Triest maar noodzakelijk – FVD-kopstuk Paul Cliteur krijgt bewaking tijdens Nacht van de Filosofie in Groningen

Paul Cliteur, FVD-huisfilosoof en voorzitter van het wetenschappelijk bureau van de partije, krijgt bewaking toegewezen tijdens de Nacht van de Filosofie in Groningen. Dit naar aanleiding van de klachten die uit de hoek van de ‘tolerante’ Groningse universiteit kwamen. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Cliteur is uitgenodigd om vrijdagavond een lezing te geven over ‘Theoterrorisme en de lafheid van het westen’. Toen dit nieuws uitkwam, volgden een aantal klachten waaronder vanuit enkele docenten. Deze docenten zijn zo open, tolerant en vóór het vrije woord dat ze Cliteur het podium wilden ontzeggen. De argumenten waren ook nog eens nergens op gebaseerd, want geen enkele docent had zijn boek gelezen of inhoudelijk bekritiseerd.

Sterker nog, het hoofdargument om hem te weren was vanwege de angst dat zijn ‘controversiële ideeën’ hun weg zouden vinden in de tere hoofdjes van hun studenten, terwijl zijn boek allang in de universiteitsbibliotheek ligt! Cliteur haalde dan ook hard uit naar deze drammers.

Nu is het dus zo ver gekomen dat een spreker, die alle recht heeft om gebruik te maken van de mogelijkheid tot een vrije en open discussie voor zijn lezing, beveiligd moet worden. Want ja, je weet maar nooit welke tolerante student de memo heeft gemist over dat geweld toch echt niet is toegestaan en dat toch nogal tegen de waarden van de universiteit indruist.

Hier moet wel even bij verteld worden dat niet de gehele universiteit tegen zijn komst is. Het betreft een betrekkelijk kleine groep studenten en docenten. Zowel de rector magnificus als de decaan van de Faculteit Wijsbegeerte maken zich wél gewoon hard voor ‘intellectuele vrijheid en diversiteit’. Maar goed, spannend wordt het wel!

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. umhnz

  Betreurenswaardig

 2. Satty

  Niet te geloven, de ideeën van Cliteur zijn alleen te bestrijden door debat.

  Ik vind dat veel rechtse mensen de vrijheid van meningsuiting niet respecteren en gebruik dan graag een citaat van noam chomsky. Dit zouden de studenten en docenten ook kunnen gebruiken.

  “If we don’t believe in freedom of expression for people we despise, we don’t believe in it at all.”

  Dit is zo belangrijk om te kunnen samenleven. We kunnen het ook gewoon oneens zijn.

  1. DidiMadloba

   Gaat Cliteur daar dan toch heen? Hij heeft nu als assistent van Baudet gekozen voor politicus, en dan kun je moeilijk tegelijk nog wetenschapper zijn.

   Toen ik een keer met Cliteur in debat ging begon hij al snel op de man te spelen. Wat ik me niet verbeeldde!

   Politici willen niet verliezen, wetenschappers willen juist door debat tot de kern doordringen.

   Ik hoop dat ze in Groningen de moed hebben het hele evenement af te blazen. Linkse indoctrinatie hoirt niet bij de wetenschap, maar rechtse ook niet.

   1. DeBruijn

    @ DidiMadloba

    ‘Linkse indoctrinatie hoirt niet bij de wetenschap, maar rechtse ook niet.’

    Mee eens, maar een debat is niets mis mee. Maar om gelijk te roepen om het af te blazen neigt het toch naar linkse censuur. Dus het lijkt of u hier zichzelf tegenspreekt of niet?

   2. Satty

    Fvd is Cliteur en erkenbrand ook. Met afblazen bereik je niets. Duidelijk maken waar ze voor staan wel. In debat zijn ze getraind dan moet jezelf ook goed voorbereid zijn. Alweer noam chomsky, altijd rustig en altijd een terzake doend argument.

 3. TD

  Men bang is voor Paul Cliteur en soortgelijken,de volksverdomming mag niet doorbroken worden,de linkse politiek en bijbehorende dogma’s moeten blijven bestaan!
  De kudde,vooral de jongeren moeten in het gareel blijven en niet wijzer gemaakt worden,nieuwe inzichten en zienswijzen maakt het volk onrustig en minder volgzaam! Het gepeupel mag niet zelf gaan nadenken,dat is gevaarlijk voor het kiesgedrag!
  Stel je voor welke verschrikkelijke gevolgen dit zou kunnen hebben,bijvoorbeeld een kabinet Baudet1.
  Wat een heerlijke catastrofe!

  1. Satty

   Dit slaat gezien de huidige ontwikkelingen nergens op.

   Autoritair nationalisme een term die voor jou beter te hanteren is? Ik wil best rekening met je houden, misschien is deze term ook wel toepasselijker.Ik wil wel blijven kunnen zeggen dat ik baudet persoonlijk een racist vind, dit is niet iets wat ik dan direct iedere stemmer verwijt.

   Ik hoop dat we in gesprek kunnen komen over sommige zaken af en toe. De polarisatie wordt problematisch. Ik heb niet de bedoeling mensen te kwetsen, wel doen sommige generalisaties mij geïrriteerd raken misschien is dit voor jou hetzelfde. Als jij en ik door rekening met elkaar te houden beter met elkaar kunnen samenleven is er ook hoop voor Nederland. Ik ben hier wel vaker zoals je weet, spreek me maar aan als je er net zo over denkt. Dit is serieus bedoeld td.

  2. Janna47

   @TD
   Een kabinet Baudet? Prachtig zou het zijn, maar het linkse tuig zal alles uit de kast halen om dit te voorkomen, want van tuig kunnen we inmiddels wel gewoon spreken.
   Ze gedragen zich als zodanig.
   Dat dit gebeurt, dat Cliteur beveiligd moet worden is toch schande…Links tolereert geen democratie…..ze nemen hun verlies gewoon niet….groot verschil met rechts die dit gewoon neemt, als het er is…en trekt niet met van alles ten strijde….wat een zooi

   1. Satty

    Weleens van gele hesjes gehoord? Of kliklijn leraren enz. Geradicaliseerde mensen zijn zo blind voor hun eigen gedrag.

  3. F. Domela Nienhuis

   Waarom is links bang voor de waarheid?

 4. Satty

  Dat er beveiliging nodig is kan als een dieptepunt worden beschouwd. Heel erg, Europa gaat Afrika achterna, de polarisatie is veel te ver heen.

  1. TD

   Satty:
   Afrika heeft hier hélemaal niets mee te maken,blijf eens bij het thema!

   1. Satty

    Dit is het onderwerp beste td. Ik wil niet dat Nederland dezelfde polarisatie krijgt. Daarvoor ben ik teveel op mijn land gesteld. Dit gaat dus over Nederland en is Afrika het voorbeeld hoe het niet moet worden.

    1. TD

     Satty:
     Als iedereen in Nederland zich committeerd met de Nederlandse normen,waarden en cultuur,is er géén polarisatie!
     Polarisatie ontstaat enkel en alleen doordat mensen met een migratieachtergrond persé hun eigen levenswijze,cultuur wensen na te streven,nee nog erger ze willen de onze opheffen!
     Ze zeggen feitelijk tegen Nederland en de Nederlanders: wij doen wat we willen,fuck you!

     1. Satty

      Wat een domme praat. Het is door iedereen die niet in de spiegel kan kijken. Jij bent net zo hard schuldig aan polarisatie. Jij geeft iedereen links en migranten de schuld maar over jouw rol hoor ik je niet.

     2. F. Domela Nienhuis

      Als je achterlijkheid importeert, dan zal je achterlijkheid krijgen. Dat is hier wel weer bewezen.

   2. Veteraan

    Hoi TD,

    Verwacht je dit nu echt van Umfufu ?
    Je moet mensen niet overvragen hé

  2. DeBruijn

   @ Satty

   In de VS nadat de democraten wonnen moeten ook veel republikeinen beschermd worden. Er zijn al mensen in hun huizen aangevallen door leden van antifa en andere groepen. Portland in Oregon is helemaal van het padje af door linkse activisten. Mensen werden gewoon uit hun auto’s getrokken en zelfs ouderen belaagd.

   Het vreemde is altijd dat mensen bang zijn voor extreemrechts, maar dit gebeurd juist door links in de VS. Ik pleit rechts niet vrij, maar de meeste aanvallen en bedreigingen komen van links. Hillary riep zelfs op tv op om republikeinen overal lastig te vallen, op straat in het restaurant, overal. Dat gebeurd nu dus ook. Maar de media is gefixeerd op Trump, terwijl zijn kamp toch echt zulke dingen niet doet. Hoewel Trump geen lieverdje is, maar het is echt de andere club.

   En nu gebeurd hier hetzelfde. Lijkt wel of het georganiseerd wordt.

   1. Tguard

    He he eindelijk iemand die iets verder kijkt.
    Jullie zouden voor de grap eens wat dieper moeten kijken naar de situatie in Amerika. En maar trump bashen doe vooral niet teveel moeite en typ voor de grap Portland in op YouTube en kijk hoe vredelievend de in het zwart geklede gekken zich gedragen. Noem het anti fascisten pfffffff

    1. Satty

     T

     In Amerika? Ik zou eens kijken waar in Amerika de terreur het meest vandaan komt, geen moslims hoor. Rechts, vanuit het niets op politie schieten bomaanslagen. Je kijkt echt te gekleurd. Links gedraagt zich in Amerika zoals rechts zich hier gedraagt dat is heel slim van baudet geweest. Dit met Cliteur is lelijk, afa is lelijk maar het echt gevaar voor free speech komt van rechts.

   2. Satty

    De Bruijn

    Beetje naast de waarheid als je kijkt wie er in Amerika het meest geweld plegen. Dat zijn nog altijd gewoon rechtse groeperingen. Google er maar op. Je hebt best wel gelijk wat betreft een deel van de linkse activisten maar vergeet bv niet dat deze republikeinen verantwoordelijk waren voor het scheiden van ouders en kinderen wat dus gewoon niet menselijk is.

    De echte geweldsdelicten komen al jaren van rechts in Amerika. Hier kun je gewoon cijfers over vinden. Rechts meet zich een totaal ongepast slachtoffer rol aan. Je kijkt weg voor de waarheid.

    1. DeBruijn

     @ Satty

     Dat is niet waar, wekelijks zijn er ergens rellen door linkse groepen, zoals antifa. Dat is al sinds Trump president is zo. Er zijn huizen in de fik gestoken, ouderen belaagd, winkels en auto’s vernield en geplunderd, mensen uit auto’s getrokken, republikeinen worden overal lastig gevallen, zelfs in restaurants, rechtse presentatoren worden bedreigd en sommigen zijn al aangevallen in hun huizen, mensen met Make America Great Again petjes worden op straat verrot gescholden, zelfs winkels uitgejaagd. Dit is nog nooit op die schaal voorgekomen als een democraat gekozen is en dat rechts zo de straat opging.

     Er zijn ook rechtse groepen die echt verkeerd bezig zijn, maar links is wekelijks rotzooi aan het trappen. Ik ken een vrouwelijke verslagergever, klein meisje van 1.60 die door antifa in elkaar gemept is.

     En dan de linkse Black Lives Matter, die oproept agenten neer te knallen en die gesteund worden door de democraten en sterren als Beyoncé. Wist je trouwens dat de kkk door de democraten gesticht was?

 5. Rien Noppen

  Uit alles wat ik er over las valt absoluut niet op te maken of er sprake was van enige bedreiging en uit welke hoek die dan kwam.

  Ik geloof dat dit verhaal weinig met de realiteit te maken heeft.

 6. Pedrito

  Tja studeren op het platteland heeft schijnbaar ook een charme !

 7. koeiepoep

  Heel oud nieuws. Een leraar wilde cliteur boycotten. Studenten willen met hem in debat. Leraar heeft nog nooit iets van clittoir gelezen, studenten wel en willen graag met m discussieren. Zoals t hoort. Op tpo is dit al weken oud nieuws. Lekker op tijd, dds.

 8. shimeon

  what a dombo is die satty links tollereerd niets wat van hun mening afwijkt

  1. Rien Noppen

   tolereert

 9. shimeon

  die noppes kan beter op een struisvogelboerderij aan het werk gaan ,valt ie niet op ,steken ze ook allemaal de kop in het zand……Is er wat gebeurd dan???

  1. Dik

   Negeren werkt het beste, iedere reacties is een aanmoediging voor zijn spelletjes.

 10. DidiMadloba

  Cliteur wordt door de belastingbetaler betaald om juriste op te leiden, maar hij is in feite 100% politicus, als hoofd van het “wetenschappelijk bureau” van Baudet.

  Met chantage heeft hij zich opgedrongen aan de Groningse “Nacht van de Filosofie”, omdat hij zich als filosoof beschouwt omdat hij dertig jaar geleden een rechtsfilosofisch proefschrift schreef, en beweert dat anders het vrije woord in gevaar is.

  Maar een bijeenkomst die vooral bedoeld is om de filosofie te promoten gaat hij verstoren met een venijnig politiek verhaal, dat feitelijk wetenschappelijk onder de maat is. Wat hij is niet alleen politicus, hij is populistisch politicus, dat wil zeggen dat hij nog harder liegt dan gewone politici als hem dat electoraal winst belooft. En populistische politici maken mensen vooral bang.

  “Theoterrorisme en de lafheid van het westen”. Zelden heb ik in zo weinig woorden zo veel onzin gezien. Hij verwijt gelovigen dat ze bezwaar hebben tegen bepaalde uitingen. Soms is dat een beetje bespottelijk – maar om die bezwaren meteen terrorisme te noemen is volstrekt overdreven. Ja, als moslims consequent worden beledigd en beschimpt zijn er heethoofden die doorslaan. Maar als bij voorbeeld boeddhisten verlangen dat je zelfs plastic boeddhabeeldjes met respect behandelt dan doe ik dat, uit respect, al vind ik het onzin.

  Door over de “lafheid van het westen” te praten beledigt hij feitelijk ons allemaal. Bovendien is dit inconsequent want juist in “Forum” kringen hebben ze bezwaar tegen een “weg met ons” mentaliteit, gewichtig aangeduid als “oikofobie”. Kenmerk van de westerse cultuur, zeker van Nederland sinds de Verlichting, is tolerantie tegenover andersdenkenden, maar Cliteur begint een godsdienstoorlog die bijna middeleeuws aandoet.

  Ik hoop van harte dat ze in Groningen de wijsheid hebben toch niet te zwichten voor het terrorisme van Cliteur. Misschien moeten ze het hele evenement maar afblazen.

  En de Leidse universiteit moet er maar eens over denken of ze Cliteur en de extreem-rechtse vrienden die hij om zich heen heeft verzameld niet ontslaan. Je lees veel over werkdruk in het onderwijs, maar mensen als Cliteur en ook een Afshin Ellian blijken alle tijd te hebben voor hun politieke activiteiten. En dit terwijl hun leeropdracht “emcyclopedie” is, een duur woord voor: inleiding. Zij moeten beginnende studenten een overzicht geven van het vak van jurist. Maar ik weet als oud-leerling van Cliteur dat hij daarbij zijn liefhebberij van filosofie botviert, en studenten indoctrineert met zijn politieke ideeën. Pas jaren later toen ik verder kwam in het vak ontdekte ik dat ik gewoon was belazerd door Cliteur. Hij mag tegen linkse indoctrinatie zijn, rechtse indoctrinatie is ook fout. Bovendien respecteert hij de Grondwet niet. In Duitsland, waar de academische vrijheid grondwettelijk is vastgelegd, is het respecteren van de grondwet wel een grens.

  1. Arie B

   ‘Zelden heb ik in zo VEEL woorden zo veel onzin gezien.’

  2. DeBruijn

   Altijd verwonderlimk dat je nooit om reacties van mensen hier ingaat. Maar ik snap dat wel, want jouw verhaal is zo makkelijk te weerleggen en dat weet je natuurlijk zelf ook wel.

   Met knip en plakwerk, heel selectief, maar verkeerd geschiedenis aanhalen of met pseudo-intellectuele reacties denken dat je met veel woorden wel gelijk moet hebben.

   Volgens mij weer een antifa of kafka aanhanger hier.

  3. DeBruijn

   @ Didmadloba

   Jij bent wel een echte anti-democraat, een fascistische oproerkraaier die anderen hun mening niet gunt, net als Cliteur. En iemand die niet van vrijheids van meningsuiting houdt.

   Je valt echt door de mand, je bent gewoon een marxist of zo die vondt dat de staat anderen de mond moet snoeren.

   Je hebt echt heel goed laten zien wie je bent, een marxist!

   1. Top

    Dit zijn het soort luitjes, die zich laten inspireren, door een of andere ‘biefstuk socialist’, want let maar op, het zijn altijd de linkse ‘veelverdieners, die Roomser zijn dan de Paus’. Maar hebben zelf nooit en te nimmer iets bijgedragen aan de maatschappij. Zitten thuis kwaad te zijn, op hun eigen onvermogen. Dikwijls met een uitkering en toeslagen. Ze hebben absoluut geen schaamte, dat ze leven van de gemeenschap. Ze hebben niet meer dan zich hier te presenteren als ‘’wereld verbeteraars’’. Ze kunnen alleen nog maar hier terecht, omdat ze voor andere fora moeten betalen en dat geld is er gelukkig niet. Ik geef ze graag de ‘volle laag’, tot het onbeschofte toe. Ze verdienen niet beter

    1. Rien Noppen

     Ik begrijp van Top dat de veelverdieners te weinig geld hebben om bijdragen op betaalde fora te plaatsen

     Wonderlijk.

     Ik vermoed dat hij zijn cornucootje denkt.

  4. F. Domela Nienhuis

   Theoterrorisme dekt de lading uitstekend. Volgelingen van bijvoorbeeld de Islam, een achterlijke Middeleeuwse ideologie welke van hun eigen onderworpenen en ook van alle andere andersdenkenden totale onderwerping opeist, zijn pas tevreden als de andersdenkende zwijgt. En daarbij wordt ook (dreigen met) geweld niet geschuwd. Daar is overigens gedegenereerd regressief en repressief links ook niet vies van. Links en de Islam zijn wat dat betreft bloedbroeders, rotte vruchten van een rotte boom. Hun gemeenschappelijke vijand: Vrijheid en democratie en onze Verlichte Westerse waarden. In Utrecht Kanaleneiland hebben wij in ons eigen land weer eens de wrange vruchten van geïmporteerde achterlijkheid en agressie mogen plukken.

  5. Rien Noppen

   Ik onderschrijf alle kritiek die je op Cliteur formuleert, DidiMadloba, maar dat laat onverlet dat elke rare idioot die bedreigingen uit wat mij betreft levenslang van de Universiteit mag worden verbannen.

   Ben je het daarmee eens?

 11. Seneca

  stoppen met reageren op trollen waarvan iedereen weet wie zij zijn. het is een grote verspilling van tijd en moeite. als men iets niet wilt of – wat het probleem eigenlijk is, niet de geestelijke bagage heeft om iets te kunnen begrijpen – dan is het letterlijk ‘paarlen voor de zwijnen’.

 12. F. Domela Nienhuis

  Waarom heeft gedegenereerd regressief en repressief kinks toch zo’n moeite met andersdenkenden die zich niet klakkeloos en kritiekloos laten meningssturen, maar gewoon onafhankelijk, kritisch en zelf (kunnen) denken?

  1. Rien Noppen

   Dit is stompzinnig gegeneraliseer. Schieten we niets mee op.

 13. victus

  Filosofie; staat zéér hoog genoteerd in de top 10 van de Meest Nutteloze Studies. Welke normale werkgever zit hier op te wachten? Zelfs vrijetijds-management geeft nog een betere baangarantie!

 14. Godefroy France

  Waarom verbazing,,,, we weten toch hoe het linkse geteisem omgaat met andersdenkenden !!!!!!!

  Yasser en z’n groene Kmer zien dat het goed is !!! RA RA heeft Volkert gebeld, SS BIJ1 poseert met revolver op foto,,, bruinhemd Van Muiswinkel warmt zich op,, Rosenmöller oefent met krokodillentranen voor de spiegel, Van Dam pleegt telefoontjes!!!

  En heel weldenkend Nederland,,, helaas we zijn in de minderheid

 15. logisch denken

  Dat heet vrijheid van meningsuiting in de bananen republiek Nederland waar meningen anders dan die van Rien Noppen met het zwaard bestreden mogen worden als men zijn mening niet wenst bij te stellen. De moord op Fortuyn heeft de linkse gutmensch niets geleerd en men herhaald gewoon het handelen van destijds. Journalisten , politici , opinie peilers worden zwaar beveiligd in een Westerse democratie omdat hun mening en gedachte anders is dan die van de linkse gutmensch. De linkse gutmensch bedient zich van fascistisch gedrag om andere geluiden hardhandig te onderdrukken. Kijk naar de bezetting van de boerderij die momenteel loopt. Een normaal bedrijf wat opereert binnen alle regelgeving en wetten wordt bezet door wat terroristen uit de milieubeweging en de politie onderhandelt over hun positie. Dit land is doodziek en zou zich moeten schamen over de arrogantie van de linkse gutmensch die zich nergens voor schaamt om een andere mening te beschimpen. Als u anders denkt dan de linkse gutmensch bent u niet een verachtelijk rechts persoon maar een burger van de democratie Nederland die in alle vrijheid zou mogen uitspreken zonder constant gecorrigeerd te worden door politiek correct Nederland

 16. logisch denken

  QUOTE Rien Noppen 1 maand ago Beantwoorden
  Uit alles wat ik er over las valt absoluut niet op te maken of er sprake was van enige bedreiging en uit welke hoek die dan kwam.

  Ik geloof dat dit verhaal weinig met de realiteit te maken heeft. END QUOTE

  Als ie dood op het parkeerterrein ligt wordt de realiteit bijgesteld en wordt er uitgesproken , das habe ich nicht gewusst

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.