Peilingen: Bam! D66 wordt helemaal kapot gemaakt

Geen categoriejul 07 2019, 9:45
De laatste peilingen voordat het zomerreces voor het parlement begint. De nieuwe peilingen van Maurice de Hond geven een goed beeld wat een bewogen parlementair jaar het is geweest. Partijen die eerst waren afgeschreven lijken nu weer terug te komen, en een partij als D66 zit in een zeer diepe put waar ze voorlopig nog niet uit gaan komen.
Peiling van 7 juli 2019:
[caption id="attachment_230258" align="alignnone" width="719"]Peilingen7juli2019 Bron: Maurice de Hond, Peil.nl[/caption]
Vanwege het zomerreces zien we ditmaal een groter overzicht van de ontwikkelingen van de partijen. Zo zien we dat D66 in twee jaar meer dan gehalveerd is. D66 weet tot nu toe geen raad met de huidige ontwikkelingen van het politiek landschap. PvdA lijkt weer een beetje haar oude zelf te worden doordat ze een duidelijke boodschap weten over te brengen. Namelijk dat van het gematigd links, dit pakt tot nu toe goed uit.
De SP, PVV en D66 verliezen hierdoor enorm veel zetels. Een deel van deze zetels gaat natuurlijk naar het Forum dat de laatste peilingen steeds minder fluctueert qua zetelaantal. De PvdA is de laatste weken weer in opmars, vooral na de overwinning van Timmermans bij de Europese verkiezingen wordt de stijgende lijn doorgetrokken. Voornamelijk omdat D66 zich totaal niet weet te profileren. De partij straalt niks uit en het stemgedrag van de partij in de Tweede Kamer is voor veel kiezers ook totaal onlogisch.
De teloorgang van de partijen SP en PVV wordt ook pijnlijk duidelijk. De PVV is in de peilingen ook meer dan de helft van haar zetels kwijt, de SP is gehalveerd. Beide partijen hebben het zeer zwaar te verduren gehad bij de afgelopen twee verkiezingen van dit jaar. Het mandaat van beide partijen lijkt voor nu definitief overgestapt te zijn naar partijen als FVD of de PvdA. Veel SP'ers zijn ontevreden met de huidige koers van Lillian Marijnissen, hetzelfde geldt voor Wilders. De magie lijkt over en zelfs enkele politici hebben afgelopen tijd de media opgezocht om hun onvrede te uiten.
Peilingbeste7juli
Opmerkelijk genoeg vinden de meeste mensen dat Forum het beste heeft gedaan afgelopen parlementaire jaar. 31% van de stemmen gaat naar Forum. Veel mensen kunnen niet om het succes van Forum heen, of je het nu met de partij eens bent of niet. Opvallend genoeg komen de VVD, PvdA en GroenLinks op ongeveer hetzelfde uit: 24%. Van de PvdA viel dit te verwachten, bij de Europese verkiezingen werd een zeer grote zege behaald en GroenLinks heeft zeer veel succes geboekt bij de Provinciale Staten verkiezingen en de vorming van de Gedeputeerde Staten.
Voor de verliezende partijen komt het zomerreces als geroepen. Zij hebben nu even een korte adempauze om te hergroeperen en te overleggen wat er beter kan en moet. Als partijen als D66, de SP en de PVV niet met een nieuwe formule komen zullen electoraal gezien blijven slinken. Komende tijd wordt een interessante periode voor die partijen, wellicht dat de noodzaak van nieuw bloed binnen die partijen nu eens serieus wordt genomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten