Pensioenakkoord: meerderheid wil dat ZZP'er zelf hun pensioensregeling mogen kiezen

Geen categoriejun 09 2019, 11:02
Momenteel ligt er een concept pensioenakkoord op tafel dat de basis moet zijn voor arbeidsrelaties tussen werkgevers en werknemers. Van de 17 miljoen Nederlanders heeft een klein fractie daarvan besloten hoe het akkoord eruit moet komen te zien. Een meerderheid lijkt momenteel voor het nieuwe akkoord, maar men wil wel eenvoudiger zelf kunnen onderhandelen met de werkgever over het pensioen.
Uit een peiling van Maurice de Hond (Peil.nl) blijkt dat ruim 75% voorstander is van het component om zélf met de werkgever afspraken te maken over de pensioensregeling. En ook is een grote meerderheid voorstander van ondernemersvrijheid en wil ruim 65% van de deelnemers dat ZZP'ers zich vrijwillig bij een pensioenfonds kunnen aansluiten. Opmerkelijk is vooral tegenspraak op principieel niveau bij de ouderen (65+).

Componenten van het pensioenakkoord 2019

[caption id="attachment_228211" align="aligncenter" width="954"]Bron: Maurice de Hond (Peil.nl) Bron: Maurice de Hond (Peil.nl)[/caption]
Want daar waar de 65+'ers met 73% voorstander zijn van de vrijheid van ZZP'ers om zelf hun pensioensregeling te mogen vormgeven daar zijn de senioren voorstander van het beperken van diezelfde keuzevrijheid als het gaat om een verplichte arbeidsongeschiktheidverzekering (73%).
Hoe de ouderen hierin hun afweging maken weten we niet precies, maar opmerkelijk is het wel omdat de onderliggende waarde van beide antwoorden natuurlijk de keuzevrijheid is om al dan niet een bepaalde verzekering af te sluiten. Wellicht dat er bepaalde argumenten zijn die wij niet weten en ook Maurice de Hond niet heeft aangeleverd, maar u wel kunt communiceren als opmerkingen onderaan de webpagina.
Verder vinden kiezers dat het pensioenakkoord zoals dat nu op tafel ligt acceptabel is. 60% van de door De Hond ondervraagde respondenten is voorstander van het plan. Echter is de steun voor het pensioenakkoord 2019 het hoogst onder ouderen en zien we dat in de middelbare leeftijden weinig steun is. Personen van 45 tot 54 zijn tegen. Wellicht omdat de nieuwe regels weer meer onzekerheid betekenen voor hun pensioenuitzichten.
[caption id="attachment_228213" align="aligncenter" width="637"]Bron: Maurice de Hond (Peil.nl) Bron: Maurice de Hond (Peil.nl)[/caption]
Ook de AOW is weer onderwerp van gesprek tijdens de pensioenakkoorden. De Hond legde zijn respondenten een keuze voor. Of zij liever eerder met AOW willen, maar met een lagere uitkering per maand of toch liever een hogere leeftijdseis accepteren mits de betaling dan hoger is. Eigenlijk was niemand voorstander van het idee. Gek genoeg vinden kiezers van de alternatieve partijen SP, FVD, PVV en 50Plus het wel een significant beter idee dan CDA- of D66-kiezers.
[caption id="attachment_228212" align="aligncenter" width="800"]Bron: Maurice de Hond (Peil.nl) Bron: Maurice de Hond (Peil.nl)[/caption]
Het nieuwe pensioenakkoord kent dus gedeelde steun, met een aantal uitgangspunten. Dat is mooi, maar de kritiek blijft natuurlijk wel dat slechts een select groepje leden van het Vakbondsgilde van FNV e.a. inspraak hebben op de besprekingen. Natuurlijk kan iedereen zijn eigen vereniging oprichten, maar iedereen weet hoeveel tijd en geld dit kost.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten