Klimaatonderzoeker legt bom onder klimaatplannen: ‘slechts 1,5 graden opwarming halen we zeker niet’

Wieger Fransen zond een brief naar Het Parool waaruit blijkt dat zo’n beetje alle plannen voor klimaatbeleid eigenlijk op losse schroeven staat. We pakken zijn argumenten er even bij!

Het grootste probleem dat hij aan wil kaarten is de vraag ‘waar doen we het voor?’ en is er van overtuigd dat het antwoord ons niet zal bevallen. Het doel van alle klimaatbeleid is om ervoor te zorgen dat de opwarming van de aarde beperkt blijft tot 1,5 graad. Dat zou genoeg moeten zijn om ons ‘ademruimte’ te geven. Daar is echter behoorlijk wat voor nodig en vereist dus een flinke opoffering van iedereen. Sterker nog, meneer Fransen zegt geen enkele klimaatwetenschapper te kennen die dat haalbaar acht.

Om die 1,5 graad te bereiken is er een CO2-budget opgesteld. Dat is de hoeveelheid CO2 die nog uitgestoten zou mogen worden om alsnog die 1,5 graad te kunnen halen. Stoten we meer uit, dan is het huilen geblazen. Onderzoekers stelden het budget vast op 500 gigaton CO2. De jaarlijkse mondiale uitstoot bedraagt 40 gigaton CO2 dus na iets meer dan 10 jaar zitten we aan de limiet. Je hoort politici op de achtergrond al schreeuwen: ‘Werk aan de winkel dus!’

Maar hier is waar Fransen het échte probleem aankaart: Zelfs als we 1,5 of 2 graden weten te halen, is dat maar het halve verhaal. Er zal namelijk ook CO2 uit de atmosfeer moeten worden gehaald om de opwarming verder terug te dringen (en het liefst zelfs om te draaien). ‘Netto negatieve emissies’ wordt dat genoemd.

En dat wordt een hels karwei waar niemand op zit te wachten. Het is dan namelijk niet meer genoeg om je huis groen en duurzaam te hebben, het natuurgebied naast de deur vol te hebben geplempd met windmolens en je deugmobile op te laden met een stekker. Nee, er moet een hele industrie worden opgetuigd die CO2 af gaat vangen, een godsvermogen zal gaan kosten en waarschijnlijk te weinig op gaat leveren. Laat dat maar even bezinken want het heeft nogal wat implicaties voor de wereldgemeenschap.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

47 reacties

 1. Lao Tse

  De moraal van dit verhaal lijkt me dat er meer moet gebeuren om de rampzalige verhoogde CO2-uitstoot terug te dringen.

  1. Frets

   Aldus, sprak de glibber, genaamd dopper/flopper of lul, die zelf weinig tot niets heeft bijgedragen aan de samenleving. Zit al jaren in het uitkeringscircuit en heeft een ieder, op dit forum, van zich vervreemd, door zijn pedante en vervelende wijze van reageren. Zit de laatste dagen van zijn leven geïsoleerd (wonend drie hoog achter) van de echte wereld. Een van huis uit, fout en antisemitisch stuk nageboorte, die ook niet schroomt, om het met onfrisse clubjes eens te zijn. Zijn familie heeft jaren geleden, de handdoek al gegooid, om zich nog enigszins om hem te bekommeren. Mijn reactie zal dan ook zijn ‘’blablabla blaaskaak’’. En vooral tiktaktiktaktiktak.
   Geef die aarsmade toch geen repliek! Behalve, Blablabla Blaaskaak. Je hebt hem financieel al 24/7 op je rug zitten.

  2. Peter Oudshoorn

   Natuurlijk Lao, 1000 miljard is ook veel te weinig. Laten we er 10.000 miljard van maken, zon 330 miljard per jaar. Vrijwel de hele Nederlandse begroting dus: alles voor het klimaat! Leve Gekke Greta, leve de klimaatmaffia!

   1. Frets

    Doe geen moeite, want met deze levensvorm, valt niet te debatteren. Stelt altijd zijn eigen waarheid als leidend. Soms geholpen door zijn ‘trolmatties’, die zelf ook maar lege briefjes invullen. Als je dan de inbreng van de trollen, op deze site tot je neemt, heb ik toch het gevoel van ‘wat zonde’, een parasitaire levensvorm, die nu met uitkering in vrijheid leven, schoppend, bijtend en spuwend, naar de ‘hand die hen voed’ en er graag gewag van maken, dat ze het allemaal beter weten.

    1. Veteraan

     @ Frets
     Ja, klopt.
     Wat ik al vaker heb geroepen is niet reageren op Trollen.
     Jammer dat zoveel mensen hier toch mee doorgaan.
     Gewoon schrijven over je ongemak met ze is niet hetzelfde als direct reageren en kan dus gewoon. Verder is elke reactie nutteloos en geeft ze adem.
     En we willen toch dat ze geen adem meer krijgen ?
     Mag ook letterlijk van mij hoor, vervuiling is vervuiling en dat wil zelfs Links NL toch aanpakken ?

     1. Brennivin

      @Veteraan (5)
      ‘Niet op reageren’. Dat roep ik nou ook al een tijdje. Zo te zien tegen dovemans oren. Sommige mensen zijn blijkbaar zo in hun kuif gepikt dat hun ego vereist dat ze tóch maar weer vinden dat ze MOETEN reageren op die zwakzinnigen die hier rond lopen. We weten wel dat je bestaat, dus steek je energie in discussie en niet in het voeren van trollen.

      Als je écht wil dat er iets aan gedaan wordt dan moet je hier boven staan en GEWOON NIET reageren. Je hebt het zélf in de hand. Geef ze repliek en ze gaan niet weg. Niet alleen ‘eigen schuld’ maar je verziekt het ook voor anderen die ook die rotzooi moeten lezen of door moeten scrollen.

   2. Lao Tse

    Ik volg slechts de logica van Fransen die aangeeft dat de huidige maatregelen onvoldoende zullen bijdragen aan terugdringing van de CO2-uitstoot.
    Bezwaren tegen die redenering hoorde ik nog niet.

   3. Brazil

    @Peter is een zielig eenzaam figuurtje die hier 24/7 aanwezig is met zijn vele nicks om alleen te trollen en dat al 10 jaar lang.
    Of hij er nou voor betaald krijgt of niet, het is gewoon sneu als je de hele dag op dds aanwezig bent om voor gedachtenpolitie te spelen.
    De hele dag mensen treiteren plagen zuigen met de hier all om heersende mening express op een uitlokkende manier tegenspreken., gewoon super zielig.
    Blijkbaar heeft dit figuur gewoon echt niks anders te doen in zijn leven.. Lowlife

    1. dario

     hilarisch gewoon niet vergeten seniele ouwe lul hahahaahah gewoon hilarisch .

  3. fockingworst

   @lao Tse is een zielig eenzaam figuurtje die hier 24/7 aanwezig is met zijn vele nicks om alleen te trollen en dat al 10 jaar lang.
   Of hij er nou voor betaald krijgt of niet, het is gewoon sneu als je de hele dag op dds aanwezig bent om voor gedachtenpolitie te spelen.
   De hele dag mensen treiteren plagen zuigen met de hier all om heersende mening express op een uitlokkende manier tegenspreken., gewoon super zielig.
   Blijkbaar heeft dit figuur gewoon echt niks anders te doen in zijn leven.. Lowlife

  4. Tguard

   @lao het moraal is dat we er helemaal niets aan kunnen doen, misschien wat meer groen want dat leeft nl van CO2 en zet dit heerlijk om naar zuurstof.

  5. Agios

   De rampzalige co2-uitstoot is te wijten aan het feit dat er veel te veel mensen zijn, die alle willen consumeren. Deze kwestie wordt niet besproken, want daar kun je als deuger niet mee aankomen in Afrika, India, met name bij moslimgezinnetjes. Heb je trouwens kinderen Lao? Zo ja, dan ben je zwaar in overtreding, want je onderkent het ware probleem niet. Zo nee, dan hebben de niet-geboren kinderen geluk gehad.

 2. Jumping

  Kijk het is simpel, als je mening anders is dan het Linkse Demoniserende Rutte kartel, dan moet je volgens Links het land uit.
  Ik neem dat risico dan maar, Australië of Zanzibar heeft dan mijn voorkeur.

  1. Agios

   Daar is het co2-probleem (is het een probleem?) ook niet minder, maar je hebt in elk geval geen last van het kleuterkabinet.

  2. Brazil

   Als dit zo is Jumpie waarom woon je hier nog, oooh ja natuurlijk eind van de maand gratis geld nee dan blijft Jumpie toch maar in Nederland,
   typisch rechts, BAHH!!!!!
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 3. J.Rademaker

  De wereldgemeenschap heeft echt helemaal niets aan ons offer zelfs als wij ons morgen totaal opofferen zal het klimaat er niet van veranderen.
  Tot achter de komma uitrekenen wat het de werkenden kost is wel een leuke en lucratieve bezigheid op wereldschaal is het een non issue.
  Heel gul is dat we straks 25.000 euro mogen lenen, 30 jaar extra maandlasten aan consumptief krediet als men dat heeft afbetaald is die rommel versleten.

  1. van Urk

   Men kan beter zich net als onze voorouders aanpassen aan het klimaat dan met onnodig veel geld, pijn en moeite de opwarming af te dwingen.

 4. van Urk

  Het moraal van dit verhaal lijkt me dat het allemaal voor de mens te hoog aangegrepen is om eventjes het klimaat bij te gaan sturen op de ideale temperatuur. Het is niet zoals thuis eventjes aan je thermostaatknop gaan draaien.

 5. victus

  Tot nu toe werden kritische geluiden over deze plannen genegeerd,verzwegen,weggekeken,gepareerd,weggelachen en geminimaliseerd. Een levendige en gezonde discussie hierover is en was niet mogelijk. Rode draad is het geld wat de burger afhandig wordt gemaakt en de maskering van daadkracht om huidige problemen op te kunnen lossen.

 6. peetjoh. k

  Co2 uitstoot. Het is zo’n 0,03 % van onze totale atmosphère. Al was het 5% het zou niks doen, ja de bomen zullen harder groeien. Maar dat is het dan wel. Ik kan er niet bij dat we ons daar druk over maken. Er zit veel meer fijnstof in de lucht veel meer argon en ga maar door. En dan moeten we ons druk maken over de prik in de cola?.

 7. EU kok

  In de zoektocht naar het gelijk van Baudet heeft DDS een standpunt gevonden bij media die weerskanten aan het woord laat.
  Morgen is het Parool weer een links deugblaadje.

 8. Ben-NIET-Groen-L

  Wel eens heerlijk langs de Nieuwe Waterweg (het Scheur) gelopen, waar de zwarte uitlaatgassen van de schepen die stookolie verbranden om voorruit te komen en tegelijkertijd het luchtruim in de gaten houdend waar de vele vliegtuigen ook hun Kerosine uitlaatgassen dumpen alsof het niks is?

  Dit is nog maar op één locatie!
  Daarom blijf ik lekker met mijn 1866Kg wegende, vervuilende 6 cilinder benzine SUV tuffen en vecht mij verder liever dood tegen die klimaat-hysterie.
  Geen warmtepomp of andere herrie-makende machines in mijn huis…ook geen isolatie … helemaal niets…nogmaals ik vecht tot de dood intreed en stel dit horrorkabinet er verantwoordelijk voor.

  1. Vliegenvanger

   Ik sta 100% achter je. Ik laat me ook niet kisten door dat schorum uit Den Haag. Denken ze nou echt dat ik me in onkosten ga steken voor hun plezier? Heel die milieu gekte is gedoemd om te mislukken. Huizen in duitsland sluiten ze aan op gas, en de gebruikers krijgen subsidie. Hier sluiten ze de huizen af van het gas. Dit is nou wat een Europa zou moeten zijn. Ongelijkheid, geen een land loopt parallel, en dat schorum uit Den Haag ziet dat niet, of zien het wel maar hebben grote oogkleppen op. Weg met deze geldverslindende regering, het is gewoon een grote geld uit de zakken van de burgers kloppen actie. Het wordt tijd dat Nederland in grote opstand komt.

 9. Ben-NIET-Groen-L

  Toch nog even het volgende…… zou die hele klimaatpoppenkast geen afleiding zijn voor de immigratiestroom die gewoon gestaag zijn doorgang vind?

 10. Pescador

  Bla bla verhaaltje CO2 vangen is niet zo moeilijk hoor, gewoon al die bomen weer terug zetten die we gekapt hebben. Door het kappen van de bomen wat de boeren doen (boomwallen slopen) blijft er meer CO2 in de lucht hangen en verzakken de huizen in sommige gebieden omdat de water stand naar beneden moet worden bijgesteld anders zakken de traktoren in de blubsie.
  Ook die idiote boswachters die hele bossen plat gooien om er heide van te maken compleet gestoord die gasten, ook worden er hele stukken bos gekapt omdat de boswachterdaarvan betaald moet worden, te gek voor woorden.
  En omdat er mensen zijn die dronken zijn of het rijbewijs gekocht hebben en daardoor van de weg raken en tegen bomen aan rijden gaan we die bomen maar kappen, de grootste onzin dus.
  En omdat G5 er moet worden door gedrukt gaan er ook weer veel bomen tegen de grond nergens voor nodig dit is een smoesje.
  En natuurlijk worden de bomen in dorpen en steden gekapt omdat het onderhoud te duur is.
  Die snotbongel van d66 staat te juigen als er een kolencentrale wordt gesloten terwijl de zogenaamd schone Biocentrale open blijft die bio centrale is de grootste vervuiler en daar worden ook nog eens voetbalvelden vol bomen voor gekapt.

  Dus tel uit je winst we slopen en slopen en dat houd een keer op dus gewoon weer beginnen met het aanplanten van bomen maakt al een groot verschil deaar mee haal je veel CO2 uit de lucht.
  Ook is er een schimmel die veel CO2 eet dus die moet ook meer gewaardeerd worden.
  Elektrische auto´s zijn nog vervuilender als een diesel auto.
  Oplossing zou kunnen zijn nergens sneller te mogen rijden als 120 km per uur dan zou de maximale snelheid die een auto mag kunnen rijden dus op 130 km per uur kunnen worden gezet hier zou een enorme CO2 winst kunnen worden gehaald.
  Maarja dan gaan die autobouwers weer klagen dat ze niet genoeg verdienen enzo.
  We kunnen dus best wel wat aan het klimaat bijdragen maar de regering wil het liefst dat de burger het allemaal betaald rutte en zijn onnozele clubje weten niet wat ze aan het doen zijn, jammer
  En al wordt nederland nog zo schoon het is en blijft een druppel op de gloeiende plaat en dus grote onzin wat ze nu allemaal bedacht hebbe,

 11. Rosasolis

  Het klimaatbeleid heeft eindelijk tot een overeenkomst tussen de meeste partijen bereikt.
  Niets om erover te juichen, maar de eerste plannen zijn nu bekend. Alle plannen zijn in de kinderschoenen, en zullen vordering stap voor stap gaan maken. De regering wil dat in 2030 wij rijden alleen op elektrische auto’s; ze zullen steeds goedkoper moeten worden. Er wordt subsidie gegeven aan woningstichtingen, om huurwoningen op nieuwe
  vormen van verwarming mogelijk te maken. Zonder dat de huur erg hoger gaat worden,
  (hopelijk zou dit kunnen. Onze huur is vanaf 1 juli 10 euro verhoogt!). Om de CO2 – uitstoot te verlagen moeten er veel gedaan worden, terwijl de temperaturen blijven stijgen. Een nogal griezelig bericht in Trouw vandaag: de temperaturen in zuid-Europa zijn enorm gestegen. In Spanje werd het rond de 40 graden, en wat minder in de kust gebieden. Maar gisteren werd het in Parijs 45 graden!…terwijl duizenden auto’s en vrachtwagens gewoon rondrijden op benzine en diesel. Door de hele stad rijden er ambulances om ouderen en zieke mensen van alle lijftijden op te halen en plaatsen in tijdelijke opvang centers en ziekenhuizen met airco, dag en nacht. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de groeiende klimaat problemen over de hele wereld.

  1. C.A.Barstow

   @Rosalis:

   ”Zonder dat de huur erg hoger gaat worden”

   Hahahahaha, man wat ben jij naïef en blind, typisch links overigens.

   1. Rosasolis

    C.Barstow. Niet links, niet ver rechts, gewoon in het midden.

    1. logisch denken

     ik houd het op erg naïef en onwetend. Welke kant van het politieke spectrum interesseert me niet

     1. Rosasolis

      Logisch denken. Wie denkt u dat u bent om te oordelen wat “erg naief en onwetend” is?

  2. dario

   GA TERUG NAAR CANADA NEULVETER DAAR LIGT JAARLIJKS METERS SNEEUW GOED VOOR JE SCHIJTPOTEN LEKKER MIN 40 DRIEKWART VAN HET JAAR
   OF VINDT JE HET STIEKEUM TOCH WEL LEKKER HIER NOU ??????

   1. Rosasolis

    @dario. Wow! Helemaal in hoofdletters! Hartelijk bedankt voor uw waardering
    voor mij.

 12. C.A.Barstow

  En weer is die smerige linkse leugenachtigheid openbaar gemaakt.

  Reken er niet op dat ik ook maar ene Euro aan die linkse leugenachtige vuiligheid ga uitgeven.
  We worden al genoeg door deze roverheid misleid en bestolen.

  Overigens, hoe vaak je de burger ook bedonderd, misleid en besteelt zogenaamd t.g.v.
  het milieu, onze planeet gaat gewoon door met waar het al miljarden jaren mee bezig is namelijk re shape
  Hoeveel miljoenen tonnen CO2 daarbij de lucht in worden gebracht is niet voor te stellen, je zult er niets tegen kunnen doen.
  En dan wil onze roverheid daar de strijd tegen aanbinden, en wel via uw beurs? omdat u de schuldige bent aan de temperatuurstijging?
  Laat u dus niet door die Haagse vuilakken misleiden en bestelen, zij zijn alleen maar op uw geld uit en niets anders.
  Luister niet naar dat gelieg van die roversbende en houd uw Euro’s in uw zak.

 13. Heras

  De belastingdienst ziet met vreugde onze centjes tegemoet..

 14. Michael M

  1,5 graden hahahaha. China bouwt 1100 kolencentrales de komende jaren extra bij. China warmt het wel met 12 graden omhoog. Wij 1000 miljard euro armer, en de planeet is 13,5 graad warmer. En Rutte met zijn bende is stinkend rijk geworden over de ruggen van de domme brave burgers.

 15. Michael M

  Nederland is een vlekje op de planeet en dat gaat met 17 miljoen inwoners de strijd aan tegen 8 miljard inwoners en 270 landen? Laat me niet lachen. Rutte en zijn bende VVD, CDA, D66, PVDA, GL, CU, zijn op uw geld uit, en nog snappen veel mensen de politiek niet en stappen naar die boeven toe. De Roverheid. We leren het dus kennelijk nooit!

  1. C.A.Barstow

   @Michael M:

   +1

 16. dario

  het klimaat beleid moet betaald worden door 3 /4 modaal basta.

 17. plakband

  Klimaathysterie: geldklopperij.

 18. Garland S. tucker

  Volgens Baudet kunnen we geen CO2 genoeg hebben, iets met bloemen en bomen die er zo fijn van groeien.

  Fijn dat DDS ook beseft dat CO2 een bedreiging voor de planeet vormt.
  Vreemd dat ze nog achter die flapdrol van een Baudet aanhollen met z’n leugens

  1. logisch denken

   Vreemd dat een flapdrol als jij de stelling van Baudet ontkent ongehinderd door kennis. Laboratorium onderzoeken hebben onomstotelijk aangetoond dat als de hoeveelheid CO2 toeneemt de boom harder groeit en harder gaat werken om het natuurlijk evenwicht te herstellen. Een bewezen feit wetenschappelijk onderbouwt. Google is je vriend .

   Ik zou me dus meer druk maken over de vernietiging van de longen van de aarde dan om een beetje CO2 uit Nederland.

   1. Lao Tse

    Zeker, een verhoging van CO2 kan plantengroei bevorderen maar dat is niet het punt. Het punt is dat een verhoogde CO2-uitstoot leidt tot een gevaarlijke opwarming van de aarde.

    Er zijn dwazen die dit ontkennen en leugenaars zoals Baudet die dit bij beter weten doen maar gelukkig laten beleidsmakers zich door de wetenschappelijke consensus leiden.

    1. logisch denken

     Je spreekt je eigen tegen mijn beste. Probeer het nog een keer. Je praat weer poep . Als de bomen de CO2 uitstoot wegnemen is die CO2 uitstoot ook niet ” gevaarlijk meer voor de opwarming ” Ik zie momenteel maar 1 sprookjesverteller hier – lees leugenaar –

     Hoe kan je zo een onzinnige bewering neerzetten ?

     1. Lao Tse

      Je ontkent de wetenschappelijk consensus over de relatie tussen CO2-uitstoot en opwarming van de aarde?

     2. logisch denken

      Je kan moeilijke woorden gaan gebruiken en je kan je onttrekken aan de feiten maar de groei van bomen wordt in grote mate bepaald door de hoeveelheid CO2 in de lucht. DAS EEN FEIT en bevestigd door u.

      De opwarming van de aarde is niet aantoonbaar door CO2 ! Das ook een feit. ALLE onderzoeken spreken immers over mogelijk , indien enz

      De vernietiging van onze oerbossen is ook een feit. Dagelijks worden minimaal 200 voetbalvelden wereldwijd gekapt. Het oerbos in Polen is op dit moment slachtoffer voor de vraag naar hout uit de groeiende Poolse economie.

      Een goed debater komt met feiten en gaat niet inhoudsloze dure woorden neerploffen om zich intelligenter voor te doen dan hij/zij werkelijk is.

      Dus graar uw onderbouwing van uw beweringen op onomstotelijke feiten

     3. Lao Tse

      Dat de groei van planten en bomen alleen mogelijk door de aanwezigheid van CO2 in de lucht wordt door geen zinnig mens betwist. Daar gaat de discussie ook niet over.

      Een overgrote meerderheid van klimaatwetenschappers meent dat er overstelpend bewijs is voor de relatie tussen verhoogde CO2-uitstoot en opwarming van de aarde. Dit wetenschappelijke bewijs stomweg ontkennen is onverantwoord. Gelukkig laten onze politici zich door de wetenschap leiden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.