Bam! Minister Bruins dreigt farmaceuten aan de schandpaal te nagelen!

De farmaceutische wereld is niet bepaald een sector die transparantie en eerlijkheid voorop stelt. Enorme winsten achten zij belangrijker dan betaalbare zorg. Dit moet veranderen als het aan minister Bruins ligt. De prijsopbouw van medicijnen moet transparanter worden, zo niet dan worden bedrijven aan de schandpaal genageld!

Iedereen moet een beetje inschikken om ervoor te zorgen dat ook voor de patiënt van morgen de medicijnen nog betaalbaar zijn.

Maakt Bruins hier een terecht punt? Moet de overheid zich gaan bemoeien met de farmaceutische sector om zo desnoods via ‘dwang’ de woekerprijzen van medicijnen naar beneden te krijgen?

Maar er is te weinig inzicht in hoe de prijs van een medicijn is opgebouwd. Ik hoor regelmatig vanuit de industrie dat er een hele hoop nieuwe middelen worden ontwikkeld, waarvan er dan één fantastisch werkt, maar er gaat ook een hele hoop mis, zeggen ze. Dus vraag ik aan de farmaceutische industrie om die informatie zichtbaar te maken. Vertel ons waarom die prijzen zo hoog zijn, dan zal daar ook enig begrip voor ontstaan. Maar als je dat niet weet, is het ongemakkelijk en ongewenst.

Een vrij begrijpelijke oproep wel van onze minister. Soms zijn de prijzen van medicatie absurd hoog en niemand – ook zorgverzekeraars – weet waarom de prijs zo hoog is. Bruins hekelt terecht de farmaceutische industrie die het nalaat om zijn verantwoordelijkheid te nemen en er niet vies van is om de prijs extra omhoog te schroeven. Alles voor winst!

Maar extreme prijzen, woekerwinsten en een totaal gebrek aan transparantie passen niet bij die belangrijke maatschappelijke positie.

Als de bedrijven transparant zijn over waarom de prijzen in sommige gevallen zo hoog zijn kan dat tot meer ‘sympathie’ leiden. Nu is het vaak gissen naar de reden waarom de prijzen de pan uit stijgen. Het is een valide argument dat de farmaceutische bedrijven ook een verantwoordelijkheid dragen voor gezondheidszorg. Toch nemen ze die verantwoordelijkheid niet en gaan ze liever voor de megawinsten dan voor wat meer schappelijke winstmarges.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Anne Sophe Schillersdorf

  Goedzo! Dat farma tuig moet maar eens keihard aangepakt worden

 2. Fortiori

  Aandeelhouders, de belangen van het kapitaal. Beleggers. Een afhankelijkheid zonder medische noodzaak zijn de slaapmiddelen. Het levert goed geld op. Idem de tabakssector. Maar die is er niet om er beter van te worden….

 3. goedisfout

  Volgens Rutte staan we met EU zo sterk omdat ‘we’ met 5 miljard mensen zijn. Koop verdorie dan ook gezamenlijk in en sloop de farmaffia.

 4. Mycase

  mooi zo

 5. Raveltje

  Het is niet alleen de medicijnen handel, maar zelfs het voedsel
  Die prijzen worden ook hoog opgeschroefd. En dat kan omdat er
  Niemand zonder eten kan. En er is teveel tussenhandel. 4

  1. DidiMadloba

   Dat lijkt me een business opportunity voor concurrenten.

 6. DidiMadloba

  Ik ben erg voor marktwerking maar hier faalt de markt volkomen.

  Maar ik vrees dat Bruins wel blaft maar niet bijt. De geneesmiddelenlobby is ijzersterk. Ik wed dat ze nu al iemand aan het werk hebben gezet om iets te vinden waarmee ze Bruins zo nodig kunnen chanteren.

  De minister heeft trouwens een expliciete wettelijke bevoegdheid om bedrijven die hun octrooien (patenten) niet of niet voor een redelijke prijs beschikbaar willen maken daartoe te dwingen. Waarom doet hij dat dan niet?

  Tegen de tijd dat alle ziektes overwonnen zijn sterven de mensen aan octrooien.

  Intussen is de geneesmiddelenindustrie helemaal niet zo innovatief, want ze kunnen meer geld verdienen aan middelen voor de massa dan aan kankermiddelen die peperduur zijn om te ontwikkelen en maar voor een kleine markt van nut zijn.

  1. Kretoloog

   Bruno Bruins is 1 van de zwakste ministers van dit kabinet. Liet vorig jaar zomaar een ziekenhuis failliet gaan.

  2. Trude Herr

   Bepaalde Apothekermiddelen die in Duitsland vrij aangeschaft kunnen worden over de toonbank, kan in Nederland niet, of je moet ze via een omweg bestellen. Vaak moet je daarvoor puzzelen. En veel meer betalen.

  3. toetssteen

   Didi
   Fout. Bijna 40% ontwikkelt vroeg of laat een vorm van kanker, noem dat maar klein.
   Gewoon info van een overheidssite. Dus volgende keer voor het bazelen eerst even nakijken.

   1. DidiMadloba

    Ik laat me vertellen dat ze makkelijker geld verdienen aan middelen voor de massa zoals cholesterolremmers en bloeddrukverlagers.

    Bedenk dat er nooit één middel tegen kanker zal komen.

    Ik heb een studie gezien dat de geneesmiddelenindustrie minder is gaan innoveren sinds de Werelhandelsovereenkomst in 1995 wereldwijd de octrooien op geneesmiddelen heeft versterkt.

 7. Extreem Realist

  Grappig dat DDS nu twijfels heeft over de transparantie en ethiek van de farmaceuten maar geen enkele twijfels heeft over de vaccinatie plicht die van diezelfde boeven komt en de mensen die er tegen zijn als complot gekkies neerzet..

 8. robertkat

  De overheid is zelf oorzaak van het falende systeem.
  Een arts mag van de overheid uitsluitend goedgekeurde producten voorschrijven, ook als de praktijk bewezen heeft dat een natuurlijk of lichaamseigen middel goed werkt.
  Het verkrijgen van een goedkeuring duurt lang en kost een vermogen(±20mln).
  Op natuurlijke middelen en lichaamseigen middelen kan geen patent aangevraagd worden, alleen op nieuw ontwikkelde chemisch geproduceerde middelen.
  Niemand is uiteraard bereid een vermogen uit te geven voor een goedkeuring zonder het alleenrecht van verkoop(Patent).

 9. Siemien

  Geloof mij de farmaceuten lachen zich kapot, dat komt omdat de premies gewoon worden verhoogd en de farmaceuten de prijzen rustig laten stijgen..

 10. joey

  Zolang een nieuw medicament wordt beschermd door het patent,kan de producent in principe vragen wat deze maar wilt!
  Bij afloop van patent bescherming kan ieder farmaceut het product produceren en op de markt gooien tegen uiteraard lagere prijzen dan de ontwikkelaar,deze had immers de ontwikkeling/investeringskosten tot last.
  Parrallel hieraan ligt ook de besluitvorming om in een bepaald medicament niet te investeren omdat er te weinig markt voor is,het is dan voor de producenten totaal irrelevant of er mensen aan sterven!
  De winstmarge moet gegarandeerd zijn voordat men begint aan de ontwikkeling van nieuwe medicamenten!
  Marktwerking!

 11. Jack Flash

  Marktwerking is prima voor luxe producten en geldt niet voor de primaire levensbehoeften in een beschaafde samenleving.Je werkt dan dit soort verloedering in de hand.

  1. Tman

   jumping jack flash:
   Je moet niet vergeten we leven in de regelgeving van de EU,ook al wordt het niet openlijk toegegeven!
   Nexit.

 12. Jack Flash

  Ik weet het Tman.Ik ben ook voor nexit anders gaat het hele continent naar de galemiezen.

 13. J.C.

  Maar goed dat de VVD dit nieuwe punt (de hoge prijzen van pillen) zo stoer, bij monde van Bruno Bruins, aanpakt, ha, ha

 14. J.Rademaker

  Vrije handel binnen de EU, in Spanje kosten medicijnen de helft tot een derde.
  En geen idiote afgifte vergoeding.
  De man is een prutser.

 15. Pescador

  Hadden ze al veel eerder moeten doen, minister schippers heeft er voor gezorgt dat er op homeopatische middelen niet meer mag staan waar het voor is, dat komt omdat haar man connecties heeft met dat farma tuig.
  En dat terwijlde homeopatische mediceinenal veel langer bestaan en veel beter werken met nagenoeg geen bijwerkingen. Ik ben gestopt met mijn medicijnen omdat elk medicijn minimaal 1 A4tje vol mogenlijke bijwerkingen heeft, en dat wordt speciaal gedaan om ook tegen die bijwerkingen nog weer medicijnen te kunnen verkopen. Ongelovenlijke graaiers zijn het die ons liever doodziek zien als gezond

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.