Filmpje! De afbraakgeneratie strikes back: “Staatsschuld aflossen? Dat is toch raar!?”

Afgelopen week kwam Rob de Brouwer (50Plus) op bezoek bij Café Weltschmerz om te spreken over de AOW, pensioenen en het ouder worden. Volgens De Brouwer moeten jongeren zich ‘geen zorgen maken dat ze geen pensioen krijgen’ en vindt hij het vreemd dat de Nederlandse staat, terwijl de rentes laag staan, kiest om ‘de staatsschuld af te lossen’. Dat laatste is met een mogelijke recessie in het vooruitzicht niet raar, maar verstandig.

In gesprek met Ad Broere graaft het 50Plus-lid diep in zijn geheugen en spreekt over de pensioenen en de ‘miljoenenroof uit de pensioenpotten’. Zijn verhandeling van het pensioenverleden is een (onbedoelde) reactie op artikelen over de ‘Afbraakgeneratie’ en De Brouwer doet een serieuze poging om zijn generatie te verdedigen.

Volgens Ad Broere is de overheid debet aan het geneuzel over pensioenen omdat de overheid ‘haar afspraken niet nakwam’ en ‘de uitgaven van de overheid de pan uit schoten’. Dat de Rijksuitgaven zo sterk stegen omdat de politiek een mandaat kreeg laat hij handig buiten beeld. Het lijkt een poging om de collectieve verantwoordelijkheid van de kiezer onder de mat te vegen.

Op de vraag ‘hoe het zo ver heeft kunnen komen’ legt hij natuurlijk de schuld bij de politiek: ‘de Tweede Kamerleden wisten niet waar ze mee bezig waren’. Lekker makkelijk weer! Het betekent dat kiezers destijds jarenlang stemden op Kamerleden ‘die niet wisten waar ze mee bezig waren’. Zegt dat iets over kiezers? Natuurlijk niet: ‘het ligt allemaal aan de politiek.’

Volgens De Brouwer ging het met de economie ‘in de jaren 70 niet goed en liep het overheidstekort op’. Pas tijdens het kabinet Lubbers ‘kon het vliegwiel van de overheidsuitgaven worden beperkt’ en zijn er ‘grote maatregelen genomen om de overheidsfinanciën te stroomlijnen’. Dat klopt natuurlijk.

Zo stelt De Brouwer dat ‘ambtenaren loonsverlaging moesten slikken’ en ‘geld uit de pensioenpotten werd geroofd’. Het overheidstekort werd gefinancierd door een truc: ‘ambtenaren betaalden maandelijks premies en het ABP kocht vervolgens staatsobligaties op’.

De Brouwer heeft ook kritiek op de lage rentestanden van het moment. Volgens hem is dat problematisch en stelt hij dat ‘Nederlanders teveel sparen’. Dat lijkt mij vrij onzinnig! De lage rentes leiden juist tot riskant gedrag en verminderd rendement op sparen! Hierdoor wordt er juist minder gespaard dan wanneer de rentes hoger waren.

De schulden opgebouwd in de afgelopen decennia zijn zo hoog waardoor de rentes niet omhoog kunnen! Anders valt Italië om en volgt een domino-effect. Toch hekelt hij de lage rentestanden en stelt hij dat ‘de hoge vastgoedprijzen en aandelenprijzen’ een gevolg zijn daarvan.

En inderdaad, dat is zeer waarschijnlijk. En de vastgoedprijzen doen pijn bij starters, maar niet bij de de huizenbezitters. Maar, waar ligt het nu aan? Aan de kiezers van de Afbraakgeneratie? Aan de politiek die zaken beloofde die men niet kon waarmaken? Of een ongelukkige samenloop van omstandigheden? De waarheid ligt vast ergens in het midden…

Met een verkiezingscyclus van minder dan vier jaar is het niet meer dan logisch dat de ‘visie’ van de politiek beperkt is tot de volgende verkiezingen. En die van kiezer ook. En dus liepen de Rijksuitgaven de spuigaten uit. En de ongemakken van destijds blijken de pijnpunten van nu. Hopen dat we in de politiek voortaan vaker een ‘nationale visie’ zien: niet voor de korte termijn, maar voor decennia!

Verder stelt De Brouwer een aantal vreemde zaken tijdens het interview. Zoals dat ‘de jeugd zich geen zorgen moet maken dat zij geen pensioen krijgen’ of dat ‘het aflossen van de staatsschuld onverstandig is’, maar dat zijn precies de naïeve opvattingen die de problemen rondom AOW en pensioenen heeft veroorzaakt.

De staatsschuld aflossen is altijd verstandig. Want rente…

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Peter Oudshoorn

  Teunis teunt: “Het betekent dat kiezers destijds jarenlang stemden op Kamerleden ‘die niet wisten waar ze mee bezig waren’.”

  Dat is nog steeds het geval Teunis. Tweede Kamerleden zijn over het algemeen nono’s en nitwits. Door de decennia heen. Of dacht je dat ze nu alles weten van het klimaatakkoord en alle gevolgen daarvan kunnen overzien? Nee natuurlijk. Toch stemmen ze erover.

  En de nieuwe Teunis Dokter zal het in 2035 hebben over Afbraakgeneratie II.

 2. TD

  “de Nederlandse staat, terwijl de rentes zo laag staan, ervoor kiest om de staatsschuld af te lossen.”

  Dat moet iedereen toch duidelijk zijn?
  Indien Italië,Frankrijk,Portugal of Spanje gaan piepen,moet ergens het geld vandaan komen,immers deze landen hebben een enorme staatsschuld en kunnen hun eigen broek niet ophouden!
  De spaarzame lidstaten in de EU zijn verplicht de zwakkere broeders in slechte tijden te ondersteunen! Even ter memory “Griekenland” daar heeft Nederland ook ruimschoots geholpen om die potverteerders weer boven “jan”te helpen!
  Zo heeft iedere lidstaat zijn taak,onze taak is dus het geld pompen naar landen waar het volk nog steeds,10 jaar eerder met pensioen gaat dan in nederland!

 3. Ries

  We hebben een enorme staatsschuld. Dat heb ik nu zo vaak gehoord, dat ik het onmiddellijk geloof. Maar aan wie of wat zijn wij zoveel schuldig? Zetten deze ons niet het mes op de keel om terug te betalen? Waarom doen ze dat niet? Om de schulden hoger op te laten lopen? De kans is dan groot dat je nooit wat terugziet.Iemand onder de reaguurders hier die het weet? Zo ja, maak me dan wat wijzer, s.v.p.

  1. umhnz

   We hebben een enorme staatsschuld.
   Dat heb ik nu zo vaak gehoord, dat ik het onmiddellijk geloof.
   Als men een leugen vaak genoeg herhaalt, wordt het voor sommigen de waarheid
   Maar aan wie of wat zijn wij zoveel schuldig?
   Zoek eens op wat staatsobligaties zijn
   Zetten deze ons niet het mes op de keel om terug te betalen?
   Nee, looptijd staat vast
   Waarom doen ze dat niet?
   welk nut heeft een bank bij het verplicht ineens aflossen van een hypotheek?
   Om de schulden hoger op te laten lopen?
   De kans is dan groot dat je nooit wat terugziet.
   terugziet van wat?
   Iemand onder de reaguurders hier die het weet?
   Zo ja, maak me dan wat wijzer, s.v.p.

   1. Buzz68

    Staatsschuld zie;
    http://www.destaatsschuldmeter.nl

    Best een pittige schuld 401,2 mld

   2. Siemien

    Nederland leeft van schulden

   3. santiago

    Ik kan je geen antwoord geven, want ik heb geen verstand van geld. Het enige wat ik weet is dat mijn oude dag er anders uitziet dan ik had gedacht. Tijdens mijn werkend leven het huisje afbetaald om het na mijn pensionering te verkopen. Kan je zeggen dat het knap tegenviel. Maar goed ik hield er wat spaargeld aan over. Geen spat rente, weer een tegenvaller. Pensioen niet geindexeerd. AOW gat van 2 en half jaar.
    Daar zit je dan met een AOW uitkering en een schijtpensioentje. Alles wordt wel duurder. Eten, huur etc. Auto, net aan een oud bakkie en maar hopen dat ie heel blijft.
    Ik zal niet doorzeuren, want er zijn altijd nog mensen die het nog slechter hebben, maar het valt zwaar tegen. Het is zoals jij zegt, altijd maar liegen en bedriegen en aan het eind laten ze je barsten.
    Als we niet snel de monarchie afschaffen en een goede leider kiezen, dan zal het voor de mensen , ook de jongeren, slecht aflopen.
    De democratie moet terug, zodat we de leugenaars en de incapabele elite bestuurders weg kunnen stemmen.

  2. Satty

   Hou een ander voor de gek.

 4. DeBruijn

  De overheid/regering heeft op veel te grote voet geleefd. Het is natuurlijk heel erg dom om meer uit te geven dan je binnenkrijgt. Dat is het probleem!

  Ook de EBC die de rente kunstmatig laag houdt is dom bezig en creëert een zeepbel ook met het feit dat er enorme bedragen geld zijn bijgedrukt.

  Door die lage rente is heel de huizenmarkt roodgloeiend en zijn hier huizen in 2 jaar tijd 100.000 euro duurder geworden. Men leent erop los, want rente is lekker laag.

  En nog steeds loont het om schulden te hebben, terwijl veel meer afgelost had moeten worden. Het IMF waarschuwt daar al jaren voor.

  We zijn net lemmings die met zijn allen die naar de afgrond toe rennen en hebben niets van het verleden geleerd.

  1. umhnz

   Quote : En nog steeds loont het om schulden te hebben
   .
   Indien ik vastgoed heb met een marktwaarde van 500.000 waarop een hypothecaire lening rust van 250.000, heb ik dan (een financiële) schuld of niet?

   1. Peter Oudshoorn

    Ja natuurlijk heb je dan een schuld. De marktwaarde van je onroerend goed fluctureert en kan zelfs volledig instorten; je schuld staat vast. Een schuld blijft een schuld, ook als er een bezit (overwinst) tegenover staat.

 5. Raveltje

  De euro. Het was meer dan de helft inleveren
  En dan vraag je je wel eens af waar dat geld is gebleven
  De jaren erna bleven wij inleveren. Omdat er meer geld
  naar het buitenland gaat dan er is. Waardoor er een crisis kwam.
  Die er meteen weer 30% bij kregen lachen in hun vuistje maar
  werd bij de laagste inkomens vandaan gehaald

  1. umhnz

   Quote : De euro. Het was meer dan de helft inleveren. En dan vraag je je wel eens af waar dat geld is gebleven.
   .
   Bermuda driehoek misschien ?

   1. Raveltje

    Bermuda driehoek = stichting derdengelden?

 6. Ries

  Zojuist eeen gesprekje gevoerd met een financieel expert. In het kort: De klimagekte is een door de overheid opgezet plan om… De ecomische moter te laten lopen. Politiek (Jette en Klaver) zijn de ware motoren van de economische waanzin. Iedereen in de electrokar en de economie blijft draaien. Lees: Productie. Het loven van de spijbelkinderen zoals ook Merkel uitvoerig doet, is het inzetten van kinderen voor meer gewin. De kinderen onder invloed van de heilige Greta worden een loer gedraaid.

  1. Siemien

   Maar dat weet een gezond weldenkend mens natuurlijk allang maar wel mooi dat het nog even bevestigd word al dan niet met DT..

   Overigens vind ik dat spijbelkindertjes gestraft dienen te worden en de ouders een boete..

 7. Jumping

  Het hele artikel, is gewoon de EU ten voeten uit.
  Een regel spreekt boekdelen.
  De rentes kunnen niet omhoog, anders valt Italië om.
  Weet men uit welk land Mario Dragni komt.?
  Deze voorzitter van de ECB komt uit ITALIË.
  Stem in Mei een anti EU partij.

 8. marco1

  Hou toch eens op met dat afbraak generatie Teunis. Je hebt het ook over mijn vader en die heeft niets afgebroken, ik noem jou vader toch ook geen weggooier,deuzige.

 9. Piet Klein

  Wat Teunis Dokter hier schrijft is apekool. Nog nooit zoveel onzin bij elkaar gezien. Teunis als je nul verstand hebt van hoe de economie draait, als je nu verstand hebt hoe het geld werkt moet je er niet mee bemoeien. Maar je bent vermoedelijk representatief voor de gemiddelde kiezer die met groot gemak het kaas van ze brood laat eten door de ECB, de banken, het politici al even onbenullig zijn. Als je een recessie ziet aankomen en mensen zonder geld dreigen te raken of de overheid massief geld regelen om uitkeringen te betalen, dan zou je kunnen gaan stimuleren vanuit de overheid en dan is het handig als de rente laag staat.

  De ECB heeft biljoenen euro’s bijgedrukt. Deze euro’s waren bedoeld om de economie te stimuleren en dat heeft ongeveer nul effect gehad om de economie van diensten en goederen is ongeveer rechtstreeks de kapitaalmarkten in gepompt. Dit in tegen stellling met China die haar economie, productie en wetenschap heeft gestimuleerd en stimuleert. Kort samengevat, China heeft haar economie gestimuleerd, Europa heeft massief gestimuleerd in het casino van de kapitaalmarkten.

  Vermoedelijk is het onbenul dat regeert en gekozen is door kiezers die er niets van begrijpen. Misschien altijd wel zo geweest, maar in het verleden liepen we voorop in wetenschap, techniek en daarmee economie. Het maakte eigenlijk niet uit hoe onbenullig de politici, de kiezers waren de economie duwde ons vooruit. Nu is dat anders. Het onbenul regeert (de Brexit is weer een schoolvoorbeeld hoe de EU haar eigen glazen wenst in te gooien). En dankzij columnisten als Teunis gaan welke lekker door met onzin kramen, onderbuik analyses, etc. Je past helemaal in het leger die fijn Europa naar de tweede rang, derde rang of nog verder weet te brengen en daarmee werk je fijn samen met de Brussels politieke warboel.

 10. TD

  Staatsschuld:

  Op dit moment is ongeveer de helft van de Nederlandse staatsschuld in buitenlandse handen. Is dat veel? In vergelijking met 1995 wel, toen was het nog maar 30%. Maar in 2008 en 2009 was het 70%, dus daarmee vergeleken is het een stuk minder. In 2008 had de overheid door het uitbreken van de crisis veel extra geld nodig (hoi ABN!) en dat werd toen vooral bij buitenlandse partijen geleend. Ook in absolute zin is er sinds 2008 minder in buitenlandse handen gekomen. Toen ging het het €242 miljard (nominale waarde), nu is dat €227 miljard. De staatsschuld is sindsdien overigens wel gestegen, van €348 miljard naar €459 miljard. Sinds 2009 zijn juist Nederlandse banken, pensioenfondsen en verzekeraars meer Nederlands staatspapier gaan kopen, want veilig en ze moesten voldoen aan strengere kapitaaleisen. Hun aandeel is sinds 2008 opgelopen van 25% naar 45%. Onze (bruto)schuld bedraagt nu bijna 70% van het bbp en daarmee zitten we nog ruim onder het eurozone gemiddelde van 92%. (Leuk quizweetfeitje: de afgelopen tweehonderd jaar was de Nederlandse staatsschuld gemiddeld 108% van het bbp.) Volgens een recent onderzoek van het IMF hebben dus nog wel wat ruimte om die schuld door te laten groeien en is afbetalen juist een dom idee. Zeker met de huidige ultralage rentes. O ja, en wie die buitenlandse schuldeisers dan eigenlijk zijn? Volgens dit paper van het IMF vooral ‘foreign officials’, dus buitenlandse centrale banken en overheden (plaatje).

  1. Meriadoc Brandebok

   “Onze (bruto)schuld bedraagt nu bijna 70% van het bbp en daarmee zitten we nog ruim onder het eurozone gemiddelde van 92%”

   Hier klopt geen hout van. De staatsschuld ziet ruim onder de 70%.

 11. edoc431

  Teuntje wordt groot gebracht met linkse indoctrinatie, veel geluk ermee jong, je tikt niet zuiver maar dat wist je waarschijnlijk al wel .

 12. Jantje

  met een kapitaalmarktrente van om en nabij de 0% en een inflatie van 2% lost de staatsschuld zich vanzelf af.
  Waarom moet deze generatie werkenden, die al jaren amper loonsverhogingen krijgen nu ook nog de staatsschuld, vnl door de babyboomers veroorzaakt, aflossen?
  Grote onzin. Er moet dus een andere reden achter zitten.

  1. Dik

   @Jan: Je zit op het goede spoor, welke reden denk jij dat erachter zit?

 13. J.Rademaker

  Rente en inflatie is een koppel, daar profiteert de overheid altijd van.
  De lage rente is geen reden de , veel te hoge, staatsschuld niet af te lossen.
  Japan heeft het draaiboek.

 14. Vrijedenkert

  Een forse meevaller geef je maar een keer uit via de begroting en foetsie weg.
  Forse meevaller gebruiken voor aflossen staatsschuld levert ieder jaar geld op, ieder jaar veel minder geld moeten uitgeven aan de rente over die enorme staatsschuld zorgt voor een veel langere periode dat je voordeel haalt uit die meevaller.
  De kosten die Nederland ieder jaar moet betalen aan die enorme staatsschuld is hoger dan de inkomsten via de gasbaten die elk jaar afnemen en in de nabije toekomst ook nog eens grotendeels wegvallen.

  1. Vrijedenkert

   In Nederland zijn we altijd knettergek, tijdens laagconjuctuur bezuinigen we alles kapot en tijdens hoogconjuctuur gooien we het over de balk!
   Dat moet eindelijk eens een keer doorbroken worden…
   Tijdens hoogconjuctuur de staatsschuld fors naar beneden brengen en tijdens laagconjuctuur is het geen groot probleem als die iets oploopt door wat meer investeringen.
   Overheidsuitgaven moeten echt weer lange termijnbeleid worden en niet zoals nu 4 jaar feest en dan zien we wel weer verder
   Ik neig zelf op veel onderwerpen wat meer naar links maar erger me ook al mijn hele leven lang aan links met hun vele hobby’s en op de manier hoe die partijen altijd het geld willen uitgeven wat men niet heeft, voordat je links beleid kunt uitvoeren moet je eerst zorgen dat je het geld hebt en linkse hobby’s op de pof werken niet…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.