Matteo Salvini’s tweets verjagen NGO-smokkelclub ‘Open Arms’: vluchten naar Spaanse haven

Terwijl Matteo Salvini afgelopen week op vakantie was en het SAR-gebied wemelde van migranten deed hij een waarschuwing richting de smokkel NGO’s die nabij de Italiaanse kust aan het lurken waren. Salvini dreigde hun schepen in beslag te nemen. Na het dreigement voegde Open Arms zich bij de ‘reddingsschepen’ in het reddingsgebied. De kapitein kiest nu echter eieren voor z’n  geld en wijkt uit naar Spanje.

Dat er dit keer geen arrestatie voor nodig is om een schip een andere koers te laten varen is natuurlijk gunstig voor Salvini, maar dat het nog steeds druk is rondom het SAR-gebied in de Middellandse Zee heeft alles te maken met de gunstige weersomstandigheden op het moment. Met wisselend bewolkt en zon, kalme wind en een hoge temperatuur is het voor migranten goed ronddobberen in een sloepje het SAR-gebied. Of als ze het minder fortuinlijk treffen: in hun zwemvest.

Daar in het SAR-gebied worden ze gered door organisaties als Sea-Watch 3 en Open Arms. Soms gaat die oversteek ondanks het goede weer ‘fout’ of écht fout. In het eerste geval wacht redding door de NGO-smokkelschepen en in het tweede geval soms ook. Waar de migranten daarna  naar toe gaan is zaak van publiek belang en Salvini weigert daarom de migranten de toegang tot de Italiaanse havens. Hij ziet hen namelijk eerder als piraten en kapers dan burgers die op een fatsoenlijke manier immigreren naar het land.

Zijn attitude in het migratiedebat leidde er onlangs toe dat hij felle woordenwisselingen had met de Duitsers. Hij beschuldigde hen zelfs van chantage in de pers. Ook de arrestatie van kapitein Carola Rackete van de Sea-Watch 3 deed de relatie met Duitsland geen goed. Ondertussen lijkt de premier van Italië toch vooral te hopen dat het hierbij blijft en niet verder escaleert.

Of het gaat escaleren is ook maar de vraag. In ieder geval is de Open Arms  vertrokken uit het SAR-gebied en wordt de confrontatie met Salvini gemeden. Het schip is nu onderweg naar Spanje en heeft de Europese Commissie gevraagd te bemiddelen bij het migratievraagstuk. Gisteren voer de Open Arms nadat Salvini de waarschuwingen communiceerde het SAR-gebied in:   

Dat Italië de Open Arms de toegang ontzegt is geen verassing, maar dat geldt wel deels voor de houding van Malta. Het kleine eilandstaatje laat namelijk regelmatig NGO-smokkelschepen toe tot haar havens, net zoals de Italianen tot voor kort deden, maar nu dus niet meer.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Abraham50

  Heftig

 2. logisch denken

  1 EU toch ? niet welkom in Italie dan geldt dat voor de heel de EU toch ?

 3. staleo

  De EU kan niets regelen, hoogstens ons hun wil opleggen.
  Italie heeft groot gelijk niemand op te nemen zolang als er geen definitieve regeling is.
  Mocht er ooit een regeling worden getroffen dan komt de volksverhuizing pas echt op gang

 4. Confucius

  Salvini heeft het niet alleen over bootjes in beslag nemen.
  Iedere NGO moet ook 1 miljoen boete betalen.

 5. Brennivin

  Mensen hoop geven op een leven in een paradijs wat Europa heet. Ik zie ze nog zitten die Somaliërs 7 jaar geleden. In een of ander gat in Noord Noorwegen waar ik de naam zelfs van vergeten ben, in een parkje, op een bankje, qat kauwend en naar de lokale blonde meisjes kijken die uit de supermarkt kwamen. Een jaar geleden zaten ze daar nog steeds, maar nu met een paar meer. Wat moet je ze bieden? Een creditcard met gratis geld erop gestort zoals Zweden doet? Werk is er niet, kunnen ze niet, willen ze ook niet, de taal spreken ze niet, doen er ook geen enkele moeite voor. Ze zijn gewoon slachtoffer vinden ze zelf. Dat vinden ze al 7 jaar…en over 14 jaar vinden ze dat nog steeds.

 6. JFU

  Gelukkig zijn ze in ons land meer dan welkom. Alle linkse drammers zijn vast bereid om die arme drommels op hun kosten in huis op te nemen…toch?

 7. Tman

  Of de illegalen afgezet worden aan de Italiaanse,Spaanse of Maltese kust maakt voor Nederland geen hol uit!
  Ze komen vandaar toch wel in Nederland terecht,immers de dictatoriale EU heeft geordonneerd dat allen volgens het (ondemocratisch tot stand gekomen) Marrakesh akkoord worden verdeeld!

 8. tonna

  De linkse kopstukken van de EU en lidstaten zijn misdadigers en landverraders,bij een eventuele burgeroorlog komen en moeten ze voor het vuurpeloton!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.