Woningmarkt Amsterdam inflateert 7,2%, CBS: “kleinste prijsstijging in twee jaar”

Volgens de rekenmeester van het CBS koelt de groei van de Amsterdamse woningmarkt af en is de groei “de kleinste prijsstijging in twee jaar”. Toch stijgen de prijzen nog met een flinke 7,2%. Verder laat het rapport zien dat de kosten van huisvesting explosief stijgen op het moment, maar minder explosief dan drie jaar geleden. 

 Prijsstijgingen koopwoningen per regio

Prijsstijgingen per regio. Bron: CBS
Prijsstijgingen per regio. Bron: CBS

Op de bovenstaande staafdiagram is duidelijk het verschil per regio te zien. Zo stijgen de prijzen van vastgoed in Amsterdam nabij de 7%  terwijl in Groningen sprake is van een lagere prijsstijging van zo’n 5,7%. Toch zien we dat de prijsstijgingen voor koopwoningen in alle regio’s stijgen met minimaal 5%. Dit patroon suggereert dat de prijsstijgingen niet alleen kunnen worden verklaard vanuit de context van vastgoed, maar dat ook andere factoren een rol spelen.

Prijsverloop koopwoningen Amsterdam

De sterkste prijsstijgingen lijken voor de regio Amsterdam achter de rug. Bron: CBS
De sterkste prijsstijgingen lijken voor de regio Amsterdam achter de rug. Bron: CBS

Dat bakstenen zo snel zoveel meer waard worden terwijl ze niets van waarde produceren kan wellicht worden verklaard door de sterke populatiegroei van Nederland in de afgelopen jaren. Mede dankzij migratie is de omvang van de bevolking sterk gestegen en groeit de woningvoorraad mee met de vraag naar woningen. Echter altijd iets langzamer dan de demografische groei.

Een reden waarom de prijsstijging op dit moment minder hoog is ligt waarschijnlijk aan het aantal dalende transacties op de huizenmarkt. Zo worden er sinds 2018 minder woningen verkocht dan in de periode daarvoor. Hoe minder transacties, hoe minder handelsvolume en dus stijgen de prijzen minder hard. Immers krimpt de geldomvang naar verhouding van het aantal woningen en dus worden huizen minder waard.  Het is waarschijnlijk dat deze factor de grootste invloed heeft op de afnemende prijsstijgingen in de regio Amsterdam.

Verder zijn prijsstijgingen van vastgoed leuk voor huizeneigenaren, maar starters zullen ieder jaar flink meer hypotheek moeten afsluiten om de prijsstijgingen bij te kunnen benen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Jumping

  Alles is duurder geworden in Nederland.

  Nu nog korten op de bedrijfspensioenen en Rutte heeft zijn belofte waargemaakt.
  Alle Nederlanders gaan er in 2019 op vooruit.

  Nederland is een keiverrot land geworden.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

  1. van Urk

   Omdat alles duurder geworden is zijn de Nederlanders en vooral de Scandinaviers de meest gelukkige mensen op Aarde. Da,s alleen maar omdat er bij ons geen kuilen op de weg te vinden zijn. 😉

   1. Jumping

    van Urk.
    Dat is ook toevallig onze kleindochter zou de avondprak bij ons komen nuttigen.
    Belt net op, twee Poolse vrachtwagens waren nog in de veronderstelling dat zij in Engeland waren en verbleven nog op de Linkse baan, ik kom wat later.

 2. Vraagtekentje

  Boeien, ik wil er nog niet gratis wonen in die halalsemastad bbbrrrr

  1. Beukman

   Wat een gevoelige slag voor Amsterdam!

 3. Peter Oudshoorn

  Arme, arme starters, modale- en middeninkomens: nauwelijks een huis onder het half miljoen te koop. Wat is Nederland toch een gesjochten land. Wees slim: verpats alles en vertrek nu het nog kan – overal elders is het beter wonen en leven dan op die veenlagen onder de zeespiegel.

  1. Mar

   Man, 40 jaar terug was het niet anders op de huizenmarkt. 5 jaar wachttijd voor een huurwoning.
   Met pijn en moeite konden wij een huisje kopen met een tophypotheek met een rente van 11%, een deel aflossen in 10 jaar en de rest in 30 jaar, op 1 salaris.
   Ook in die tijd rezen de prijzen de pan uit.

 4. Bes Tolen

  De idioten, de sjaggeraars, de opprtunisten, dat soort lui zijn nu de zetbazen in Nederland. Nederland dat een grote overmaat aan manipulerende instituten heeft, die de belangen van deze zetbazen en hun bazen en die zitten in het buitenland, zoals Rome en de eigenaren van de godsdiensten en de meeste grootbanken., behartigen. Dat is al zo lang zo en in werkelijkheid is daar altijd tegen gevochten of juist door de meest geïndoctrineerden voor gevochten. Het jammerlijke is dat we de strijd in Nederland de laatste decennia zijn gaan verliezen. De strijd tegen de bron van onwaarachtigheid alleen om de absolute macht over mensen.

 5. Punt50

  Nederland is vol, overvol. Zo veel mensen per vierkante kilometer. Niet normaal. In NL 412 personen / km2. Echter, Zuid-Holland staat op 1227 / km2 !! Overvol is de Randstad.

 6. Lampje

  Goh, inflateren. Een nieuw werkwoord in de Nederlandse taal???

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.