Veelzeggend: meerderheid wilde Mark Rutte graag geloven, maar het bleek wederom een doortrapte list!

Veelzeggend: meerderheid wilde Mark Rutte graag geloven, maar het bleek wederom een doortrapte list!

Behalve de wekelijkse peilingen en een analyse van het stemgedrag tijdens de Provinciale Statenverkiezingen heeft Maurice de Hond ook gesnuffeld aan de meningen van de Nederlanders over maatregelen om de CO2-uitstoot te beperken. Volgens De Hond is een meerderheid van de Nederlanders voorstander van CO2-reducties. Ook interpreteerden kiezers van diverse partijen de woorden van Rutte als een toezegging, maar dit bleek wederom een draai...

Hoe denken Nederlanders over reductie van de CO2-uitstoot?

[caption id="attachment_223846" align="aligncenter" width="1032"]Hoe denken Nederlanders over het reduceren van de CO2-uitstoot? Bron: Maurice de Hond / Peil.nl Hoe denken Nederlanders over het reduceren van de CO2-uitstoot? Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]

Een blik op de bovenstaande gegevens suggereert dat een meerderheid van de Nederlanders (75%) voorstander is van het reduceren van de CO2-uitstoot. Echter is het van belang het woord 'gestreefd' mee te nemen in deze analyse. Streven naar een CO2-uitstoot reductie is iets anders dan het bij wet vaststellen van reducties middels de draconische Klimaatwet.

Met name FVD'ers (45%) en PVV'ers (29%) zien het niet zitten om te streven naar een reductie. Maar bij alle andere partijen zijn duidelijke meerderheden te zien. Wanneer kiezers mogen bepalen of de CO2-maatregelen op het bordje van huishoudens of de industrie terechtkomen kiezen ze natuurlijk allemaal voor de laatste optie. Voor de industrie geldt natuurlijk hetzelfde maar dan omgekeerd.

Een meerderheid wil dat grote bedrijven de verantwoordelijkheid nemen (85%). Dat het eigenbelang van kiezers hierin een rol speelt blijkt uit de onderstaande tabel:

Hoeveel willen burgers zelf bijdragen aan CO2-reductie?

[caption id="attachment_223848" align="aligncenter" width="1083"]Hoe denken Nederlanders over het reduceren van de CO2-uitstoot? Bron: Maurice de Hond / Peil.nl Hoe denken Nederlanders over het reduceren van de CO2-uitstoot? Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]

Ruim 43% van de burgers is van mening dat zijzelf niet hoeven bijdragen aan de CO2-uitstoot reducties (!).

Dat is natuurlijk wel wat vreemd. Immers wordt de uitstoot van bedrijven veroorzaakt omdat burgers consumeren. Het is uiteindelijk een wisselwerking: een symbiose tussen industrie en burgers. Als burgers wel bijdragen dan het liefst zo min mogelijk: 42% wil wel bijdragen, maar dan maximaal €250 per jaar.

Samenwerking tussen industrie en burgers is noodzaak anders gaat het niet lukken. Toch vindt 12% van de burgers het prima als de reducties meer dan €250 per jaar kosten. Maar dan met name bij Partij voor de Dieren (49%).

Kiezers van GroenLinks, normaal gesproken niet vies van een beetje klimaatpolitiek, laten het volledig afweten! Slechts 16% van hen is bereid om meer dan €250 zelf bij te dragen. Ze willen, in lijn met Groene Khmer-leider Jesse Klaver, alles afschuiven op de industrie!

Maar hoe moet de politiek dan komen tot die CO2-reducties? Wat zijn de gewenste instrumenten? Deze staan in de tabel hieronder:

Aanpak van de CO2-reducties

[caption id="attachment_223849" align="aligncenter" width="980"]Hoe denken Nederlanders over het reduceren van de CO2-uitstoot? Bron: Maurice de Hond / Peil.nl Hoe denken Nederlanders over het reduceren van de CO2-uitstoot? Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]

Een meerderheid is voor een 'vaste heffing per uitgestoten ton CO2' (44%). Dit lijkt wellicht een mooie oplossing, maar kan bijzondere effecten veroorzaken. Zo stoot de vleesindustrie onevenredig veel CO2 uit! Combineer je dit feit met een 'vaste heffing' op Co2 dan betekent dit dat de prijs per kilo vlees sterk zal stijgen!

Alle overige opties blijken impopulair. De vaste heffing lijkt natuurlijk het meest 'eerlijk' en geniet daarom waarschijnlijk de voorkeur. Ten slotte deed Mark Rutte (VVD) vlak voor de verkiezingen een toezegging aan Jesse Klaver, waar hij nu al op terug komt. Hoe denken burgers over die 'belofte'?

Was de toezegging van Mark Rutte aan Jesse Klaver een aankondiging voor een vaste CO2-heffing?

[caption id="attachment_223850" align="aligncenter" width="990"]Hoe denken Nederlanders over het reduceren van de CO2-uitstoot? Bron: Maurice de Hond / Peil.nl Hoe denken Nederlanders over het reduceren van de CO2-uitstoot? Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]

Een nipte meerderheid van de kiezers (54%) denkt dat de toezegging van Rutte aan Klaver een vooraankondiging was voor een vaste CO2-heffing. Maar dit staat nu alweer op losse schroeven.

GroenLinks-, Pvda- en PvdD-kiezers interpreteerden de woorden van Rutte op die manier. En ikzelf evenzo. Het is veelzeggend dat kiezers van de oppositiepartijen als enige de woorden van Rutte anders hebben opgevat. Behalve kiezers van de coalitiepartijen en 50Plus-kiezers interpreteerde een grote meerderheid de woorden van Rutte als een aankondiging voor een CO2-heffing.

En dat laatste zegt alles over de geloofwaardigheid van Rutte en zijn coalitiegenoten. De burger gelooft hem nog ondanks alle gebroken beloften. Mark Rutte moet zich dus diep schamen dat hij een loopje neemt het vertrouwen door nietszeggende uitspraken te doen!

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer