AFGANG: PVV is in Rotterdam en Schiedam kleiner dan Denk

Geen categoriemei 27 2019, 10:00
Geert Wilders moet zich kapotschamen.
Een jaar of tien geleden had het er alle schijn van dat de PVV een serieuze, grote partij zou kunnen worden. Sterker nog, in peilingen tussen verkiezingen door vocht de partij regelmatig met de VVD om de titel "grootste partij van Nederland." Wilders was Ruttes belangrijkste uitdager. Als de VVD'er maar één misstap maakte was Wilders er om daarop te kapitaliseren.
Nou, die tijden zijn niet meer. De uitslag van de Europese verkiezingen is bekend, en... de PVV heeft al haar Europese zetels verloren. Zelfs één magere zetel zit er niet in voor Wilders en de zijnen. De hele Europese fractie is weggevaagd, dit terwijl eurokritische nationaal-populistische partijen in ándere Europese landen juist grote overwinningen geboekt hebben.
Als je wilt weten hoe groot de vernedering was voor de PVV hoef je alleen maar te kijken naar gemeenten waar de PVV tot voor kort nog ontzettend groot en invloedrijk was. Zoals De Telegraaf bericht:

Edam-Volendam bijvoorbeeld. Vijf jaar geleden, bij de vorige Europese verkiezingen, was de PVV daar verreweg de grootste partij geworden met 31,1 procent van de stemmen. Nu bleef de partij steken op 5,8 procent...

In Rotterdam en Schiedam was de PVV vijf jaar geleden ook de grootste partij, maar na donderdag is de partij van Wilders daar zelfs kleiner dan Denk.

Wat een enorme afgang. En wat is het belachelijk dat Wilders niet eens overwéégt op te stappen. Maar ja, misschien is dat ergens ook wel goed. De PVV voegt immers niets goeds (meer) toe aan het politieke landschap. Het is verworden tot een rechtsradicale groep van, voor en door racistische nationalisten. Elke dag radicaliseert Wilders verder.
Het antwoord van Nederlanders op die radicalisering is duidelijk: hij wil er niets mee te maken hebben. De PVV was voor veel anti-politiekcorrecte kiezers lange tijd een geloofwaardig alternatief op de VVD, maar nu Wilders zó is doorgeslagen keren zij zich massaal van haar af. En terecht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten