Opkomst EU-verkiezingen gaat bepalend zijn voor de komende discussie over de legitimiteit van de Unie

Overal in de Europese Unie lijkt de opkomst van de verkiezingen laag en onder de 50% uit te komen. Dermate laag dat na decennia van lage opkomst en genegeerde referenda de vraag wel eens gesteld mag worden: hoe legitiem is de macht van de Europese Unie eigenlijk? Zouden burgers a priori de besluiten vanuit de EU als democratisch legitiem moeten accepteren?

Op het moment van schrijven is de opkomst tijdens de Europese Parlementsverkiezingen in andere Europese landen niet al te hoog. Natuurlijk gaat men nog naar de stembussen, maar de cijfers laten voorlopig wéér zien dat de Europese Unie er niet is in geslaagd om veel kiezers te trekken. Dat is een teken aan de wand.

In Nederland haalden we de 50% nog niet eens. De vraag is wat deze decennialange lage opkomst betekent? Het is namelijk niet zo dat de EU geen impact heeft op de totstandkoming van sociale organisatie op lokaal niveau, immers moeten tal van organisaties die werken met IT-systemen de zogenaamde privacyverordening (AVG) van de Europese Commissie implementeren. Zelfs studentenverenigingen ontkwamen er niet aan en moesten hun IT ingrijpend wijzigen. In Frankrijk is de opkomst in ieder geval wél hoger dan vijf jaar geleden:

Terug naar de EU-legitimiteit. De EU eist dus van alles van ons als burger, maar tegelijkertijd stemt de burger nauwelijks voor de verkiezingen van het “parlement” van de Europese Unie. Parlement tussen haakjes omdat het eigenlijk geen parlement is zoals we dat gewend zijn in een stelsel van een trias politica.

Waarom gaan kiezers dan niet naar de stembus? Wisten ze niet dat er verkiezingen waren? Dat zou kunnen, al lijkt dat wel onwaarschijnlijk aangezien hetzelfde communicatie-proces wordt gevolgd door de Kiesraad als bij andere verkiezingen. En de opkomst bij de Provinciale en nationale verkiezingen ligt vele malen hoger. Het communicatieproces lijkt dus niet van invloed te zijn op de opkomst in vergelijking met andere verkiezingen. Vooralsnog ziet het er in ieder geval naar uit dat de nationalisten wéér terrein verliezen. Tja, ze stemmen dan ook minder vaak:

Denkt de burger wellicht dat de EU geen invloed heeft op haar leven? Dat zou erg vreemd zijn, immers hebben tal van bedrijven moeten werken aan de AVG en de implementatie daarvan. In mei 2018 sprak vrijwel iedereen in mijn netwerk over “die vervelende AVG-wetgeving uit Brussel”. Dat de EU invloed heeft terwijl men bij de Albert Heijn afrekent in Euro’s moge duidelijk zijn. Ook die overweging lijkt dus onwaarschijnlijk te verklaren waarom de opkomst steeds onder de 50% uitkomt. In Italië verwacht men in ieder geval wel een verassing, maar hoe deze er dan uit komt te zien, weten we nog niet:

Welke overweging is het dan, die ertoe leidt dat miljoenen EU-burgers hun stem niet laten horen? Is het wellicht omdat zij het EU-systeem, dat zij via nationale referenda al jaren probeerden te blokkeren, gewoon niet willen legitimeren met een stem? Weet u het? Wij houden in ieder geval de verkiezingen goed in de gaten en houden u op de hoogte van de uitslag. Als het goed is weten we morgen méér over de resultaten va de Europese Parlementsverkiezingen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

47 reacties

 1. Marija

  Teunis, steeds meer raak ik overtuigd, dat de lage opkomst wordt veroorzaakt door desinteresse en domheid van de kiezer.
  “Men” heeft nog steeds niet geleerd een eigen mening te vormen of verder te kijken dan de neus lang is.
  De rekening zal gepresenteerd worden, want in Brussel weten ze ook dat ze de bevolking alles door de strot kunnen duwen.
  Het volk denkt nog steeds dat men in goede handen is en zal bedrogen uitkomen.
  HET IS MAFFIA van voor tot achter, let op wat Juncker daarover zegt: rechts wordt genegeerd en niet-eurofielen krijgen nooit een baan daar.
  Duidelijke taal toch.

  1. F.C. Labrouste

   De zogenaamde desinteresse van de kiezer kan met meer recht worden geïnterpreteerd als een stilzwijgende instemming.
   Ut peilingen blijkt dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders de EU een goede zaak vindt. Veel kiezers zullen het lastig vinden daarin ook een duidelijke politieke keuze te maken maken dat betekent niet dat de EU wordt afgewezen, integendeel.

   1. DeBruijn

    @ Rien / FC dinges

    ‘De zogenaamde desinteresse van de kiezer kan met meer recht worden geïnterpreteerd als een stilzwijgende instemming.’

    Wat een onzin. Onze regering wil een wet aannemen tegen se.ksueel misbruik waar gezwegen werd. Met anderen woorden zwijgen betekent niet toestemmen, niet met misdaad en geweld nog met de politiek.

    Erg kromme redenatie Rien.

    1. Siemien

     “‘De zogenaamde desinteresse van de kiezer kan met meer recht worden geïnterpreteerd als een stilzwijgende instemming.’”

     Integendeel, de niet-kiezer is voornamelijk anti-EU, erger nog, als men wel gaat stemmen, stemt men eigenlijk voor erkenning van de EU en dat doet men dus NIET…

   2. marco1

    Goed nieuws voor je Noppen, de eerste prognose is dat in Belgie,Oostenrijk en Cyprus rechts anti EU een ruime meerderheid gaat krijgen. Of de EU zoeen goede zaak word gevonden buiten Nederland valt te bezien.

 2. Trien Knoppen

  Waarom iets steunen waar je niet om gevraagd hebt!? Zeker die uitbreiding naar Oost-Europa en het visum vrij reizen van de Albanezen is een drama!
  Iedere 6 maanden een geldverslindende verhuizing… geen duidelijk toezicht op uitgaven en declaraties… Need I say more? Een gedrocht is het!

  1. Trien Knoppen

   Herstel… Verhuizen zelfs 12 keer per jaar… Nog erger!
   Kosten… 180 MILJOEN EURO
   KOEKOEK!

  2. DidiMadloba

   Oost-Europa: als we de volkeren daar aan hun lot hadden overgelaten was daar een gevaarlijk vacuüm ontstaan, met het risico dat de Russen daar hun slag hadden geslagen. Als je nu in Polen komt is dat een modern land. Ja, die landen hebben soms wat erg rechtse regeringen, maar dat vindt DDS toch prachtig?

   En de Albanezen verdienen onze volle steun – ook al horen we te veel van Albanese criminelen. Iedereen die er geweest is houdt van het land. Moslims? Ja, na eeuwenlange Turkse overheersing – maar je ziet er op straat niet één hoofddoek, want ze hangen er de gematigde Bektashi islam aan, ook al eeuwenoud.

   1. DeBruijn

    @ DidiMadLoba

    Volgens sommigen is juist onze expansiedrift de reden dat Rusland zich steeds vijandiger opstelt.

    Wat denkt u daarvan?

    Reist u veel voor uw werk? Ik begrijp dat u nogal eens op pad bent.

 3. F.C. Labrouste

  Dit is naar mijn inzicht te sterk gesteld. De opkomst voor de Europese Verkiezingen is altijd laag geweest en was in elk geval in Nederland nu hoger dan de vorige keer.
  De legitimiteit van de EU is allang bewezen en is ook groeiende. Wellicht heeft de Brexit daaraan stevig bijgedragen.

  1. DeBruijn

   @ F.C.

   Zo Rien weer een nieuw account?

 4. Suidland

  Laten we hopen dat rechts en de anti-Eu parijen de grootsten worden. Oprotten met dat geile Eu! Ben die migranten uit Afrika en M.O. meer dan zat. En Nederland maar betalen aan Brussel.

 5. Michael

  Je analyse klopt fundamenteel niet Teunis. Als men zo anti-EU was dat het merendeel op anti-EU partijen zouden stemmen, dan had je wellicht een punt. Mensen die niet stemmen keuren zeker niet per definitie de EU af. In tegendeel, het kan ze simpelweg weinig schelen. Anders zouden ze wel stemmen.

  Heeft niets met legitimiteit te maken. Als je klaagt over de EU kun je gewoon je stem kwijt bij verkiezingen. Als je niet stemt moet je ook niet zeiken.

  1. DeBruijn

   @ Michael,

   Heel veel mensen stemmen niet omdat zij denken dat de EU toch niet naar hun luistert.

   ‘Heeft niets met legitimiteit te maken. Als je klaagt over de EU kun je gewoon je stem kwijt bij verkiezingen. Als je niet stemt moet je ook niet zeiken.’

   De meerderheid had ook tegen de EU-grondwet gestemd, het haalde niets uit. We kregen dezelfde grondwet, maar met een ander naamkaartje eraan.

   Dat bevestig voor velen het beeld dat de EU toch maar één richting op gaat, namelijk naar een superstaat.

 6. Marija

  Alweer een opmerkelijk goed artikel op OpinieZ:
  DE DIVERSITEIT VAN FRANS TIMMERMANS IS NIET DE OPLOSSING,
  Door
  Katiana Kayvantash
  26 mei 2019.

  Aanrader om te lezen.

  1. Caro

   @ Marije,
   opiniez goede columns, onderbouwd etc.

   1. edoc431

    VELE MALEN BETER DAN HIER EN DAAR WORDT JE ALS TROL ER WEL ONMIDDELLIJK AF GEFLIKKERD

  2. DidiMadloba

   Ik zou niet aanraden om het verhaal te lezen.
   Het begint al meteen met een feitenvrije klacht over “massa-immigratie”. Die hadden we 40 jaar geleden toen door averechts overheidsbeleid gastarbeiders werden gedwongen in Nederland te blijven, maar nu al lang niet meer.

   Dan wordt prof. Maarten van Rossum afgebrand: tegenover zijn idee dat Nederlanders zo van elkaar verschillen dat niet van “de” Nederlandse identiteit kan worden gesproken zet de schrijfster doodleuk dat er toch wel een collectieve Nederlandse identiteit kan zijn, een stelling die ze volkomen uit de lucht plukt.
   Maar het leukste is dat je met hetzelfde recht van een collectieve Europese identiteit kunt spreken, ook al zijn Europeanen evengoed verschillend.

   Wat de al niet meer piepjonge Timmermans wel ziet maar jeugdigeren soms niet is dat je vooruit moet kijken – naar een Europa waar je net zo goed in Spanje Polen of Duitsland kunt gaan wonen en werken. De huidige generatie studenten die aan het Erasmusprogramma heeft geproefd is al zover.

   1. Stanly2000

    Warrig verhaal Fritsje!

   2. edoc431

    Dat maakt nou net het verschil tussen links en rechts wij lezen wel dombo .
    JIj zit zo verschrikkelijk vast geroest in je cocoon niet normaal meer .

 7. Saskia Haan

  Ik vind dat als je een hekel hebt aan de eu je juist moet stemmen. Als je een hekel hebt aan het Nederlandse kabinet doe je dat toch ook? Dan legitimeer je een systeem ook..Ik ken een aantal mensen, ik zat bij ze,.. we keken naar het Darten op bewuste avond, was om 19.30u Ik zeg: nog een anderhalf uur en dan uitslag..Zeggen ze: zo’n partij darten kan langer duren hoor! Het kwartje viel niet..ik zeg: stemmen op je partij.. reactie Naw: na de dartpartij..eindigt na 21.00u/… weer 7 stemmen weg.. 2 van SP..3 PVV 2 FvD weggegooid…in de kopjes van kiezers moet ook nodig iets veranderen..

 8. Rosasolis

  Dit is mijn bericht voor onze EU Britse-Nederlande EU kiezers die tot nu veel niet hebben gestemd.
  Special for our British voters who live and work in Nederland: we love you, and support you, and welcome you if you will work and live in Nederland, and support our European government.

  1. marco1

   Dus als ze de EU niet steunen moeten ze oppleuren Rosasolis?

   1. Rosasolis

    marco1. Vele Britten die in Nederland werken, zijn tegen de Brexit, en inderdaad steunen zij de EU. Zij zijn blij dat zij in ons land mogen werken. Ik ken een aantal
    Britse winkel eigenaren die de Nederlandse nationaliteit hebben aangevraagd.

  2. Stanly2000

   Rosasolis waar kan ik dan stemmen? In beide landen is volgens mij al gestemd.

  3. edoc431

   De Canadese doos doet ook nog even een duit in het zakjes ga viool spelen muts .

 9. Cootje

  Vlaams belang wint de verkiezingen in België , als le Penn in Frankrijk en salvini in Italië winnen gaat zijn bolwerk scheurtjes vertonen

 10. DidiMadloba

  Ronald van Raak van de SP zei vanmiddag in Buitenhof al net zo iets. Is DDS plotseling een fan geworden van de SP, een partij die nou echt extreem links is?
  Het is de ultieme populistische truc: een duiding geven aan de stem van mensen die niet gestemd hebben.

  Laten we voorop stellen dat de opkomst voor EU verkiezingen al sinds mensenheugenis niet is om over naar huis te schrijven. En nu zelfs relatief hoog was.

  Maar het is natuurlijk belachelijk aan te nemen dat iemand met een bloedhekel aan de EU (zoals de meeste schrijvers op deze website) uit protest niet op een van de Eurosceptische partijen zou hebben gestemd. Er was toch genoeg keus.

  Wat ik wel eens zou willen weten is wat de opkomst is bij gemeenteraadsverkiezingen, want gemeenten kampen volgens mij eenzelfde probleem als de EU: terwijl programma’s als Nieuwsuur tot vervelens toe berichten over “Den Haag”, hebben we net zomin een idee van het Europees Parlement uitspookt, als wat onze lokale gemeenteraad doet (misschien met uitzondering van de allergrootste gemeenten).

  Dat is dus vooral de media aan te rekenen. we horen abstracties als “soevereiniteit”, maar nooit over concreet beleid.

  1. DeBruijn

   @ DidiMadLoba

   Ik heb geen idee waarom mensen niet gaan stemmen, maar ik denk dat het voor de hand ligt dat mensen het te ver van hun bed vinden plus dat zij denken dat wij te weinig invloed uit kunnen oefenen. Dat is meestal als de opkomst laag is en natuurlijk teleurstelling niet te vergeten.

   De NOS negeert de gemeente en provincie altijd, zelfs met de provinciale verkiezingen kwam nergens de provincie aan bod. Ik heb er nog over geklaagd, maar niemand reageert, helaas.

   Dus ik u heeft zeker gelijk.

 11. Suidland

  Kijk naar de vlag van de EU. op de foto met Guy ‘ het gebit’. De eerste scheuren zitten er al in!!.

 12. Beukman

  De opkomst wordt geleidelijk hoger; in Nederland ligt ie inmiddels hoger dan de opkomst bij het referendum over de Associatieovereenkomst met Oekraïne. De EU begint kennelijk langzaamaan te leven. Allerminst een reden tot azijnpissen.

  1. Kapitein Haddock

   Beukman

   ” Emmertje klaar?”
   Even de nicker Beukman gebruiken?

   1. Beukman

    @Haddock
    Ik reageer al vele jaren op DDS. Al die tijd heb ik Beukman geheten, en Beukman alleen.
    Lazer nu op met je laster, óf maak je beschuldiging hard. Tenminste als je een vent bent.

    1. edoc431

     RUSTIG RIEN JE WORDT ZO GEMOLKEN HAHAHAAHA
     MOOIE NICKNAME USER

    2. Siemien

     “Ik reageer al vele jaren op DDS”

     Klopt, structureel anti-Nederlands en pleit vooral voor meer islam…

  2. Siemien

   De EU is een gedrocht, Nederlanders die dit nog steeds niet begrijpen hebben echt een plaat van een meter voor hun kop, het is ook jammer dat de anti-EU-ers massaal thuis blijven, ergens logisch want ga je stemmen! stemt men eigenlijk voor erkenning van de EU en dat doet men dus niet…

  3. F.C. Labrouste

   De belangstelling en waardering voor de EU neemt inderdaad gestaag toe.
   Een interessante ontwikkeling is VOLT, een Europese politieke partij die in meerdere lidstaten meedoet. De kans is groot dat dit een trend wordt: stemmen op een Europese partij in plaats van nationale partijen.

   1. Siemien

    “De belangstelling en waardering voor de EU neemt inderdaad gestaag toe.”

    Nee hoor, mensen worden steeds sceptischer op de EU en terecht want de EU is bezig om de soevereiniteit van landen en haar burgers te ondermijnen, grenzen open te gooien zodat hele westerse culturen verdwijnen, dit is een Bilderbergje…
    Met name jullie soort zijn een schande voor mijn Nederland…

  4. DeBruijn

   @ Beukman

   Maar het blijft laag en dat komt dat de EU te ver van de meeste burgers staat en dat wij te weinig erover te zeggen hebben.

   Ik ben geen voorstander van de EU, zoals je weet, en wel om de reden dat groter niet altijd beter is. Ik heb heel wat fusies gezien, maar het werd nooit beter, slagvaardiger, niet leuker voor de werknemers en zeker nooit goedkoper.

   Voor de EU geldt dit ook. Ik ben bang dat het toch uitdraait op een dictatuur op den duur, want probeer maar eens zoveel mensen achter je te krijgen. Ik hoop dat ik er naast zit, maar als ik Verhofstadt, Juncker, Schultz, Baroso en Timmermans, dan hou ik mijn hart vast.

   1. Beukman

    @DeBruijn
    Ik deel je bezwaren tegen de EU, maar meen net als heel veel andere Europeanen dat we in dit tijdsgewricht niet zonder kunnen. Veel nieuwe problemen kunnen alleen eendrachtig worden aangepakt. De politieke component van de EU gaat onvermijdelijk een steeds grotere rol spelen.

    Ik hoop dat het de EU lukt om dichter bij de burger te gaan staan. Misschien moeten we wel toe naar een systeem van echt Europese partijen zoals VOLT; Labrouste heeft dit al aangestipt.

    1. DeBruijn

     @ Beukman

     Ik ben 100% voor samenwerking, maar ik vind dat de EU teveel een machtsblok aan het worden is, die dicteert ipv een goed geoliede samenwerking.

     Ik denk dat we wel zonder kunnen op veel vlakken. Er wordt gezegd bijv. de vluchtelingencrisis. Als wij geen lid waren, dan hadden we mensen veel makkelijker kunnen tegenhouden. Hadden we de grenzen beter kunnen beschermen. Ook op het gebied van milieu hadden we zonder de EU zelf ook van alles kunnen doen, daar hebben we hen niet perse voor nodig. Handig is wel dat je probeert samen te werken op dit vlak, maar nu met de EU lukt het ook nauwelijks. Dus ik zie daar geen winst in.

     Zo zijn er veel terreinen.

 13. edoc431

  WAAROM ZIJN RECHTSE STOELTJES IN HET PARLEMENT ZWART VAN KLEUR KAN IEMAND MIJ DAT UITLEGGEN ????????????????

  1. Beukman

   Je ziet wel vaker dat mensen die alles in hoofdletters schrijven ook niet kunnen googelen.

   1. Sealgaire

    Blablablabla blaaskaaksupporter

 14. F.C. Labrouste

  Uit de eerste exitpolls blijkt in elk geval dat de opkomst duidelijk hoger is dan bij de vorige verkiezingen.

  De EU wordt dus door steeds meer Europeanen belangrijk gevonden.

  Met de legitimiteit van de EU zit het dus wel goed.

  1. marco1

   Zeker vooral voor de anti-EU was deze veriezing belangrijk. Dit is dan ook te merken aan de uitslag alleen in Nederland lieten ze het afweten. En de Duitsers tja die hebben nu eenmaal een voorliefde voor 1 groot rijk.

  2. Siemien

   Steeds meer mensen gaan begrijpen wat het gedrocht EU inhoudt.

   “Met de legitimiteit van de EU zit het dus wel goed.”

   Onzin…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.