsdonaties die VVD, D66, CDA en FvD ontvangen via hun Europese-fracties!

Het bedrijfsleven doneert gul aan politieke partijen. Ongetwijfeld vanwege zorgen over democratische vertegenwoordiging van haar werknemers. Het journalistieke platform Follow the Money (FTM) deed onderzoek en bracht de honderdduizenden euro’s die VVD, D66, CDA en FvD ontvangen in kaart. Opmerkelijk: linkse partijen ontvangen nauwelijks steun. 

Aanleiding voor het onderzoek van Follow the Money was het recente verzoek van Guy Verhofstadt’s ALDE-fractie. Of Emmanuel Macron’s partij zich niet bij ALDE wilde aansluiten voor een breed Europees liberaal front. De Franse president, momenteel druk bezig met een ‘nationaal debat’, wees het voorstel af. Reden voor de afwijzing is volgens FTM toe te schrijven aan de bedrijfsdonaties van de GMO-industrie:

 “Niemand van ons zal de komende termijn in een politieke groep of Europese politieke beweging zitten die dit soort financiering duldt”

Maar daarmee wordt de spoeling voor de partij van Macron wel erg dun als we de onderzoeksresultaten erbij pakken Immers krijgen de fracties waar de VVD, CDA, D66 en Forum voor Democratie toe behoren honderdduizenden euro’s van het bedrijfsleven. En aan ‘politieke bewegingen die zich zo financieren’ wil En Marche blijkbaar niets weten.

Vooral het ALDE van Guy Verhofstadt zou flinke bedragen binnenhalen van multinationals als Disney, Uber en Microsoft. En van geld vanuit de telecomsector geen gebrek: AT&T doneert ook gul aan diverse partijen. Verhofstadt’s fractie kreeg ook €18.000 van de organisatie FoodDrinkEurope, dat de belangen van Unilever en Coca-Cola behartigt.

Volgens D66-woordvoerder Stefan de Koning ervaart zijn partij ‘geen enkele loyaliteit richting de ALDE-donateurs’.

Blijkbaar doneren bedrijven dus gul maar willen ze er niets voor terug. De ACRE-fractie, waar Forum voor Democratie bij is aangesloten, ontvangt ook geld uit het bedrijfsleven. Hieronder het overzicht dat Follow the Money heeft gemaakt. Bekijk vooral het origineel even op hun website.

Het overzicht dat FTM heeft samengesteld van de bedrijfsdonaties die partijen ontvangen vanuit het bedrijfsleven. Bron: screenshot Follow the Money
Het overzicht dat FTM heeft samengesteld van de bedrijfsdonaties die partijen ontvangen vanuit het bedrijfsleven. Bron: screenshot Follow the Money.

Opmerkelijk aan het bovenstaande is wel dat ‘linkse fracties’ nauwelijks geld binnenhalen. De PES-fractie waartoe de PvdA behoort, ontvangt nog niet eens €50.000! De Europese Groenen waartoe GroenLinks behoort ontvangen ook nauwelijks donaties. Of helemaal niets, dat is niet goed te zien. Dat laatste  is natuurlijk logisch. Linkse partijen zijn vaker anti-business en het steunen van anti-business partijen is niet in het belang van het bedrijfsleven.

Maar de partijen die wél geld ontvangen ‘voelen geen enkele loyaliteit richting de donateurs’ aldus D66-woordvoerder Stefan de Koning. Fijn, die openheid van de D66 woordvoerder. En u mag over enkele dagen weer stemmen ‘voor verandering’!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. Rien Noppen

  Begrijp ik goed dat het FvD het meeste geld van het bedrijfsleven binnenhengelt?

  1. Stanly2000

   Dit zijn de bedrijfsdonaties die VVD, D66, CDA en FvD ontvangen via hun Europese-fracties!
   Ik wist niet dat FvD een fractie in het EU-parlement heeft.

   1. Satty

    Ze zijn er zelfs door gesubsidieerd. Dit is waarschijnlijk op frauduleuze basis geweest. Op dit moment wordt daar onderzoek naar gedaan. The quardian heeft hier een artikel over geschreven.

    1. Stanly2000

     The Guardian

  2. ZiggyStardust

   Waarschijnlijk wel noppentrol, en de kans is ook groot dat ze er iedere dag Chinees van gaan halen, met vegetarische bami natuurlijk. Verder kopen ze er waarschijnlijk gesubsidieerde Tesla’s van, want zo zijn ze natuurlijk. Waarschijnlijk is dit pas het topje van de ijsberg, en heeft Thierry himself zijn vleugel er van betaald, inclusief 2 x laten stemmen per jaar. Gelukkig verkoopt D’66 daarentegen in Bangladesh geproduceerde deugtruien (oeps!) en laten we maar even zwijgen over I AM FEMKE.
   Tsja, politieke partijen mogen nu eenmaal giften ontvangen. En verstandige bestuurders van bedrijven zien misschien wel in Baudet de toekomstig leider van Nederland, waar de rest het heeft laten liggen. Dag Rien Trollen.

   1. Satty

    Ik vind het zeer ernstig. Wat mij betreft is de nekslag aan de Amerikaanse democratie hierdoor al geweest. Het bedrijfsleven regeert. Ik hoop dat dit in Nederland niet gebeuren gaat.

    Misschien interessant om eens te kijken wat het voor werknemers betekent als crony kapitalisme ergens de kop op steekt en wat het met de basis van democratie doet.

    1. ZiggyStardust

     Welk deel van deze bedragen ontvangt FvD met de 2 zetels die ze op dit moment hebben?
     Peanuts.

    2. ZiggyStardust

     De grootste ontvangers zijn nog steeds Alde en Epp, overige donaties niet meegerekend. Overige donaties zijn waarschijnlijk particulieren.

    3. ZiggyStardust

     Satty, the american dream is iets wat al decennia geleden is bedacht. Ga het niet verwijten naar recente presidenten.

    4. Punt50

     @ Satty

     Doe toch niet zo dommig naïef. Overal waar de economie is gebaseerd op het maken van winst heeft het bedrijfsleven invloed op de politiek. Is ook logisch, juist in een democratie maakt het bedrijfsleven (waar burgers van eten) deel uit van de maatschappij.

     Kun je hier niet mee leven? Reis gerust uit naar Venezuela de socialistisch heilstaat van heer Maduro.

   2. Lugar

    “Waarschijnlijk wel noppentrol…”

    Negeren is nog beter. Alle aandacht is hem welkom, waarom zou je dat faciliteren?

  3. ZiggyStardust

   Eigenlijk zou ik je negeren, maar we hebben allemaal onze zwakheden, of niet, viezerik noppen?

   1. Meriadoc Brandebok

    We leven nu eenmaal in een gebroken Schepping, Ziggy, het gevolg is onze zwakheden.

 2. Lugar

  Forum gaat als een speer, recht zo die gaat! Forum gaat zetels pakken en winst opstrijken.

  #stemzeweg

  1. Diederik van Walsum

   Ja goed hé Lugar !!! Kan niet wachten op aanstaande Woensdag. LOL

   1. Lugar

    @Diederik: +1

    Alleen jammer dat de uitslag (Eerste Kamer) nog even duurt, naar verwachting is die pas in juni bekend.

 3. TD

  Ja natuurlijk krijgt het FvD veel steun van het bedrijfsleven,immers veel bedrijven hebben totaal géén belang bij de klimaatdoelstellingen en de kosten die daarmee samenhangen!

  1. Lugar

   “(…) veel bedrijven hebben totaal géén belang bij de klimaatdoelstellingen en de kosten die daarmee samenhangen!”

   Dat geldt ook voor de burgers! Het slaat natuurlijk nergens op dat wij klimaatbelasting betalen terwijl de landen die niet meedoen aan deze oplichterij samen ruim 1700 x groter zijn dan Nederland.

   #stemzeweg

  2. Rien Noppen

   Veel bedrijven hebben er wel belang bij als ze op dit punt een concurrentievoordeel kunnen realiseren, een effect dat precies het doel van de CO2-belasting is.

   Mochten ze er geen belang is zien dan doen ze er wel goed aan er rekening mee te houden: klimaatbelasting kost geld en zo hoort het ook.

 4. Nuts

  Fake News!!

  Dit is niet de echte FollowtheMoney website.
  Dit is een fake FDM website van een Linkse journalist.
  Ga zijn gangen maar na……probeer sommige artikelen maar te fact checken….de makkelijkste zijn de artikelen over Trump (gebruik officiele government websites daarvoor)

  Net zo FAKE als Teunis Dokter is….!!!

  Bertus,
  Q

  1. Satty

   Jij bent fake. Jij loog laatst over hearings omtrent Twitter. Jij bent crony kapitalist de werkelijke bedreiging voor arbeider en democratie.

   1. PMG

    Wel eens gehoord van een bedrijf dat Shell heet? Die maken hier de dienst uit!

 5. ZiggyStardust

  Ik kan via mijn telefoon de link naar ftm niet bekijken zonder me aan te melden of lid te worden. Doei!

 6. Diederik van Walsum

  Er gebeuren rare dingen zo vlak voor de verkiezingen zoals nu weer te zien was in het staatsprogramma Kassa van de NPO, want ineens zijn er 150.000 levensgevaarlijke CV-ketels van het merk Agpo in Nederland.
  Dus voor de verkiezingen was hier geen sprake van? Huh?

  Uh , zou het liggen aan dat we met z’n alle aan het ..uh van het gas af moeten ?

  In een eerste reactie laat Agpo Ferroli weten zich niet te herkennen in de problemen. De door Kassa genoemde problemen doen zich volgens het bedrijf alleen voor bij slecht onderhoud.

  1. ZiggyStardust

   Er zijn mij inmiddels ook meer berichten bekend over niet toereikende of falende warmtepompen, dan gevaarlijke cv ketels.

   1. Lugar

    @Ziggy: RPML heeft hier tot in den treuren uitgelegd dat warmtepompen het niet gaan doen; onze woningen verwarmen. Bovendien vreten die dingen stroom, en hoe wordt dat ook alweer opgewekt?

    Het is pure besodemieterij en van een ongekende orde!

    #stemzeweg

 7. tomygun

  Teunis is de geen die bij FTM dit neer plempt een linkse
  mafklapper ?
  Ten eerste het is klein geld om dat acre uit 24 leden bestaat .
  Ten tweede FvD heeft geen cent ontvangen zij willen echter
  na de vekiezingen bij acre toetreden .
  Zij zijn dus nog geen lid ontvangen dus ook niets .
  Persoonlijk zou ik dit stuk verwijderen het is pure laster
  om de FvD dit in de schoennen teschuiven .

  1. Gekko

   Exact, Tomygun. De DDS-redactie heeft de klepel horen luiden, maar weet niet waar de klok hangt.

   FvD is nog niet in het Europarlement vertegenwoordigd, behoort derhalve niet tot de EVP-fractie (wil wel aansluiten) en ontvangt dus geen cent subsidie.

   Teunis Dokter moet zijn hersens eens wat meer gebruiken.

   1. Meriadoc Brandebok

    Je moet niet anderen manen de hersenen te gebruiken, terwijl je zelf de namen van de fracties evident verwisselt. De ECR zijn de conservatieven (met de Britse conservatieven, de Poolse PiS, en de Nederlandse CU/SGP), waar Baudet zich bij wil aansluiten. De EVP is de christendemocratische familie (met ÖVP, CDU, Fidesz).

    1. Gekko

     Guus, eigenlijk moet je tegen mijn autocorrectie zeggen dat tie zijn hersens gebruikt. Maar ja, die is nu eenmaal zo voorgeprogrammeerd.

     1. Lugar

      “mijn autocorrectie”

      Kun je die niet uitbreiden met het script? Doe je jezelf en ons een plezier mee, hoef je ook niet meer te reageren op de zuigers.

 8. Raveltje

  Het gaat hier om grote bedrijven en aandeelhouders
  Kleine bedrijfjes zijn door de crisis failliet gegaan
  En de gewone burger doet ook anders niet dan dokken.

  1. van Urk

   SGP en Christen Unie die geld ontvangen van de Horeca…Inderdaad Fake News.

 9. J.Rademaker

  Is het niet zo dat het FvD nog niet in het Europese parlement vertegenwoordigd is.

 10. PMG

  Griezelig hè, FVD op één, wen er maar aan!

  1. Lugar

   “Griezelig hè, FVD op één, wen er maar aan!”

   Juist!

   #stemfvd

 11. sjun

  De Sorosgelden via de achterdeur van de NGO’s waarin partij-apparatsjiks gestald zijn, zijn zeker niet meegenomen in het ontvangersoverzicht.

 12. Lugar

  Forum voor Democratie is een nieuwe partij in opbouw, een partij die niet alleen hoge ogen gaat gooien bij de eerstvolgende verkiezing, maar ook de broodnodige politieke verandering gaat brengen. Bedrijven begrijpen dat, zien kansen en zijn van harte bereid hieraan mee te betalen.

  Prima!

  Stem FvD en;

  #stemzeweg

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.