OEPS! Tesla ziet miljarden verdampen, eerste kwartaal: 700 miljoen dollar verlies

Geen categoriejun 01 2019, 18:00
Vorig jaar voorspelde DDS-redacteur Tim Engelbart al dat '2019 het jaar wordt waarin het doek valt voor Tesla' en hij lijkt nog gelijk te krijgen ook! Halverwege het jaar is het aandeel Tesla al met 43% in waarde gedaald. Topman Elon Musk, die zelf ook aandelen bezit, verloor in totaal 6,4 miljard dollar aan waarde. Momenteel lijkt de prijs van Tesla-aandelen te stabiliseren rond de $185, maar voor een verdere stijging is wel nieuw kapitaal benodigd.
In de afgelopen jaren heeft Tesla behoorlijk moeite met het hoofd boven water houden. Als de situatie zoals hij nu is aanhoudt dan zit Musk aan het einde van het jaar zonder geld en moeten er mensen gedwongen ontslagen worden. Dat lijkt een simpele truck, maar het verloren arbeidskapitaal zal natuurlijk zijn weerslag vinden in de kwaliteit en omvang van de productie. Eerder dit jaar verlaagde Musk de prijzen van de auto's in een poging de vraag te stuwen.
In een zogenaamde 'uitgelekte e-mail aan medewerkers' zou Musk zijn personeel hebben verteld dat Tesla dit kwartaal meer dan 90.700 auto's bij kanten bezorgt. Een absoluut record, maar tegelijkertijd is er kritiek op de daadwerkelijke vraag naar elektrische auto's. Maar volgens Musk valt het dus allemaal reuze mee en worden er meer auto's verkocht dan ooit.
Maar ondanks die betere cijfers lijken beleggers er weinig vertrouwen in te hebben. Zeker gezien de prijs van het aandeel op dit moment. Waar het uiteindelijk om draait is natuurlijk niet het aantal auto's dat Musk naar de man brengt. Maar de waarden van die auto's in verhouding tot de kosten van de productie. En als we dan kijken naar de cijfers dan schrikken we behoorlijk. In het eerste kwartaal van 2019 boekte Tesla namelijk een verlies van 700 miljoen dollar.
Verder zien we weinig wezenlijke plannen van Musk, behalve dan plannen die om nóg meer investeringen vragen zonder een daadwerkelijk idee wanneer de investeringen zich gaan terugbetalen. Dat de aandelenkoers van het bedrijf zo snel keldert heeft dan ook alles te maken met het afnemende vertrouwen in het bedrijf van Musk. Of het doek, zoals Engelbart eerder schreef, daadwerkelijk dit jaar valt hangt sterk af van het resultaat van de nieuwe aandelenuitgifte en obligatieronde die Tesla gaat organiseren.
Maar welke investeerders zich laten inpalmen door Tesla is maar de vraag. Als deze ronde om kapitaal op te halen niet succesvol blijkt dan kan het zomaar eens héél erg snel gedaan zijn met Musk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten