Pensioenakkoord: meerderheid wil dat ZZP’er zelf hun pensioensregeling mogen kiezen

Momenteel ligt er een concept pensioenakkoord op tafel dat de basis moet zijn voor arbeidsrelaties tussen werkgevers en werknemers. Van de 17 miljoen Nederlanders heeft een klein fractie daarvan besloten hoe het akkoord eruit moet komen te zien. Een meerderheid lijkt momenteel voor het nieuwe akkoord, maar men wil wel eenvoudiger zelf kunnen onderhandelen met de werkgever over het pensioen. 

Uit een peiling van Maurice de Hond (Peil.nl) blijkt dat ruim 75% voorstander is van het component om zélf met de werkgever afspraken te maken over de pensioensregeling. En ook is een grote meerderheid voorstander van ondernemersvrijheid en wil ruim 65% van de deelnemers dat ZZP’ers zich vrijwillig bij een pensioenfonds kunnen aansluiten. Opmerkelijk is vooral tegenspraak op principieel niveau bij de ouderen (65+).

Componenten van het pensioenakkoord 2019

Bron: Maurice de Hond (Peil.nl)
Bron: Maurice de Hond (Peil.nl)

Want daar waar de 65+’ers met 73% voorstander zijn van de vrijheid van ZZP’ers om zelf hun pensioensregeling te mogen vormgeven daar zijn de senioren voorstander van het beperken van diezelfde keuzevrijheid als het gaat om een verplichte arbeidsongeschiktheidverzekering (73%).

Hoe de ouderen hierin hun afweging maken weten we niet precies, maar opmerkelijk is het wel omdat de onderliggende waarde van beide antwoorden natuurlijk de keuzevrijheid is om al dan niet een bepaalde verzekering af te sluiten. Wellicht dat er bepaalde argumenten zijn die wij niet weten en ook Maurice de Hond niet heeft aangeleverd, maar u wel kunt communiceren als opmerkingen onderaan de webpagina.

Verder vinden kiezers dat het pensioenakkoord zoals dat nu op tafel ligt acceptabel is. 60% van de door De Hond ondervraagde respondenten is voorstander van het plan. Echter is de steun voor het pensioenakkoord 2019 het hoogst onder ouderen en zien we dat in de middelbare leeftijden weinig steun is. Personen van 45 tot 54 zijn tegen. Wellicht omdat de nieuwe regels weer meer onzekerheid betekenen voor hun pensioenuitzichten.

Bron: Maurice de Hond (Peil.nl)
Bron: Maurice de Hond (Peil.nl)

Ook de AOW is weer onderwerp van gesprek tijdens de pensioenakkoorden. De Hond legde zijn respondenten een keuze voor. Of zij liever eerder met AOW willen, maar met een lagere uitkering per maand of toch liever een hogere leeftijdseis accepteren mits de betaling dan hoger is. Eigenlijk was niemand voorstander van het idee. Gek genoeg vinden kiezers van de alternatieve partijen SP, FVD, PVV en 50Plus het wel een significant beter idee dan CDA- of D66-kiezers.

Bron: Maurice de Hond (Peil.nl)
Bron: Maurice de Hond (Peil.nl)

Het nieuwe pensioenakkoord kent dus gedeelde steun, met een aantal uitgangspunten. Dat is mooi, maar de kritiek blijft natuurlijk wel dat slechts een select groepje leden van het Vakbondsgilde van FNV e.a. inspraak hebben op de besprekingen. Natuurlijk kan iedereen zijn eigen vereniging oprichten, maar iedereen weet hoeveel tijd en geld dit kost.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Ragmilla

  Absurd akkoord. Dit is geen solidariteit, dit is graaien uit de pot van anderen, ja altijd dezelfde dadergroep. Deze groep gaat altijd alleen voor zichzelf, geen incident maar structureel. Links heeft hier gefaald, hierom moeten collectieven op vrije associatie zijn. In de huidige structuur van bestuur is macht een probleem. Wie staat macht af?

  1. edoc431

   het wordt tijd dat jij een strikkie om je nekkie krijgt vent .

 2. Dollaert

  Waarom de AOW leeftijd niet op 65 zetten voor diegenen , die geboren zijn voor 1960.
  Daarna gelijdelijk verhogen. Ik weet , dat dit “onuitvoerbaar is geworden” . Immers de AOW leeftijd staat al op 66 en 4 maanden.
  Dan nog iets.
  Koppel de AOW leeftijd los van de Pensioenleeftijd. Zou ook een optie geweest zijn?

  AOW met 65. Pensioen met 67.

  Maar met neoliberale EU politici kun je alles verwachten wat nadelig is voor de oudere laagstbedeelden.

  Waarom egaliseer je de AOW/ Pensioen leeftijd niet in de hele EU?
  Hoe wil je met al die verschillende AOW/Pensioen leeftijden die in ieder EU land een eenheid kweken onder de EU burgers?

  Het is en blijft een onrechtvaardige chaos. Een politiek broddelwerkje, dat volgens mij al in januari vaststond. Allemaal tragische komedie dus.

  Schaf die participatiewet af voor 60 plussers. Een verschrikkelijk wet. Gewoon opnieuw onderhandelen. Volgens een grote krant in Nederland zijn de meeste mensen in Nederland “blij met het accoord”. Maar gisteren bleek uit een haastig opgezette enquete , dat het merendeel fel tegen is. Volgt u het nog?

 3. fusilier

  En wie betaalt de aow over enkele jaren aan al die zogenaamde gelukzoekers , die nog nooit gewerkt hebben hier, en bij ons de pot verteren nu? Ben benieuwd waar ze dat geld vandaan graaien.

  1. Toverkol

   Simpel…. bij jou halen ze het geld vandaan !

 4. Toverkol

  Allemaal bull shit en bangmakerij, iets waar dit kabinet in uitblinkt !
  De stelling dat we ouder worden klopt niet en is pertinent een leugen !
  Deze stelling komt voort uit het feit dat de zuigelingen sterfte is afgenomen.
  Het probleem van vergrijzing klopt ook niet, de meeste baby boomers zijn binnen vijf jaar allemaal dood !
  Op dat moment kunnen we niet meer spreken van vergrijzing en zal onze samenleving een andere verdeling qua leeftijd hebben, zie bevolking piramide CBS.
  Wat wel een probleem is, en wat blijft zijn de gelukszoekers, niet alleen die van buiten de EU maar ook die van binnen de EU naar ons land komen.
  99% van alle bijstand ontvangers zijn migranten 500000 mensen, wanneer dit aantal omlaag gaat en men in den haag een gat in de lucht springt heb je het over een vermindering van 3000 personen, wat veelal mensen zijn die van bijstand naar AOW schuiven.
  Daarnaast export ww naar andere EU landen.
  En natuurlijk de EU zelf de kosten die we dragen als netto betaler wegen niet op tegen hetgeen we verdienen aan de EU.
  Geld lenen voor Griekenland wat we nooit meer terug zien, de meevaller werd gebruikt om de staats schuld te verminderen dus de schuld die wij gemaakt hebben voor Griekenland waar overigens de pensioen gerechtigde leeftijd op 65 jaar staat.
  Onze politiek denkt meer aan buitenlandse aangelegenheden dan binnenlandse, Nederlandse huishoudens zijn koploper schulden in Europa, een Italiaans gezin heeft meer spaargeld dan een Nederlands.
  Ondanks de cijfers gaan kosten, lees BELASTINGEN voor gezinnen omhoog als het niet de btw en accijns zijn dan verzinnen ze wel een milieutaks.
  Wanneer je in een land leeft waar 1 op de vijf gezinnen niet meer rond kunnen komen en uiteindelijk niets meer te verliezen hebben spreek je van een gevaarlijke situatie die de democratie kan ondermijnen. Maar goed gemeente Amsterdam gaat de groep “we are here” huisvesten, betalen ze ook mijn huur ?
  De domme Nederlanders zullen wel weer langer gaan werken, wat eigenlijk ook een vorm van belasting is.
  Zo kunnen onze politici toch met hun borst vooruit lopen in Brussel.

  1. F.C. Labrouste

   “De stelling dat we ouder worden klopt niet en is pertinent een leugen !”

   🙂

   1. logisch denken

    Ligt inderdaad aan de groep die je peilt maar dat kan ik zo onvermogende linkse denkwijze toch niet uitleggen.

    1. Toverkol

     In de jaren zestig werden mannen ouder dan nu, de leeftijd is een golf beweging die nu naar beneden gaat.

 5. fusilier

  Labrouste hoopt honderd te worden, maar geef hem weinig kans met zoveel vijanden.

  1. edoc431

   @fusilier mag die van mij worden als morgen zijn 100ste verjaardag maar is dan .

   1. Toverkol

    Van mij ook !
    Dat soort mensen gaan piepen wanneer het te laat is en het hun aangaat….

    1. edoc431

     Die moslimlover komt zelf nog tot aan het koppie in het zand en dan gaan zijn vrienden hem dood kegelen .
     En weet je wat ik zal er dan lachend bij staan hahahaahaha

 6. J.Rademaker

  Retire At 55 And Live To 80; Work Till You’re 65 And Die At 67. Startling New Data Shows How Work Pounds Older Bodies.
  A study by Dr. Ephrem Cheng, a leading American scholar, on the relationship between life expectancy and retirement age ( Age at Retirement Vs Life Span) The investigation report.

  The report netted several pension plans for U.S. supermajority groups, including Boeing, AT&T and Ford Motor Co., and found that the later the executive retires, the shorter his or

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.