Europeanen over de EU: ‘maakt kleine bedrijven kapot, subsidie maakt mensen lui en werkt corruptie in de hand’

Een opvallend portret van Europese kiezers in de Volkskrant. Diverse Europeanen werden geïnterviewd en de meerderheid is behoorlijk negatief. Er zit een rode draad in hun verhalen die hier zal worden belicht.

Arbeidsmigratie
De eerste geïnterviewde is een Poolse man genaamd Grzegorz Grygo, die gelooft in een sterke EU. Polen krijgt namelijk behoorlijk veel subsidie en heeft voor het land dan ook positieve uitwerkingen. Toch slaat de lofzang van deze man binnen vier zinnen om in kritiek! Door subsidies werken mensen minder hard en moeten Polen concurreren met Oekraïense seizoensarbeiders. Inderdaad ja, die Polen die wij volgens Rob Jetten ‘zo hard nodig hebben’, worden weggeconcurreerd in eigen land.

Financiële elite
Dan de Finse reiziger Petja Alho, die inziet dat alles wordt gemanipuleerd met geld. Hij gaf het vertrouwen in de EU op toen voormalig EU-topman José Manuel Barroso na zijn voorzitterschap van de Europese Commissie, ineens bij Goldman Sachs ging werken. De EU dient wat hem betreft alleen de belangen van multinationals en de financiële wereld.

De Fransoos geeft Macron een veeg uit de pan, ‘die alleen de rijkere groepen voordelen geeft.’ Ook geeft hij de spanning in Frankrijk goed weer, wanneer hij zegt dat ‘Fransen alleen tégen iets stemmen, nooit ergens vóór.’

Deugen
Vervolgens komt de Duitse Melanie Bröder aan het woord, die op de Groenen stemt. Zij stipt niet zozeer een probleem aan maar laat (onbedoeld) zien hoe ze zelf onderdeel van het probleem is. Bang voor populistisch rechts, ‘social media manipuleerde Brexit-stemmers’ en ‘migranten komen hierheen vanwege het klimaat.’

Leg haar opvatting eens naast die van de man uit Polen, als ze zegt: ‘In Europa hebben we nog ­genoeg ruimte voor meer mensen. En voor hen zijn er zeker kansen. We hebben vluchtelingen nodig, anders hebben we simpelweg niet genoeg mankracht voor alle banen.’

Gelukszoekers
Voor wat extra contrast geeft een Roemeen aan dat de EU weliswaar positief is geweest voor Roemenië, maar vluchtelingen? ‘Die willen niet bij ons blijven. Ze zijn er hoogstens twee weken blijven dan trekken ze weer verder richting Duitsland of andere landen.’

De Esten zijn natuurlijk positief. Die kwam van een benarde situatie genaamd de Sovjet-Unie en genieten de vele voordelen van de EU, hoewel rechtse partijen daar ook opkomen.

Het Portugese stel is Portugal praktisch ontvlucht. Lage lonen, hoge prijzen, overwerk wordt niet betaald. Beide zijn naar Sydney vertrokken.

De Kroaat ziet positieve gevolgen door wetgeving, maar ziet z’n land ook naar de knoppen gaan doordat kleine bedrijven, met name boerderijen, weggeconcurreerd worden sinds EU-lidmaatschap. 300.000 Kroaten zijn inmiddels al uit het land vertrokken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Siemien

  Het zijn echt een paar alcohol verslaafden die de meest idiote plannetjes bedenken om hun EUfobie te camoufleren, zo bang als ze zijn…
  Verhofstadt, Timmerfransje, Juncker, Rutte (let maar op míjn woorden) allemaal zieke randdebielen die niet het beste voor hebben met hun eigen land, niet denken in het belang van de BURGER…

 2. EU kok

  Vreemd.
  In de Volkskrant hebben mensen met dezelfde namen als hierboven vermeld een hele andere mening.
  De Finse reiziger Petja Alho, wordt ineens een Fransoos.
  Verwarrend allemaal.

  1. DeBruijn

   Dat kunnen we ook van u zeggen

   Spaanse kok
   Catalaanse kok
   Alicante kok
   EU kok

   Ik kan het niet meer bijhouden. Lijkt wel een obscuur bouwbedrijf die voor elk huis wat zij bouwen een nieuwe bv oprichten.

   1. Stanly2000

    Nog even en hij wordt Eindhovense (zijn woonplaats) kok.

  2. Stanly2000

   De frituurdamp maakt meer kapot …..
   Lezen kokkie.

   “Dan de FINSE reiziger Petja Alho, die inziet dat alles wordt gemanipuleerd met geld.”

  3. Sealgaire

   Ach guttegut, Jabba de Hut, trekt weer een slijmspoor op DDS. Als of iemand daar geïnteresseerd in is. Zijn sporen verdiend, met het schoonmaken van een of andere McDonald’s. En dan ben je ook gelijk een ”kok’, maar dan wel met ck.

 3. Meriadoc Brandebok

  Ik stel vast dat er in al de genoemde lidstaten bij de critici nog steeds steun is voor een EU-lidmaatschap. Logisch: Europeanen plukken hier dagelijks de voordelen van en dat weegt niet op tegen de nadelen.

  1. Siemien

   Nexit is het beste voor Nederland zelf

  2. DeBruijn

   @ Meriadoc

   Welke vruchten pluk ik dan wel?

   1. Hans Brusselmans

    Daar gaat die droogkloot niet op antwoorden, de gewone arbeider plukt in het geheel geen EU vruchten, die mag het gelag betalen in de vorm van hoge belastingen.

    1. Zouaaf

     De gewone arbeider in Nederland heeft ongekende faciliteiten en betere prognoses dan de ongewone arbeider 3 uur vliegen verder op. Qua gezondheids voorzieningen scholing enz.. Een werkweek van 36 uur ipv het dubbele elders. Een pracht land om in te vertoeven, Nederland !

     1. Hans Brusselmans

      En dat zijn de EU vruchten, sodemieter toch op met je gelul man of beschrijf die EU vruchten nu eens in detail met bronvermelding, en met 36 uur werken kan je geen gezin onderhouden als gewone arbeider zonder dat je vrouw ook een baan heeft.
      Nederland WAS een prachtig land totdat we al die exotische cocosmakronen veelal van islamitische huize toelieten.

     2. M de ruyter

      Zeker een prachtland! En dat land hebben onze voorouders met hun blote klauwen opgebouwd, niks met de Eu te maken. En onze opa’s en oma’s hebben na de oorlog dit land herbouwd met financiële hulp van de Amerikanen, nog steeds niks met de Eu te maken! In de jaren 60 en 70 kwamen de gastarbeiders, niks met de Eu te maken.
      Sinds de euro is er eenderde van de Nederlandse koopkracht af, heeft alles met de Eu te maken! En we hebben geen controle over onze grens, heeft ook alles met de Eu te maken!

    2. Heinz

     Die PVV fractiemederkers in Brussel bij de EU zitten in zak en as. Inderdaad, zij plukken de vruchten niet meer. Wat was hun bijdrage ook al weer? Zegt u maar.

     1. Siemien

      adolf Heinz is helemaal geen Nederlander..

   2. Meriadoc Brandebok

    Als je niet goed op de hoogte bent van de voor- en nadelen van de EU ben je in de EU-discussie onvoldoende op de hoogte van de feiten. Ik kreeg in diverse discussies over de EU met jouw de indruk dat je wel op de hoogte was van hetgeen de EU ons land oplevert en kost.

    Ik beschouw deze vraag derhalve als het informeren naar een jouw al bekende weg. Als gevolg daarvan acht ik het weinig zinvol je deze te wijzen.

    1. Hans Brusselmans

     Je bedoelt dat je die voordelen niet op kunt noemen, je bent goed door het ijs gezakt EUrofiele blaaskaak!

    2. M de ruyter

     Ad hominem, meriadoc

    3. Siemien

     Occult fantasietje, noem eens wat vruchten?

  3. Stanly2000

   Guus, ook een van de leugens!
   We verdienen € 2000 per jaar aan de EU.

 4. Kees Kroket

  Als je maar jezelf inzet. Met simpele arbeid je beste beentje voor zetten kan ik vankantie houden in een resort in Turkije. Mijn kraam levert genoeg op en zo ook voor zwart bijbeunende hovenier, huisschilder, tegelzetter, huishoudelijke hulpen…

 5. Arbeider65

  Polen concurreren met Oekraïense seizoensarbeiders.Nee, deze arbeiders zijn nodig om in Polen de zaak draaiende te houden. En de Polen hier verdienen 4x zoveel als in eigen land.
  Als alle lonen in ALLE EU leden het zelfde was, had je deze arbeidsmigratie niet nodig. Toch fijn he, de Bolkenstein wet. Moet toch geen probleem zijn hier?Toch?

  Open grenzen daar likt rechts toch de vinger bij af…. Deze site toch ook….

 6. Joop Klepzeikert

  Steeds meer Europeanen vertrekken. Zien we in Nederland ook steeds meer. Onderhand al 155.000 per jaar die het niet meer zien zitten in de EU en hun heil ergens anders gaan zoeken.
  Alleen het aller domste luie volk is positief over de EU, omdat die er mede voor zorgt dat zij steeds meer gratis geld krijgen.

  1. Fortiori

   Nou Joop, dan doet u het niet goed. Ik ga ervan uit dat vertrekkende Nederlanders worden uitgezonden door goed florende Nederlandse bedrijven. Techniek, accountancy. Noem maar een land op waar de voorzieningen beter zijn dan hier qua voorzieningen en inkomen. Iedere andere inwoner krijg je met geen stok het land uit.

   1. Joop Klepzeikert

    @Fortiori: Hard werkende mensen hebben geen voorzieningen nodig. Die houden hun geld liever zelf dan dat aan de roverheid te geven, die dat geld aan klaplopers weggeeft.
    Boven 2x modaal breng je ruim 70% van je bruto inkomen naar de roverheid en ziet daar nooit meer iets van terug. Dat zijn steeds meer mensen zo spuugzat dat ze vertrekken.
    Over een jaar of 10-15 zijn er enkel nog laag en helemaal niet opgeleide mensen in Nederland over.

    1. Fortiori

     Dat vertrekken heeft ook zo zijn beperkingen. Je moet wel wat meebrengen en is niet voor iedereen weggelegd, met een gezin bijv. Australië doet moeilijk. Bovendien waar je gaat, je blijft een ‘buitenlander’

     1. M de ruyter

      Hoeveel heb je nodig voor Australië?

   2. M de ruyter

    Ja precies, en wie betaald al die voorzieningen? Jij, cadeau uit eigen zak. En met nog meer bestuurlijke lagen boven ons( brussel) krijgen we meer belastingen en regels en wie weet ook wel een cadeautje uit eigen zak.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.