Nederland koploper prijs- en belastingstijgingen! – Syp Wynia: ‘De staat is er vooral voor zichzelf’

Syp Wynia confronteert ons weer een met een flinke dosis feiten, die een behoorlijk somber beeld schetsen. De overheid krikt op allerlei terreinen de belastingen omhoog om de staatsschuld omlaag te brengen, ten koste van lage- en middeninkomens. Via The Post Online.

Ik zet de feiten even voor u op een rij:

1. Belastingen
Supermarktprijzen en de energierekeningen stijgen sneller dan de lonen. Dit komt door de btw verhoging van 6 naar 9 procent en 11,6 procent hogere belastingen en heffingen wegens klimaatmaatregelen. Cao-lonen daarentegen, stegen in de meeste gevallen minder dan 3 procent.

2. Staatsschuld
Vorig jaar hield Minister van Financiën (na verhoging van ambtenarensalarissen) zo’n 11,4 miljard euro over, waarmee de staatsschuld werd teruggedrongen. Het IMF denk dat de Nederlandse staatschuld in 2023 onder de 40 procent van het bbp zal zakken: de laagste overheidsschuld in ruim 200 jaar.

3. Vergelijking met andere landen
De gemiddelde collectieve lastendruk van ontwikkelde landen ligt rond de 34,2 procent. Nederland zit momenteel op 39,6 procent! In 2020 zullen de lasten zelfs nog verder stijgen dus binnen de kortste keren passeren we de 40 procent! Op jaarbasis zijn we per huishouden 3.750 euro méér kwijt dan in 2011, toen Rutte net begon. En dat terwijl de energiekosten in de VS, Canada, Australië en Zuid-Korea zelfs dalen.

En het wordt alleen maar erger
Het is natuurlijk hartstikke goed dat de staatsschuld wordt teruggedrongen, het is alleen de manier waaróp dat gebeurt dat hier het probleem vormt. Het is onbegrijpelijk dat onderwijs en zorg gigantische tekorten hebben en juist de lagere inkomens het hardst getroffen worden door de genomen maatregelen.

De maniakale plannen omtrent klimaatbeleid, met Tesla-subsidie en gasloze woningen, moeten nog komen. De economie groeit steeds minder hard (van 2,9 in 2017 naar 1,5 in 2020) waardoor ook dit weer ergens gecompenseerd moet gaan worden. Mag u raden wie hier straks krom voor moeten gaan liggen, terwijl de grachtengordel-elite 6.000 euro voor een Tesla gesubsidieerd krijgt en een warmtepomp met korting in z’n huis heeft. Belachelijk!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Cycle25

  Je zal maar loonslaaf zijn, daar weet dit kabinet wel raad mee.

  1. Joop Klepzeikert

   @Cycle25: Je zult maar kleine of middelgrote ondernemer zijn. Daar weet dit rariteitenkabinet helemaal wel raad mee. Die gaan echt niet allemaal zo massaal failliet door wanbeleid in het bedrijf. Meer door wanbeleid van ‘onze’ roverheid.
   Alleen de banken, verzekeraars, multinationals en uitkeringsparasieten profiteren maximaal van die extreem socialistische oplichters in Hagenesië.

 2. Niet L niet R

  Dank Sype Wynia, maar het is al jaren bekend, dat Rutte en zijn elite bende ons al jaren bedriegen, en ons land naar de afgrond sturen!
  Open grenzen, afschaffen referendum,boeven land Oekraïne,diverse verhogingen en nog heel veel meer,knuffelen van Moslim boeven, niet intrekken paspoort etc.etc.

 3. Joop Klepzeikert

  Naast de belastingen en premies gaan enkel en alleen de oetkeringen en soepsidies voor klaplopers steeds harder omhoog en komen er steeds meer gratis geld regelingen voor dat werkschuwe tuig bij.
  En wij, de werkende mensen maar betalen en steeds minder te besteden overhouden.
  Naast die belastingdruk van 40% hebben we ook nog de verplichte premies volksverzekeringen, waar werkende mensen in de meeste gevallen nooit meer iets van terug zien, waardoor de werkelijke lastendruk volgens GFK gemiddeld op 54% komt in Nederland. Verreweg de hoogste van Europa.

  1. Caro

   @JK,
   Een kleine nuance wil ik toevoegen over uw bijdrage volksverzekeringen.
   Ik denk dat iets te kort door de bocht.

   AOW, ook mensen die gewerkt hebben..
   Anw, wlz idem.

   1. Joop Klepzeikert

    Klopt mensen die gewerkt hebben, die gemiddeld stukken minder oud worden dan het linkse en allochtone tuig wat nooit gewerkt heeft en net zo veel krijgt, krijgen ook AOW en als ze heel veel geluk hebben ook nog een paar tientjes pensioen.
    Wie die paar tientjes pensioen bovenop de AOW krijgt wordt al heel snel gekort op de soepsidies en toeslagen, die het luie volk wel allemaal krijgt.
    WW, RWW, ZVW, WAO en zo nog een heel rijtje van die verplichte afdrachten zien we in 97% van de gevallen nooit meer iets van terug. Gaat allemaal op aan werkschuwe wezens en oplichters.

    1. Caro

     @JK,
     klopt.
     Overige, dus ww etc zijn geen volksverzekeringen.
     Over ww heb ik een iets andere mening dan u heeft.
     Maar dat moet kunnen.

     1. Joop Klepzeikert

      @Caro: We betalen zoveel premie voor WW dat we dat NOOIT terug kunnen krijgen. Zelfs na 40 jaar werken en betalen kunnen we slechts maximaal 2 jaar WW krijgen, terwijl we elk jaar voor 3 maanden premie betalen.
      Dat wordt vooral opgevreten door Oost Europeanen, die hier 3 maanden komen werken en dan ook 3 maanden WW krijgen en dat elk half jaar weer herhalen.
      De gemiddelde Nederlander ziet niet meer dan 2% van die premies terug.

    2. Caro

     @ JK,

     Het probleem is dat je verplichte bijdrages niet kunt opheffen.stel je wilt dit zelf regelen. Dan komt het of aan op eigen vermogen of verzekeren.
     Dat laatste gaat niet gebeuren. Jaren gelede al discussie.
     Je kunt bij hypotheek hooguit ww verzekering sluiten wat een wassen neus is qua uitkering.

     1. Joop Klepzeikert

      @JK: “verplichte bijdrages niet kunt opheffen”??? Leg eens uit.
      Volgens mij kun je dat heel goed opheffen. Ruim 90% van alle landen op de wereld heeft zulke ongein niet. Daar kunnen mensen zelf sparen of voor een verzekering kiezen, als ze dat willen. Zoiets heet vrijheid.
      Wat wij in Nederland aan premies betalen is zoveel dat als we dat zelf apart mochten zetten we elk jaar een half jaar werkloos dan wel ziek, zielig of noodruftig zouden kunnen zijn, nog naast de 4 weken vakantie die we hebben.
      En daarnaast na zo’n 30 jaar AOW en pensioenpremies zelf wegzetten tegen 6% rendement we al met pensioen zouden kunnen.
      De gemiddelde Nederlander moet nu 55 jaar werken tot z’n pensioen en is gemiddeld 4% ziek en/of werkloos.

     2. Caro

      @Jk,

      sociaal stelsel is wet.
      Dan moet je wet veranderen.
      Ook prima maar gaat jaren duren en gaat geen meerderheid krijgen.
      Dat bedoel ik te zeggen.
      Hoop antwoord op uw vraag.

   2. Seneca

    @caro
    ik begrijp uw reactie niet. wat bedoelt u met AOW, ook mensen die gewerkt hebben etc. gaarne een reactie, groet

    1. Caro

     @ Seneca,

     De AOW is ook een volksverzekering.
     Dus ook als je werkt in loondienst betaal je hier aan mee.
     En op het moment dat je AOW gerechtigde leeftijd bereikt (hebt) dan ontvang je AOW.
     Dus je draagt eerst bij op AOW, maar daarna ontvang je ook.
     Ik hoop antwoord op uw vraag.

     1. Zouaaf

      U hoeft @Seneca niet bij te scholen, Caro. Wie hem langer kent weet dat hij de AOW zowat heeft uitgevonden. Ook mensen die alleen maar permanent in Nederland verbleven krijgen AOW, zonder ook maar bijgedragen te hebben. U moet het we aanvragen. De uitkering is afhankelijk van het aantal jaren van verblijf.

     2. Joop Klepzeikert

      AOW wordt vooral door ‘mensen’ die daar nog nooit iets aan bijgedragen hebben opgevreten. De meeste hard werkende mensen zijn al lang blij als ze de 70 halen, doordat ze dan op en versleten zijn. De klaplopers, die nog nooit een slag gewerkt hebben worden gemiddeld veel ouder, waardoor ze veel langer AOW krijgen, waar de werkende mensen voor betalen.

     3. Caro

      @Zouaaf,

      De vraag is wat ‘ bijdrage levert’ inhoudt.

      De vrouw van de man die gewerkt heeft krijgt ook zelfstandig AOW.
      Heeft zij niets bijgedragen?

      Of vice versa.
      Punt is dat i.d.d. Dat je recht hebt op AOW voor aantal jaren dat je in Nederland verblijft. Dus ingeschreven bent. En gelukkig maar.
      Ik denk misbruik AOW niet echt aan de orde. Sowieso denk ik niet met volksverzekeringen.
      Ik den wel met ww, wao, wis etc

 4. Jumping

  Ik weet uit betrouwbare bron, dat HendrikJan al een vetleren medaille in zijn bezit heeft.
  Voor zijn verhelderende blik, op de Nederlandse samenleving.
  Want de Linkse Demoniserende wegkijkende Rutte kliek, wordt meerderen malen per etmaal, met de Linkse neus op de feiten gedrukt.
  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.
  Balkenende en Rutte, hebben de autochtonen Nederlanders aan de rand van de afgrond gebracht.
  Stem in Mei een anti EU partij.
  Stem PVV of FvD.

 5. C.A.Barstow

  Politiek Den Haag is al heel lang koploper in het misleiden, voorliegen, bedonderen en bestelen van haar eigen bevolking.
  Nu zijn zij in Den Haag zover dat het haar soevereiniteit gaat verkwanselen aan Brussel.

  De ergste misdaad die je als land’s bestuurder kan plegen is land en volksverraad, en het volk doet maar gewoon of er niets aan de hand is, hoe makkelijk laat zich ook hierin misleiden en voorliegen.

  Stem tegen de EU,
  Stem tegen de landverraders elite,
  Stem op FvD!.

  1. Heinz

   Neen @ C.A. Barstow ! Stem VOLT . Het nieuwe elan. FvD is zo passé. Gisteren nog bij Pauw, het kan nog verrassend uitpakken. Heldere taal, begrijpelijk voor een ieder. VOLT, u gaat het beleven.

   1. Joop Klepzeikert

    Ik vertrouw niemand met de achternaam van Lanschot.

    1. Zouaaf

     Daar zit geld. Een van de beste private bankers. Zoniet de beste.

 6. Bolkestein

  De (CAO-)lonen, uitkeringen en pensioenen hebben nooit zulke stijgingen gekend.

 7. Jumping

  Kijk de 15 leugens van Rutte zijn verboden stof in de door de Bilderberg conferentie gecontroleerde media.
  Daarnaast komt er bij, dat Rutte het slechtste is wat Nederland, na de tweede wereldoorlog is overkomen.
  Stem in Mei een anti EU partij.
  Stem PVV of FvD.

 8. santiago

  Zo Syp, ook weer eens een klusje. Mooi opgeschreven kerel. Wat gaan we er aan doen.
  Als je nu echt niets nieuws te vertellen hebt Syp, houd dan je muil dicht, nagemaakte. En wees nu niet verbaasd, want je weet donders goed dat je een lul bent.

 9. Toverkol

  Tja, staatsschuld laat me niet lachen wij lenen geld voor andere Europese landen…
  Wij zijn netto betaler van de EU !
  Wij verzorgen het halve Midden-Oosten !
  Met zulke ambities is het nog een wonder dat we werkende weg nog eten kunnen kopen laat staan ooit een keer met pensioen kunnen gaan !

 10. Pescador

  en dan mag je rustig PAF zeggen tegen Baudet , dan kun je tegen rutte wel kaboem zeggen

 11. PMG

  AOW

  Jarenlang via Digid op mijnpensioenoverzicht.nl de jaarlijkse staat gedownload.

  Elke keer staat er: u krijgt vanaf uw zoveelste verjaardag 324 euro NETTO per maand via 1 pensioenuitvoerder (uiteraard zijn er de zogenaamde kleine lettertjes met de disclaimer). Ik vier mijn zoveelste verjaardag en wat blijkt: ik vang uiteindelijk 202 euro NETTO. Hondertweeentwintig euro gaat naar loonheffing en bijdrage zorgsverzekeringswet, da´s 37.7%. Je krijgt nog geen bedankje, helemaal niks, de kip wordt gewoon verder geplukt en wat overblijft daar gaan we vermogens- en uiteindelijk erfbelasting over betalen.

  1. Caro

   @pmg
   Schrijnend
   Hele erfbelasting mag war mij betreft ook herzien worden.

   1. PMG

    Wat is het standpunt van het FVD aangaande erfbelasting? Afschaffen, o, da’s nou precies wat ik ook vind!

    1. Caro

     Dat dus PMG.

  2. Lelygattet

   @PMG, Op die voorwaarde, dat je pensioenfonds aan de garantie norm van minimaal 104% zit anders krijg je nog minder.
   Het is toch van de zotte, je bent verplicht pensioen verzekerd, betaalt je werknemers aandeel en moet daar nog eens 37.7% over afdragen, en dan in mei of juni ook nog eens over je vakantiegeld hetzelfde, wat straks op 50% zit.
   Ondertussen weer bakken met geld naar het buitenland, tweede kamerleden die bergen reiskosten en huisvestings vergoedingen krijgen, terwijl ze om de hoek wonen.
   En u maar betalen, oh ja vergeet die enorme EU bijdrage niet.

 12. J.Rademaker

  Moeilijke som die iedere burger al jaren maakt maar waar niet over gesproken mag worden.
  De verhouding werkenden en niet werkenden, iedereen in overheidsdienst is of werkt aftrekken en het water dat met gulle hand naar de zee wordt gedragen ben je ook kwijt.

 13. Godefroy France

  RUTTE,,,,, GROOTSTE VOLKSVERLAKKER SINDS MUSSERT!

 14. Oresme

  De overheidsuitgaven dalen het hele decennium al van 48% in 2010 naar 42% nu, dus ik begrijp dit artikel niet zo, hoewel ik de statistiek voor 2019 nog niet weet. Men kan ook beter vergelijken met omliggende landen en niet met Chili, Mexico en Zuid Korea.
  Verder had Nederland al in 1976 een staatsschuldpercentage van 36% en daar zijn we nog lang niet. Dat was de tijd dat Wiegel van puinruimen sprak, dus die 36% is ook nog niet goed genoeg. Het is spijtig genoeg, dat wij twee eeuwen later nog moeten betalen voor de Belgische oorlog, die de familie Oranje Nassau ons in de maag gesplitst heeft. Los daarvan is meer geld uitgeven geen oplossing, want extra personeel moet uit het buitenland komen en u weet wat dat voor extra kosten betekent.

  De BTW verhoging had al in 2015 gemoeten vanwege de olieprijsdaling in die jaren en de lage inflatie toen. Dat dilemma, prijsdaling en recessie in die jaren, is de PvdA duur komen te staan. Kiezers willen immers graag meer geld en geen prijsdalingen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.