Onrust in de zorg: ‘De nieuwe wet moet van tafel!’

Binnen de zorgwereld is wetsvoorstel Wet BIG II nu al een bron van onrust. Dit zal zorgen voor de komst van een nieuw soort verpleegkundige. Tienduizenden ervaren verpleegkundigen zitten hierdoor nu in grote onzekerheid. Eén actiecomité eist dat dit voorstel van de tafel verdwijnt. 

Met de nieuwe wet wil men weer onderscheidt maken tussen verpleegkundigen die hbo of mbo geschoold zijn. Voor de verpleegkundige met een hbo opleiding komt er een nieuwe functie: regieverpleegkundige. Deze overgangsregeling is al getekend in juni door werkgevers en vakbonden.

Bij de presentatie van het wetsvoorstel werd al snel duidelijk dat maar een klein percentage van de huidige verpleegkundige in aanmerking komt voor de nieuwe functie. Je zou op het eerste oog denken prima toch? Hbo opleiding zijn meer inhoudelijk dan mbo opleidingen, een hogere functie voor een hogere opleiding is dan toch normaal? Binnen de zorg werkt het niet helemaal zo, zeker niet binnen de verpleegkundige wereld. Ervaring is hier namelijk uitermate belangrijk.

“De nieuwe wet zorgt ervoor dat collega’s met tientallen jaren ervaring straks gedegradeerd worden”, zegt Niels Jacobs van het Actiecomité Wet BIG II. “Het voelt alsof onze ervaring straks niets meer waard is omdat we niet de juiste opleiding gevolgd hebben.” Alleen verpleegkundigen die na 2012 zijn opgeleid op een hogeschool, worden automatisch regieverpleegkundige.

Dit is voor vele verpleegkundigen natuurlijk een klap in het gezicht. Jarenlang – mede door goede prestaties en de vele ervaring – mocht je steeds meer en belangrijkere dingen doen en nu moet je eigenlijk een stap terug doen. Dat is natuurlijk verschrikkelijk voor de betreffende mensen. Dit zet uiteraard veel vraagtekens bij je carrière, wat zal het voor die mensen gaan betekenen?

Hbo’ers van voor 2012 zouden een toets moeten doen om in aanmerking te komen voor de nieuwe functie. De studielast van deze toets is nog niet bekend. Mensen met een mbo achtergrond moeten weer terug naar school om in aanmerking te komen voor deze functie. Zo’n bijscholing kan in het gunstigste geval een paar maanden duren, maar het kan ook uitlopen tot een hbo-opleiding van enkele jaren.

Zal deze verandering ‘de zorg verbeteren’ zoals men hoopt te bereiken? Of zal men nog meer een leegloop zien binnen de zorg? Voor de huidige verpleegkundigen worden het onzekere tijden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Jumping

  Dit Linkse Demoniserende Rutte kartel, verzind iedere dag een beroepsgroep,
  om in de zeik te drukken.

  Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

 2. Garland S. tucker

  Na Jensen afdanken, opkomen voor de jeugdzorg nu ook al het onzalige plan onder de aandacht brengen waar alleen D66, PvdA, GroenLinks en SP tegen zijn.

  DDS inmiddels richting de sociaal democratie Deense stijl.

  Als ik er op kon stemmen, het krijgt een kansje

 3. DidiMadloba

  Ze moeten natuurlijk een betere overgangsregeling maken voor ervaren verpleegkundigen.
  Er is een groot verschil tussen de verpleegkundige die je wast als je in het ziekenhuis ligt en dat niet zelf kunt, en de verpleegkundige die taken van de dokter overneemt.
  Het woord “regieverpleegkundige” zegt niets. Maar het woord “doktersassistent” is al vergeven aan de juffrouw die de afspraken noteert. Assistent-arts? Maar ze willen voorkomen dat de mensen denken dat het een soort dokter is, want dat is een heilig gebied.
  Ik wacht op het Kamerlid dat zegt: we luisteren niet naar ze totdat ze het boerka-verbod handhaven. En dan worden lok-boerka-draagsters naar de ziekenhuizen gestuurd – want echte boerkadraagsters zijn er veel te weinig in Nederland om te kunnen controleren of er wel gehandhaafd wordt.

  1. Scaldis

   Moet jij geen walgelijke grappen verzinnen over verongelukte gezinnen?

 4. tailgunner

  Dat idiote onderscheid was er vroeger al. Je kon een in-service opleiding doen van vier jaar werken/studeren, dan was je MBO Verpleegkunde en mocht je jezelf verpleegkundige noemen als al je ervaringspuntjes waren afgetekend door het hoofd verpleginge en de artsen. Maar je had ook de 2 jarige(!) HBO-V opleiding, kreeg je een verpleegkundige met HBO, jawel!…Een theoreticus die nog nooit aan het bed had gestaan met een arrogantie ten top. Dat worden nu waarschijnlijk de ‘regie verpleegkundigen’.

 5. Florissa

  Interim,managers,zij die niet op de werkvloer lopen,vrij nemen van vrijdagmiddag tot maandag en in de loop van de dag eindelijk eens komen kijken ,zij zijn het die alles kapot maken ,en vertrekken met een zak geld .Gooi eerst eens die eruit,en er blijft genoeg over om wat arbeidsplekken op te vullen .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.