PvdA-eindbaas Frans Timmermans voelt opkomstkritiek opkomen: “ga alsjeblieft stemmen”

Politieke kopstukken zijn het vaak oneens, behalve over één belang: de opkomst van de verkiezingen moet hoog zijn. En als dat niet het geval is dan moet dit ongemakkelijke feit worden genegeerd of aan anderen worden geweten. Dat belang overstijgt alle partijen. Anders lopen de politici namelijk het risico dat men hun positie in twijfel trekt. 

Zo ook Frans Timmermans (PvdA), die mogelijk de meeste stemmen pakte tijdens de Europese Parlementsverkiezingen afgelopen donderdag. We waarschuwden al voor het zogenaamde ‘Timmermans-effect’, maar er kan ook worden gesproken over een ‘lage opkomst effect’. De PvdA’er won niet omdat zijn programma zo goed was, maar omdat méér mensen niet stemden dan wel.

Het is een patroon van decennia, maar anders was het toch wel even schrikken:

Het nieuwe gevaar volgens Timmermans is het gevaar van de ‘onverschilligheid’. Ineens is niet Rusland of Matteo Salvini het grote gevaar, maar ‘indifference’. Dit is namelijk het enige woord dat de PvdA’er kan bedenken om de dramatisch lage opkomst voor de Europese parlementsverkiezingen te verklaren: ‘onverschilligheid’. Ja Frans, leg de verantwoordelijkheid voor het systematisch falen van de parlementaire verkiezingen van de EU maar bij de kiezer neer.

Het woordgebruik  van Timmermans impliceert dat de PvdA’er de resultaten wijdt aan individuele verschillen bij kiezers en niet bij het systematische falen van het Europees Parlement om mensen te bewegen tot stemgedrag. Dat is wel wat vreemd. Want hoe kan de kiezer al decennia lang ‘onverschillig’ zijn, maar wél stemmen bij de nationale verkiezingen? Nee, het niet komen opdagen voor de Europese verkiezingen bewijst niet de ‘onverschilligheid’ van de kiezer. Sterker nog: niemand weet 100% zeker waarom de opkomst zo laag is.

Maar ik doe een gokje. Kiezers weten gewoon dat ze he-le-maal niets hebben aan het Europees Parlement. Immers is het slechts één van de organen van de EU waar besluiten worden genomen, terwijl de échte macht bij de Europese Raad ligt. Een tweede belangrijke reden is wellicht dat veel kiezers niet op de hoogte waren van de verkiezingen. Elke keer als er verkiezingen zijn maak ik een rondje op straat en vraag mensen of zij stemden. Schrikbarend veel zeggen “nee, ik wist niet dat je kon stemmen”.

Maar Timmermans, die weet het natuurlijk wel: ‘het is de ‘onverschilligheid van de kiezer’.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Regina

  Poep

 2. Regina

  Poep poep poep. Poep poep poep poep

  1. santiago

   Wel goed je billen vegen he .

   1. Caro

    @ Santiago,

    Reageren op een niet inhoudelijke bijdrage heeft niet zoveel nut.
    Ik krijg steeds meer het idee..ignore it and it will go away.
    Verschillen van inzicht onder reageerders vind ik leuker te lezen op inhoud.
    Ik ben ff klaar dat ik zo lang moet door scrollen om mensen te lezen die niet verder komen dan uitwerpselen in hun reactie, laat ze gaan schoonmaken in verzorgingstehuis.
    En verder negeren.

  2. toetssteen

   @Satya
   Bel de loodgieter!

   1. Ragmilla

    Vertel eens waarom je dit doet? Er staat toch Regina of niet? Mn zus heeft een grote bek maar dit soort reacties heeft ze nooit geplaatst. Heeft ze uw intelligentie succesvol in twijfel getrokken?

    1. koeiepoep

     Ragmilla +1

  3. Brazil

   In je broek ?
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 3. Regina

  Twee drollen plempen in de schijtpot. Dan zegt de ene drol wat ben je bruin, daarop antwoord de ander ik heb PVV gestemd jij ook? 🙂 🙂 🙂 🙂

  1. DeBruijn

   Nog racistisch ook naar donkere Afrikanen met zulke opmerkingen.

   Lager kun je niet gaan meid.

   1. Peter Oudshoorn

    DeBruijn: Regina is niet Satya, maar een andere trol genaamd Svetlana die DDS jarenlang heeft geteisterd. Uiteindelijk kreeg ze een ban, maar ze is nu helaas weer terug met hetzelfde idiote trollolo-gelul.

    Hi Regina, ben je vandaag nog bij je Turkse bakker geweest voor lekkere broodjes?

 4. Regina

  Ik spuug op PVVers 🙂 🙂

  1. santiago

   En wij spugen allemaal op reginaatje.

  2. Marija

   Zij spugen allemaal op jou, dus je verzuipt.

 5. Joop Klepzeikert

  Deze kromme verkiezingsuitslag hebben we niet alleen aan het lage opkomst effect te danken, maar vooral aan het domme mensen effect.

  1. Brazil

   Ja domme mensen die denken dat 55% van de bevolking
   tegen de EU is, dit krijg je als je leeft in een bubbel.
   Voorspelling was toch 12 zetels voor het FvD hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

  2. Marija

   @JK ++++ mee eens, kunnen niet zelfstandig denken, overspoeld met linkse waanideeen houdt men vast aan het oude bekende, dom ja.

  3. Kees Kroket

   Afwachten hoe de rest van Europa erover denkt.

 6. F.C. Labrouste

  Bij de vorige Europese verkiezingen werd de PVV bijna de grootste partij en was de opkomst lager.
  De gedachte dat populistische partijen onevenredig schade ondervinden van een lage opkomst wordt niet gestaafd door de feiten.

  1. Sealgaire

   Blaaskaakje, inderdaad, Blablabla. En verzin gewoon je eigen waarheid. Tiktaktiktok, en vooral tiktaktiktaktiktak.

 7. Augustus

  “Diversity is now in some parts of Europe seen as a threat. Diversity comes with challenges. But diversity is humanity’s destiny. There is not going to be, even in the remotest places of this planet, a nation that will not see diversity in its future.”

  Het electoraat heeft haar keuze gemaakt: zelfvernietiging.

 8. Korporaal Monty

  “maar omdat méér mensen niet stemden dan wel.”

  Dan hebben de politici de mensen niet weten te motiveren en te stimuleren om naar de stembus te gaan. Geen overredingkracht.

  “Schrikbarend veel zeggen “nee, ik wist niet dat je kon stemmen”

  Dan leef je onder een steen. Of bent ontzettend stom.

 9. Ome Wim

  Rusland en Salvini zijn voor ons geen “gevaar”, die waardeloze volgevreten (s)linkse lamlul van een Timmermans echter wèl, nog te lui om de dag aan te kijken voor een “salaris” van euro 350.000,- excl. “onkostenvergoedingen” en de burger de zakken leeg trekken met allerlei (s)linkse onzin-hobby’s die kant noch wal raken.

  1. Vliegenvanger

   ++++++++

 10. Rosasolis

  De mensen die wel naar de stembus gingen kwamen op voor onze Europese Parlement. Ik ook. Dit EU verkiezing ging over onze Europese TOEKOMST en INVLOED op de wereld.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.