Filmpje! Thierry Baudet (FVD): “Fascisme is een LINKSE stroming, socialistisch en communistisch!”

Thierry Baudet (FVD) was vanochtend te gast bij WNL om te spreken over de fascisme-beschuldigingen, die steeds maar weer opduiken. Het zijn bizarre claims en volgens Baudet onjuist: “Fascisme is een linkse stroming en komt voort uit het communisme”. 

Het gezeik over fascisme is niet nieuw! Ook Pim Fortuyn kreeg er mee te maken en zo ook Thierry Baudet: ‘het is een reflex in Nederland, als er wat nieuws komt’ en ‘iedereen die de bestaande orde bekritiseerd wordt weggezet als fascist’.

Het zijn klassieke methoden om politieke dissidenten weg te zetten en te demoniseren. Om personen die zich buiten het ‘partijkartel’ begeven in een kwaad daglicht te stellen. Baudet stelt het als volgt:

“Ik wist vrijwel niets van het fascisme, maar ik ben mij erin gaan verdiepen. Ik kan je vertellen: ik heb er echt helemaal niets mee. Fascisme is een linkse stroming, is voortgekomen uit het communisme. Mussolini was ook eerst lid van de communistische partij. Met hele idiote ideeën.”

Helder! Daar voegt Baudet aan toe:

“De economische visie van het fascisme is eigenlijk wat wij noemen ‘partijkartel’ en wij zijn opgericht om dat ‘corporatisme’ te bestrijden. Ik herken daar (de fascisme-beschuldiging, red.) helemaal niets in!”

Ja, ja, u leest het goed: fascisme is een linkse stroming en niet rechts! Dat klopt. Als we de Wikipedia-pagina over het ideologische concept erbij pakken dan wordt al snel duidelijk waarom! Fascisten staan namelijk voor ‘orde’ en die creëer je alleen middels een dictatuur. Een samenleving waarin iedereen volgens de gebaande paden doet wij hij ‘moet’ doen.

Dissidenten zijn niet welkom in het fascisme. Mussolini liet bijvoorbeeld journalisten oppakken. Net zoals sommigen nu bepleiten, maar dat zijn niet de lieden van Forum voor Democratie! Nee, die staan juist pal voor de vrijheid!

Thierry is een conservatief-liberaal. Iemand die houdt van vrijheid, maar ook van conservatieve waarden en ideeën. Niet omdat hij die ideeën aan anderen wil opleggen(!), maar omdat hij gelooft dat het goede ideeën zijn!

De FVD-voorman legt in de video uit wat iemand dan wél fascistisch maakt. Eigenlijk goed om te delen met vrienden en kennissen zodat zij zich ook kunnen informeren. Een fascist is iemand die voortdurend ‘pleit voor overheidsinterventies’ om ‘de ideale wereld’ te creëren. En dus niet schrikt voor het gebruik van dwang en/of geweld om die ‘ideale wereld’ te realiseren en daarbij ‘niets ontziend is’.

 

 

 

 

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

70 reacties

 1. Rien Noppen

  ““Fascisme is een LINKSE stroming”

  En de vlerk ziet er geen been in anderen van demonisering te beschuldigen.

  1. Cycle25

   Wie de bal kaatst…

  2. Seneca

   @noppes
   tegen zoveel domheid is geen kruid gewassen!

   1. Rien Noppen

    Het is inderdaad kwaadaardige onnozelheid, Seneca.

    1. Gewoonomdathetkan

     Rien noppen.
     Jij bent kwaadaardig.
     Rot .
     Smerig
     Stiekem.
     Laf.
     Ziellig.
     Sukkeltje.
     Gewoon een naar miezerig mannetje.

     1. Rien Noppen

      Dat heb je weer degelijk onderbouwd, Gewoonomdathetkan.

      Zielig heeft overigens genoeg aan één l.

    2. Seneca

     @noppes
     ik had het over jouw reactie. je maakt je boos om het ‘demoniseren’ van een stroming waarvan zelfs een kleuter weet dat fascisme links is. hoe kan men in hemelsnaam een politiek verfoeilijk systeem (links) demoniseren?

  3. chrism

   Fascisme is iets van uit Italië een stroming toen der tijd en niet alles kan je vertalen naar Nederland !

   U leeft toch ook in 2019 , waar Democratie moet heersen u weet wel 2 verhalen waar je een dialoog over kan voeren zonder de ander te negeren of weg te zetten iets wat u nu doet dus .

   Bent u nu een Nazi , Fascist , Racist , populist , betweter , narcist ?

 2. Rien Noppen

  “Een fascist is iemand die voortdurend ‘pleit voor overheidsinterventies’ om ‘de ideale wereld’ te creëren.”

  Teunis bedacht geheel op eigen kracht een gloednieuwe definitie van het fascisme.

  🙂

  1. Teunis Dokter

   Ik heb er nog iets aan toegevoegd, anders wordt het echt te makkelijk.

 3. Rien Noppen

  “iedereen die de de bestaande orde bekritiseerd”

  Schrik niet hoor, een tijdje geleden zaten er nog meer taalfouten in de stukjes van Teunis.

  1. Bosche draak

   Houd je waffel randdebiel, met je eeuwige stompzinnige gehinnik.
   Elk onderwerp moet jij zonodig verstieren met je stompzinnigheid.

 4. uil van minerva

  Aan Rien de troll. Zoek a.u.b. een leven.

  1. Rien Noppen

   Aan de Uil. Probeer eens een inhoudelijke reactie.

   1. Bosche draak

    Duvel op randdebiel jouw enige inhoud is tegen de draad in lullen.
    Kijk toch eens hoeveel kul je hier uitkotst.
    Gaat wat nuttigs doen

    1. Rien Noppen

     Ik wens jou uiteraard geluk en een goede gezondheid toe, draakje.

  2. Bosche draak

   Die kansloze stumperd heeft weer eens de meeste tekstjes uitgebraakt.
   Zo’n zielig mensje…

   1. Siemien

    #script

  3. Siemien

   Beste is negeren

 5. F. Domela Nienhuis

  Scribent dezes publicatie heeft volkomen gelijk. Uit monde van de redactie willen wij, de lezers en de leden, ook nimmer meer geconfronteerd worden met redactionele dwalingen als die destijds van @MichaelvdGalien waarin hij Geert Wilders als fascist(isch) of als ranzig nationaal socialistisch. Want dat is wat leugens en laster betreft even kwalijk als dat links Thierry Baudet probeert weg te zetten als fascist(isch). Het liefste zie ik deze gewraakte artikelen verwijderd worden als zijnde niet geschreven. En hulde aan Teunis Dokter. Want linkse leugenaars en lasteraars met hun walgingwekkende agitproppen en vals spel spelen zijn het kwaad welke bestreden dient te worden. Links is het kwaad. Links is fascistisch. Links dient te worden bestreden. Stem 23 mei voor je land en tegen links. Stem FvD of PVV!

  1. Rien Noppen

   ‘Links is het kwaad. Links is fascistisch. Links dient te worden bestreden.’

   Zolang je dat maar in de stembus doet hoor je mij niet piepen.

   1. Tguard

    Onze Baudet , een man om trots op te zijn. Inhoudelijk altijd sterk en bijzonder competent in het organiseren en werken naar een doel. Eindelijk iemand die met argumenten de strijd oppakt tegen het trollenleger. Tja gewoon een fatsoenlijk mens die de democratie weer bij ons terug komt brengen. Maar eerst, al die zeurende azijnzeikerige types zoals rientje de opper zeikerd uitlachen want wij hebben gewonnen en wij gaan door met winnen!

   2. F. Domela Nienhuis

    En verder onze mond houden? Dat doen wij dus niet.

 6. Jumping

  Inderdaad Erdogan noemde alle Nederlanders, fasisten en nazi’s.
  En Erdogan is vlgs Rutte een bevriend staatshoofd.
  En het Linkse Ruttekartel, staat bekend om het demoniseren en het wegkijken.
  Maar in Mei, spreekt de bevolking van Nederland.

 7. Jantje

  De overeenkomsten tussen fascisme en links zijn evident.
  De overeenkomsten tussen rechts en fascisme zijn er amper.

 8. Kapitein Haddock

  Méér dan 100% gelijk!
  Baudet is scherp, duidelijk en geen woord verspilling, wat links altijd doet.
  Voorts,
  Komediant Timmermans in Buitenhof: “bij Brexit enorme schade voor VK én voor Europa! Tevens grote kans op oorlogen in de EU!”
  Kortom: deze komiek is totaal gestoord!

 9. Cycle25

  Fascisme ontstaat door faillissementen van een staat, land of continent, en Europa past het beste in het rijtje : https://www.rtlz.nl/koersen#/interest/eurozone

 10. C.A.Barstow

  Baudet heeft gelijk,
  Links is gewoon een moderne benaming voor fascisme en is een enge ideologie, linksen zijn echt griezelige mensen, zij zijn eigenlijk de voortzetting van het smerige communisme,
  wie de geschiedenis een beetje kent weet wat dat inhoud,
  en daar wil je natuurlijk niet op stemmen.

  Stem tegen links,
  Stem in mei ook op FvD!

  1. Piet51

   Herdefiniëren van begrippen kan natuurlijk altijd en is ieders goed recht. Maar als dat niet zorgvuldig gebeurt met de nodige toelichting, is een serieuze luisteraar zoals ik snel het spoor bijster. Dan blijven alleen Baudets volgelingen door dik en dun over, die gemakkelijker en kritieklozer accepteren wat hij te berde brengt

  2. bejaarde

   Ik ken de tijd nog van net na WOII en het toen (indoctrinerende) communisme, dat toen in ingeblikte vorm (+ 100%) de kop ploeg vormde in het Groninger land. Daar lijkt het nu weer naar toe te gaan. Hoe dom kan de mensheid zijn.

 11. Piet51

  Deze uitspraken van Baudet vallen me wel een beetje van hem tegen. Ik vraag me af, wat hij daarover gelezen heeft. Hij haalt de begrippen socialistisch en communistisch door elkaar. Hij noemt wat kenmerken van fascisme, stelt vast dat het communisme vergelijkbare kenmerken heeft en concludeert, dat fascisme een communistische stroming is. Lekker wetenschappelijk. Ik hoop, dat hij andere visies beter onderzoekt.

  Ik verlaat me nooit op Wikipedia, maar voor deze vraag geven ze een kort en bondig antwoord: “Fascisme en communisme worden als de uiteinden van het politieke spectrum gezien. ……… Beiden kennen dan ook een gezamenlijke traditie van wederzijdse haat.”

  Maar toegegeven, Baudet laat geen dissidenten in zijn partij oppakken. Hij flikkert ze er gewoon uit; dat staat wat netter.

  Ik ben nu wel benieuwd hoe hij de relatie ziet tussen fascisme en nationalisme (vooral focus op nationale symbolen, geschiedenis en tradities), populisme en autoritair conservatisme.

 12. Dreverhaven

  Zijn politiek is te ingewikkeld om begrepen te worden door “het volk” en is daarom geen lang leven beschoren. Het is meer voor de stamtafel in de studentensociëteit, experimenteren met taal…corporatisme ?

 13. NoDoubt

  De machtspartijen doen niets anders dan partijen te demoniseren. PVV werd niet uitgenodigd als een van de grootste partijen. Op gemeente niveau werden heel veel grote partijen niet uitgenodigd. Hillary Jinek is bewust aan het framen. En omdat links ook in de msm zit hebben deze niets te vrezen. Nu het probleem van de zwarte scholen (mag dat woord wel gebruikt worden??) . Waar zijn opeens al die goedwillende linkse mensen?? Halsema is het schoolvoorbeeld. Haalde haar kinderen van de zwarte school. Wilde niet meer in de politiek. Als je vraagt of ze een vluchteling in huis wilt nemen, zeggen ze allen nee. Links lullen en rechts vullen, blijkt maar eens te meer waar. Waar zit de vara gedachte bij Jinek, van Nieuwkerk etc???? Hun mond vol maar in de praktijk zijn het de verraders. Eerst de hele tijd Trump bashen hoewel die gewoon gewonnen had. Dan de Brexit waar gewoon gestemd was. Nu Baudet hoewel het gewoon het stem van een deel van het volk is. Ze moeten zich kapot schamen dat ze geen respect hebben voor de mensen die stemmen tegen alle media bash nieuws in.

 14. Hatsekidee

  Wat de heer Baudet hier zegt is erg opmerkelijk en riekt naar misleiding. Fascisme als stroming heeft te veel tegenstrijdige linkse en rechtse elementen om het als een van de twee te bestempelen. Meneer Baudet is slim genoeg om dit te kunnen weten maar hij kiest ervoor om het een linkse stroming te noemen, dat vind ik treurig. Daarnaast is het benoemenswaardig dat een overgroot deel van de geleerden van mening zijn dat fascisme aan de rechterkant van het politieke spectrum leunt.

  Oh ja, dat laatste wat de auteur schreef over een zogenaamde definitie van fascisme is echt het stomste dat ik in 2019 heb gehoord. Is maar goed dat hij geen echt serieus journalistiek werk doet zeg, wat een clown.

 15. Piet51

  Baudet: “Fascisme is een LINKSE stroming, socialistisch en communistisch!” Dat kan alleen als socialisme en communisme hetzelfde zijn. Een heel boeiende en in ieder geval 100% unieke visie van vriend Baudet, min of meer vergelijkbaar met zijn klimaatvisie: iedereen ziet dat anders, maar Baudet gaat ijzerenheinig door. Hij zou deze stelling eens ter toetsing aan zijn collega’s Asscher, Marijnissen en Klaver moeten voorleggen. Baudet blijft toch eigenlijk wel een bijzondere figuur, die zorgt voor reuring. En het is inderdaat waar, er zijn eenlingen geweest die tegen de stroom in revolutionaire visies wist te laten landen. Bij Baudet geloof ik daar alleen helemaal niet in.

  Gisteren stond in Trouw een metafoor over Baudet te lezen, die ik jullie niet wil onthouden, omdat het een grappig beeld over zijn manier van visie uitdragen. Iets ingekort luidde die tekst:
  “De argumenten van Baudet in debatten roepen het beeld op van een verwarde spookrijder op de snelweg. Als hij over de radio het alarmbericht ‘spookrijder gesignaleerd’ hoort, begint hij waarschuwingssignalen uit te zenden naar de eindeloze stroom automobilisten op de andere weghelft, omdat hij zeker weet dat niet hij, maar die stommelingen naast hem massaal spookrijden. Als hij uiteindelijk op een tegenligger knalt zal hij uitroepen: “Zie je wel dat ik gelijk had, die kluns reed verkeerd.” Hem en andere klimaatsceptici proberen te overtuigen is verspilde energie.”

  1. DeBruijn

   @ Piet51

   ‘Hem en andere klimaatsceptici proberen te overtuigen is verspilde energie.”’

   Dat geldt andersom ook. Zo wordt er dus met bijna alle onderwerpen omgegaan.

   Als je iets over homo’s zegt, dan ben je homohater of homofoob (zelfs als het maar over die verwerpelijke ontmoetingsplekken waar condooms, poep en d.rugsnaalden liggen vlakbij de speeltuin),

   Zeg je iets over transgenders, zelfs als het uit bezorgdheid is, dan ben je een transfoob of transhater. (ik ben alleen bezorgd over de 40% zelfmoorden, die plaats vinden zowel voor als na een operatie. Dus operaties lossen het probleem niet op. Er moet meer onderzoek komen en betere behandelingen)

   Zeg je iets over klimaat, dan je je twijfels hebt over de oorzaak, dan ben je een klimaatontkenner of gewoon ronduit achterlijk.

   Zeg je iets over de EU, dan ben je anti-EU of anti-Europa. Hoe je anti-Europa kan zijn is mij tot op heden niet duidelijk. Of je bent een nationalist, wordt je beschuldigd van opruiing en wordt gewaarschuwd voor oorlog.

   Zeg je iets over problemen en misstanden onder vluchtelingen, dan ben je racist, fascist of zelfs een potentiële moordenaar.

   Zeg je iets over de islam, maakt niet uit wat, dan ben je een xenofoob of moslimhater.

   Zeg je dat je minder migranten wilt in dit land, dan ben je ook racist, fascist en potentiële moordenaar.

   Zeg je iets over vaccinatie, dan ben een religieuze idioot. (terwijl de meeste mensen het op antropomorfische gronden doen)

   Zo worden dus altijd sceptici of mensen die bezorgd zijn behandeld. Ik ben ook al voor van alles uitgemaakt. En dit is precies de reden waarom zoveel mensen er nu tegenin gaan. Ze zijn het zat om als halve garen weggezet te worden of als -hater of -foob. Want elke discussie wordt zo de nek omgedraaid. De tijd van de taboes is weer terug, ingevoerd door dezelfde mensen die vonden dat elk taboe afgebroken moest worden vanaf de jaren 60. Behalve als het om taboes gaat over onderwerpen die zij uitgekozen hebben.

   1. Viracocha

    Heel uitstekend, DeBruijn.

   2. Dik

    @DeBruijn: De Nederlandse cultuur kenmerkt zich door schuld- en schaamtebewustheid. Roep iets en de gemiddelde Nederland voelt zich aangesproken.

    Het is een bekend rijtje, zodra ik zo’n term zie haak ik meteen af of ik vraag om een voorbeeld, die komt overigens nooit.

    – racisme
    – fascisme
    – nazisme
    – islamofobie
    – xenofobie
    – homofobie
    – etc…

  2. cmsuijkerbuijk

   Natuurlijk is fascisme een socialistische stroming. Nét zoals het communisme en de overige vormen van dit verderfelijke gedachtengoed. De USSR betekent niet voor niets Unie van Socialistische Sovjet Republieken. Daar komt zelfs het woord communistisch niet in voor. En omdat fascisme/nationaal socialisme zoveel overeenkomsten met het socialisme (en dus ook communisme) heeft, haten zij elkaar, want zij vissen in elkaars water. En politiek gaat over macht, nietwaar?
   Na het einde van WOII heeft men de fout gemaakt, fascisme/nationaal socialisme als zijnde rechts te bestempelen, want het Socialistische (communistische) Rusland had toch immers zoveel geleden, dus kon men dit natuurlijk geen linkse stroming noemen, want dan zou Stalin tegen het hoofd worden gestoten. En voor hem was het westen nog banger dan voor Hitler! Dus werd het extreem rechts.
   De lijst van overeenkomsten is echter te lang, om dit staande te kunnen houden. Daarom is het ook zo typisch, dat antisemitisme bij links in goede handen is. Iets raars doet zich dus voor, als je vol blijft houden, dat fascisme rechts is: Antisemitisme is dan van “kamp” veranderd, want het was éérst extreem rechts. Maar wáár zit antisemitisme nu? Bij GroenLinks, de SP, de PvdA, Antifa enzovoort. En dat is naar mijn mening niet mogelijk. Daar moet een verklaring voor zijn en die is: Het was altijd al links, zoals nu!

   1. Rien Noppen

    De heer Suikerbuik is de volgende spookrijder: ik weet zeker dat hij ook vindt dat Hitler links was.

    🙂

    1. Peter Oudshoorn

     Mooie inhoudelijke reactie ook, Noppen.

     1. Rien Noppen

      Daar heb je wel een goed punt, Oudshoorn, maar er is een niveau van onzin waar je beter niet op kunt reageren.
      Dat had ik inderdaad beter ook niet kunnen doen.

 16. Brazil

  Zo die is behoorlijk de weg kwijt.

 17. van Urk

  Over Mussolini valt veel over te lezen. Hij was anti-militairist maar ging uiteindelijk toch de oorlog in, heeft een priester opleiding genoten, hij had lesbevoegdheid, was socialist, schreef voor het socialistische periodiek ”De toekomst voor de arbeider” en was hoofdredacteur van het marxistisch tijdschrift ”Avanti”. Na de oorlog liet ie zich inspireren door de Russische revolutie en wilde hij zoiets ook in zijn land. Maar dan niet in de ideologie van het marxisme. De revolutie moet vooral nationalistisch zijn, niet internationaal en een sterke staat creeeren. Verder was voor hem het corporatisme belangrijk, een soort politiek-economisch bestuursvorm als tussenweg tussen liberalisme en socialisme. Wat een beetje lijkt op het typisch Nederlands ”Poldermodel”.

 18. ikweetwatikwil

  Zolang hij maar niet op uw weg komt Brazil, dan komt het wel goed .

 19. Dik

  Fascisme:

  – antidemocratisch
  – anti-intellectueel
  – antiliberaal

  Gaat dus niet over Forum voor Democratie maar wel over GroenLinks, PvdA, D66 en DENK!

  1. Kapitein Haddock

   Dik

   10 plus!

   1. Fortiori

    @Kapitein Haddock,..u bent @Dik of Dik ?

    1. Siemien

     Foritioriitirto is het iig niet eens met de feitelijke stelling dat GroenLinks, PvdA, D66 en DENK,

     Fascistisch is.

     fascisme is

     – antidemocratisch
     – anti-intellectueel
     – antiliberaal

     en dat is FvD dus niet

 20. Robert75

  Communisme en fascisme moet je niet met elkaar gaan vergelijken. De verschillen zijn groter als de overeenkomsten. Fascisme is ook anticommunistisch, Het communisme streeft na een klasseloze maatschappij waarin je geen prive eigendommen meer hebt. Alles behoort de staat toe. Communisme is dan ook heel erg antikapitalistisch wat fascisme ook weer niet is. Fascisme streeft na staatscorporatisme

  Communisme is ook anti cultureel wat fascisme ook niet is. Mussolini bv was trots op de Italiaanse cultuur. Als communisten aan de macht komen breken ze de cultuur juist af. Om dan plaats te maken voor iets totaal nieuws.

  Communisme is dan ook revolutionair terwijl fascisme juist streeft na een vorm van herstel. Zoals bv Mussolini niet iets nieuws wilde maar het Romeinse Rijk wilde hij in ere herstellen.

  Socialisme daarentegen we. Dat lijkt veel meer op communisme. Socialisme is niet anders dan een overgangsvorm tussen marxisme en communisme.

  Communisme is niets anders als gerealiseerd marxisme. Het is marxisme in de praktijk.

 21. Tman

  De politieke standpunten van Baudet,vallen bij steeds meer intelligente Nederlanders in goede aarde,de mindere nadenkers blijven hangen bij VVD,D66,GL en de rest van het zootje.
  Al dat geleuter over over facist,racist zijn enkel verdedigingsreflexen van politiek links om de dom gehouden Nederlanders op het verkeerde been te zetten,alle tégen Baudet gebruikte negatieve argumenten zijn misplaatst en van generlei waarde!
  Baudet heeft met recht de toekomst in ons land!
  Stem FvD of PVV.

 22. Indigo Child

  Dank u wel Nederland voor deze nieuwe energie die over het land waait. Mooi deze nieuwe gedachtes en weer mensen die zelf nadenken. De gevestigde orde bibbert.

 23. Gekko

  Links is doodsbang voor Baudet. Logisch, want ze hebben geen weerwoord bij gebrek aan argumenten. Net als 17 jaar geleden bij Fortuyn staat links met de mond vol tanden. En net als 17 jaar geleden bij Fortuyn gaat links over tot demoniseren van Baudet. Geholpen door de media: ook dit weekend weer negatieve artikelen over hem in NRC, Trouw en Volkskrant.

  Het zal ze niet helpen. Baudet is veel slimmer dan zij denken. Dat blijkt ook in het snelle tempo waarmee hij een partij om zich heen heeft geformeerd. Met meer van 30.000 leden en overal kandidaten voor de staten in 12 provincies.

  Niets kan Baudet nog stoppen. Alleen geweld. Zal links ook nu naar dit middel grijpen, net als 17 jaar geleden bij Fortuyn?

  1. F. Domela Nienhuis

   Meer dan 30 000 leden? Voorwaar een prestatie van formaat. Dan hebben ze al meer leden dan de VVD, welke er in 1977 nog meer dan 100 000 had. Nog even wat verheugend nieuws; Uit de Volkskrant gescheurd 🙂

   PvdA, CDA en VVD in geldnood door ledenverlies

   De krimp van de drie klassieke ledenpartijen CDA, VVD en PvdA – die Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog in wisselende combinaties besturen – nadert volgens de eigen bestuursleden een kritisch punt. Nu de leden blijven weglopen, komen partijen in geldnood.

   Enkele van hen hebben hiervoor onlangs aandacht gevraagd in een gesprek met het ministerie van Binnenlandse Zaken, vooralsnog zonder resultaat. Critici zien vooral het bewijs dat de ledenpartijen uit de tijd raken. Ook de SP reageert sceptisch.

   Het verdienmodel van de partijen komt in de problemen doordat er minder contributie binnenkomt en ze tegelijkertijd minder subsidie ontvangen. De hoogte van de overheidsbijdrage wordt deels bepaald op basis van het ledental – naast een vast deel en een deel dat afhankelijk is van de hoeveelheid zetels in de Tweede Kamer. Het op ledental gebaseerde deel is ieder jaar een vast bedrag (in 2015 bijna 1,9 miljoen euro) gedeeld door het totale aantal leden van alle politieke partijen. Doordat CDA, VVD en PvdA sneller krimpen dan de rest, blijft er voor hen een steeds kleiner deel van de koek over.

   De voortgaande verschrompeling is al decennia gaande, maar bedreigt nu het functioneren van die partijen, stellen bestuursleden. Campagnekassen raken leger en partijkantoren en personeel worden te duur. Binnen de partijen klinkt daarom de roep om een ander subsidiestelsel. VVD-schatkistbewaarder Ger Jaarsma: ‘Er is steeds minder geld voor het voeren van campagnes en het opleiden van politici. Voor een deel doe je dat met vrijwilligers, maar het ondersteunen van hen moet je toch met professionals doen – en dat kost geld. Als je ziet hoe snel de daling verloopt, had er gisteren al een ander systeem van financiering moeten komen.’

   Bart van Meijl, hoeder van de kas bij het CDA: ‘Als je de lijn van de afgelopen jaren met een liniaaltje doortrekt, dan zie je dat we alternatieven moeten gaan verzinnen. Anders krijg je in 2020 een vrijwel onhoudbaar systeem.’ En PvdA-penningmeester Ard van der Tuuk: ‘Het partijbestuur van de PvdA heeft al eerder aangegeven dat ons democratisch systeem serieus moet worden genomen.’

   Paul Bovend’eert, hoogleraar staatsrecht van de Radboud Universiteit, wijst erop dat een gezond partijsysteem van het grootste belang is voor de democratie. ‘Partijen selecteren kandidaten voor het parlement, de provincies en de gemeenteraden. Bovendien schrijven ze partijprogramma’s, die de basis van het regeerbeleid vormen.’

   In hun gesprek met Binnenlandse Zaken pleitten Van Meijl en Jaarsma – PvdA’er Van der Tuuk was toen nog geen penningmeester – onlangs voor aanpassing van het subsidiesysteem. Zo zou het al een hoop schelen als het vaste deel van de subsidie hoger zou komen te liggen en het variabele deel lager, zegt CDA’er Van Meijl. ‘Bij een hogere basissubsidie krijg je veel stabielere partijen. Bij zetelverlies of het verlies van leden hoef je dan niet ineens volop te gaan snijden, en bij zetelwinst hoef je je organisatie niet drastisch te vergroten.’

   Zo brengt het verlies van één zetel al 50.921 euro minder in het laatje. Per lid was dit in 2014 een bedrag van 6,22 euro. Het maakt het systeem volatiel, vindt VVD’er Jaarsma, die toevoegt dat de zorgen ook worden gedeeld door penningmeesters van partijen die nog niet op een dergelijke manier zijn getroffen. ‘Zij weten dat ze ook ooit aan de beurt kunnen zijn.’

   Niettemin raakt de discussie over subsidie aan een gevoelig politiek debat, niet in het minst omdat Wilders’ PVV het doelbewust zonder leden en dus zonder subsidie doet. Het SP-bestuur zit evenmin te springen om verandering, hoewel ook de SP al jaren leden verliest. Secretaris Hans van Heijningen ziet geen alternatief. ‘Op basis waarvan ga je het grotere vaste deel van de subsidie dan vaststellen?’

 24. Michael M

  Zie ook Timmermans welke een paar ton per jaar verdient hoopt ook dat de FVD geen kans maakt omdat de macht in Brussel en ook zijn geld in gevaar is. Ze zullen je daarom met allerlei leugens bombarderen om hun eigen hachje te redden.

  1. Pescador

   Die timmerdoos is gewoon een landverader niks meer en niks minder.

 25. Michael M

  Links is het communisme wanneer men het leest. Als je een andere mening hebt vallen ze je aan, anders hielden zij zich wel in. Democratie is vrijheid van meningsuiting voor iedereen maar die mening wordt niet altijd gedeeld door links.

 26. Michael M

  Tot slot, er wordt nog altijd veel nepnieuws gebruikt om de FVD te demoniseren en dat is heel gemeen en vals. En het zou fijn wezen als ze daar nu eens mee zouden stoppen. U moet zich schamen deze figuren achter die kranten.

 27. Pescador

  Dat krijg je als die maffe linkse leraren zo hun best doen om de studenten zo links mogenlijk te krijgen. Ze hadden beter die studenten iets kunnen leren waar ze wat aan hadden in het leven inplaats van mensen lopen afzeiken

 28. DidiMadloba

  Het is ook dom om Baudet “fascisme” te verwijten, want dan moet je het eerst eens worden wat dat betekent.

  Baudet is gewoon oneerlijk. Vertelt onzin over het klimaat, over migratie, noem maar op. Hij is een karikatuur van een populist. Maar er trappen zoveel mensen in dat hij de bevolking splijt. Ik zie hem ervoor aan dat hij pas echt geniet als een burgeroorlog uitbreekt.

  1. B. Pascal

   Inderdaad uw woorden zijn woorden van een fascist. De dreigementen en scherpe woorden, die compleet mis zijn, zijn echt bewijs. Als je Baudet stemt komt er, naar uw zeggen, oorlog. Dit manier van spreken had Hilter ook. Terwijl hijzelf de bron van oorlog bezat.

 29. B. Pascal

  In 1945 wilde Koningin Wilhelmina afscheid nemen van alle grond die Nederland verbond met communisme en socialisme, omdat daar fascistische ideeën uit voort zijn gekomen. Toen ze merkte dat de Nederlanders en de overheid na de verkiezingen van 1946 wederom een socialistische staat naar Duits model opbouwden, heeft ze afstand gedaan van de troon. Heel zwart-wit gezegd : we hebben 70 jaar neo-socialisme. Een verbeterde vorm na nazi-Duitsland. De Katholieken en de SDAP waren te grootste, de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij.

  Het goed om nog even te vermelden dat de SDAP in 1946 zich omtoverde tot de PvdA. De naam SDAP leek te veel op de partij van Hilter Duitsland NDAP. Het fascisme is duidelijk een Links-Idee.

 30. Siemien

  Links is fascisme

  1. B. Pascal

   De stelling : links is fascisme; laat zien dan u ook last hebt van de ‘’linkse ziekte’’. U neemt de manieren van links over. Laatst zag ik een sticker: Geen linkse rat in deze stad. Idem hetzelfde. Wie ongegrond demoniseert en stigmatiseert houd zich bezig met linkse streken. Dus een les, weet het beter en wees deftig. Dat enige siert links! Gefundeerd deftig!

   1. B. Pascal

    het siert links dat ze lomp, wereld vreemd praat. wees jij zo niet!

 31. PMG

  Leuk om in deze context te vermelden dat in de EU top mevrouw Frederica Mogherini het volgende in haar CV heeft staan:

  A member of the Italian Communist Youth Federation, upon joining in 1988. In 1996, Mogherini joined the Youth Left after the dissolution of the Italian Communist Party and its transformation into a Social Democratic Party

  De hele EU is een linkse facistische beweging die veel communistische trekjes heeft en waar individuele leden gedwongen worden steeds meer vrijheden in te leveren en steeds meer centrale wetgeving opgedrongen krijgt. Gewoon enge communisten dus!!!

  1. Rien Noppen

   “De hele EU is een linkse facistische beweging”

   Vergis je niet, PMG gelooft deze waanzin echt.

   1. Piet51

    Ik heb nog een nieuwtje zonder er zo maar conclusies aan te verbinden. Baudet sprak zijn aanhangers op zijn overwinningsavond aan met “kompanen”. In het Russisch vertaald is dat “towarischtsch” (товарищ). Dat was ook de aanspreektitel voor partijleden binnen de communistische partij in Rusland, maar bijvoorbeeld ook in Polen (towarzyszcz) en waarschijnlijk in de andere landen ook, maar die talen spreek ik helaas niet.

 32. Hamer Sikkel

  Die arme communistische verzetsmensen, die tijdens de oorlog streden tegen het fascisme in Nederland, Frankrijk, Italië, Joegoslavië en Griekenland, draaien zich in hun graf om wegens deze stompzinnigheid van Thierry Baudet.

 33. Niet L niet R

  Hitler, Stalin, Mussolini waren uiterst links, dat zegt genoeg!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.