Miljaar! Benjamin Netanyahu doet wenkbrauwen fronzen, wil Westelijke Jordaanoever annexeren!

Geen categorieapr 07 2019, 12:00
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Nathan Jehu, red.) doet menig wenkbrauwen fronzen met een bijzondere verkiezingsbelofte. Als het aan hem ligt zal Israël de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever annexeren. De gebieden worden daarmee officieel deel van de staat van Israël, al zal niet iedereen het gebied als Israëlisch erkennen.
In tegenstelling tot de erkenning van het Golanhoogten als Israëlisch grondgebied roept deze belofte toch wel wat vragen op over de plannen van de huidige premier. Israël is qua machtspositie natuurlijk veel sterker dan de Palestijnen, die zichzelf voortdurend ondermijnen door het extremistische Hamas in het zadel te houden.
Ondanks dat niemand Israël zal stoppen als zij de gebieden annexeren lijkt het PR-technisch niet al te fraai. Immers is er op internationaal niveau een discussie gaande over het Israël-Palestina conflict, dat nu al decennia aanhoudt.
Enerzijds zijn er voorstanders van een tweestatenoplossing, maar anderzijds zijn er ook voorstanders van één grote Palestijnse en één grote Israëlische staat. De laatsten botsen natuurlijk voortdurend en zijn de reden waarom de burgers van Israël te kampen hebben met geweld.
Netanyahu's acties lijken de tweestatenoplossing in ieder geval niet te onderschrijven. Als de gebieden daadwerkelijk worden geannexeerd dan lijkt de tweestatenoplossing definitief te einde. En dat zal ongetwijfeld een gewelddadige reactie vanuit Hamas ontlokken.
Maar alles zal afhangen van wat er gebeurt tijdens de Israëlische verkiezingen op dinsdag 9 april. De vraag is dan ook of de Israëli's premier Netanyahu aan een meerderheid gaan helpen en dus achter het plan van annexatie staan. Of dat ze afzien van annexatie van gebieden en een meer gematigde premier kiezen.
De belofte van Netanyahu komt op het moment dat zijn populariteit aan het dalen is. Toch lijkt het erop dat zijn partij wederom kan regeren. De belofte van annexatie zal ongetwijfeld enkelen aanspreken, maar de belofte kan ook verkeerd uitpakken. In ieder geval zijn de Palestijnen niet blij en maken ze zich terecht zorgen.
En de Israëli's zullen goed moeten nadenken over een stem op Netayahu: een man die blijkbaar gebieden wil annexeren in ruil voor een stem in het kieslokaal. Dergelijke beloften stemmen tot nadenken.
Afwachten dus maar en zie hoe de Israëli's gaan stemmen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten