Staatssecretaris Broekers-Knol (VVD) kopieert Baudet-plan: ‘voorwaarden aan ontwikkelingshulp’

Het is één van die uitspraken in de categorie ‘ja, we weten het allemaal, maar we spelen graag even mee’. Zo ook de uitspraak van staatssecretaris Broekers-Knol (VVD) die de in ongenade gevallen Mark Harbers (VVD) opvolgt. Harbers verliet het dobberende schip het ministerie van Justitie en Veiligheid nadat bleek dat hij had geklungeld met cijfers over criminele asielzoekers.

Waar staatssecretaris Harbers faalde met de output van gegevens en dit leidde tot zijn opstappen daar moet Broekers-Knol nu orde op zaken stellen. Ze is als het ware de laatste hoop van de VVD om haar ‘law and order’-imago in stand te houden. Faalt Broekers-Knol dan faalt de VVD. De ironie wil dat Harbers is vertrokken, maar zelfs zonder de gemaakte fouten zou de Tweede Kamer foutief zijn geïnformeerd. Immers laten duizenden politie-agenten weten dat de invoer van de criminaliteitscijfers onbetrouwbaar is. Zo zouden agenten vaak misdaden van hun meerderen moeten ‘verdoezelen’ door bepaalde vormen van misdaad onder een andere (minder zwaar) misdrijf te categoriseren in het IT-systeem.

De fout van Harbers was onhandig, maar gezien het feit dat de invoer al niet op orde is, maakt het eigenlijk weinig uit. Aan Broekers-Knol nu de taak om het gehavende schip weer vlot te krijgen. Volgens Broekers-Knol is er in ieder geval één speerpunt, en dat is het vaker laten slagen van de uitzetting van illegalen en ongedocumenteerden naar land van herkomst. Het opmerkelijke hieraan is het dat de motie van Thierry Baudet (FVD) uit mei 2017 alsnog uitvoer gaat krijgen, ondanks dat de VVD destijds tegen stemde.

Zo stelt Bente Beckers (VVD):

“Een land als Ivoorkust krijgt 208 miljoen euro aan Europees ontwikkelingsgeld. Daar moeten we voorwaarden aan stellen.”

Een intelligent plan, maar niet bijster origineel. Toch is het goed dat het plan van Baudet opvolging krijgt en steun van staatssecretaris Broekers-Knol:

“Het kan niet zo zijn dat een land geld krijgt en weigert mensen terug te nemen.”

De staatssecretaris heeft laten weten kabinetsbreed keihard te werken” aan een oplossing van dit probleem, via NOS.nl. Zo snel kan het gaan dus. Van 24 Kamerleden die vóór de motie stemden naar een meerderheid binnen enkel weken. Maar het is niet FVD dat mag claimen ‘wij hebben het probleem opgelost’, de VVD dan weer wel.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Confucius

  VVD of het Forum …… het kan me niks schelen wie het probleem oplost.
  Zolang het maar geregeld wordt en snel.

  1. Mars020

   Stuur die Afrikaanse leiders maar een rekening, want de kosten van het vuilnis, dat ze hier droppen loopt de spuigaten uit.

   1. hans-e-pans

    Landen als Marocco, Algarije en Tunesie om, er een paar te noemen, zijn volgens de meetlat waarlangs oa de EU dit soort landen legt veilige landen.

    Uit deze landen lopen aardig wat kriminele randdebielen hier in Nederland rond, aangezien een land als Marocco nogal wat geld ontvangt voor de ontwikkeling, dan is het niet zo moeilijk om dat te korten als ze hun kriminele randdebielen niet willen terugnemen.

    Dan hoef je geen Thierry Baudet of mevrouw Broekers-Knol te heten om op dit soort maatregelen te komen. Geld is dan een erd goedsmeermiddel om je zin te krijgen.

    Of toch in ieder geval te laten blijken dat er iets aangedaan moet worden.

 2. Kretoloog

  Ha ha ha, die ouwe Knol.
  Loopt niet meer zo hard, maar slim is ze wel.
  Kan nog jaren mee ):

 3. Agios

  Soms duurt het even voor het inzicht doorbreekt. Bij de figuren waar zich dat voordoet, komt steevast de smoes dat ze hun maatregelen eerst willen overdenken. Wat ze bedoelen is dat ze tijd nodig hebben om het probleem te begrijpen. Dat kan bij politici enige tijd duren…

 4. Blokkeer-Fries

  Een fossiel die vanwege de overschrijding van de T.H.T. datum zo mild is geworden, dat ze zal bijdragen aan een divers, falende invulling van dit parttimebaantje, beginnend bij het afkijken bij een Alfa man.

 5. logisch denken

  Ze hebben net Amsterdam nog gesponsord met miljoenen voor de 24 uurs opvang van 500 ongedocumenteerden die al krakend door Amsterdam trekken

 6. plakband

  De pot met Europese ontwikkelingshulp wordt als dwangmiddel ingezet. Laat me niet lachen, daar heeft NL niets meer over te zeggen. Het is om te huilen hoe het partijkartel ons heeft verraden.

 7. Jumping

  Knol is VVD en VVD is Rutte en Rutte is leugens en Rutte is degene die 1,4 Miljoen PVV kiezers bij het grof vuil deponeerde.
  Dus Knol is gevuld met demoniseren / leugens en minachting naar 1,4 Miljoen kiezers.

 8. zeurpiet2

  lmao, dit is zelfs voor deze sgoolkrand wel heel erg: “Harbers verlaatte het”

  In de war met het “Plakkaat van Verlatinghe” ????

 9. Henk Albarda

  Voor de enthousiastelingen die hier roepen dat het niet uitmaakt welke partij ermee komt, u heeft plotseling weer vol vertrouwen dat een rutte minister/staatssecertaris zal doen wat ze zegt? Wonderlijk, nadat alle rutte ‘medewerkers’ inmiddels 5 jaar keurig het groen links tegengestelde doen wat ze rechts vooraf beweren?
  Tot 2016 was ik VVD’er (Bolkesteijn VVD’er, 1 mans ondernemer) en weet dat Broekers-Knoll tot de rechter vleugel van de VVD behoort. Ze is natuurlijk in het kabinet gehaald omdat rutte weet dat hij bij TK 2021 wel eens behoorlijke tegenwind kan krijgen. Dus moet de VVD rechtervleugel gemuikorfd worden.
  FvD zal dus met regelmaat in de TK moeten aanhalen wanneer men een dergelijke motie heeft ingediend. Doe je dat in milde bewoordingen dan luistert de kiezer. Zo graag zou ik willen dat Wilders milde bewoordingen zou gebruiken, waardoor de kiezer vaker naar hem zou luisteren, ipv minder vaak door z’n overdreven kretologie…….

 10. Deukman

  Natuurlijk kopiëren ze de ideeën van Baudet.

 11. DidiMadloba

  Het misverstand is dat ontwikkelingshulp een soort van liefdadigheid is.
  Chinezen en Japanners zetten ontwikkelingshulp in om later de vruchten te plukken van het feit dat het beter handel drijven is met een ontwikkeld land.
  Zo bouwde het straatarme Laos met Japans ontwikkelingsgeld een aantal bruggen over de Mekong rivier, die niet met privaat geld gefinancierd zouden kunnen worden. In Cambodja werd met ontwikkelingsgeld het hoofdwegennet verhard, zodat dit in de regentijd niet meer in één grote modderpoel verandert in de regentijd. Ook dat maakt het land een aantrekkelijke handelspartner.

  Zo bezien snijdt Nederland in eigen vlees door een land te beboeten met een korting op ontwikkelingsamenwerking.

  1. Mars020

   Ontwikkelingshulp moet wel nut hebben en het is niet de bedoeling, dat het in een bodemloze put verdwijnt. Geld, dat naar Afrika gaat, kan je net zo goed door de wc spoelen, want dat volk is corrupt. Al verdubbel je het bedrag, blijven die gasten toch deze kant opkomen. Het geld komt alleen maar terecht bij de dictators, dus gewoon ermee stoppen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.