Matteo Salvini's tweets verjagen NGO-smokkelclub 'Open Arms': vluchten naar Spaanse haven

Geen categorieaug 07 2019, 21:00
Terwijl Matteo Salvini afgelopen week op vakantie was en het SAR-gebied wemelde van migranten deed hij een waarschuwing richting de smokkel NGO's die nabij de Italiaanse kust aan het lurken waren. Salvini dreigde hun schepen in beslag te nemen. Na het dreigement voegde Open Arms zich bij de 'reddingsschepen' in het reddingsgebied. De kapitein kiest nu echter eieren voor z'n geld en wijkt uit naar Spanje.
Dat er dit keer geen arrestatie voor nodig is om een schip een andere koers te laten varen is natuurlijk gunstig voor Salvini, maar dat het nog steeds druk is rondom het SAR-gebied in de Middellandse Zee heeft alles te maken met de gunstige weersomstandigheden op het moment. Met wisselend bewolkt en zon, kalme wind en een hoge temperatuur is het voor migranten goed ronddobberen in een sloepje het SAR-gebied. Of als ze het minder fortuinlijk treffen: in hun zwemvest.
Daar in het SAR-gebied worden ze gered door organisaties als Sea-Watch 3 en Open Arms. Soms gaat die oversteek ondanks het goede weer 'fout' of écht fout. In het eerste geval wacht redding door de NGO-smokkelschepen en in het tweede geval soms ook. Waar de migranten daarna naar toe gaan is zaak van publiek belang en Salvini weigert daarom de migranten de toegang tot de Italiaanse havens. Hij ziet hen namelijk eerder als piraten en kapers dan burgers die op een fatsoenlijke manier immigreren naar het land.
Zijn attitude in het migratiedebat leidde er onlangs toe dat hij felle woordenwisselingen had met de Duitsers. Hij beschuldigde hen zelfs van chantage in de pers. Ook de arrestatie van kapitein Carola Rackete van de Sea-Watch 3 deed de relatie met Duitsland geen goed. Ondertussen lijkt de premier van Italië toch vooral te hopen dat het hierbij blijft en niet verder escaleert.
Of het gaat escaleren is ook maar de vraag. In ieder geval is de Open Arms vertrokken uit het SAR-gebied en wordt de confrontatie met Salvini gemeden. Het schip is nu onderweg naar Spanje en heeft de Europese Commissie gevraagd te bemiddelen bij het migratievraagstuk. Gisteren voer de Open Arms nadat Salvini de waarschuwingen communiceerde het SAR-gebied in:
Dat Italië de Open Arms de toegang ontzegt is geen verassing, maar dat geldt wel deels voor de houding van Malta. Het kleine eilandstaatje laat namelijk regelmatig NGO-smokkelschepen toe tot haar havens, net zoals de Italianen tot voor kort deden, maar nu dus niet meer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten