Zuid-Holland: Hans Wiegel stopt, CDA konkelt en FVD kan plaatsnemen in de oppositie

Zuid-Holland: Hans Wiegel stopt, CDA konkelt en FVD kan plaatsnemen in de oppositie

Voor Forum voor Democratie lijken de Provinciale Statenverkiezingen uit te lopen op een matig succes. In Zuid-Holland lijkt het sprookje in ieder geval voorbij: CDA stapt uit de coalitiebesprekingen en Hans Wiegel stopt als informateur, via Algemeen Dagblad.

FVD drukte direct haar stempel op de Nederlandse politiek door afgelopen maand hoge ogen te gooien, maar nergens neemt ze plaats op een provinciaal vlaggenschip. Behalve dan het vlaggenschip Limburg, waar een bijzondere constructie werd gevonden en de partij van Baudet samen met de PVV gaat mee besturen.

Maar in Zuid-Holland, de belangrijkste provincie van ons land, valt FVD buiten de boot nu het CDA zich uit de onderhandelingen terugtrekt. Hans Wiegel (VVD) laat weten dat er sprake is van een 'probleem' en vindt het opmerkelijk dat CDA opstapt: "Zij zaten er vanaf het begin aan bij."

Wiegel laat in zijn brief weten wat de precieze redenen zijn waarom het niet gaat lukken. Maar als we goed lezen dan blijft vooral heel veel onduidelijk. ChristenUnie doet niet mee en ook het CDA niet langer. Waarschijnlijk om 'gevoelsredenen', maar heel duidelijk blijkt het niet uit de brief van Wiegel. CDA-Fractievoorzitter Adri Bom-Lemstra stelt het volgende over de reden waarom het CDA uit de coalitiebespreking is gestapt:

"Na het afhaken van verschillende partijen, hebben wij onvoldoende vertrouwen dat resterende combinaties die wellicht getalsmatig net kunnen, tegemoetkomen in het realiseren van voor ons belangrijke uitgangspunten’’

Heel anders staat de VVD erin. De partij van Mark Rutte vindt het jammer dat het zo moet aflopen:

"Wij vinden het jammer dat de gesprekken ondanks de enorme inspanningen van informateur Wiegel niet tot een positief resultaat hebben geleid. Wij voelen het als onze verantwoordelijkheid om met andere partijen samen te werken voor de inwoners van Zuid-Holland. Helaas hebben sommige andere partijen formatiegesprekken op voorhand uitgesloten."

De VVD stelt dus in tegenstelling tot de fractievoorzitter van het CDA dat 'sommige andere partijen op voorhand zijn uitgesloten'. Op voorhand dus. Exclusie. Het tegenovergestelde van inclusie! Bij Forum voor Democratie begrijpen ze er niets van. De fractievoorzitter, Rob Roos laat het volgende weten:

"Volstrekt onbegrijpelijk. Dankzij het CDA mag de VVD nu laten zien of zij zich net als in Rotterdam laat gijzelen door een kneiterlinks blok met GroenLinks, PvdA en D66. Wat dat oplevert kunnen we wel raden: Geldsmijterij, belastingverhoging en een Zuid-Holland bezaaid met windmolens."

Dit dames en heren slaat dus nergens op. Het CDA kan niet eens eerlijk zeggen waarom ze niet met FVD willen samenwerken. Dat is wel een beetje opmerkelijk inderdaad, meneer Wiegel.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties