Stef Blok A.I. verdedigt terughalen IS-wezen uit Syrië en Irak: 'bijzonder geval'

Geen categoriejun 11 2019, 15:00
Vandaag vindt een debat over het terughalen van IS-wezen plaats in de Tweede Kamer. Het kabinet haalde zondag twee kinderen uit het Midden-Oosten op. De PVV wil nu garanties dat het blijft bij deze wezen en dat er geen moeders met kinderen of gezinnen terugkomen naar Nederland. Volgens Blok is 'het beleid ongewijzigd' en gaat het in deze om een "bijzonder geval".
Tijdens het Tweede Kamer debat kwam het tot meningsverschillen tussen Machiel de Graaf (PVV) en het GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg. De PVV'er eiste van Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) garanties dat niet nog méér personen vanuit het IS-gebied naar Nederland terug komen. Volgens De Graaf is het onverstandig om 'risico's te nemen'.
[caption id="attachment_228339" align="aligncenter" width="400"]Stef Blok tijdens het debat over het terughalen van IS-wezen uit Irak en Syrië. Bron: Tweede Kamer der Staten Generaal Stef Blok tijdens het debat over het terughalen van IS-wezen uit Irak en Syrië. Bron: Tweede Kamer der Staten Generaal[/caption]
Het GroenLinks Kamerlid ziet dat heel anders. Haar woorden getuigen overduidelijk van een 'van het wieg tot het graf'-mentaliteit en vindt dat de Nederlandse overheid altijd verantwoordelijk is voor haar "onderdanen", ook in buitenland. Dat die onderdanen zelf keuzes maken doet niet ter zake. Het is de juridische realiteit die ze voorrang verleent boven de praktijk. Simpelweg omdat deze haar empathische neigingen rechtvaardigt.
[caption id="attachment_228338" align="aligncenter" width="400"]Thierry Baudet in actie tijdens het debat over het terughalen van IS-wezen uit Irak en Syrië. Bron: Tweede Kamer der Staten Generaal Thierry Baudet in actie tijdens het debat over het terughalen van IS-wezen uit Irak en Syrië. Bron: Tweede Kamer der Staten Generaal[/caption]
Thierry Baudet (FVD) kwam ook weer eens in actie in de Tweede Kamer. Hij maakte een warrige indruk. Volgens hem voert de VVD 'zeer onverstandig immigratiebeleid'. Maar het terughalen van "onderdanen" uit het Midden-Oosten heeft natuurlijk weinig met immigratie van doen. Baudet heeft zich waarschijnlijk onvoldoende ingelezen in de problematiek om daadwerkelijk in te gaan op de details. Immers gaat het hier om kinderen van staatsburgers en niet zomaar 'immigranten'.
Er zijn nog meer dan 100 Nederlandse staatsburgers in kampen in het Midden-Oosten. Hoe ze daar verzeild zijn geraakt is toch wel een vraag die veel Nederlanders zichzelf stellen. Tijd om er een paar voor de camera te zetten zodat ze hun treurige verhaal kunnen doen. Maar laat de volwassenen vooral daar in Syrië blijven, immer kozen ze er voor om zich bij het kalifaat te voegen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten