Minister Carola Schouten (CU) stopt ICT-waanzin: miljoenen euro’s verdwenen in brakke systemen

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) werkte afgelopen maanden hard aan een nieuw ICT-systeem. En wat er toen gebeurde verbaast niemand: het liep uit de hand, koste miljoenen euro’s extra en leverde helemaal niets op. Geheel in lijn met andere IT-investeringen van de overheid liep het uit op een fiasco. 

Minister Carola Schouten (CU) liet het Bureau ICT-toetsing (BIT) onderzoeken hoe het project verliep en ‘trekt per direct de stekker eruit’. De bewindsvrouwe faalde wellicht hard in het tegenhouden van het EU-verbod op de pulsvisserij, maar in deze casus denkt ze helder na en handelt ze tevens correct. Logisch, ze is nu wel volledig juridisch bevoegd!

De situatie is als volgt: volgens het BIT-onderzoek zou de implementatie van de software bij NVWA hoger uitvallen dan de (tweede) begroting van 95 miljoen euro. Van het potje dat resteert is nu nog 30 miljoen euro over. Eerder werd nog begroot dat het project slechts 36 miljoen zou kosten! Miljoenen zijn verdwenen in een zwart gat, via AGConnect.

Niet alleen lopen de kosten erg snel op, maar liep ook de ontwikkeltijd van de software uit de hand. De IT-bedrijven die het project uitvoeren waren niet in staat om een planning te maken die ‘enigszins een benadering’ bleek van het daadwerkelijke werk. Qua tijd zou het, ware niet voor Carola Schouten, nog eens 22 maanden extra duren!

Met andere woorden: de risico’s werden steeds groter en de kosten lopen hard op… Een garantie op resultaat was er niet. Heel goed van onze minister Carola Schouten dat ze de stekker uit het project trekt. In tegenstelling tot de gemeenteraadsleden in de Gemeente Emmen begrijpt Schouten dus wél de principes van de ‘sunk cost fallacy’. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Keurig!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Punt50

  Hoe heet die man ook alweer? O ja, Ad Bos.. Van de bouwfraude. Man is het zat, klapt uit de school. Gevolg, man arm, daders een zeer kleine boete en alles bleef bij het oude.

  Kijk nou eens goed naar die ICT-projecten bij de roverheid. Zie ik daar overeenkomsten?

 2. tomygun

  En nu maar hopen dat de ICT naar Brussel ook gelijk plat gaat.
  De volgende scenario een totale black out naar Brussel .
  Yeaaa Hoooo

 3. Pescador

  Zaken doen is makkelijk voor een zakenman maar voor de overheid niet want die snapt het niet helemaal , als een bedrijf de juiste software kan maken prima maken dan en als het klaar is gaan we kijken funcioneerd het of niet , funcioneerd het niet geengeld dus doei.
  Nee zegt de overheid hier heb je vast 30 miljoen probeer maar even wat als het niet helemaal lukt krijg je nog wel eens 30 miljoen.

  Gestoord zijn die gasten

 4. Tman

  Overheidsgeld gebruiken voor flop projecten is niet zo erg,immers het gaat van de grote hoop opgebracht door de belastingbetaler.
  De geldberg is schier onuitputtelijk,Rutte ziet daarop toe!

 5. Kapitein Haddock

  Alles, maar ook werkelijk alles wat ICT bij overheid doet loopt fout!
  Hoe komt dit toch? Uitvoerders expres alles fout laten gaan, zodat ze weer opnieuw mogen beginnen ? Gelijk HSL, Nrd-Z lijn en noem de vele honderden projecten!
  Overheid weet alles van wat sociaal is maar ………..logisch, vooral, denken/handelen is teveel gevraagd!
  “Kielhalen, kabinet en 2e kamer!”

 6. Jumping

  Deze Rutte clan, is het slechtste wat Nederland, na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stem in Mei een anti EU partij.
  Stem PVV of FvD.

 7. Janna47

  Nou we wachten maar eens af, wat dit dan vervolgens wel gaat worden….Deze mevrouw moet nu wel eens wat laten zien, tot nu toe weinig goeds gedaan…..omhooggevallen boerendochter…het mondje is goed, maar op de rest valt veel af te dingen…

 8. Veteraan

  Het begint en eindigt met contracten.
  Linkse bewindvoerders sluiten contracten met vriendjes en bekenden.
  In de contracten zijn de uitvoerders beschermd tegen letterlijk alles, al maken ze er nog zo’n zooitje van.
  Man van kennisje verdient 220 euro per uur als ICTér voor Defensie en Politie.
  Dat is ook 220 euro als hij onderweg is en 220 euro als hij tijdens een zakenlunch erover praat, zelfs 220 euro als hij masturbeert volgens mij.
  En als hij aan een project begint staat in het contract dat hij het ook moet afmaken en dat een ander het niet mag overnemen, behalve als hij [met afkoopsom] toestemming geeft.
  Ze hebben net hun 8e huis gekocht wat dan ook weer verhuurd gaat worden.
  Ze zijn er ook nog een soort van trots op. Tja Nederland op zijn smalst.
  Maar wel erg Links en tegen onrecht hoor.

 9. DidiMadloba

  Is DDS nu waarachtig tevreden?
  Over een minister nog wel?

  Het probleem is dat de overheid moet aanbesteden, om alle leveranciers een kans te geven. Wie wint biedt meestal ver onder de kostprijs, maar weet dat het programma van eisen zo lek is als een mandje – zodat goud geld verdiend kan worden aan “meerwerk”.

 10. Anders55

  dus er is toch nog iemand met verstand??
  mw. Schouten hulde!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.