Alert! Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid: “digitale veiligheid onder druk”

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) komt vandaag met woorden waar naar geluisterd mag worden. Volgens de organisatie is de digitale dreiging voor de veiligheid van ICT-systemen ‘permanent’ en loopt Nederland  het risico dat systemen langdurig uitvallen, bijvoorbeeld door cyberoorlogvoering. Als dat gebeurt kunnen Nederlandse huishoudens zonder gas, elektriciteit of water komen te zitten. 

De zorgen zijn dus reëel.

In het recente persbericht laat de NCTV weten dat de dreiging groter is dan verwacht doordat men volledig is overgestapt op digitale systemen, zonder de analoge systemen in stand te houden. Dat laatste is zorgelijker dan het lijkt. Het betekent concreet dat wanneer de IT-infrastructuur uitvalt dat Nederlanders op zoek moeten naar alternatieve instrumenten om systemen te organiseren. Het betekent: opnieuw leren werken met analoge systemen en dat kost tijd.

De NCTV stelt:

“De digitale dreiging voor de nationale veiligheid is permanent. Vrijwel alle vitale processen en systemen in Nederland zijn deels of volledig gedigitaliseerd waarbij er nauwelijks terugvalopties of analoge alternatieven zijn.”

Een analoog systeem kan prima werken, maar vele verdwenen vanwege neurotisch Angelsaksisch denken, waar ook Mona Keijzer (CDA) weleens problemen mee schijnt te hebben. Analoge systemen waren in het verleden overigens zéér waardevol. Denk bijvoorbeeld aan het ‘Dowding system’ van het Engelse Fighter Command ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Dowding was een informatiesysteem dat de Britse luchtvaartgeneraals in staat stelde geïnformeerde besluiten te nemen op tactisch niveau:

Dowding system, een analoog informatiesysteem

Het Britts Fighter Command van de RAF gebruikte analoge informatiesystemen om geinformeerde beslissingen te nemen ten tijde van de Slag om Engeland (1940). Het zogenaamde 'Dowding system'.
Het Britse Fighter Command van de RAF gebruikte analoge informatiesystemen om geïnformeerde beslissingen te nemen ten tijde van de Slag om Engeland (1940). Veel van dergelijke informatiesystemen zijn gedigitaliseerd zonder analoge ‘back-up’. Het zogenaamde ‘Dowding system’. Bron: Wikimedia Commons / Royal Air Force / Imperial War Museum

In het geval van het Dowding systeem vond natuurlijk ook communicatie plaats via communicatiesystemen, zoals ook in het geval van het internet het geval is, maar op een kleinere schaal. De digitale systemen via het internet lopen volgens de NCTV dus het meeste gevaar. Behalve dat er geen analoge back-up systemen zijn is er ook te weinig aandacht voor het concept ‘weerbaarheid’ volgens de NCTV:

“Weerbaarheid is het belangrijkste instrument om risico’s te verminderen, aangezien het beïnvloeden van dreiging en afhankelijkheid te complex is. Organisaties worden nog steeds succesvol aangevallen met eenvoudige methoden. Incidenten hadden voorkomen kunnen worden en schade had beperkter kunnen zijn door het nemen van basismaatregelen.”

Deze observaties van NCTV zijn toch wel zorgwekkend. Het zou goed zijn als de Tweede Kamer gaat nadenken wat zij kan doen om de digitale veiligheid te verbeteren.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. logisch denken

  🙂 🙂 🙂 tja en allemaal slaafs aan het telefoontje , allemaal lekker pinnen , alles lekker digitaal doen want het is zo makkelijk en u heeft toch niets te verbergen. Alle digitale systemen bij elkaar weten meer over een persoon dan de persoon zelf kan heugen.

  Ik heb er geen medelij mee. De opmerking al ” Het zou goed zijn als de Tweede Kamer gaat nadenken wat zij kan doen om de digitale veiligheid te verbeteren. ” geeft aan dat we niet willen begrijpen dat collectieve systemen heel interessant zijn en altijd de zwakste schakel blijven.

 2. santiago

  Nou mensen, bij Pieter-Jaap Aalbersberg en zijn 200 ondergeschikten zijn we volkomen veilig dus vreest niet. Ik zou die Aalbersberg nog geen 2 minuten op mijn hond laten passen, wat een Wimpy is dat zeg, maar dat maakt niet uit. Als er echt wat gebeurt is er toch niemand echt verantwoordelijk. Overmacht meestal en in het ergste geval vervangen ze Pieter Jaap door een andere lul met een dubbele voornaam. Weltrusten.

 3. santiago

  Goeie vent die Jaap Pieter. Komt helemaal goed.

  1. santiago

   Dank je voor het plaatsen van mijn reactie. Hij is op het randje, ik had misschien meneer Aalbersberg moeten schrijven en hem niet meteen moeten tutoyeren.

 4. santiago

  Teunis, ben je een Fries of een Groninger?

 5. Toverkol

  Tsja, de veiligheid staat ook onder druk maar dat niet alleen, ook de privacy.
  Niet van buitenaf, maar van binnenuit.
  Door de overheid zelf met hun sleepwet.
  Politici zijn vergeten voor wie ze eigenlijk op die plaats zitten !
  En Nederland is zelf ook een terrorist die inbreekt bij andere overheden.
  Wie heeft er hier boter op zijn hoofd.
  Let it be….

 6. Vrijedenkert

  Tijdens de koude-oorlog had de Nederlandse overheid naast gebruikelijke communicatie middelen ook een zelfstandig analoog back-up communicatie-systeem maar na invoering van het digitale glasvezelnetwerk en draadloze mobiele systeem heeft men dit buiten werking gesteld en sinsdien niet meer onderhouden en zelfs grotendeels ontmanteld.
  Het P/C2000 communicatie systeem wat de overheid gebruikt, ook tijdens een crisis situatie is draadloos en als digitale en draadloze netwerken uitvallen b.v. door een vijandelijke cyberaanval of een EMP zullen alle communicatie-systemen inclusief satelliet-systemen uitvallen en heeft men helemaal niks meer om op terug te vallen.
  Wat dan rest zijn analoge draadloze radioverbindingen, rooksignalen, postduiven of tam-tam.

 7. tonna

  En in de nabije toekomst gaan wij met ons allen heerlijk toeren met de electrische auto,volautomatisch bestuurd via digitale satelliet signalen!
  Bij een geslaagde hack,prachtige massa carambolages van tienduizenden voertuigen,dat worden dure verzekeringspremies,haha

 8. J.Rademaker

  Briljant, daar moet minstens een NCVT voor hebben echt niemand zag dit aankomen.
  Fijn dat ik gewaarschuwd ben maar ik de betaal die nitwits voor oplossingen.

 9. Rud56

  Die Tweede Kamer is hoofdzakelijk bezig coalitiebelangen in stand te houden, voor vergezichten hebben zij geen tijd of is die kunde niet machtig.

  Want natuurlijk had er jaren geleden al dit punt op de Kameragenda moeten staan: een back up voor als het digitaal misgaat.

  Maar nee, andere zaken hebben meer prioriteit.
  En ach, gaat het fout is men weer diep geschokt en komt er een parlementaire commissie die moet gaan uitzoeken hoe dit nu kon geschieden!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.