(Voormalige?) republikein geeft toe: eigenlijk is het koningshuis helemaal zo slecht nog niet

Het is koningsdag. En dus moeten we heel blij vieren dat we de Oranjes hebben.

Ik ben al zo lang ik me kan heugen republikein. Dat is geen familietrekje — mijn ouders zijn dat niet — maar persoonlijk verzet ik me al heel lang tegen de Oranjes. Het verleden van die familie — waardoor ze aan de macht zijn gekomen en later hoe ze die macht gebruikt hebben om zichzelf te verrijken — is lang niet brandschoon. Daarnaast kost zo’n koningshuis bakken met geld. Oh ja, en dan is er ook nog de idiote erfopvolging. Iemand zou zogenaamd geschikt zijn om monarch te worden omdat hij of zij in de juiste familie geboren is. Volstrekt belachelijk natuurlijk.

Vandaar dat ik normaal nooit meega in al dat Koningsdag gefeest. Zoals in Amersfoort, waar ze vandaag helemaal uit hun dak gingen. Interessant genoeg hebben wij Koningsdag vandaag voor het eerst ook ietwat gevierd in ons gezin: vrouw en dochter in oranje kleren, ik met een oranje pet op.

Waarom?

Nou, ik moet toegeven: hoe ouder ik word, des te minder ik me tegen het koningshuis verzet. Ja, het is allemaal één grote (en eigenlijk gewoon belachelijke) poppenkast, maar ik moet toegeven: ze zorgen wel degelijk voor verbinding in de samenleving. In Amerika zijn de principes van de Founding Fathers, de vlag, het Volkslied, en de Declaration of Independence die verbindende factor. Maar wat hebben we in Nederland in dat opzicht? De vlag? Die mag je niet laten wapperen want dan ben je een vieze nationalist. Het volkslied? De helft van de mensen kan het niet eens meezingen. Onze eigen versie van de Declaration of Independence — het Plakkaat van Verlatinghe — dan? Dat zou een goede optie kúnnen zijn, maar helaas is ook daar niemand mee bekend.

Naast Amerika zou Nederland het tweede Westerse land kunnen zijn dat écht op principes gevonden is — op een Idee. Maar dat hebben we zelf verkwanseld. Het gevolg is dat er buiten het koningshuis eigenlijk geen enkele factor is die ons als samenleving verenigt.

Nu ik zelf vader van een dochter ben (van 21 maanden oud) denk ik steeds meer na over dit soort zaken. Dat denken heeft mij doen concluderen dat een samenleving waar geen verbindende factor is, eigenlijk niets meer kan doen dan uit elkaar vallen. Hoewel anarchisten dat ongetwijfeld heel leuk vinden klinken begrijpen mensen met historisch besef dat dit enorm gevaarlijk is — of op zijn minst alles behalve plezant. In Amerika hadden, tijdens hun Revolutie, een andere verbindende factor, die diep geworteld was in het denken van de ‘kolonisten.’ Wat hebben wij in dat opzicht dat ons kan verbinden als de Oranjes besluiten dat het allemaal genoeg is geweest?

Juist: niks. Noppes.

Misschien is dat Koningshuis dus helemaal zo slecht nog niet. Wat hebben we anders nog?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

43 reacties

 1. santiago

  Wat een ongelooflijk lul verhaal.

  1. Ries

   Waarom?

 2. Joop Klepzeikert

  “Het volkslied? De helft van de mensen kan het niet eens meezingen.”
  Zou het niet zo zijn dat velen het geeneens mee willen zingen? Ik vertik het ook om dat verdorven ‘lied’ te zingen.
  Dat ‘onze’ ‘koninklijke’ familie nou van Duitse bloed is (failliet in Duitsland, dus kregen Nederland maar) wil nog niet zeggen dat ik me daarmee verbonden moet voelen. Daarbij ben ik heel blij dat ik geen Duits bloed heb.
  De koning van Spanje heb ik al helemaal nooit geëerd en ik heb ook al nooit in Godes vrees geleefd.
  De verdere belachelijke teksten in dat kneuterige ‘volkslied’ zal ik hier niet op ingaan. Ik wordt alweer misselijk als ik eraan denk.

  Ik zie dat verbinden van koningsdag en de koninklijke familie ook niet. Het is vooral een feestje van linkse malloten. Allochtonen zie je haast niet op de feesten. Hooguit wat kopvodden die ouwe rommel op de rommelmarkten kopen cq stelen.

  1. Meriadoc Brandebok

   Het volkslied en de vlag zijn ook links. Allemaal bedacht door de linkse elite om rechts te treiteren. Ik zou het niet meezingen.

   1. Joop Klepzeikert

    Flikker op geestelijk gehandicapte trol.

  2. van Urk

   Joop Klepzeikert, Het volkslied is dan ook ten ere van ons vader des vaderlands en niet ten ere van u. Maar ik snap uw punt dat het oude volkslied ”Wien Neerlands bloed” een betere versie is. Maar dat vinden de zogenaamde niet volbloed Nederlanders weer niks. Omdat ze denken dat de tekst ”van vreemde smetten vrij” racistische bedoelingen heeft. Maar deze tekst is een verwijzing naar de Franse bezetting met als doel dat iedereen zich als echte Nederlander gedraagt en niet met de vijand heult. Toen dit stukje tekst veranderd werd in ”Wien ,t hart klopt fier en vrij” kon het andere deel van het volk dat ook niet waarderen. Dus werd het door aandringen van Wilhelmina het volkslied maar vervangen door het Wilhelmus .

   1. Joop Klepzeikert

    In de achttiende eeuw was het nog: “Wilhellemussie van Nâhassouwen,
    Zijt gij van Duihuihuitsen bloed?”
    Tegenwoordig is het: “Wilhelmus van Nassouwe
    ben ik, van Duitsen bloed”.
    Dat laatste suggereert dus dat wij, het volk van Duitse bloed zouden zijn.
    Wat ‘niet volbloed Nederlanders’ van ONS volkslied vinden zal mij een dikke worst wezen. Die hebben er zelf voor gekozen in ONS land te komen en/of blijven wonen. Willen ze ONZE tradities en gewoontes niet zien of horen moeten ze lekker wegwezen.
    Je kunt noot iedereen tevreden stellen. Zeker met een volkslied niet.
    Mede daarom ben ik ook totaal geen voorstander van volksliederen. Het verbind niet, maar drijft mensen juist uit elkaar.

    1. Rien Noppen

     “Dat laatste suggereert dus dat wij, het volk van Duitse bloed zouden zijn”

     Nee, domoor, het meldt dat Willem van Oranje (1533 Dillenburg) van Duitse afkomst was.

     1. ZiggyStardust

      En de naam oranje hebben we te danken aan de stad Orange in Frankrijk.

  3. Duke

   “Duits of Diets is Germaans en betekent oorspronkelijk ‘eigen volk’. Het werd gebruikt als aanduiding voor ‘de volkstaal’ tegenover het Latijn.
   https://www.startpagina.nl/v/kunst-cultuur/vraag/52208/volkslied-duitse-bloed-eren-koning/
   Een koning van het volk en niet van de elite/kartel, zou vele reaguurders toch moeten aanspreken. Soppen op Thierry’s boreaal en de betekenis van je eigen volkslied niet kennen…

  4. Duke

   “Duits of Diets is Germaans en betekent oorspronkelijk ‘eigen volk’. Het werd gebruikt als aanduiding voor ‘de volkstaal’ tegenover het Latijn.

   Een koning van het volk en niet van de elite/het kartel zou menig reaguurder hier moeten aanspreken. Soppen op ‘Baudet’s boreaal’, maar de betekenis van je volkslied niet kennen…

 3. Nuts

  Ik ben het met je eens Michael dat de Oranjes een verbindende factor hebben.

  Ben mij als ex Oranje gezinde en nieuw Republikein en ervaren marketing man dat het Koninksfeest een grote PR stunt is om de plebs maar tevreden te houden en te weerhouden dat wij hun echte (huidige) daden gaan zien.

  Het Koningshuis is via allerlei constructies Groot aandeelhouder in alle Nederlandse Illuminatie bedrijven.

  Denk aan Shell, Unilever, banken, verzekeringen etc etc…
  En wat dacht je van onroerendgoed ?

  Die lui bezitten alles !!

  En dragen 0 euro belasting af over hun dividenten…

  Bertus

  1. Rien Noppen

   Wat bedoelt Nuts met ‘Nederlandse Illuminatie bedrijven’ ?

   1. van Urk

    ”Ze bezitten alles”. Dat betekent dat zij qua macht alles in ons land kunnen beinvloeden. Zelfs de regering.

   2. ZiggyStardust

    Philips gloeilampen waarschijnlijk. Lol.

    1. van Urk

     Bedrijven hebben grote invloed op de overheid. Zij bepalen meestal de overheidsbeleid. De kamer heeft in Nederland schandalig weinig geld, middelen en mankracht om zelf genoeg expertise in huis te hebben. Ze zijn dus ook afhankelijk van de kennis van lobbyisten. Bedrijven, organisaties en NGO,s werken dus mee aan wetsvoorstellen.

     1. ZiggyStardust

      Maar dat is toch ook logisch van Urk. De overheid is er immers voor ons, en niet omgekeerd. Het is belangrijk dat grote bedrijven ook wat te zeggen hebben, of in ieder geval invloed hebben, zoals burgers dat ook hebben als ze gaan stemmen. Het gaat om werkgelegenheid en een concurrerende positie op de internationale markt. Dan is het wel belangrijk dat de regering op de hoogte is van wat er allemaal speelt. De politici zijn eigenlijk gewoon poppetjes die vaak niet al te hoog opgeleid zijn tegenwoordig, bv Klaver met z’n vmbo. Zij hebben duizenden ambtenaren voor zich werken die het allemaal uitzoeken en advies geven.

     2. van Urk

      Wat voor advies werd er aan Schouten gegeven toen zij het voor de vissers moest gaan opnemen..

 4. Politiek Profeet

  De grootse struikrover met het grootste zwaard en ongekende bruutheid ,ziehier het ontstaan van monarchisten.
  Volk afbeulen en beroven, nog steeds niets veranderd.
  Is een republiek zaligmakend?….geen idee,maar weet inmiddels wel dat de monarchie een grote farce ,een club moderne rovers in de vorm van uitkeringen,belastingontwijkend en ontduikend, verder een giga kostenpost terwijl ze multi miljonairs zijn.
  Dus lekker stom meezwaaien met een stom hoedje op met een oranje vodje en gewoon beroofd en bestolen worden……

  1. Erkenbrand

   Leve de Republiek

  2. Meriadoc Brandebok

   De kosten van het koningshuis zijn een investering. De winst is groot.

 5. Meriadoc Brandebok

  Het is evident dat het koningshuis helemaal niet zo slecht is. Een jarenlange traditie die de meerderheid van het volk koestert.

 6. Jumping

  Van mij hoeft het gebeuren rondom de Oranjes niet zo.
  In 40/45 zat de helft in Engeland en de andere helft in Canada.
  En mijn generatie, stak de moord van de honger in West Nederland.

  1. ZiggyStardust

   Had je aan de borst van koningin Wilhelmina willen liggen dan? Ze had best dikke tetten, maar lang niet groot genoeg om iedereen te voeden.

 7. Seneca

  ik ben het MvdG eens over het smerige verleden dat zo kenmerkend is voor de Oranjes of van Lippe Biesterfelds of von Arnsberg. u kunt kiezen. lees: de artikelen van gdeboer1945.wordpress.com; om erger te voorkomen van Nanda van der Zee; het Instituut van Gerard Aalders en de overige boeken van Gerard Aalders over Nederland en de smerige rol die dit ‘koningshuis’ daarin heeft gespeeld. maar geeft het volk ‘brood en spelen’ en men is weer volop koningsgezind, zelfs de linkse tot uiterst linkse partijen, want de een kan niet zonder de ander. ik ben anti koningshuis en zal dat altijd blijven.

  1. Zouaaf

   Die pracht en praal trekt toeristen. Wel eens gezien hoe weinig mensen voor een president in de benen komen, bijv. Orbán. Alleen voor protesten zoals bij Macaron. Kijk in London, hoe de mensen uitlopen. En meestal zijn het stabiele landen met een koningshuis.

 8. Ries

  Stel je voor dat een vent als Rutte ons zou moeten samenbinden? Daar kan ik me nul, noppes bij voorstellen. Van twee slechten dan maar het minst slechte. Duur? Natuurlijk. Maar je kunt toch de vlaggetjeszwaaiende oma’s hun hoogtepunt niet ontzeggen? Zoveel van die hoogtepunten heeft oma niet meer. Kom mensen, laten we het accepteren ten behoeve van oma… en feestvierende kinderen. En het is heel bijzonder omdat links nog niets gevonden heeft om velen van ons het ultieme genoegen van rood, wit en blauw af te pakken. Maar volgens mij werken ze eraan…

 9. ikweetwatikwil

  Liever de Oranjes dan een moslim, rooie of groene President. Ik voel geen afgunst op ons Koninghuis. Ze worden vaak geleefd. En zolang de islam hier niet de baas is, kan ik mijn eigen leven inrichten.

  1. ZiggyStardust

   +++++

  2. Duke

   Nou moet je geen zinnige dingen gaan roepen, want dan snappen die republikeinse droeftoeters het niet meer.

 10. ZiggyStardust

  Ik heb niet echt veel tot niets met het koningshuis, maar ik denk zeker wel dat het voor een gevoel van verbinding zorgt. Ons koningshuis kost een boel geld, maar minder dan het afschaffen van de dividendbelasting, wat voor geen enkele verbinding zorgt. Jaarlijks zijn er nog steeds toeristen die op 30 april naar Amsterdam komen om Koninginnedag te vieren, en dan teleurgesteld weer naar huis toe gaan. Ons koningshuis zet ons wereldwijd op de kaart, zorgt voor verbinding vanwege Koningsdag en de kleur oranje, en daarbij is ons koningshuis bevriend met andere koningshuizen en staatshoofden, niet allemaal even fris helaas. Maar die vriendschap en handelsmissies van het koningshuis zorgen wel voor handel en stabiele betrekkingen. Het kost een berg geld, maar levert meer op naar mijn mening. En ik zou absoluut niet in hun schoenen willen staan, het geld wat ze hebben levert ze absoluut niet meer vrijheid op dan wij hebben.

  1. ZiggyStardust

   En daarbij, is het niet mooi dat we een nationaal symbool hebben naar wie we ongestraft rotte tomaten kunnen gooien, zodat we de balk in onze eigen ogen even niet hoeven te zien.

 11. Tman

  “ze zorgen wel degelijk voor verbinding in de samenleving.”
  Hoe dan?
  Door in de Kerstrede Baudet min of meer te demoniseren en in de hoek te zetten,de bevolking zodoende proberen te sturen naar polarisatie en tweedracht?
  Het koninklijk huis is hartstikke links,maar heeft de plicht rechtse politieke stromingen te accepteren in de samenleving.
  Ons koninklijk huis is tenslotte een machteloze garnering van een constitutionele monarchie en niets meer dan dat,en mijnheer de koning heeft géén aanbevelingen te doen mbt de politiek,hij heeft namelijk “nul” politieke macht!

  1. Meriadoc Brandebok

   “Door in de Kerstrede Baudet min of meer te demoniseren en in de hoek te zetten,de bevolking zodoende proberen te sturen naar polarisatie en tweedracht?”

   Dit is onzin. In de kersttoespraak roept de koning doorgaans tot een verbinding op en al zeker niet tot polarisatie. Geen politicus is in de hoek gezet.

   De politieke richting van de vierde koning van Nederland is evenmin bekend. Hij stemt niet en heeft er nooit uitlatingen over gedaan.

 12. Buzz68

  De verbindende factor = Heineken

 13. Bes Tolen

  De langdurige culturele ontwikkelingen naar meer fatsoenlijke opvattingen zijn zo omstreeks 1980 vervangen door ontwikkelingen vol onfatsoen. Het beste idee, dat verstandig moet overtuigen, is vervangen door onderdrukking van het vrije woord. Nadenken is er niet meer bij. ”Waar maak je je druk om?” is de publiek de meest gestelde vraag met het kenmerkende bedoelde antwoord ”zinloos”.

 14. Bes Tolen

  Joop Klepzeikert is er blijkbaar niet van op de hoogte, dat in de tijd van Willem van Oranje alle Nederlanders ook Duitser waren. Dat Nederland niet groter is geworden dan het werd en nu is, komt eenvoudigweg dat Nederland omgeven was door wereldlijke bisdommen en natuurlijk dat het Zuiden van de Nederlanden zich niet vrij heeft kunnen vechten. Dat ondanks enorme verliezen aan mensenlevens.
  Ik kom zelf uit een grensstreek en van mijn voorouders betovergrootouders tweeëndertig stuks waren er zestien in Duitsland geboren. Dat was zo omstreeks 1800 vrij normaal daar.

 15. Henk Albarda

  Nu gaan we genieten, ik ben overtuigd Monarchist. Fantastisch dat we een Koninkrijk zijn, dat we een Koningshuis hebben. Een parlementaire monarchie is altijd beter dan een democratie zonder Monarchie, waarin alle lagen gekozen worden. Slechts op dit punt moest ik een knoop doorhakken om van de wel monarchistische VVD over te stappen naar FvD.
  Dat een staatsvorm verwatert, logisch. Aan de socialistische kant is dat vele malen erger, alle socialistische landen verworden binnen ‘jaren’ tot volledig corrupte 1 partij-dictator staten, volledig verarmd. De islam doet het nog ‘beter’; die staten beginnen al met geweld en corruptie, op een andere manier kunnen ze niet bestaan.
  De Monarchie (ook de keizer) is neutraler dan een presidentieel geregeerd land. Bovendien gaan vele presidenten zich na korte tijd gedragen als heersers, naar voorbeeld van de koningen en keizers honderd(en) jaren geleden.
  Ongelooflijk wat Nederland, heel klein landje, kan bereiken in de wereld vergeleken bij veel grotere landen. Wereldwijd ontvangen presidenten graag de koning uit een koninkrijk, presidenten, premiers etc zijn altijd 2de echelon.
  De Monarchie is goedkoper! Iedere 25 jaar een opvolg boegbeeld. Een president brengt 4, 5 of 6 jaarlijks ongelooflijk dure verkiezingen met zich mee. Een president woont in een ‘representief’ onderkomen en iedere president heeft daarnaast op staatskosten nog diverse residenties in het land en in het buitenland. Qua personeel is een president ook duurder, een president heeft veel meer ‘veiligheids’ personeel nodig want heeft veel meer gewelddadige vijanden.

  1. Peter Oudshoorn

   Uit alles wat je zegt blijkt inderdaad dat je een oranjeklant bent, Albarda. Wat een dom gezwets. Ongetwijfeld heb je de Oranje-kalender op je toilet hangen met de hele koninklijke familie glorieus in beeld. Niet te hard trekken hoor.

   1. Catalaanse kok

    Niet zo lelijk doen.
    De bladzijde uit Henk zijn poëzie album is heel belangrijk voor Henkje.

 16. Niet L niet R

  Kan mij hierin vinden, maar laat de Koning zich op geen enkele wijze zich uitlaten over nieuwkomers!!!
  Druk mij nu netjes uit, kan ook anders!

 17. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Dikke Willy, Pampa Max en de drie Biggetjes !
  Juul & Benno liepen al in mei 1940 in Londen in het zonnetje te flaneren toen de Mariniers nog op de Maasbruggen sneuvelden en de Grebbbebelinie met losse flodders werd verdedigd… De Familie Nooit Genoeg ordinaire verraders… Illuminatie, Nazi, SS , Bilderbergers etc.

 18. Bes Tolen

  Sorry, het geslacht betovergrootouders bestaat uit zestien plekken of te wel maximaal zestien personen. Maximaal omdat er ook dubbel of zelfs vaker eenzelfde persoon onder kan zitten. Niet in mijn geval overigens. Het voorgeslacht met 32 ”vakken” dus de ouders van betovergrootouders bedoelde ik dus. Dat heet oudouders.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.