Zuid-Holland krijgt 'regenboogcoalitie' na drie maanden onderhandelen, FVD valt buiten de boot

Geen categoriejul 24 2019, 19:00
Het is definitief: Zuid-Holland krijgt een nieuw provinciebestuur nu er overeenstemming is bereikt over het coalitieakkoord. De regenboogcoalitie van VVD, ChristenUnie/SGP, GroenLinks, PvdA en CDA pakt de handschoen op en gaan aan de slag. Ondertussen liggen de Provinciale Statenverkiezingen drie maanden achter ons.
Deze vijf partijen vormen samen een meerderheid in de Provinciale Staten en Forum voor Democratie is hiermee definitief afgevallen als kandidaat voor het bestuur. Behalve dat de onderhandelaars van de partijen tot een overeenstemming zijn gekomen nadat afspraken gemaakt werden, is het akkoord vooralsnog niet te vinden op de website van de Provincie Zuid-Holland.
Wat de kiezer precies heeft gekregen als uitkomst van de verkiezingen is vooralsnog ongewis zo lang het document niet is gepubliceerd. Vooruitzien is dan ook erg moeilijk. Gezien het grote aantal partijen zou het niet onlogisch zijn als blijkt dat niemand tevreden is met het rariteitenkabinet dat bestaat uit zoveel verschillende partijen, maar zeker weten we het niet. Afijn, de tijd zal het leren.
Wellicht dat de regenboogcoalitie in Zuid-Holland stappen maakt en Forum voor Democratie definitief de loef afsteekt nadat ze de partij van Thierry Baudet al hebben uitgeschakeld voor het bestuur. Formateur Jon Hermans-Vloedbeld is in ieder geval enthousiast en gelooft in het akkoord:

“Er is de afgelopen weken keihard en met succes gewerkt om samen tot een nieuw coalitieakkoord te komen”

We zien dan ook uit naar de publicatie van het akkoord, Jon! Dat volgt waarschijnlijk op een moment wanneer de bestuurlijke functies gegarandeerd zijn. Concreet gezien weet de kiezer dus nog helemaal niets van de impact van de verkiezingen op de vorming van het nieuwe bestuur, maar daarover later dus meer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten