Minister Grapperhaus wil DNA afnemen van niet-verdachten bij “zeer ernstige” misdrijven

In Nederland wil minister Grapperhaus het mogelijk maken dat DNA kan worden verzameld van personen die niet-verdacht zijn van strafbare feiten. Dat is op dit moment niet mogelijk, maar de minister van Justitie en Veiligheid wil dit regelen met een nieuwe wet. Voorwaarde is wel dat er een bepaalde “noodzaak moet zijn”, via NOS Teletekst.

Dit betekent concreet dat iedereen in een bepaalde afstand van plaats delict in potentie kan worden opgeroepen tot het afstaan van zijn erfelijke materiaal. Immers is er bij een delict een noodzaak om het op te lossen en als het delict “zeer ernstig” is dan kan het ministerie er gebruik van maken.

Maar goed, de nieuwe plannen van Grapperhaus dus. Het ziet er weer autoritair uit zoals we gewend zijn in het “vrije” Nederland. Kiezers wordt niet gevraagd, maar het aantal wetten blijf maar toenemen. Ondertussen kent het wetboek al meer dan 40.000 artikelen waarvan het gerechtelijke beginsel is dat u moet weten wat daarin staat: “u wordt geacht de wet te kennen” zo klink het.

Een onmogelijkheid. Ja, de rechtspraak begint in het land met een onmogelijke opdracht aan de burger. Brrr. Mocht u nu niet weten wat er in de wet staat: geen probleem, de rechter legt het graag uit en een maatje van Grapperhaus komt binnenkort wel wat DNA bij u afnemen. Want “noodzaak” ziet u. Maar alleen “noodzaak” bij een “zeer ernstig misdrijf”. De combinatie “zeer ernstig” komt welgeteld nul keer voor in het wetboek van strafrecht. Volgens het wetboek van strafrecht bestaan “misdrijven” wel.

Concreet gezegd: de minister wil een bevoegdheid onder bepaalde omstandigheden, die nog gedefinieerd moeten worden. Klinkt als een recept voor succes.

 

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

65 reacties

 1. Jumping

  Democratie in Nederland is NOSTALGIE.
  De Nederlanders worden gewoon gedreven in een hoek, waar geen uitkomen meer mogelijk is.
  Deze Linkse Demoniserende wegkijkende Rutte kliek, is hoofdverantwoordelijk voor de algehele malaise.
  Hoelang gaat deze minachting van anders denkenden, nog door.
  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  1. Brazil

   Jumpie ze komen voor je DNA, snel onder het bed.
   Hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. ZiggyStardust

    Not Dikke Frans! hahaha hilarisch gewoon.

   2. ZiggyStardust

    Kijk anders die cijfers over migratie nog een keer na, kun je nog een keer janken. Stumperd. Schreeuwlelijk. Ik ga jouw op je plaats zetten, zo vaak ik kan. Zal niet moeilijk worden. Nu al 2-0. Hilarisch gewoon.

 2. Frets

  zolang bijna 60% thuisblijft als er gestemd moet worden zal de noodzaak vanzelf wel duidelijk worden

  1. Brazil

   Welke noodzaak ?
   Hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. ZiggyStardust

    Ben je uitgehuild Brazielig? Nog een kaarsje gebrand voor de poster van dikke Fransie boven je bed? Meelijwekkend gewoon die gehersenspoelden, hilarisch.

   2. fockingworst

    @ Tim en @michael en@ teunis dokter zijn luie kneusjes…
    Kunnen niet eens een paar trollen wegsturen per dag…
    Of zijn ze zelf de trollen voor de hits?
    Wie zal het zeggen

    1. Lao Tse

     De gewoonte van een aantal reaguurders hier om tientallen keren hetzelfde bericht te plaatsen is wel irritant.
     Kan de redactie dat niets aan doen?

     1. Peter Oudshoorn

      De redactie doet daar net zo min iets aan, als trollen als jij verwijderen.

     2. Lao Tse

      Je beschuldiging dat ik een trol ben mist grond, Oudshoorn. en dat weet je zelf ook donders goed.

     3. Frets

      Ach flikker toch op vuile schuimbek, hypocriete laagschedelige pisvlek.

 3. tonna

  “DNA kan worden verzameld van personen die niet-verdacht zijn”
  Goed idee,dan is de pakkans voor criminelen en vooral die lui met een tintje beter!
  Meer of minder Marrokanen in de bajes? Meer haha!

  1. ZiggyStardust

   als je zus ook je moeder is, en je vader ook je broer kan opsporing via DNA best wel eens moeilijker zijn dan gedacht.

 4. Agios

  Goed geprobeerd, maar het is te weinig. Ik ben voor het opnemen van het DNA van iedereen, te beginnen bij babies. Binnenkomen in Nederland? Even DNA afstaan.

  1. tonna

   @Agios
   Haha,ook goed!

  2. dario

   Eindelijk een goed idee Agios. ONMIDDELIJK INVOEREN hahaha

  3. Brennivin

   @Agios
   Dat is een schijnveiligheid, daar wordt echt niet elk misdrijf mee opgelost, denk aan buitenlandse daders.

   Heel veel mensen gaan ten onrechte in het strafrecht terecht komen als zij om principiële redenen weigeren dna af te staan. Ga je daar de politie op afsturen?

   Veel meer mensen gaan verdacht gaan worden, terwijl zij niets met het betreffende misdrijf te maken hebben. Zij kunnen voor die tijd dna hebben achtergelaten, via bijvoorbeeld een weggeworpen sigarettenpeuk. Een haar op je jas omdat hij in de kroeg in de garderobe hing naast de jas van het slachtoffer…

   Kijk naar Groot-Brittannië waar tot 2008 elke verdachte van een misdrijf dna moest afstaan. In percentage gemeten, bevat de dna-databank vijf maal zoveel gegevens als die van Nederland, maar er zouden niet vijf maal zoveel misdrijven worden opgelost. Bovendien gaan dna-onderzoeken langer duren, naarmate de hoeveel profielen toeneemt. Bij elke potentiële hit is namelijk nader onderzoek nodig.

   1. Agios

    Gedeeltelijk heb je gelijk, gedeeltelijk ook niet. De voorbeelden die je aan haalt, zijn indicator en dat iemand Verdacht is. Het politieonderzoek dat volgt, moet uitwijzen of de verdenking grond heeft of niet. Een weggeworpen peuk? Kan van de dader zijn. Maar als deze niet rookt, moet een ander gezocht worden. Met de naasthangende jas net zo. Dode gevonden? Als snel is duidelijk wie de persoon is. Vrouw verkra.. t? Net zo. We zijn te bang geworden voor negatieve gevolgen. We blijven liever onder in de touwen hangen. Als je misdaad wilt bestrijden, komt er wat anders voor kijken dan babbelen over hoe en wat. Ik pleit dus voor een DNA-databank met zo mogelijk iedereen erin. Wie braaf is, heeft niets te vrezen.

    1. Brennivin

     Het kan absoluut negatieve gevolgen hebben. Het is heel simpel: Ik pleeg een misdrijf en laat vervolgens wat DNA van Agios achter. Hopelijk heb je dan een goed sluitend alibi. In ieder geval ben JIJ wel de eerste verdachte en mag je uitleggen wat je DNA op die plek doet. Gelukkig ben jij een eerlijk mens en was er niets aan de hand, maar voorlopig sta je wel in een database dat je ooit verdachte bent geweest van een misdrijf. Dat betekent weer dat je bij de eerstvolgende misdrijf in jou buurt er gelijk even bij je aangebeld wordt, je weet maar nooit hè, eens een verdachte…enfin. En dat alles omdat je niets te verbergen hebt en omdat je niets te vrezen hebt…Grapperhaus en Ollongren zijn erg blij met mensen zoals jij.

     1. Frets

      exact

      art. 10 Grondwet

  4. Rosasolis

   @Agios. Zo denk ik ook. Als je niets te vrezen heb, dan kan je de politie misschien helpen bij de zeer eenvoudige DNA test te doen.

   1. Brennivin

    Vaak worden privacy en veiligheid tegenover elkaar gezet. Om extra veiligheid te kunnen bieden wordt het inleveren van enige privacy als noodzakelijk geacht. Wat vaak niet gerealiseerd wordt is dat een bepaalde mate van privacy juist noodzakelijk is voor veiligheid. Identiteitsdiefstal ligt anders op de loer, een probleem dat door de Nederlandse overheid onderschat wordt en onvoldoende aandacht krijgt. Wordt onvoorzichtig met jouw persoonsgegevens omgesprongen, dan kan iemand anders met jouw identiteit aan de haal gaan. Aantonen dat jij niet de dader bent, maar het slachtoffer van identiteitsdiefstal of identiteitswissel is niet altijd makkelijk. Slaag je daar niet in, dan is de kans zeer groot dat jij vervolgens voor de gevolgen en de kosten opdraait.

    Trouwens…en waarom post je hier eigenlijk onder een alias? Als je niks te verbergen of te vrezen hebt, dan kun je net zo goed je volledige eigen naam posten. Doe er dan ook even je adres en je telefoonnummer bij 🙂

 5. plakband

  Na korte tijd blijkt dat er te weinig diversiteit is in het afgenomen DNA. Veel te veel mannelijk DNA uit Syrië en Marokko. Dan worden er ‘willekeurig’ arbeiders van hun werk gehaald om de DNA-diversiteit te vergroten, geheel naar wens van de wegkijkende politiek.

  Hoewel, als Grapperhaus iets wil komt er niets van terecht?

  1. Brazil

   Ze komen ook mensen halen die 24/7 op hun zolderkamertje zitten , dus timmer de deur maar alvast dicht.
   Hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. ZiggyStardust

    Mag ik dan bij jou? Hahaha hilarisch gewoon.

 6. ZiggyStardust

  Liegen in de kamer is een zeer ernstig delict. Bij alle politici DNA afnemen dis, bij voorbaat. Liegen doen ze toch wel.

  1. Raveltje

   Juist, beginnen bij het zootje wat zich minister noemt
   Wetverprutsers!!!

 7. logisch denken

  B E L A C H E L I J K, dit slaat nergens op. Nog even en we lopen met een chip in je reet zodat alles te volgen is wat je doet.

  Op naar de totalitaire staat

  1. Raveltje

   Of een streepjescode want verkopen doen ze alles.

  2. ZiggyStardust

   Wat denk je dat er met het rekeningrijden gaat gebeuren? 1984 is hier. China heeft de voorzet gegeven. Maar het westen neemt al die technieken gewoon over. Trouwens, het zijn gewoon westerse technieken. Facebook, twitter en dat soort zooi. Je geeft al je gegevens weg zonder dat je er bij stil staat. Bedrijven en regeringen zijn ons al vele stappen voor. Privacy bestaat niet meer. Helaas. Internet, Netflix, slimme meter, pinpas, gsm, klantenkaart, ov-chipkaart.. we zitten al lang gevangen in een systeem van totale controle. Het enige gekke er aan is dat de belastingdienst maar blijft falen. Ze kunnen beter een paar medewerkers van Facebook inhuren om orde op zaken te stellen.

   1. Lao Tse

    Ik zie dat de paranoia hier flink heeft toegeslagen.

    1. logisch denken

     paranoia is toegeslagen op het ministerie. totaal krankzinnig maar waarschijnlijk geen enkel probleem in jouw stalinistische gedachte patroon.

     Je bent geen verdachte noch veroordeeld maar als nog mag men je DNA afnemen en opslaan. ZIEKELIJK

     linkse ubermenschen roepen direct ” ik heb niets te verbergen ” ik ook niet maar mijn kleine beetje privacy wat ik nog heb is mij lief.

     lekker op deze communistische clubjes blijven stemmen. chip in je reet wordt de volgende stap ter vervanging van de enkelband

     1. Mars020

      Neem dan het dna af van kansparels, want die zijn bijna altijd betrokken bij zware criminaliteit.

     2. Siemien

      Men gebruikt extremen om het Nederlandse volk flink te naaien als het gaat om privacy

    2. ZiggyStardust

     Paranoia tegen de eigen bevolking idd.

    3. Peter Oudshoorn

     Lao Tse is mentaal volledig vastgeroest.

     1. Lao Tse

      Ik vind ook dat we ons kritisch moeten opstellen jegens dit wetsvoorstel, Oudshoorn.

      Ik wees slechts op de hysterische wijze waarop men hier op dit idee reageert.

     2. Siemien

      Nee Lao jij bent het type die zich graag laat naaien als het gaat om privacy…

     3. ZiggyStardust

      Lao Tse, wat je nu zegt legt gewoon jouw manier van denken bloot. Strijen om het strijen, niet om iets te bereiken. Het discussiëren om het discussiëren en het gelijk halen is jou meer waard dan het uiteindelijke onderwerp. Jammer dit, echt jammer..

     4. logisch denken

      idee ? volslagen krankzinnig hersenspinsel van een idioot met een uitdaging voor elke therapeut

   2. Brazil

    Het volk heeft toch echt zelf deze Privacy uit handen gegeven,
    niemand verplicht je gebruik te maken van deze diensten.
    Het volk heeft de sleutel uit handen gegeven.
    Hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

    1. fockingworst

     @ Tim en @michael en@ teunis dokter zijn luie kneusjes…
     Kunnen niet eens een paar trollen wegsturen per dag…
     Of zijn ze zelf de trollen voor de hits?
     Wie zal het zeggen

    2. ZiggyStardust

     Hmmm, Olongren was hier toch niet zo duidelijk over. Dan nog raadgevend referendum met terugwerkende kracht afschaffen. Democratie op en top!

 8. C.A.Barstow

  Den Haag wil een allesomvattende en volledige controle over alles in dit verrotte Nederland.
  Privacy zal een woord zijn dat straks alleen nog in de geschiedenis boeken voorkomt.

  U krijgt verdient waar u om hebt gevraagd.
  a.u.b. een volgende maal beter nadenken voor en tijdens het stemmen.

 9. Mariposa78

  Grapperhaus gaat de politie-staat verder implementeren. :boos:
  Telkens weer CDA ministers die onze rechten met voeten treden. Wat een ontzettende hypocriete kutpartij is dat toch :boos:
  Allemaal kleine Donnertjes…
  Dat was al duidelijk toen hij 2 jaar gevang voor appen op de fiets of inhalen op een zebra voorstelde.

 10. Sprookjesfiguur

  Vergis je niet hoeveel info de overheid uit de digitale wereld, en dus ook social media kan halen. DNA is in de toekomst overbodig. Bijna iedereen heeft een smart phone. China weet allang hoe het werkt. Kwestie van tijd.

  1. Brazil

   Vergis je niet hoeveel info mensen zelf op internet plaatsen, Facebook, Twitter, en noem maar op.
   Hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. ZiggyStardust

    Idd, we werken er zelf aan mee. Tijd om wakker te worden, als je dat nog niet was. Er is geen weg terug meer, we kunnen alleen nog blijven strijden tegen nog meer bemoeienis.

 11. ZiggyStardust

  Leuk man, damesvoetbal. Het Zweedse team is echt een afspiegeling van de Zweedse maatschappij. Van lichtblond tot hoogblond! Is bij de mannen wel anders. Blond is daar een uitzondering. Hmmmm. Gelijke kansen? Waar blijven al die Aisha’s en Fatima’s die hun plaats opeisen? Of wordt het dan een gevalletje schande en eerwraak?

  1. Lao Tse

   Ziggy slaagt er in zelfs het voetbal in verband met de islam te brengen.

   Een nare obsessie.

   1. fockingworst

    @ Tim en @michael en@ teunis dokter zijn luie kneusjes…
    Kunnen niet eens een paar trollen wegsturen per dag…
    Of zijn ze zelf de trollen voor de hits?
    Wie zal het zeggen

   2. ZiggyStardust

    Jazeker! Geen probleem! Hier willen wonen, leven en meedoen aan het verzorgingstelsel, geld toch voor iedereen!? Dus niet alleen de mannen, maar hup, ook de vrouwen! Dat is toch wat we willen Rien, integratie? Of nu ineens niet meer? Homo’s moeten voor zichzelf opkomen in de voeteballerij, maar moslima’s zie je nauwelijks. Ik kan me niet voorstellen dat jij niet achter meer moslima’s en vrouwen uit andere culturen in de voetballerij staat. Hop feminisme!
    Ik ga nu even pannenkoeken bakken want ik heb honger. Misschien tot morgen. Welterusten.

   3. logisch denken

    de islam zit ook overal tussen dus dat het altijd onderwerp van gesprek is is niet zo gek. Hoewel kijkend naar de grote van de grooep is het verbazingwekkend dat zo een relatief kleine groep zoveel druk op een maatschappij kan zetten. Voor cijfers verwijs ik graag naar het CBS en dan vooral het kopje justitie

 12. J.Rademaker

  De minister heeft met het OM gesproken over de zaak Nikkie Verstappen en wil vast zijn daadkracht tonen.
  Breed begrip overigens als het dagelijkse steekincident veel omstanders trekt.

 13. Siemien

  Er zijn hier mensen die graag en vooral zonder tegengas hun DNA af willen staan, die zich graag door onze regering laten naaien en dat x op x natuurlijk, die mensen hebben hebben hier een sadomasochistisch genoegen in.
  En de schofterigheid van Grapperhaus om dit op te leggen, zonder dat je verdacht bent, ze moeten van goeie huizen komen als ze mijn DNA willen hebben, ik geef daar GEEN toestemming voor.

 14. Brennivin

  “…..verzameld van personen die niet-verdacht zijn van strafbare feiten.”
  Dus dat betekent gewoon iedereen want van verdachten waren ze al verzameld.

  “Voorwaarde is wel dat er een bepaalde “noodzaak moet zijn”
  Die noodzaak zal Grappengrollenhouse wel even bepalen.

  Wat nu gebeurd is deel II van een proefballonnetje wat hij in augustus 2018 ook al eens heeft opgelaten. Toen kreeg hij de hele advocatenwereld over zich heen omdat naast een schending van het recht op privacy in de zin van artikel 8 EVRM, levert het standaard afnemen van DNA een schending op van het recht op een eerlijk proces in de zin van artikel 6 EVRM.

  Kortom, je bent een niet-verdachte en je moet DNA afstaan, maar dat wil je niet. Dus ben je dan plotseling wel een verdachte? Of pleeg je dan een misdrijf omdat je als niet-verdachte geen DNA wil afstaan en word je in bewaring genomen? Dat worden leuke rechtszaken.

  Die Grapperhaus is een levensgevaarlijk mannetje. Hij zou zo vrindjes kunnen worden met die anderen engerd, Ollongren.

  1. logisch denken

   het is een rariteiten kabinet

 15. Duke

  We zijn weer bezet. De bezetters zitten in Den Haag en in Brussel.

 16. tonna

  Onder en bovenwereld zijn in Europa/wereld zo met elkaar versmolten dat waarheidsvinding zònder DNA sporen zo goed als onmogelijk gaat worden!
  Corruptie,belangen verstrengelingen en wederzijdse banden,beschermen elkaar!
  DNA is nu eigenlijk al de enige manier om criminelen te traceren,gezien de mankracht,daadkracht,ongebreidelde en complexe criminaliteit!
  Justitie,rechtsspraak is de zwakke schakel,deze moet dan wél onafhankelijk en objectief zijn en blijven!

  1. logisch denken

   QUOTE Justitie,rechtsspraak is de zwakke schakel,deze moet dan wél onafhankelijk en objectief zijn en blijven! END

   Zolang een minister kan aansturen op vervolging en hier zelfs voorgedrukte aangiften voor uitgereikt worden zijn we heel ver weg van objectief en onafhankelijk.

   DNA afnemen van onschuldigen is een stap te ver. Dat DNA opslaan zijn twee stappen te ver.

   1. tonna

    @logisch denken
    voorbeeld:
    6 mannen verkrachten en vermoorden een alleenstaande jonge vrouw,DNA sporen worden verzameld dmv forensisch onderzoek!
    En dan? Van wie is dat DNA?
    Dat wordt meestal een coldcase,die heel soms door toevalligheidjes of zeldzame tips wordt opgelost,als van iedereen (incl illegalen,immigranten) een DNA profiel is opgeslagen komt de oplossing heel snel!
    Het is nu eenmaal een kut wereld geworden!

 17. Rosasolis

  Mensen die in een buurt een ernstige misdrijf hebben gezien, hebben niets te vrezen om de politie wat hulp te bieden om een crimineel of meerdere te pakken, door een eenvoudige DNA test te doen. Dit wordt nu al het regel in verschillende landen, w.o.
  Amerika, Canada, en de VK.

  1. Brennivin

   Dat is een nobel streven. Mooi dan gaan we vanaf morgen vastleggen wanneer en waarheen je met het openbaar vervoer of de auto reist, bijhouden wat je koopt bij welke winkel, je met camera’s volgen als je in grote steden loopt, vastleggen wanneer en met wie je communiceert, je medische gegevens in een grote database plaatsen waarbij je geen zicht hebt wie deze gegevens opvraagt en leest, een zo compleet mogelijk profiel van je kind aanleggen, gaat de overheid je vingerafdrukken voor in het paspoort opslaan, mag de politie je zonder enige verdenking op bepaalde openbare plekken fouilleren, bouwen vele commerciële bedrijven profielen van je op over persoonlijke voorkeuren en draagt iedereen een apparaatje bij zich waarmee jou doen en laten gevolgd kan worden.

   Goed, vervolgens krijgen we over 5 jaar een nieuwe regering die graag wil weten wat voor geloof je aanhangt. Dát is even handig, dat staat in een database met je NAW, je DNA en al je andere gegevens. Moet ik nog uitleggen waarom in Nederland de meest Joden zijn opgepakt? Nou vooruit: Omdat de Nederlandse arbeidsbureau’s, gemeenten etc…die gegevens uitstekend bijhielden van iedereen, dus ook van religie. Dat vond de toenmalige bezetter èrg handig. Die mensen die er in stonden hadden ook niets te verbergen en dachten ook dat het ‘nodig was’ en het ‘geen kwaad kon’…

 18. Michael M

  Minister Grappenhaus een echte Grappenmaker in huis. Deed ie zen werk nou maar eens, dan hadden we echt wat aan hem gehad. Nu is dat NUL KOMMA NUL !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.