OEPS! Tesla ziet miljarden verdampen, eerste kwartaal: 700 miljoen dollar verlies

Vorig jaar voorspelde DDS-redacteur Tim Engelbart al dat ‘2019 het jaar wordt waarin het doek valt voor Tesla‘ en hij lijkt nog gelijk te krijgen ook! Halverwege het jaar is het aandeel Tesla al met 43% in waarde gedaald. Topman Elon Musk, die zelf ook aandelen bezit, verloor in totaal 6,4 miljard dollar aan waarde. Momenteel lijkt de prijs van Tesla-aandelen te stabiliseren rond de $185, maar voor een verdere stijging is wel nieuw kapitaal benodigd.

In de afgelopen jaren heeft Tesla behoorlijk moeite met het hoofd boven water houden. Als de situatie zoals hij nu is aanhoudt dan zit Musk aan het einde van het jaar zonder geld en moeten er mensen gedwongen ontslagen worden. Dat lijkt een simpele truck, maar het verloren arbeidskapitaal zal natuurlijk zijn weerslag vinden in de kwaliteit en omvang van de productie. Eerder dit jaar verlaagde Musk de prijzen van de auto’s in een poging de vraag te stuwen.

In een zogenaamde ‘uitgelekte e-mail aan medewerkers’ zou Musk zijn personeel hebben verteld dat Tesla dit kwartaal meer dan 90.700 auto’s bij kanten bezorgt. Een absoluut record, maar tegelijkertijd is er kritiek op de daadwerkelijke vraag naar elektrische auto’s. Maar volgens Musk valt het dus allemaal reuze mee en worden er meer auto’s verkocht dan ooit.

Maar ondanks die betere cijfers lijken beleggers er weinig vertrouwen in te hebben. Zeker gezien de prijs van het aandeel op dit moment. Waar het uiteindelijk om draait is natuurlijk niet het aantal auto’s dat Musk naar de man brengt. Maar de waarden van die auto’s in verhouding tot de kosten van de productie. En als we dan kijken naar de cijfers dan schrikken we behoorlijk. In het eerste kwartaal van 2019 boekte Tesla namelijk een verlies van 700 miljoen dollar.

Verder zien we weinig wezenlijke plannen van Musk, behalve dan plannen die om nóg meer investeringen vragen zonder een daadwerkelijk idee wanneer de investeringen zich gaan terugbetalen. Dat de aandelenkoers van het bedrijf zo snel keldert heeft dan ook alles te maken met het afnemende vertrouwen in het bedrijf van Musk. Of het doek, zoals Engelbart eerder schreef, daadwerkelijk dit jaar valt hangt sterk af van het resultaat van de nieuwe aandelenuitgifte en obligatieronde die Tesla gaat organiseren.

Maar welke investeerders zich laten inpalmen door Tesla  is maar de vraag. Als deze ronde om kapitaal op te halen niet succesvol blijkt dan kan het zomaar eens héél erg snel gedaan zijn met Musk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Suidland

  Technisch bezien ( techn. analyse/ grafieken, patronen) is Tesla koopwaardig (zwaar overdrever verkocht..oversold.) Een rit naar (voormalige steun nu weerstand) op 240$ is zeker mogelijk. Ik heb afgelopen vrijdag long posities gekocht (dus positief) op Tesla.

 2. Suidland

  Zakt het aandeel onder de 178$ dan sluit ik deze positie (met ingecal.verlies). Afgelopen vrijdag zakte Tesla nog eens enkele % maar met zeer laag volume, blijkbaar zijn weinig aandeelhouders nog erg negatief! Een positief signaal??

 3. victus

  Een overgewaardeerde, gehypte en veel te dure auto waarvan niet bekend is hoe het zich in de nabije toekomst ontwikkeld met veiligheid, sloop en recycling van de uiterst giftige en milieuvervuilende accu packs.

 4. J.Rademaker

  Wat een innovatie en visie in dat bedrijf.
  Laten we hopen dat het misgaat en we terug gaan naar de franse auto-industrie mentaliteit, het 20 jaar lang verkopen van dezelfde basis van een bestelwagen in verschillende S.U.F. modellen.

 5. Suidland

  Long positie gestopt. Verlies $ 3000.

 6. DidiMadloba

  Nikola Tesls is de nationale held van de Serviërs, de ergste oorlogsmisdadigers sinds de Tweede Wereldoorlog.
  Afgezien van de Amerikanen in Vietnam en Irak.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.