Interview FVD-medeoprichter Henk Otten: “Baudet trekt partij te veel naar rechts”

De NRC heeft vandaag een interview met FVD-prominent Henk Otten gepubliceerd. Daar valt duidelijk te zien hoe Otten behoorlijk verschilt van mening met Baudet, over de kant die FVD op moet gaan. “Baudet trekt de partij te veel naar rechts,” aldus Henk Otten.

Al vrij snel in het interview word duidelijk waar Otten verschilt van Baudet. Hij heeft niets met Hegels’ ‘Uil van Minerva’ of de cyclische cultuurmorfologie van Oswald Spengler. Otten lijkt zich meer te willen profileren als de nuchtere zakenman met de pragmatische insteek. Het is dan ook niet zo gek dat juist Otten degene is die pleit voor een ‘breder podium’, waar andere FVD’ers langzamerhand hun intrede kunnen maken in de politieke arena. Hij wil dat de partij breder wordt dan alleen Thierry Baudet en Theo Hiddema.

Ook valt op dat hij hekelt hoe Thierry de partij volgens hem ‘een ruk naar rechts’ heeft gegeven. Hij had liever gezien hoe FVD “het gat op centrum-rechts” tussen VVD en CDA had opgevuld. Eveneens neemt Otten min of meer afstand van het linkse indoctrinatie meldpunt van het Renaissance Instituut, het wetenschappelijke bureau van de partij.

Het lijkt er dus op dat Otten zichzelf positioneert als een pragmatischer en redelijker alternatief voor wie door Baudet of Hiddema is afgehaakt. Hij schuift z’n mening niet onder stoelen of banken maar maakt wel pas op de plaats als anders word beslist. Het lijkt er niet op dat hij de poten onder Baudets’ stoel vandaan wil zagen. Otten profileert zich wel wat meer als een traditionele politicus  maar wellicht is dat juist een goed contragewicht voor de wat ‘extravagantere persoonlijkheden’ binnen die partij.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

128 reacties

 1. Tman

  Meningen kunnen verschillen,als daarmee het grote geheel maar niet uit het oog wordt verloren!
  Het zijn groeistuipen die beter nu met elkaar kunnen worden uitgesproken dan wanneer de partij écht groot is geworden!

 2. Regina

  Begin van het einde 🙂

 3. Gekko

  Henk Otten is een grijze muis. Zonder Baudet had nooit iemand van hem gehoord. En was hij nooit senator geworden.

  Net als indertijd met Pim Fortuijn komen nu allerlei meelopers in de media aan het woord. Die blijken dan een eigen agenda te hebben. Bij Otten is dat het ondernemersbelang. Hij ziet er niet alleen uit als een VVDer, hij hoort er goed beschouwd ook thuis.

  1. Saskia Haan

   Zo zie ik het ook. Maar het blijft heel triest. Ik had een andere leuke Pasen in gedachte, maar met dit nieuws toch stuk minder..

 4. Korporaal Monty

  Als Baudet slim is neemt hij voorbeeld aan Wilders.
  Met maar 1 lid in je partij heb je deze problemen niet.

  Je bent dan alleen heerser.

 5. Catalaanse kok

  Verstandig
  Wout houdt zich even afzijdig in dit verhaal.
  Ben benieuwd naar de mening van Tim en Michael.

 6. Meriadoc Brandebok

  Otten ziet het op veel punten goed: het is problematisch dat Forum een one man show is, het is al even problematisch dat die man over boreale uilen kletst en onhoudbare standpunten inneemt als een Nexit. Daarmee maakt Forum dezelfde fouten als Wilders. Een recept voor rampzaligheid.

  Forum heeft zich kunnen afzetten tegen het klimaatbeleid van de VVD, maar op lange termijn gaat de huidige formule van de partij zich tegen haar keren. Bij Baudet gaat de glans er een keer af, men zal inzien dat de Nexit levensgevaarlijk is en mocht het klimaatbeleid veranderen is ook dat onderwerp van tafel. Een restrictief migratiebeleid zal overgestapte VVD-ers ook niet binden aan Forum: die wonen in wijken waar amper migranten wonen. En als die daar al wonen zijn ze geïntegreerd.

  1. Ries

   Omdat Otten enkele kritische opmerkingen plaatst jegens Baudet,’ziet hij het ineens goed’. Nee, hij ziet het niet goed. De linksaffers vinden het goed en dat is al een reden om het tensterkte af te keuren! Kritiek binnen de partijmuren is terecht, maar om dit nou en plein public te doen, is ronduit schandalig. Het is nestvervuiling. De vent verdient het om gedeporteerd te worden naar de linkerzijde. Met zijn ge-orakel zie ik hem als een infiltrant. Eruit met de vent die kakt in de ruif waaruit het eet.

   1. Vit

    @Ries

    Waar ik aan heb zitten denken, zou die Otten een ‘toelage’ hebben gekregen? Links is er vals genoeg voor.

    1. Ries

     Hoewel ik links ertoe in staat zie, wil ik niet zover gaan. Ik vermoed eerder een ontzettend stomme actie van Otten die de geschiedenis van LPF niet goed gelezen, dan wel niet begrepen heeft. Ik ben ervoor er niet teveel aandacht aan te schenken en als FvD snugger is, de man snel verwijderen.

     1. Vit

      @Ries

      Hij wist wat de partijstandpunten zijn en heeft er zelfs hoogstwaarschijnlijk aan meegewerkt, nu gaat hij ineens dwarsliggen zoals met de Nexit, merkwaardig allemaal wat vragen oproept.

     2. Rien Noppen

      De vergelijking met Leefbaar Nederland gaat eerder op. Die zetten Fortuyn aan de kant toen hij met al te racistische standpunten uit de bocht vloog. De partij ging zonder hem verder en het is pikant dat de nieuwe lijsttrekker later minister voor de VVD werd.

    2. Saskia Haan

     Misschien wel toelage van de VVD. Een VVD coupe binnen FvD en kijk: ineens heeft de VVD er 13 zetels bij in de Eerste Kamer.. geen last meer van Baudet, PVV.. naief dat mensen FvD hebben gestemd…dat had altijd nog gekund als ze hadden gepresteerd.. Wie zijn die kandidaten van FvD eigenlijk? Als we hier op het forum een auto kopen, doe je dit ook niet blind, je kijkt onder de motorkap etc… dat kon bij FvD niet..waarom zo’n keuze? (Met in het achterhoofd al die ervaringen met LPF, VNL etc, etc..)

    3. Itsme

     Als je het hele vraag en antwoord stukje leest zie je dat Otten een gefrustreerde aandacht h**r is die nu ook wel wat aandacht wil. Hij zegt het nog net niet rechtstreeks.
     En negatieve aandacht is ook aandacht, zie wilders. Hoop dat Baudet dit positief kan ombuigen, en ik hoop dat hij de kans krijgt om te regeren, want slechter als nu kan bijna niet, stelletje leugenaars en dieven, braak….

     1. Saskia Haan

      Wat ik lees is dat Otten bij de selectie van kandidaten ook heeft geselecteerd. Daar zullen ook veel ‘eigen zieltjes’bij zitten. Vrienden in privé, kennissenkring, mensen uit bedrijfsleven waar hij zaken mee deed. Op zich logisch, want dat zijn de mensen die je kent en je kent hun visie.. Stel dat hij nu vele vrienden op plaatsen heeft in Provinciale Staten, hij heeft het stilletjes kunnen uitbouwen. Kent Baudet alle vrienden van Otten? Dat zal Otten niet vantevoren zeggen, want dan krijgt het zo’n nepotistische kansloosheid gehalte..dat verzwijgt Otten..En zonder dat Baudet het door heeft heb je al mollen in je partij..het zal toch niet zoiets zijn?

     2. Vit

      @Saskia de Haan

      Heel goed geanalyseerd, ergens ‘rammelt’ er iets.

   2. RPML

    De VVD doet vandaag precies hetzelfde: de koers laten veranderen door iemand uit het eigen nest; uiteindelijk gaat het om stemmers binnen te houden of hengelen.

    telegraaf.nl/nieuws/3473690/volgens-dijkhoff-moet-roer-om-bij-vvd

    1. Saskia Haan

     Met dit verschil dat Otten geen partijleider is en geen fractievoorzitter tweede Kamer en op dit moment ook geen fractievoorzitter EersteKamer..Dat is veel macht voor iemand die nu nog niets is..

     1. RPML

      Otten is mede-oprichter van het FvD en altijd de strateeg op de achtergrond geweest en Baudet het gezicht; vergelijk het met Duijvendak en Klaver

   3. Itsme

    IDD

   4. Meriadoc Brandebok

    Ries schreef: “Omdat Otten enkele kritische opmerkingen plaatst jegens Baudet,’ziet hij het ineens goed’.”

    Nee, hij ziet het goed, omdat hij gelijk heeft.

 7. Fortiori

  Baudet draait om de hete brei heen. Wel de gloedvolle toespraken maar als het er op aankomt manouvreert hij zich in een positie waarmee het vormen van een college een onmogelijke zaak wordt met de overige partijen. De FvD stemmers staan in de kou. Als het zo doorgaat is hij geen blijvertje en al helemaal niet de MP (mr.Hiddema’s belofte) die baan breekt. De renaissance vloot
  ligt nog in de haven.

 8. ikweetwatikwil

  Links: Wees goed voor een ander ten koste van je zelf. Rechts: Wees goed voor jezelf dan kun je goed zijn voor een ander.
  Stem PVV of FVD

  1. Ries

   Mooi gesproken. Wie zichzelf niet eert, wordt door de ander beschouwt als ‘niks weerd’, oftewel een useful idiot!

 9. PMG

  Jammer dat Otten zo dom is zijn mening te ventileren aan de media, een partij in opkomst moet schouder aan schouder staan en verschillen binnenshuis oplossen. Nu lijkt Otten de slag reeds verloren te hebben met zijn eigen agenda. Zoals hier gemeld door Gekko is het succes van het FVD tot nu toe te danken aan het publieke optreden van Baudet en Hiddema. Ongetwijfeld heeft al het harde werk achter de schermen daaraan als basis gelegen maar de kiezer kijkt naar het plaatjeen dat plaatje is niet Otten. Hopelijk wordt dit snel geregeld en zeilt de vloot verder.

  1. Saskia Haan

   Als ik dit lees
   https://www.nrc.nl/nieuws/2019/04/19/tweede-man-van-forum-henk-otten-baudet-trekt-de-partij-te-veel-naar-rechts-a3957609

   U heeft de partij samen met hem opgebouwd. Een advies van u zal hij toch niet negeren?

   „Alles kan. Maar ik heb zelf geleerd: spit in private, praise in public. Reken maar dat dat bij ons gebeurt.”

   Dus dhr. Otten denkt dat ‘private’ hetzelfde is als ingaan op de NRC en daar alles privé vertellen.. Ik denk met dit alles dat FvD politiek niet meer te redden is. Veel mensen die FvD hebben gestemd zullen dit niet leuk vinden. Ik ben het eens met Korporaal Monty..en ben het niet in alles oneens met anderen..ben hier pas, maar las wel mee.. Geert Wilders heeft beter partij-concept. Niet ideaal, maar het minst slecht van allemaal.. Kiezers die weggegaan zijn bij de PVV en dit keer FvD stemden, omdat ze graag bij een winnaar willen horen, uiteindelijk weer terug zullen keren naar het pure duidelijke geluid van de PVV. En ik kan deze mensen wel begrijpen. Ik heb niets tegen FvD op veel punten, maar wat heb je aan een imploderende partij..? Ben blij met de PVV als back-up… Stel je voor: iedere PVV had FvD gestemd.. dan was PVV weg geweest ..en uiteindelijk FvD ook, dan is alles weg.. wat zullen die ‘andere’ partijen als VVD, CDA dan blij zijn..PVV is veilige haven, die hebben 10 jaar ervaring..en ja er gaat wel eens iemand weg, wegens bepaald gedrag, dat zie je in alle politieke partijen. Mensen die zeggen: de PVV is niets want ze bereiken niets en daarom FvD gestemd, die zien nu toch ook dat FvD in feite niets bereikt…kortom ‘het niets bereiken’ is niet de schuld van PVV of haar handelen of gedrag, dat is gewoon zoals het gaat in de politiek, je bent minderheid..kennelijk moeten nog meer mensen het nut in gaan zien van de PVV, dat zal zeker eens komen..

   1. Peter Oudshoorn

    Scherpe blik. Bravo Saskia Haan.

   2. Rien Noppen

    Ik denk inderdaad dat Wilders zich in de handen wrijft.

 10. Isengrijn

  Henk Otten kan natuurlijk ook gewoon weggaan bij FvD.
  Als het aan mij ligt mag FvD nóg veel rechtser worden. Véél rechtser!

  1. Korporaal Monty

   “Als het aan mij ligt mag FvD nóg veel rechtser worden. Véél rechtser!”

   Je bedoelt dus ‘Extreem Rechts’.

   1. Isengrijn

    Extreem rechts zou ik persoonlijk prima vinden, @Korporaal Monty.
    Maar dat is nu niet echt realistisch. Laten we eerlijk zijn.

    1. Korporaal Monty

     Extreem rechts, extreem links.
     Moslim extremisten.

     Alle extremisten leveren alleen maar ellende op.
     Als jij dat persoonlijk ‘prima’ vind zegt mij dat genoeg.

   2. Bosche draak

    Dat maak jij er van, kletsmajoor
    Tussen gematigd rechts en extreemrechts zit nog genoeg speling.
    En wie zegt dat dat ook gebeurt? Omdat een dikkop in 3-delig pak het zegt?
    Eerst zien dan geloven…

 11. Marius Feenstra

  De gevestigde orde zal alles wat van hun standpunten afwijkt van Racisme betitelen.

 12. Beukman

  Otten erkent ook wat verstandige mensen op DDS ook al hebben gezegd: Baudet blaast voortdurend op zijn “dog whistle”: hij geeft de nationalistisch blanke beweging seintjes: “Jullie horen erbij”. Met name in zijn beruchte speech van een paar weken terug was dit voor de oplettende luisteraar goed te horen.

  Dat die seintjes ook werden opgepakt, bleek uit een bepaald soort reacties hier op DDS van een bepaald soort reageerders, die zoals gebruikelijk een houding van kritiekloze onderworpenheid koesteren jegens hun leider.

  “Niet doen”, zegt Otten via dit interview tegen Baudet, “want wij zijn niet nationalistisch rechts maar conservatief rechts, en met dat gepiep op je hondenfluitje vervreemd je juist die laatste groep van ons.”

  Otten is het verstandige en pragmatische broertje van Baudet. Otten wil de partij nu zodanig hervormen dat deze zonder Baudet ook bestaansrecht heeft. Of de lichtelijk narcistische dromer Baudet dit gaat toestaan? Het worden interessante tijden voor FvD.

  1. Crassus

   Hr. Beukman, ik breng in herinnering DS70, een rechtse PvdA afsplitsing en minder lang geleden LPF. Hoe is het hen vergaan ? Mijn gevoel zegt dat Baudet niet de man is voor FvD. Een partij die afhankelijk is van 1 persoon is het niet.

   1. Joop Klepzeikert

    Toch gek dat FvD juist door Baudet en Hiddema zo hard groeit. Niet door slappe linkse figuren als Otten. Dat soort zal de partij alleen maar schade toebrengen. De FvD wil juist wat Baudet en Hiddema doen en zeggen. Daar heeft men bij de provinciale staten verkiezingen op gestemd. Niet op een linksere koers, zoals Otten wil.

   2. Beukman

    @Crassus
    Mogelijk is Baudet zelfs helemaal niet geschikt als politicus. Een politicus moet bereid zijn om vuile handen te maken, zeker in Nederland waar naar concensus moet worden gezocht. Op het moment dat de man op aarde neerdaalt en met zijn poten in de modder komt te staan, zullen we zien of hij geschikt is voor het vak.
    Dat hij meer zichtbaar zijn macht moet gaan delen zoals Otten zegt, zal hem ook nog zwaar vallen.

    1. Rien Noppen

     Klopt, in het Nederlandse polderlandschap kun je politiek alleen resultaten boeken als je van nature gericht ben op draagvlak en bereid bent water in de wijn te doen om iets te bereiken.
     Het was al langer duidelijk dat Baudet die instelling en het daarbij behorende politieke talent mist. De narcistische romanticus is gericht op het eigen persoonlijke profiel en het doordrukken van zijn eigen wereldbeeld. Dat wereldbeeld is moreel discutabel maar ook obsoleet. Vooral dat laatste gaat het FvD opbreken, het is een retro-beweging dat harde feiten, zoals de globalisering en de klimaatproblematiek botweg ontkent. De verstandige (rechtse) kiezer prikt daar doorheen.

     1. Beukman

      @Rien
      NRC:
      Voor en na de verkiezingen stelde Baudet drie eisen aan samenwerking met het kabinet: de Klimaatwet moet van tafel, het Marrakesh-pact over migratie moet worden opgezegd en drie bewindspersonen moeten worden vervangen: de VVD’ers Eric Wiebes en Mark Harbers, Kajsa Ollongren van D66.

      Met dergelijke onrealistische eisen lijkt FvD zich willens en wetens bij voorbaat buitenspel te zetten. Om uiteraard daarna een cordon sanitairtje te doen.

  2. Rien Noppen

   Otten zal zien dat er rechts van de VVD en CDA een flinke electorale ruimte is ontstaan door de regeringsdeelname van die partijen die hen naar het centrum trekt.
   Hij zal ook zien dat de wereldvreemde bellenblazerij met geur van racisme van Baudet zal beletten dat die ruimte wordt benut.

   Baudet lijkt me te eigenwijs en te narcistisch om zijn stijl en inhoud aan te passen.

 13. Joop Klepzeikert

  Hoog tijd om Henk Otten eruit te gooien dus. Slappe middenpartijen hebben we al genoeg. Mensen stemmen FvD omdat ze het enige alternatief op rechts zijn.
  VVD en CDA zijn al lang niet rechts meer en PVV is dat nooit geweest.
  FvD doet het goed in de peilingen omdat Baudet en Hiddema het goed doen. Niet omdat Otten daar tegenin gaat.

  1. Rien Noppen

   Zo mag ik het zien, Klepzeikert, laten ze die Otten er uit gooien zodat die een nieuwe partij kan vormen voor rechtse mensen met gezond verstand.

   Rutte heeft een mooi weekend.

   1. Joop Klepzeikert

    Ga je lagere schooltje toch eens afmaken joh, zwakzinnig linkse kneus.
    Jouw gebrabbel raakt kant nog wal, dus ga ik ook niet op in.

    1. Dik

     @Joop: Doe jezelf en anderen een plezier en negeer dat schuim. Hij vindt het namelijk prima, zolang je maar reageert, hoe je reageert maakt hem niet uit.

    2. Beukman

     Het was gewoon een rake opmerking van @Rien, @Joop. Daar moet je wel tegen kunnen. Ik dacht niet dat jij Ouderling Dik nodig hebt om je te beschermen gevaarlijke meningen.

     Otten heeft in dat interview de vinger op de zere plek gelegd: Baudet manoevreert met zijn boreale shit onhandig weg van het gat dat op rechts onstaan was. Lees ook de link in dat stuk naar Melvin Schuts bijdrage hierover. Heel verhelderend.

     1. Bosche draak

      En een kapotte klok geeft ook twee keer de goede tijd aan, voor de rest is het nog steeds een prul, Rien-debiel is voor de rest een strontvervelende dwarsligger.
      Ga jij nou het handje van Noppenkop lopen vasthouden? En dan iets zeggen van anderen?

     2. Dik

      @Bosche draak: Twee handen op één buik, ze doen het erom.

      #negeren

 14. ikweetwatikwil

  Wilders is zo gek nog niet. Stem PVV en je weet wat je hebt. We weten waar de partij voor staat, daar wordt niet aan geknabbeld. De mensen vlak bij Wilders weten ook wat ze doen. Alle respect.

  In nieuwe partijen zijn er altijd leden die aan de macht willen, kijk LPF en nu FVD. Jammer.

  1. Joop Klepzeikert

   Wilders is inderdaad ook geen slecht alternatief, maar voor velen, zoals ik, sociaal economisch veel te links. Daarbij ook veel te veel op moslims gefocust, waardoor hij de andere crimigranten vaak over het hoofd ziet.
   Baudet en Hiddema zien dat gelukkig breder en zijn flexibeler. Als een Nexit er niet inzit, dan maar van binnenuit de EU slopen.
   Wilders houdt helaas teveel vast aan wat hij wil. Ook als dat totaal onmogelijk is.
   Otten moet of teruggefloten worden of nog liever, eruit gegooid worden. Zo’n stoorzender is alleen maar schadelijk voor FvD.

  2. Isengrijn

   Kun je misschien uitleggen wat de PVV en/of Wilders na zoveel jaar bereikt hebt?
   Afgezien van een hoop geschreeuw, uitlokken, zuigen en vooral boze zandmensen nóg bozer maken, kan ik niets bedenken.

   1. Saskia Haan

    Wat er bereikt is zien we niet denk ik. Als de PVV er niet was geweest, waren er in Nederland veel meer Moskee-en geweest.. dat we die toename niet zien, is te danken aan de PVV ..zonder PVV had het hier al vol gestaan met die dingen..In ieder geval heeft de PVV de Nederlanders een klankbord gegeven en hoop: er is nog een weg terug. Ik vraag me wel eens af waar was Baudet 10-20 jaar geleden? Welke partijen heeft hij gestemd? Zal het VVD zijn geweest..? Ik hoor hem amper over Pim Fortuyn, zal zich daar niet voor ingespannen hebben.. dat kun je ook zeggen van Wilders, want was toen nog VVD-er.. (Telkens komt de link met VVD weer naar boven) is dat de reden van het ‘niet-doorbreken’? En moet er nog iets anders bij? Iets los van de VVD-link?

    1. Rien Noppen

     Door de PVV is er geen enkele moskee minder gebouwd. Wel zal hij de buitenlandse steun voor de bouw van moskeeën zeer hebben gestimuleerd. Ze zijn door de PVV dus wel groter geworden.

     1. Saskia Haan

      Heeft u hier bewijzen voor? Hoe kunt u iets bewijzen wat er niet is? Ik zeg eerlijk dat ik geen bewijs heb voor het minder toenemen, maar ik vermoed het wel..

     2. Dik

      @Saskia Haan: Je faciliteert een zuigtrol!

   2. Joop Klepzeikert

    “bereikt hebt” is niet bepaald goed Nederlands te noemen.
    Wat hij bereikt heeft is dat de discussie over massa-immigratie en steeds meer gratis geld naar die klaplopers niet volledig in de doofpot geduwd zijn.
    Daarnaast doet PVV ook heel veel voor dierenwelzijn en onderwijs.
    Dat jij en andere dom linkse kneuzen dat niet willen zien zegt niets over de PVV.
    Dat FvD het beter doet heeft er vooral mee te maken dat men hoopt dat die wel tot het partijkartel door zullen dringen. Helaas blijkt uit dat nu ook ijdele hoop geweest.
    Zolang nieuwe partijen aan de rechter kant van het partijkartel geen absolute meerderheid halen zullen ze buitengesloten worden.

    1. Isengrijn

     Joop Klepzeikert:

     “…”bereikt hebt” is niet bepaald goed Nederlands te noemen…”

     Mijn welgemeende verontschuldiging, Joop. Ik drukte op ‘plaats reactie’ voor dat ik er erg in had.

     “…Dat jij en andere dom linkse kneuzen dat niet willen zien…”

     Houd het leuk, Joop. Schelden is te makkelijk.
     Tss… mij links noemen. Tjonge jonge.

 15. Saskia Haan

  Thierry Baudet zegt : Ik wil Nexit
  Otten zegt: Ik wil geen Nexit
  Mag de echte FvD-er opstaan?

  ( beetje Wim Kan -achtig: mag de echte christen opstaan?)
  Dit is op z’n minst verwarrend.. Wat weet ik van FvD eigenlijk in concreto? Ik vind het nog vager dan een polis van een Ziektenkostenverzekeraar. Hoe zou het volgende FvD Partijcongres gaan? Je hebt partij-democratie..dus straks duizenden meningen, die haaks op elkaar staan, een fijne boel zal het niet worden..Ik vind het diep triest dit alles..maar als het zo gaat dan is FvD politiek al dood .. Wat coalitieonderhandelaars zeggen bij GS-College onderhandelingen in Zuid – Holland? Die worden bevestigd in hun vrees ( of het nu gespeeld is of niet) FvD spreekt met meer dan twee monden.. te onzeker, té instabiel…FvD heeft meer tijd gehad dan Wilders en Pim Fortuyn en die zijn/was/waren zelfs beter.. Een klap voor de kiezers, die kozen en toch iets anders voor ogen hadden..

  1. Henk Albarda

   Beste Saskia, Thierry Baudet, Henk Otten en FvD habben uw vraag enkele weken geleden beantwoord. FvD wil in alle rust ter zijner tijd een referendum of Nederland wel of niet in de EU blijft. Persoonlijk ben ik inmiddels voor Nexit, Thierry Baudet zou ook voor Nexit kunnen zijn, Henk Otten is beslist tegen Nexit. Het overgrote deel van FvD is beslist tegen de doodstraf, ik ben overtuigd voorstander van de doodstraf. Ik ben kiezer en lid FvD omdat 60 – 70 % van programma plus uitspraken TB, TH en HO mijn mening verwoorden.

   1. Heinz

    @Henk,..doodstraf ? Wie gaat dat doen, weer een ander zeker. Overtuigd nog wel. U kunt in de leer bij Saoudi Arabie, Iran. Beste broeders wat dat aangaat. Over het andere zal ik het maar niet hebben, een angstige mening houdt u er op na.

   2. Saskia Haan

    Met het antwoord van FvD kon ik niets..Een referendum wat niet zal komen. Dan verschuilt FvD zich achter een referendum, wat nooit komt. Dat vind ik een loze belofte..Misschien dat dit FvD antwoord al wat gekunsteld is opgesteld, om het verschil tussen Thierry Baudet en Otten beter te kunnen sussen en verzachten..en beide een kans kan geven ‘zich eruit te kunnen praten’ Het voelt bij mij minder prettig dan bij PVV, die zegt duidelijk: Nexit! Ik ben niet tegen punten van FvD, blij dat Thierry Baudet en Hiddema er zijn, maar wat is inhoudelijk die 60% tot 70% waard, als de éne FvD-er zegt Ja en de ander over zelfde punt: Nee ! Er zijn ook genoeg punten die vallen niet onder referendum…ik bedoel FvD kan zich niet verschuilen achter referenda als die er niet komen ( dat zie ik als feit) en is dus een smoes..om niet expliciet te zijn..hoe denkt FvD bijvoorbeeld over vergoeding van Ivf-behandelingen in Basispakket ? ( Er zal geen referendum over komen) Als ik het vraag in email of aan politicus FvD: krijg ik het antwoord: Dat is lastig, we moeten deze vraag nog bestuderen..Ik worstel hier mee..kiezers willen vooraf, vóór referenda indien wel referenda een partijstandpunt en dat wordt op deze manier niet bereikt.. vind ik jammer..

 16. Henk Albarda

  Aangezien het interview mn in het NRC is verschenen, neem ik de ‘inhoud’ met een hele grote korrel zout.
  Sinds een persgroep met Petertje van Meurs (lid SP, voorstander 1 partij staat) vele, vele jaren geleden oa NRC overnam, is het de fanclub van oa de heer Noppen en Meriadoc Brandebok geworden. Tenminste 2 columnisten zijn fundamentalistische moslims, die daarover nog oneerlijk zijn ook. Ik stel dat het een eerste zet op weg naar aanvullende kiezersgroepen is.
  We konden erop wachten dat Dijkhoff in opdracht rutte zijn volgende halve waarheden zou verspreiden, zie vandaag, 20 april, digitale Telegraaf.
  Hieronder wordt terecht gesteld dat zonder Thierry Baudet en Theo Hiddema FvD niet zo op gang was gekomen, als gebeurde. Op 1 punt had de communicatie beter gekund, duidelijk zijn over de Formele betekenissen van boreaal, zijnde oa ‘verlicht’ ‘Noordelijke verlichting’. Zoals iedereen hier weet, is ‘verlicht’ de soort samenleving waarin ruimte is voor homos ea, de vrouw in alle vrijheid haar plaats kan claimen, de burgers elkaar onderling redelijk met rust laten over ideologie (ik stel dat alleen christendom en joods de basis van Europa is, moslims kwamen pas na 1965 nadrukkelijk in beeld en zijn zich behoorlijk gaan misdragen) en we relatief vrij zijn in de economie vraag en aanbod elkaar te laten vinden. De redelijk recent verzonnen betekenis die oa de heer Noppen graag gebruikt, ‘blank’ is slechts een informele betekenis.

  1. poldi

   +++++

  2. Saskia Haan

   Dus het interview is een leugen? De antwoorden zijn verzonnen? Ik geloof dat eerlijk gezegd niet..Indien wel, dan komt er vast wel een reactie van de heer Otten. Ik hoop dan niet in een krant maar op de website van FvD. Is er al een reactie van Thierry Baudet? Hij zal toch niet een reactie in een krant geven? Er is toch een FvD website..?

  3. Rien Noppen

   ” neem ik de ‘inhoud’ met een hele grote korrel zout.”

   Als de inhoud niet klopt dan neem ik aan dat Otten zich zal verzetten tegen de weergave.

   Zolang hij dat niet doet mag je uitgaan van de betrouwbaarheid.

 17. Henk Albarda

  Aangezien de media overwegend links zijn (mijn standpunt gebaseerd op ervaring sinds 2004), kunnen we nog vaak artikelen verwachten over ‘ruzies’ binnen FvD. Intussen blijf ik verwachten dat op een moment de heer Noppen, Meriadoc Brandebok en nog enkelen (Regina heeft geen verstand) op een opbouwende en inhoudelijke manier zullen reageren. Deze personen (of robots?) zullen er vast geen genoegen in hebben meer kiezers en leden voor FvD te werven?

  1. poldi

   +++++

 18. Meriadoc Brandebok

  Grote goedheid, wat een kritiekloosheid hier.

  Het lijkt wel alsof Baudet wordt beschouwt als de nieuwe messias. De heilige Thierry is boven alle kritiek verheven.

  1. Beukman

   @Meriadoc
   Het zal voor de kritiekloze aanhangers ook knap lastig worden als straks de heilige Thierry begint te schuiven.

   1. Meriadoc Brandebok

    De vraag is of Baudet dat zou doen? De man is een narcist, maar het zou natuurlijk kunnen dat hij bakzeil haalt.

  2. Catalaanse kok

   Zouden de kritieklozen in de gaten hebben dat de aversie tegen Otten stukken minder is?

   1. Meriadoc Brandebok

    Hoe bedoel je?

    1. Catalaanse kok

     Ik denk dat op termijn met de visie Otten meer door het FvD bereikt kan worden.
     De klakkelozen zijn blind voor deze kans.

     1. Meriadoc Brandebok

      Correct.

   2. Beukman

    @Kok
    Hun spagaat is dat Otten – dixit Baudet – onvervangbaar en onmisbaar is voor de partij. Hoe gaan de discipelen dit hun werkelijkheid in framen?

    1. Rien Noppen

     Otten heeft Baudet in een lastige positie gebracht door hem op twee hoofdlijnen van het beleid (Nexit en volksnationalisme) te laten vallen. Baudet staat voor het dilemma voet bij stuk te houden en daarmee een splitsing te veroorzaken of water bij de wijn te doen waarmee hij zeer aan geloofwaardigheid zal inboeten.

     Het zal wel draaien in een emmer snot worden; Baudet toonde al eerder flexibel te zijn in zijn standpunt en taal.

     1. Meriadoc Brandebok

      Ja, hij zal er wel een referendum over gaan houden. 🙂

  3. Rosasolis

   @Meriadoc Brandebok. Inderdat zielig is het dat er zoveel verloren schapen zijn,
   de echt geloven dat Guru Baudet werkelijk Nederland gaat redden…van wat?
   Wij moeten ons dankbaar zijn dat wij niet in Groot-Brittanie leven. Volgens de berichten die ik van vrienden krijg, is de armoede al heel erg, en is aan het stijgen. Velen zijn werkeloos.

   1. Meriadoc Brandebok

    Precies.

   2. DeBruijn

    @ Rosasolis

    Groot-Brittannië heeft een enorm probleem en dat is niet eens de Brexit. In de grote steden zijn er wijken waar je al blanke niet meer welkom bent. En je hebt de Pakistaanse (moslims) Grooming gangs, die het alleen op blanke Engelse meiden heeft voorzien. Duizenden en duizenden meiden zijn geronseld, aangerand, verkracht en zelfs verhandeld als seksslaven. De media en politie heeft het jaren lang verzwegen, omdat zij bang waren dat het nieuws negatief zou overkomen op de moslimgemeenschap en hebben daarmee het leed van duizenden meiden doorlaten gaan. Nu in Rotterdam gebeurd het ook al, door jongeren van bepaalde bevolkingsgroepen die meiden verkrachten. Politie en hulpverleners weten geen raad met die jongens, want die hebben van huis uit totaal geen opvoeding gehad hoe met vrouwen om te gaan en zeker niet met vrouwen die niet tot hun groep behoren. Heel angstig.

    Het is te verschrikkelijk voor worden. Zoek er maar eens iets over op. Maar ook in Birmingham, waar moslims eisen dat diversiteitslessen van school gehaald worden en het hen nog lukt ook. En zei roepen op dat zij niet rusten tot alle scholen vrij zijn van die lessen.

    London heeft telt meer moorden dan New York op het moment en de burgemeester laat het gebeuren. Jongeren van 14 jaar die elkaar neersteken is heel gewoon geworden.

    En iedereen die er iets van zegt, die wordt aangevallen door de overheid, media en internet bedrijven. Tommy Robinson is er een van, die heeft nooit iets racistisch gezegd, maar is met druk van extreemlinkse en moslim-organisaties van elk platform afgegooid op internet. Je hoeft het niet met hem eens te zijn, maar er zijn machten aan het werk die alle oppositie in de kiem smoren.

    1. Korporaal Monty

     Toch zijn er mensen hierop dit forum die ervan overtuigd zijn dat het in Nederland nog slechter gaat.
     Zij kunnen zich geen land voorstellen waar het slechter is dan in ons land.

     Het valt dus best wel mee in Groot-Brittannië.

     1. DeBruijn

      @ Korporaal Monty

      Zo slecht gaat het hier niet, maar we moeten wel er voor zorgen dat de democratie en vrijheden overeind blijven, want dat is geen gelopen zaak.

      Als we er nu niet voor opstaan, dan zullen we de zure vruchten ervan plukken over enkele decennia.

    2. Rosasolis

     @DeBruijn. Het wordt steeds erger met de islam. Niet alleen in Groot-Brittannie. Maar overal in de hele wereld. Vorige week hebben ze 5 bussen in gijzeling aangehouden, en in koele bloed 20 mensen uitgekozen, en zomaar hen dood schieten. Vandaag is het nog veel erger in Sri-Lanka. Na een massale aanval op kerken en hotels zijn meer dan 150 toeristen en kerkgangers ook dood geschoten. En meer dan 400 zwaar gewond liggen in ziekenhuizen.
     De islam is inderdaad een wrede geloof. Jaren geleden heb ik de koran in het Engels gelezen, na de ramp van 9 – 11. Een zeer primitief collectie van wrede boodschappen. Het probleem is dat geen westerse land kan iemand dwingen het land te verlaten, die in die land werd geboren, wegens hun religie.

 19. poldi

  Zeer onbegrijpelijk deze dolk-in-de-rug actie van Henk Otten.
  En dat terwijl FVD zeer goed ligt in de peilingen en alleen nog maar kan groeien.
  Of zou…dit met medeweten van Thierry Baudet zijn gedaan om zij boreaalse uitspraken te ontkrachten om zo nog meer kiezers uit het midden naar zich toe te halen.

 20. Catalaanse kok

  Er is hier op DDS, waar veel klakkeloze volgers ronddwalen, een splitsing gaande tussen discipelen en kritische volgers.
  Van de discipelen weten we hoe makkelijk ze achter een nieuwe messias aanlopen.
  Deze discipelen geven ook direct de schuld aan links.
  De kritische volgers steken hand in eigen boezem.
  Ben benieuwd wie aan het langste eind trekken.

  1. Rien Noppen

   “Deze discipelen geven ook direct de schuld aan links.”

   Ik las al dat de schuld ligt bij het ‘extreem-linkse NRC’.

   🙂

 21. fanof43

  Helemaal juist, heer Otten. Juist het narcistische en wereldvreemde gedrag van Baudet en, in mindere mate, Hiddema, weerhield mij uiteindelijk ervan FvD te stemmen. De volgende stap is het democratischer inrichten van de partijstatuten. Nu zijn de bevoegdheden dictatoriaal (ledeninbreng ontbreekt), nog afgezien van het feit dat de statuten tegenstrijdigheden vertonen en redactioneel niet mooi zijn.

  1. Gekko

   Met Otten wordt het Forum gewoon VVD 2.0. Een verlichte liberale versie, met hang naar vage idealen die we nu ook al bij het CDA en GroenLinks vinden.

   1. Gekko

    Overigens was er al eerder een conflict met Otten. Diverse leden kwamen tegen het dictatoriale gedrag van Otten in opstand. En eisten zijn vertrek. Dat was in februari 2018.

    Baudet en Hiddema gingen toen achter Otten staan en de opstandelingen werden geroyeerd. Achteraf was het beter als zij Otten was gewieberd. Want die blijkt een onruststoker. Nu Otten in de senaat gaat zitten, komt zijn ware aard echt boven.

    1. Beukman

     @Gekko
     Baudet zei onlangs nog dat Otten onmisbaar en onvervangbaar is. Zonder Otten dondert FvD in elkaar.
     Verder heeft Otten gewoon gelijk, dus wat is eigenlijk je probleem?

     1. Gekko

      Ik heb geen probleem. Maar het FvD krijgt een probleem, met Otten. Baudet en Hiddema zitten nu met de gebakken peren. Ze kunnen Otten nu niet meer laten vallen. Want die zit over 2 maanden in de Eerste Kamer. En ik zie die bolle er toe in staat om als senator over te stappen naar de VVD. Zo’n type is hij wel.

      Wist je dat Otten ook lid is geweest van de LPF? En daarvoor van de VVD? Een opportunist pur sang dus.

     2. Beukman

      @Gekko
      En Baudet heeft PVV en VVD gestemd. Maakt hem dat tot een opportunist?
      Het is voor een partij heel gezond als er intern wordt gediscussieerd over verschillen van mening. Het is ook geen ramp als dat naar buiten komt. Mijn nieuwsgierigheid gaat vooral uit naar de blinde volgelingen: hoe zullen zij reageren?

      Otten en Baudet zijn in sommige opzichten elkaars tegenpolen. Daarmee zorgen ze voor evenwicht. Ze zullen beiden begrijpen dat wie van de wip springt, de ander keihard zal laten stuiteren.

     3. Gekko

      Beukman, er is nog wel een flink verschil tussen stemmen op een partij of er lid van zijn.

      Otten is een vertegenwoordiger van het ‘zielloos pragmatisme’. Zo noemt Henk-Jan Prosman deze liberale stroming, die evengoed bij D’66, VVD als bij de realo’s van de PvdA te vinden is. Daar ben ik het helemaal mee eens. Lees Prosman’s artikel hierover op The Post Online (TPO). Die kant moet het Forum voor Democratie niet op.

     4. Beukman

      @Gekko
      Dank voor de info.
      Ik heb nu een stuk op TPO van vandaag gelezen van deze Prosman. Het is nogal paranoïde allemaal. Alleen al het feit dat Prosman het framet als een “gecoördineerde aanval”. Alles wat NRC heeft gedaan is de tweede man van FvD interviewen, en hem een paar goeie vragen stellen.

      Prosman ziet achter iedere boom een vijand. Zo meent hij dat de aanwezigheid van een persvoorlichter “de indruk wekt dat er meerdere mensen in de partijtop zijn die een flinke koerswijziging willen.”
      Alsof het niet volstrekt gebruikelijk is dat zo’n man of vrouw meeluistert om eventueel een onhandige uitspraak meteen te corrigeren. Sterker nog, het duidt er eerder op dat Baudet geheel van de hoogte is van dit interview en er niet moeilijk over heeft gedaan.

      Prosman schrijft: “Otten geeft stem aan het zielloze pragmatisme dat juist ten grondslag ligt aan die politieke crisis.”
      Daarmee geeft Prosman expliciet aan dat hij een die-hard fan is van Baudet. Er zit nog van alles tussen blind idealisme en berekenend pragmatisme. Otten is gewoon geen puber die vol is van onuitvoerbare idealen, maar een volwassen man, verstandig ook heb ik de indruk, die met zijn partij iets hoopt te bereiken. En tja, dan is het nu eenmaal nodig om de teugels van je eigen idealisme nu en dan wat te laten vieren, want anders bereik je niks.

    2. Saskia Haan

     Daarom ook mijn vraag: Is de ( geld-donatie)macht van Otten zo groot, dat ze achter hem zijn gaan staan? De LPF was op een gegeven moment toch ook geldelijk afhankelijk van ??? Ik zal ff googelen…tijd geleden alweer..éne Ed Maas Vastgoedhandelaar.. Heeft Baudet PVV en LPF gestemd? Ik meende ergens in de herinnering te hebben staan dat hij dat juist niet heeft gedaan..

 22. Rud56

  Wat doet die Otten nog bij de FvD? Gezien zijn publieke kritiek én zijn volgevreten kpo past hij bij uitstek bij de VVD!

  1. Niet L niet R

   Perfect weergegeven!

  2. Beukman

   @Rud
   Nee hoor. Net als Baudet behoort ook Otten tot de Grachtengordelelite, hij is een typische FvD-er. Otten is belangrijk: zonder Otten geen FvD. De komende tijd zullen we meer van hem horen. Wen er maar aan.

   1. Peter Oudshoorn

    Met Otten is het FvD binnen de kortste keren een gewone, reactionaire kartelpartij. Deze dikkop zonder enig charisma moet zo snel mogelijk op het offerblok geslacht worden.

    Lekker: Otten-soep met balletjes.

    1. Meriadoc Brandebok

     Ik krijg inderdaad de indruk dat Otten Forum wil hervormen tot een professionele bestuurderspartij en dat is een goede zaak.

     1. Saskia Haan

      Bestuurderspartij zijn en dan vóór referenda zijn? Ik vind het wederom een tegenstrijdigheid binnen FvD dan.

 23. Hamer Sikkel

  Het Forum voor Democratie is een jonge partij en moet eigenlijk nog volwassen worden.
  Als iemand, nota bene mede-oprichter van het FvD, zijn kritiek op politiek leider Baudet ventileert in de NRC, zou men daar het best normaal op reageren.
  Thierry is toch niet zo ondemocratisch, dat hij zijn kameraad in de toekomstige senaat nu reeds zal gaan royeren.

 24. Rosasolis

  H. Otten vertegenwoordigd de FvD als partij voorzitter in de Eerste Kamer. Maar volgens een recente rapport heeft hij nu al veel klachten over Baudet en zijn beleid. De grootste klachten zijn: 1. dat Baudet wil alleen met een zeer kleine groep samenwerken. Hij beslist alleen over de koers van de FvD. Niemand anders mag met Baudet oneens zijn,
  binnen die FvD.
  2. Baudet heeft de FvD gedwongen om extreem- rechts te worden. Zijn speeches laten veel haat tegen minderheidsgroepen uitroepen. Ook heeft hij geen respect voor middenstanders, die hij “links” noemt.
  3. Baudet wil overkomen als een hoog-begaafde intellectueel. Hij gebruikt Latijnse worden en termen, die niemand begrijpt.
  4. De pseudo-intellectuele Baudet houdt niet van wat hij noemt “de Nederlandse Linkse Universiteiten”.
  Mijn eigen conclusie: Thierry Baudet is niets meer dan een copy-cat van anderen die
  eerder door extreem-rechts in de nieuws kwamen, of nog steeds van plan zijn om dat te doen: Hitler (Nazi-Duitsland), Stalin (Soviet Unie), Chaucescu (Roemenie),
  pa en dochter le Pin (Frankrijk), Orban (Hongarije), Erdogan (Turkije),
  Trump (Amerika). Hopelijk zullen steeds meer Nederlanders realiseren dat de
  Aurora Borealis kleur spektakel boven de hoge gebieden van Europa en Canada verschijnt alleen in RUSTIGE winter weer…maar nooit met wind of storm!
  En dat uilen geen lieve, schattig vogels zijn. Met hun hard roep, jagen ze kleine diertjes uit hun veilige nesten en schuilplaatsen.

  1. Saskia Haan

   Bij punt 4 (Le Pen) zou FvD-lijsttrekker Derk Jan Eppink tijdens EU verkiezingen hier problemen mee moeten hebben.. want Eppink zei: Le Pen is een brug té ver voor mij
   bron:
   https://www.trouw.nl/democratie/fvd-lijsttrekker-derk-jan-eppink-de-partij-van-le-pen-is-brug-te-ver-~a49055130/

   Wat me wel opvalt dat is dat bij elk TV interview Baudet er wel vlak naast zit om ergens toch controle te houden op uitspraken van partijgenoten.. Ik heb Baudet op TV in een interview nooit naast Otten zien zitten… Ik krijg intussen toch het idee, dat het niet botert tussen Otten en Baudet…. Ik zie zo’n Otten nog wel eens vertrekken met de FvD zetels… Ik vermoed zelfs wel dat hij bij Coalitiebesprekingen in Zuid Holland het een dikke eer vindt om met Wiegel aan tafel te mogen zitten ( Hij kikt kennelijk op eer, wil niet de ongelikte beer zijn, gezien zijn reactie dat de anderen niet de erkennining kregen bij overwinningstoespraak, dat doet hem pijn ergens..) en dat hij gewoon een advies om niet deel te nemen aan GS-college Zuid Holland van Baudet in de wind zal slaan.. ( Zo staat hij uit de wind en heeft hij de handen vrij) Ik kan het niet horen, maar ik denk dat beide heren elkaar vandaag wel hebben gesproken telefonisch… Baudet wilde vanmorgen geen commentaar geven..dat is de afgelopen weken wel eens anders geweest.., maar Otten lijkt me wel een baantjesjager… Als ze Baudet vragen naar wat er speelt zal het antwoord misschien wel zijn: “Ik vind dat lastig , net als antivaxers, dat is je vrijheid…oeps.. hemel, dus ook de vrijheid om tegen mij in te gaan, help, wat heb ik gezegd!” Ik benijd hem niet, ben benieuwd naar zijn reactie..misschien is ie aan het pianospelen en overdenkt het antwoord..

 25. Saskia Haan

  Is Otten groot donateur van FvD? Is FvD financieel afhankelijk van hem ? Het zal geheim zijn zulke informatie. Komt de gewone man in de straat niet achter ..Baudet zei: zonder Otten is FvD niks, Otten is onvervangbaar. Bedoelde hij het geld?

 26. Heras

  Ik snap werkelijk niet dat Otten nu pas zegt dat Baudet te rechts is. Had hij zich van tevoren niet kunnen laten informeren wat FVD wilde. Vreemde reactie zo vlak voor de verkiezingen..

  1. Saskia Haan

   Otten wilde het kennelijk niet vóór de verkiezingen zeggen. (Dus eerst onvolledig zijn, zwijgen, de zetelbuit binnen hebben..) en vervolgens wel eerlijk gaan doen en het zwijgen doorbreken. Ik zeg trouwens niet dat Otten allemaal gekke dingen zegt. Maar het is minimaal verwarrend..

 27. Godefroy France

  Ongeveer 1 jaar gelen had ik nog nooit van de heer Otten gehoord! SPLIJTZWAM???

  1. Beukman

   Dat ligt aan jou, @Godefroy, niet aan Otten.

   1. Saskia Haan

    Dat Otten onbekend is vind ik niet erg. Moet je eerst een BN-er zijn om in de politiek te mogen gaan of om politiek kritiek te mogen leveren bij de TV omroepen in Nederland.. Wat ik wel belangrijk vind, is dat mensen die en partij opzetten elkaar goed kennen.. en weet Baudet wiie Otten is en Otten wie Baudet is? Of Dat Hiddema ze kent, inhoudelijk.. ? Ze kennen elkaar nu 5-7jaar ofzo? Opvallend, dat is meestal ook de levensduur van huwelijks of vriendschaps relaties..dan ineens komt men achter de ware aard en de ware inhoudelijk visie op het leven en maatschappij van de partner.. liefde maakt blind..in dit geval politiek blind?

 28. Bes Tolen

  Er is niets bijzonders aan de hand. Otten zal de regie samen met Baudet en nog wat mensen meer met politiek zakelijke inbreng, voeren. Een scheiding van geesten zal er ongetwijfeld in een nieuwe partij zijn maar de grondslag van de FvD zal daaronder niet lijden. Dat valt wel te voorspellen gezien de kwaliteiten, die deze leiding heeft. Afvallers onder de leden zullen er altijd zijn. ik denk, dat positie van de kritische politieke beweging om de omvangrijke linkse uitwassen te bestrijden, sterker wordt dan eerder ooit het geval was.

  1. Saskia Haan

   Ik weet als ‘kiezer’ niet wat de grondslag is van FvD. Ik ben geen partijlid. Ik ben kiezer en als kiezer kies je als een klant in een restaurant op de menukaart. Ik lees: tomaten soep zonder prei en gehaktballen. Ik denk dat is fijn, dat wil ik eten..dus ik bestel.. bij de ober..en betaal vooraf ( contributie of stem in stemhok) de ober gaat naar de kok.. er is onenigheid in de keuken .. de kok (de strateeg) zegt: de prei komt er vanaf nu niet meer in en de gehaktballetjes ook niet meer, de ober ( het gezicht) accepteert dit en komt bij mij terug en zet bord tomatensoep voor mijn neus en zegt : het is nu Tomatensoep zonder prei en ballen geworden.. Ik vind dit als consument/klant niet leuk dan.. Het was beloofd, je betaalde je geld.. Ik zou niet meer terugkomen in dat restaurant.. Ze zijn rijker geworden, maar hun vertrouwen zijn ze kwijt. Ik heb moeite met het binnen een partij aanwezig zijn van tegenovergestelde standpunten, dat is geen geheel… tuurlijk later kan het één geheel worden, daarom begrijp ik ook niet dat mensen niet eerst gewacht hebben met hun stem op FvD en niet eerst de kat uit de boom hebben gekeken..nu kan het dus zo zijn, dat je iets anders krijgt dan het politieke menu aangaf, voor zover het concreet aanwezig was..

 29. Saskia Haan

  Otten is dus mede-oprichter van het FvD en altijd de strateeg geweest.

  Wat is nu de strategie achter zijn coming-out? Wie weet dit of kan dit uitleggen?

  1. Caro

   Genoten van je bijdrages, top.
   Baudet begon als een denk tank, referendum en daarna kwam fvd.in deze vind ik je vraagstelling niet recht doen aan.
   Wel gaaf je reacties te lezen, ga door hiermee!!

  2. Beukman

   @Saskia
   Dit is geen coming out; Ottens ideeën waren allang bekend. Zo heeft hij nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij tegen een nexit is. Baudet heeft zelf gezegd dat het toch moet kunnen dat er binnen een partij meningsverschillen bestaan en worden uitgesproken. Daarin moet ik hem voor één keer gelijk geven.

   Otten geeft in het interview expliciet aan wat de strategie is van het moment: hij vindt dat Baudet de partij stuurt naar blank nationalisme ipv naar rechts conservatisme. Voorbeelden geeft hij zelf.
   En verder zegt Otten dat het tijd wordt om de top te verbreden. Hijzelf zal dan ook zichtbaarder worden dan nu het geval is.

   Baudet is bestuurlijk een broekie, Otten is een volwassen vent die van wanten weet. Uiteindelijk is Otten de politicus, degene die met beide benen op de grond staat.

   1. Saskia Haan

    Bedankt. Ik vind die haaks op elkaar staande visie inzake Nexit best verwarrend. Waar ben ik als kiezer aan toe? Ik weet het niet bij FvD. En ik heb het op veel punten niet geweten. Ik deel de kritiek inzake blank nationalisme, ik zie de link niet. Boreaal, dat woordje..dat zou verwijzen naar de Noordsche Mensch? Naar een blank ras? Ik heb het er niet achter gezocht en Baudet heeft het ontkent..ik dacht het heeft te maken met een (politieke) klimaatterm. Een kloof tussen Noord en Zuid misschien ( Inzake monetair beleidverschil tussen Noord Europa en Zuid-Europa) Ik ben benieuwd wat er uitkomt. Otten mag dan met beide benen op de grond staan, maar vaak kom je dan niet vooruit. Ik kon nu nog zeggen tegen mensen: stem bij de EU verkiezingen PVV of FvD…samen de Nexit tegemoet, maar dat kan ik nu niet meer zeggen, want FvD is zwabberende op dit punt ..een stem op FvD biedt geen garantie dat het een geestdriftig strijden voor Nexit wordt.. Jammer ! bedankt voor uitleg.

   2. Gekko

    Quatsch, Beukman. Niet Baudet, maar Otten is politiek gezien een broekie. En een onruststoker. Vorig jaar had hij al mot met diverse FvD-leden. Toen gingen Baudet en Hiddema achter Otten staan. Daar zullen ze nu wel spijt van hebben.

 30. nienke

  Begint het gedonder nu al weer, stap er dan uit als het niet bevalt maar zeg niet zulke dingen doet de partij geen goed.

  1. toetssteen

   @nienke
   Mijn idee.

 31. Saskia Haan

  Het blijft trouwens oorverdovend stil vanaf de kant van Baudet en Hiddema. Hoe zien jullie dit? Ik hoop van harte dat ze er wel uitkomen. Baudet was laatst toch weer goed met zijn waarschuwing dat Syriërs straks 5 jaar hier zijn en recht hebben op verblijfsvergunning ( De PVV heeft dit ook gemeld, het kwam niet in het nieuws, dus ook op dit punt zit ik goed bij de PVV, in feite op dit punt dezelfde politieke verzekeringspolis) Hiddema weer sterk op punt van de gelukszoekers, uitgeprocedeerden: Geef ze de keuze, vrijwillig vertrekken of je gaat voor onbepaalde tijd de gevangenis in, we zullen zien wat ze doen… En tegelijkertijd denk ik…je betaalt als belastingbetaler wel voor die jarenlange gevangeniskosten, dat gaat me eigenlijk té veel kosten.., dus is er nog iets beters te verzinnen.. ( Je kunt denken aan doodstraf of je zet ze in Polen in een gevangenis of taakstraf in ander land..) Ik denk dat er zelfs nog wel ruimte is voor meer partijen in Nederland, die eigenlijk hetzelfde willen als PVV en FvD , maar die toch nog weer een ander accent leggen..zouden die mensen nu juist die mensen zijn die thuisblijven ( 45% thuisblijvers) ik denk dat er nog wel een paar partijen bij kunnen en dan opgeteld kun je de hoofdpunten pas bereiken..er is nu te weinig keuze op de politieke menukaart.. ik lees steeds links en rechts, maar het gaat om inhoudelijke punten..als er een links partij zou zijn, die zegt: grenzen dicht, uit de EU..zal ik niet zeggen: wat een knudde partij.. er zijn genoeg linkse economische kiezers, die geen PVV of FvD stemmen, maar op de hoofdpunten net zo denken.. Ik vermoed zelfs dat als zo’n partij meedoet dit niet eens schadelijk zal zijn voor FvD en PVV… ik vergelijk het wel eens met al christelijke stromingen binnen CDA .. en dan daarbuiten CU en SGP..ze gaan voor hoofddoel ‘god ‘, maar ze zitten niet in dezelfde partij..want de één is harder dan de ander op bepaalde gebieden, maar van God blijf je af ( Lees ipv God bijvoorbeeld Nexit of Grenzen dicht)

  1. Rien Noppen

   “Het blijft trouwens oorverdovend stil vanaf de kant van Baudet en Hiddema.”

   Tja, Baudet zal moeten inbinden en dat valt hem vast zwaar.

   1. edoc431

    rioolrat denkt dat baudet gaat inbinden hahahahaah ja dat denk ik ook hahahaah

    1. Rien Noppen

     Ik heb liever dat hij helemaal niet inbindt, edoc, en in de politieke woestijn verdwijnt.

 32. Evil Zorro

  Otten probeert zichzelf naar voor te schuiven omdat jaloezie toeslaat. De man heeft geen charisma en is eerder een grijze muis. Hij houdt zich beter gedeisd op de achtergrond, een rol die hem ligt. Succes doet rare dingen met mensen.

  1. F. Domela Nienhuis

   In dit geval andermans succes. Want zonder Thierry Baudet zou Henk Otten nooit podium hebben gehad. Henk Otten moet inbinden.

 33. Vit

  De FvD stemmer denkt er het zijne van en Thierry/Theo reageren er wijselijk (nog) niet op, want deze zijn wel zo beschaafd om e.e.a binnenskamers te bespreken.

 34. Saskia Haan

  @Rien Noppen 2 dagen ago

  De vergelijking met Leefbaar Nederland gaat eerder op. Die zetten Fortuyn aan de kant toen hij met al te racistische standpunten uit de bocht vloog. De partij ging zonder hem verder en het is pikant dat de nieuwe lijsttrekker later minister voor de VVD werd.

  Er is wel een verschil: Pim Fortuyn schoof vele jaren na oprichten Leefbaar Nederland aan. Leefbaar Nederland bestond al jaren, opgericht door anderen. Pim Fortuyn zat niet in bestuur van Leefbaar Nederland, dus kon men makkelijker van Pim Fortuyn af.. De situatie in FvD is anders het zijn beide mede-oprichters.. beide in bestuur.., Baudet is de Partijleider. Hij heeft meer macht.. dus mocht het tot een ‘ontslag’ van Otten of Baudet komen, dan denk ik dat eerder Otten er uitvliegt dan Baudet.. Wat wel kan is dat Otten nog aansluiting kan zoeken bij VVD of dat ze hem ergens op een verkiesbare Lijst zetten bij Tweede Kamerverkiezingen eens.. als stemmentrekker voor overgelopen FvD-ers, en nogmaals Baudet blijft wel erg stil..en leider moet nu wel iets van zich laten horen vind ik.. er zijn eerder mensen geroyeerd uit het FvD, als dit nu niet gebeurd is het toch wel merkwaardig en niet consistent..

 35. Saskia Haan

  Ik zeg eerlijk, dat ik niet alles weet van processen en regels in de politiek

  Kan het nog worden voorkómen dat Otten gekozen wordt in de Eerste Kamer? Voor zover ik heb gelezen stemmen Provinciale Statenleden van het FvD de personen die lid worden van de Eerste Kamer. Als die dus niet Otten stemmen maar een ander, dan staat Otten niet in de Eerste kamer te speechen..Hoeveel Statenleden van het FvD staan aan de kant van Baudet en wie aan de kant van Otten? Misschien is Baudet dit nu aan het uitvissen? En dat hierdoor er geen tijd is om te reageren? Of denkt hij: ik loop niet naar pers, ik bespreek dit binnenskamers? Dat laatste heel verstandig lijkt me..maar er zullen toch vragen komen morgen (Pasen voorbij) De microfoons zullen wel onder de neus worden gedrukt lijkt me..er zal toch morgen een signaal moeten komen…Baudet kan niet zeggen: ‘Ik vind het lastig, u overvalt me met deze vraag, we gooien het in de groep’ Ik verwacht en verlang wel een reactie zo spoedig mogelijk.. Ik lees verder, dat het een toneelstukje is tussen Otten en Baudet om op die manier de kiezers in het midden niet te verliezen, maar dan denk ik: dat kan ook iets handiger gebracht worden ( middels een interview op FvD website, wat dan wel weer in de media komt vér voor de Europese verkiezingen) , bijvoorbeeld bij een Partijcongres van FvD, maar dat komt niet meer voor de Europese Verkiezingen.. zou dat ook nog kunnen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.