Bizarre exit van ‘held op links’ Zihni Özdil toont aan dat sektarisch denken in de politiek springlevend is

Hij ging in gesprek met Sid Lukassen en plaatste een foto op online sociale media kanalen. Hij sprak met de pers over politiek-inhoudelijke zaken, relevant voor zijn functie in de democratie. Niet veel later moest hij weg bij GroenLinks. Zonder rancune leverde hij zijn zetel vervolgens in. Ten slotte kreeg Zihni Özdil stank voor dank.

Wat de casus Özdil in ieder geval laat zien is dat sektarisch denken in de politiek springlevend is. Nu is het erg lastig om een definitie te geven van het woord sektarisch. Maar je zou het kunnen zien als een karaktereigenschap van een groep mensen of een groepje, die niet accepteren dat je niet eenzelfde mening hebt op één bepaald onderwerp. Sterker nog: het rondbazuinen van die ‘andere mening’ zien zij onterecht als een ‘aanval op eigen geloofwaardigheid’.

Als we kijken naar wat Özdil gezegd heeft dan was er geen schade voor GroenLinks. Maar GroenLinks heeft zichzelf door haar sektarische reactie op enige vorm van lauwe onenigheid wel in de kijker gespeeld. En niet op een positieve manier. Dat sektarische denken blijkt vooral uit de wijze waarop de partij is omgegaan met Özdil. Zo kreeg het voormalig Kamerlid de volgende appjes:

“‘Ik wil dat je helemaal niet meer twittert totdat wij elkaar gesproken hebben”

Özdil reageerde vervolgens vlijmscherp en als een man die weet wat het is om volksvertegenwoordiger te zijn:

“Laten we voor jouw bestwil en voor de geloofwaardigheid van GroenLinks als vrijzinnige partij, doen alsof je dit bericht, waarin je een Kamerlid het zwijgen probeert op te leggen, niet hebt verstuurd”

De linkse held is daarmee een voorbeeld op links. Ja, ze zijn er nog! Hij is er één van. En dat verdient alle lof. Simpelweg omdat hij zijn eed als volksvertegenwoordiger hooghoudt en zich niet tot in het extreme laat dwingen door het keurslijf van afgedwongen fractiediscipline. Nu is fractiediscipline soms prima, maar op dit moment van schrijven lijkt de fractiediscipline in de Nederlandse politiek soms te ontaarden tot sektarisch gedrag.

Sommigen zullen nu vergelijkingen maken met de casus Henk Otten (FVD) en roepen om ‘gelijke behandeling’. Echter gaat het hierbij niet om gelijke gevallen. Er is één belangrijk verschil. Waar Özdil  zijn mening gaf over beleid en wetgeving in de rol van volksvertegenwoordiger, daar stapte Henk Otten naar de media in de rol als bestuurder om zijn gal over de koers van een politieke partij te ventileren. Het verschil zit hem dus in het onderwerp en de toepassing.

Jammer om te zien dat men zo paniekerig reageert bij de partij van Jesse Klaver, maar prachtig om te zien hoe heldhaftig Özdil de situatie aanpakt. Je hoeft het namelijk niet altijd op álle onderwerpen met elkaar eens te zijn. Dat de partij niet met deze interne diversiteit bleek om te kunnen gaan en Özdil nu excluded is opmerkelijk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Trien Knoppen

  Wat zal Pol Pot trots zijn op Jessias Klaver…

 2. F.C. Labrouste

  Het valt me op dat niemand hier de behoefte heeft om na te gaan of iets klopt van de verwijten jegens deze Özdil.

  1. Stopperspil

   Wat zou hem dan te verwijten zijn behalve dat hij over sommige zaken, zoals de studiefinanciering, anders denkt dan de leiding van GroenLinks. En dat hij zich niet de mond laat snoeren. Een prima eigenschap van een politicus. Hij verdient in ieder geval het voordeel van de twijfel. Zeker al er vanuit de partij berichten de wereld in worden gestuurd die hem proberen zwart te maken.

  2. Ragmilla

   Natuurlijk niet, de bubbel moet intact blijven. Je ziet het al hoe FvD verdedigt wordt en GL afgebrand. Hier is geen sprake van een vergelijk maar een vooraf ingenomen stelling verdedigen. Bij FvD wordt absoluut niet inhoudelijk op de dictatoriale manier van besturen door Baudet ingegaan terwijl juist over die manier van bestuur argwaan ontstaat bij objectieve mensen, wat ook de verklaring voor de tegenvallende resultaten bij de Europese parlementsverkiezingen is. Naast natuurlijk het bewijs van het antisemitisme van Baudet, Fenixx.

   1. edoc431

    Sommige dwaallichtjes zijn hier helemaal het spoor bijster .
    Je weet wat je moet doen he vent .

   2. Tguard

    @rag Jammer dat je weer begint te demoniseren en op een onverklaarbare domme manier oordelen geeft over op dit moment niet ter zake doende argumenten.
    Maar goed het zal je beperking zijn en het is denk ik beter over je bijdrages heen te lezen want inhoudelijk is het echt totale nonsens!

   3. DeBruijn

    Ragmilla

    En ga je minder vliegen Satty? Als je geen antwoors wilt geven, dan negeer je het altijd.

    Twee-eiige eenling toevallig?

   4. DeBruijn

    Ragmilla

    Satty is ook antisemiet.

    Heb een Jood geraadpleegt over de uitspraken en nee, geen Israëlier.

   5. Isengrijn

    Ragmilla,

    Thierry is toch niet antisemitisch?
    Hij staat zelfs met joden op de foto… 🙂

    Toch, Thierry? 😉

  3. edoc431

   Ik stel vast dat jij hier van 0 en gene waarde bent ,jouw feiten boeit hier niemand.
   Ik weet niet of je het weet dramorgel je zit op de verkeerde site, niemand hier heeft enige interesse jouw gelul .
   Jij hebt geen bord voor je kop maar een complete balk, werkelijk waar dat jij hier na al die jaren nog steeds rond huppelt ,man ik had je allang zo ver verbannen dat je zelfs met een vpn hier nog niet terug zou kunnen komen .

  4. ZiggyStardust

   @noppen trol, wat me vooral opvalt is dat jij er als de kippen bij bent om de geloofwaardigheid van Ozdil in twijfel te trekken. Bah.

 3. poldi

  Het beleid wordt niet bepaald door moslim- en palestijnen knuffelaar Jesse Klaver, maar door Van Oijk, terrorist Duyvendak, Pol Pot aanhanger Rosenmoller, dat vreselijke linkse wangedrocht Groot-Wassink en moslimknuffelaarster Halalsema.
  ‘Links’ tolereert geen enkele vrijheid van gedachte.

 4. Tguard

  Hij komt de afspraken niet na. Tja welke, misschien het niet zijn mond willen houden. Of zelf willen kiezen met wie hij op de foto gaat. Alcoholist, vind ik een smerige aantijging en als het zo zou zijn hoor je iemand te steunen. Wat ik me herinner van deze heer is dat ik hem tijdens diverse debatten een heel stuk met hem mee kon gaan en zeker hoe hij tegen de denk fractie op een heel nette manier zijn standpunt neerzette. Ik heb een vreselijke afkeer van GroenLinks en jonkheer klaver met zijn zielige opgestroopte mouwtjes en zijn Obama gewouwel. Deze man leek opzich een redelijk persoon en tja misschien is het o

 5. Niet L niet R

  Krijg de indruk, dat als men bij Groen Links niet in de pas van de halve Marokkaan Klaver mee loopt, je beter kan vertrekken!
  Klaver heeft geen probleem met die jonge kinderen te beïnvloeden,die spreken hem niet tegen!

 6. AS210854

  Zo zie je maar weer eens, links duldt geen enkele tegenspraak. Tegenspraak is bij gl gelijk aan vijand.

 7. Westerling

  Het is goed dat deze man is opgestapt, deze man hoort niet bij Groenlinks, Groenlinks is het reclasseringsinstituut van oud-communisten en andere politieke delinquenten.

 8. Ruiter

  GroenLinks is altijd een geval apart geweest. Partij die vanaf de oprichting allerlei dubieuze lieden in de gelederen heeft gehad. Paar voorbeelden:

  Sam Pormes: Terrorist (Molukse treinkaping)
  Herman Meijer: Voorvechter pedofiel
  Tara Sing Varma: Pathologische leugenares (simuleerde kanker)
  Mariko Peters: Fraudeur (gaf vriendje tonnen subsidie)
  Rik Grashoff: Neukte de GL-partijvoorzitter Marjolijn Meijer
  Paul Rosenmöller: Liefhebber massamoordenaar Pol Pot
  Wijnand Duijvendak: Crimineel (zat achter bomaanslag staatssecretaris Kosto).

  De laatste 2 uit bovenstaande rijtje boeven zijn nog steeds actief.

  Rosenmöller wordt fractievoorzitter GL in Eerste Kamer
  Duijvendak is al jarenlang campagneleider.
  Beide heren bepalen nog steeds het beleid van GroenLinks. Jesse Klaver is slechts een stropop, aangesteld als lijsttrekker vanwege zijn babyface en de navenante uitstraling op de (meestal oudere) dames.

 9. EU kok

  Dat is het derde artikel van over GL.
  Zou er niets te melden zijn over D66 of Erik van Muiswinkel?

 10. Cycle25

  Precies, het is “ons” geluid of wegwezen, enfin…GroenLisis zakt toch eerdaags door het poolijs.

 11. Vrijedenkert

  Realistische Zihni Özdil moet weg omdat zijn persoon niet past bij naieve, politiek-correcte, wegkijkende, leugenachtige en problemen ontkennende Groene Khmer van Pol Klavert!

  Groene Khmer is een partij waar allen denken dat ze zich in een andere volledige andere dimensie bevinden…

 12. Godefroy France

  KLAVER EN DE CRIMINELE KMER

  HA HA HA vallen deze antisemieten nu eindelijk door de mand!!!???

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.