Sid Lukkassen: ‘invloed techbedrijven nu al te groot om nog te kunnen spreken van vrij internet’

Vrijheid van meningsuiting ligt zwaar onder vuur. Techgiganten als Google en Facebook bepalen welke meningen wel en niet op hun platform mogen verschijnen, de PvdA en D66 willen die bedrijven dwingen nepnieuws te bestrijden en Frans Timmermans wil via de EU zelfs haatzaaien tegengaan. Dr. Lukkassen ziet een groot probleem dat ons allemaal raakt.

Nepnieuws, haatzaaien en censuur vormen de drie kernbegrippen die het probleem goed duiden. Wanneer is iets nepnieuws of haatzaaien? Is het wel censuur als Facebook iets niet op z’n eigen platform wil hebben staan? Is jouw vrijheid van meningsuiting wel in het geding als je buiten met een zeepkist op het plein kan gaan staan prediken?

Twee situaties die dit probleem wat concreter maken zijn:

 1. de Twitterblokkade van Geert Wilders, en;
 2. het onderzoek van Robert Epstein, die laat zien dat Google verkiezingsuitslagen kan beïnvloeden, en de documentaire Project Veritas die laat zien dat Google zichzelf dat ook als doel heeft gesteld door Trumps’ herverkiezing te willen voorkomen.

In het geval van Wilders zei minister Kajsa Ollongren dat er géén sprake was van nepnieuws of desinformatie maar dat het gewoon om een politiek standpunt ging. Dit raakt volgens dr. Lukkassen artikel 7 van de Grondwet. Artikel 7 beschrijft echter dat er vooraf geen toestemming nodig is voor de publicatie van een mening. Dat die mening daarna verwijderd kan worden of de persoon kan worden geblokkeerd, wordt geen woord over gerept. Ollongren voegde daaraan toe:

„Dit zijn privébedrijven – discussies op sociale media voelen als een publieke ruimte, maar dat is niet zo.”

Met andere woorden: ‘Wat is het probleem, dan ga je toch gewoon blèren op het plein?’

De tweede situatie is net zo schrijnend. Overheden hebben hun grip verloren op de publieke ruimte. Zij zijn feitelijk afhankelijk gemaakt van techgiganten, die bepalen welke mening wel en niet aan het brede publiek mag worden getoond. Overheden zijn daardoor geneigd om te proberen die bedrijven te verleiden met belastingvoordelen en advertentie-inkomsten, een absoluut zwaktebod. Dr. Lukkassen sluit af met de waarschuwing dat vrijheid van meningsuiting ‘een stukje dode theorie’ dreigt te worden, en zegt:

“Vrijheid van meningsuiting valt niet meer af te dwingen in een praktijk waar private techbedrijven onze publieke discussie modereren. Toch is dat de lijn die Ollongren kiest – zo blijkt uit de discussie. Het is hoog tijd de Grondwet te updaten om het vrije democratische internet te waarborgen.”

Ik vraag me af of dit genoeg zal gaan zijn. Deze techbedrijven bewegen enigszins mee met de eisen van landen (zoals Saoedi-Arabië) door censuurtechnologie aan te reiken of zelf bepaalde filters toe te passen. Mocht het echter te gek worden, dan trekken ze liever zelf eerder de stekker eruit.

Zelf denk ik dat het antwoord ligt in een alternatief voor social media platformen, waar helaas ook voldoende haken en ogen aan zitten. Bijvoorbeeld een overheid met een eigen platform voor eigen bevolking zou een hel worden: een te dure knock-off van Hyves, gekoppeld aan je DigiD met achterdeurtje voor de AIVD. Maar een nieuwe Nederlandse of Europese Facebook lost het probleem ook niet op. Is er überhaupt wel een oplossing of zijn we overgeleverd aan de Zuckerbergs van deze wereld?

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Jumping

  Vrijheid van meningsuiting.?
  De controlle van de media in welke vorm dan ook, loopt vlgs het protocol van de Bilderberg vergadering.
  De media in bv Nederland, is gewoon verworden tot een spreekbuis, van het Linkse Demoniserende Rutte kartel.
  Neem twee voorbeelden tot je van de laatste jaren.
  De vertroetel cultuur, rondom de dader van de moord op Fortuyn en het minder minder circus rondom Wilders.

  1. Brazil

   Als dit zo is Jumpie waarom woon je hier nog, oooh ja natuurlijk eind van de maand gratis geld nee dan blijft Jumpie toch maar in Nederland,
   typisch rechts, BAHH!!!!!
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. dario

    IK ZIE DAT JE AARDIG SENIEL BENT KLAPLOPER BLAAS JE LAAATSTE ADEM UIT .

    1. Brennivin

     Dario en Frets. Alsjeblieft. Stop ermee, reageer niet meer op trollen.

     1. tailgunner

      @Brennivin
      Zinloos. Ze vinden wat ze neerplempen zó belangrijk dat ze nog erger zijn dan de troll waarop ze reageren. Maar zelfs dat hebben ze niet in de gaten.

   2. Frets

    Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 2. Annemijn

  Lukkassen is een one man army. Dit thema zet hij op de kaart naast nog andere relevante zaken. Zoals linkse bias hoger onderwijs en nu gaat hij met allerlei denkers in dialoog om inhoudelijk debat te voeren:

  https://www.voordekunst.nl/projecten/9012-sid-mei-1

 3. dario

  NIET OP SMOELENBOEK EN NIET OP GOOGLE ……. HOE MAKKELIJK WIL JE HET HEBBEN . GEEN PROBLEEM VAN MAKEN

 4. plakband

  Techbedrijven zijn feitelijk robots. Ze zien er niet zo uit als in films wordt gesuggereerd maar hun handelingen zijn strikt geprogrammeerd. De mensen die er werken zijn ook strikt gehouden aan hun taakomschrijving, hetgeen het robotachtige gedrag versterkt.
  Techbedrijven worden ook niet geleid door een mens maar door een narcist.
  Het robotachtige verschijnsel is ook terug te vinden in vrijwel alle overheidsinstellingen/ministeries.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.