Hulde! Deze drie partijen gingen integer om met donaties: SP, Partij voor de Dieren en FVD

De Telegraaf publiceerde vandaag een undercoverrapportage over de wijze waarop Nederlandse politieke partijen omgaan met de regels rondom donaties. Vandaag bleek dat alle politieke partijen door de mand vielen, behalve SP, FVD en de Partij voor de Dieren. De PVV negeerde de e-mails van de Telegraaf en gunnen we het voordeel van de twijfel. 

De minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) liet weten dat er ‘tegen de geest der wet is gehandeld’ door de partijen en vraagt opheldering waarom zij welwillend tegenover de illegale donaties stonden. Vooral het CDA maakte het bont: de partij bood de donateur zelfs een ‘borrelavond’ met een ‘select gezelschap’ aan waarmee de donateur politieke invloed zou kunnen uitoefenen op het ‘selecte gezelschap’.

Volgens Jorn Jonker van de Telegraaf “was zeker de helft van de partijen bereid de wet te overtreden”. Aangezien de financiële transacties nooit hebben plaatsgevonden is er niet écht sprake van een wetsovertreding, maar lijken de partijen wel de intentie te hebben gehad om een oogje toe te knijpen. Dit leidde in één geval dus tot het ontslag van een medewerker bij 50Plus.

Maar hoe nu verder? Volgens Jonker zijn het ‘Amerikaanse toestanden’: rijke donateurs krijgen in ruil voor geld politieke invloed. Vooral bij het CDA van Pieter Omtzigt lijkt een schimmige constructie te gebruiken: de partij gebruikt namelijk een extra rechtspersoon om zo via een indirecte route anonieme donaties mogelijk te maken, via de Volkskrant.

Voor de medewerkers van de SP, Forum voor Democratie en Partij voor de Dieren niets dan lof dus: zij hielden hun rug recht en bleken betrouwbaar ondanks dat het ging om aanzienlijke geldbedragen. Hulde!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Kretoloog

  Zo, valt die Pieter Omtzigt even door de mand! Als je het goed beschouwd, had dat ventje altijd wel een grote bek. Maar trok steevast zijn keutel in als het op stemmen aankwam. Dus stemde het gecastreerde koorknaapje (Pieter is vroom katholiek) gewoon mee met dramatische regeringsplannen zoals het Verdrag van Marrakesh en het Klimaatakkoord.

  Pientere Pietertje is nu definitief uitgespeeld. Wisselen graag!

 2. Watcher

  Verbod op buitenlandse gift politieke partijen

  Voorgenomen wetswijziging 2019

  Hoewel Ollongren benadrukt dat de nieuwe regels voor iedereen gelden en dat zij niet specifieke partijen op de korrel heeft, zal vooral de PVV consequenties ondervinden van de inperking van de giftenregel. De partij van Geert Wilders kreeg de afgelopen jaren in totaal zo’n anderhalve ton van het Amerikaanse David Horowitz Freedom Center. Zulke giften zijn straks verboden. Partijen mogen wel giften aannemen die vanuit EU-landen worden gedaan. Volgens Ollongren geldt dan wel ‘maximale transparantie’: elke euro die vanuit een EU-lidstaat binnenkomt moet worden verantwoord.

  1. fockingworst

   @watcher de huistrol zit weer paraat achter zijn toetsenbord 24/7
   Je moet toch wel gestoord zijn en niks anders in je leven hebben als je hier 24/7 zit te reageren zoals @eu slappe cock.
   @huistrol wat een kansloos leven heb je elke dag weer door hier te komen en werkelijk iedere minuut te reageren, op een werkelijk door iedereen hier ervaren als abjecte manier,
   en dat al zeker 10 jaar lang.
   U bent werkelijk niet goed bij uw hoofd

   1. Watcher

    Elk blog heeft wel zijn gestoorde ‘dorpsgek’.
    Dag worstje…

    1. logisch denken

     sta je weer voor de spiegel ?

     1. Watcher

      Kinderlijke reactie 🙂 🙂 🙂

  2. logisch denken

   uiteraard geldt het voor iedereen het zou erg bijzinder zijn als dat niet zo zijn. Erg bijzonder dat je wetgeving ontwikkeld op het individu. Je zou haast zeggen dat het op het lijf is geschreven voor 1 geval.

   maar goed , symbool wetgeving dus , geld wordt overgemaakt naar Europees rechts persoon en vervolgens als nog geschonken aan de PVV. Hypocriet links weer in de bocht. Olongren kan zich beter druk maken over giften aan de eigen partij. Pechtold heeft nog een appartementje in de aanbieding

   1. Watcher

    Tja wie betaalt bepaald.
    Denk dat er uit die richting voor de PVV niet veel geld meer komt.
    Zetels zakken naar de ondergrens, tijd voor een leden partij en het geld vloeit weer rijkelijk.
    Ga mij direct aanmelden als lid.

    1. logisch denken

     je hebt weer een geweldig groot probleem met begrijpend lezen c o c k

  3. toetssteen

   @Watcher
   En nu nog het bewijs. Hear say geldt niet.

   1. Watcher

    Hallo, dat heeft de PVV bevestigd..

    1. toetssteen

     @Watcher
     Waar?

     1. Watcher

      Google maar op Stichting Vrienden PVV geven openheid donatie.

     2. toetssteen

      @Watcher
      Nietszeggend FD artikel. Het is gewoon niet na te trekken Watcher.
      Men heeft ook eens beweerd dat Geert met stapels bankbiljetten vanuit Israël zo hier binnen rolde. Man de kolder alleen al!
      Weet u wat velen erg dwars zit? Dat PVV aanhangers kleine bedragen overmaken, maar u weet opgeteld is het best aardig, maar het hoeft niet gemeld.

     3. Watcher

      De giften die Geert Wilders (PVV) de afgelopen jaren heeft gemeld bij het ministerie van Binnenlandse Zaken komen niet overeen met de schenkingen van zijn voornaamste donateur. Dat blijkt uit een overzicht dat het David Horowitz Freedom Center op verzoek van NRC heeft samengesteld.

      Volgens Wilders’ jaaropgave, voorzien van een accountantsverklaring, zou de stichting van David Horowitz in 2014 een bedrag van 18.110,69 euro hebben geschonken. Volgens de Amerikanen gaven zij dat jaar echter zeker 40.000 euro meer.

      Over 2015 lopen de verklaringen opnieuw uiteen. De Amerikanen zeggen 75.000 dollar te hebben geschonken (destijds bijna 64.000 euro). Wilders gaf dat jaar echter een schenking van 108.244,24 euro op: 44.000 euro méér. Donateur Horowitz kan dat verschil niet verklaren. De PVV en Wilders’ accountant willen niet reageren.

 3. Jumping

  Inderdaad Teunis Dokter, dit Linkse Demoniserende Rutte kartel, is zo rot als een mispel.

  Ze hebben een grote bek, die aanhangers van deze Linkse Demoniserende wegkijkende Rutte kliek, maar deze aanhangers, hebben het achter de ellebogen.

  Dit Nederland is een keiverrot land geworden.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

  1. Watcher

   @Jumping/hendrikjan/Lugar , je houdbaarheidsdatum is verstreken….

   1. logisch denken

    🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

    zegt 1970

 4. EU kok

  Teunis, mocht u aan het begin van uw dienst 10 minuten eerder kunnen beginnen en de reeds gepubliceerde zaken tot u nemen.
  .
  Alvast bedankt
  Een teleurstellende kok

  1. fockingworst

   @eucock de huistrol zit weer paraat achter zijn toetsenbord 24/7
   Je moet toch wel gestoord zijn en niks anders in je leven hebben als je hier 24/7 zit te reageren zoals @eu slappe cock.
   @huistrol wat een kansloos leven heb je elke dag weer door hier te komen en werkelijk iedere minuut te reageren, op een werkelijk door iedereen hier ervaren als abjecte manier,
   en dat al zeker 10 jaar lang.
   U bent werkelijk niet goed bij uw hoofd

  2. Niemandalletje

   “Een teleurstellende kok”

   Grappig! 🙂 U heeft mij aan het lachen gekregen.

   1. EU kok

    Mooi.
    Ik vond het te leuk om te corrigeren.

 5. Seneca

  @teunis
  u kunt het niet laten. PVV geven wij het voordeel van de twijfel. ik zou bijna vloeken. u bent werkelijk zo vooringenomen (u niet alleen, de voltallige redactie is dat m.n. de heer Engelbracht) t.a.v. de PVV het is gewoon belachelijk zoals jullie zich zo laten kennen. ga zo door en het einde is in zicht.

  1. Watcher

   Godverdomme @Seneca, wat krijgen we nu, het einde nadert. 🙂 🙂 🙂

 6. Lao Tse

  “De PVV negeerde de e-mails van de Telegraaf en gunnen we het voordeel van de twijfel. “

  Logisch toch?

  🙂

 7. Westerling 1

  Het woord integriteit is bij de linkse partijen al tientallen jaren geleden uit het woordenboek geschrapt.

  1. victus

   Knarsetandende lezen ze dat FVD netjes heeft gehandeld. Mooi artikel. Mooie, gladde praatjes verkopen maar ondertussen zo corrupt als de pest.

 8. Kapitein Haddock

  FvD!!!
  Na wat kinderziekjes gaat steeds meer blijken dat dit DE partij van de toekomst, in Nederland wordt!
  A geen omkoperij.
  B niet knielen voor Brussel.
  C geen angst voor, toekomstige moordende, Moslims.
  D bezem door de in- en in verrotte OM
  E “rekenrente” weg.
  F subsidies weg voor de linkse pro-Moslin asielindustrie.
  G Nederlanders niet meer als melkkoe gebruiken
  H
  I
  J
  K
  L
  M
  N
  Openstaand mag u invullen!

  1. victus

   Anders zou het breed uitgemeten worden in de media, met die hysterische heks Jinek voorop. Freekie heeft haar precies op tijd gedumpt.

   1. Kretoloog

    “Freekie heeft haar op tijd gedumpt”.

    En Bram ook…

 9. Morgan4321

  Tja, de regering geeft altijd het goede voorbeeld door zelf naar mazen in de wet te zoeken dus dat veel partijen dat ook doen is niet verbazingwekkend.

  Het FVD heeft nu natuurlijk goed gehandeld, maar aan de andere kant zullen die ook wel extra op hun hoede geweest zijn na dat geintje dat ze Strache in Oostenrijk geflikt hebben.

 10. Drollevanger

  Eigenlijk heeft onze staat geen moer te maken wie een partij steunt met donaties. Dat lijkt mij ieders persoonlijke vrijheid.
  Of wil d staat soms weten wie ergens op stemt?

 11. Drollevanger

  Er zijn blijkbaar mensen die het normaal beginnen te vinden dat ik mij moet verantwoorden wie ik wat schenk.
  Waar bemoeit men zich mee.
  Heeft Olongren de Russische waarden uit haar voorvaderlijke vaderland ook hier geïmporteerd. Alles is van de Tsaar.

 12. Pescador

  kijk we hebben nog wel eerlijke partijen, maar die mogen daarom dan ook niet mee spelen in het kartel, want om daarin mee te mogen doen moet je kei verrot zijn en luisteren naar wat dictator rutte te vertellen heeft, en als je wat van rutte wil dan moet je hem omkopen net zo als de Schell met die dividenden belasting had gedaan. en hij kwam er nog mee weg ook die eikel

 13. Cesare

  Blijft wel een lekker ding die Marianne. Jammer dat ze lid is van zo’n rare kerk en club.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.